jeugd 10-12 jaar

Jutta Nymphius

Bloot
Jutta Nymphius


De dertienjarige Amelie is zeer onzeker over haar uiterlijk, ze heeft een appelfiguur, haar dijen zijn te dik maar ze heeft geen borsten. En dat kan natuurlijk niet, ze moet een zandloperfiguur hebben net als haar beeldschone en perfect gevormde vriendinnen Lina en Celine.


"Elke keer als ik die twee zie, vraag ik me af wat je in vredesnaam moet doen om er zo goed uit te zien. Hoe ze zich ook stylen, en wat ze ook dragen, het staat ze altijd!"


Als ik eerlijk ben, zonk me bij het lezen van dit begin de moed in de schoenen. Ik dacht oh nee, wéér zo'n boek voor meisjes dat alleen maar over uiterlijk en jongens gaat. Gelukkig verandert het verhaal al snel in een inhoudelijk goed opgebouwd geheel met een boeiend verloop.


Amelie worstelt wel, mede dankzij de filmpjes op internet, met haar figuur en dat drukt een stempel op haar gedrag, o.a. ook door de twee jongens in haar klas die op alles en iedereen commentaar hebben, ook over Amelie. Maar de nieuwe leerling, de onverschrokken Kira die naast haar zit, hoort dat ook en neemt het op voor Amelie. Vanaf die tijd zijn ze vriendinnen. Dankzij Kira leert Amelie zichzelf steeds meer te waarderen. Ze begint zowaar een beetje zelfvertrouwen te krijgen.


Geweldige bijkomstigheid is dat Kira, Elias kent, de 2 jaar oudere leuke jongen op haar school. Het is ook Kira die ervoor zorgt Amelie in contact komt met Elias, en hoe! Al snel appen of facetimen ze dagelijks en Amelie kan haar geluk niet op. Die knappe Elias die met háár praat! Ze is zo met Elias bezig dat ze haar goede en lieve vriend Nicky en Kira verwaarloost.


Maar het is niet allemaal vrolijkheid en zonneschijn. Bij Amelie thuis gaat het zelfs helemaal niet goed. Haar ouders hebben steeds vaker ruzie, het maakt Amelie bang. Ze is heel blij dat Elias heel erg lief en begripvol reageert als ze haar thuissituatie aan hem vertelt. Ze raken steeds vertrouwder met elkaar. Maar dan komt de dag dat hij Amelie om een gunst vraagt. Of ze haar blote bovenlijf aan hem wil laten zien... Hij zal er niets mee doen, ze vertrouwt hem inmiddels toch wel, toch?
Natuurlijk gebeurt wél waar Amelie bang voor was, maar ze bedenkt een geniale oplossing. Elias krijgt het nakijken...


Het is een 'Realistisch boek over een actueel onderwerp: sexting.' staat op een boekensite te lezen. Zoals gemeld is het een boeiend, hoewel een beetje voorspelbaar verhaal. De onzekerheid van Amelie is wel heel mooi beschreven, elke puber, hoe mooi ook, twijfelt over van alles en de media werken er niet aan mee om je zekerder te voelen. Dat gegeven is uitstekend verwerkt in het verhaal. Gelukkig lukt het Amelie om boven die klatergouden filmpjes uit te groeien en haar wezenlijke zelf met haar eigen unieke uiterlijk uiteindelijk te accepteren én te waarderen! Bovendien toont het verhaal wat échte vrienden zijn.
Een prima verhaal voor de doelgroep.


ISBN 9789021682495 | Hardcover | 168 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | november 2021
Originele titel Oben ohne, vertaald door Michiel Nijenhuis | Leeftijd 11+

Dettie, 25 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER