jeugd 10-12 jaar

Nathalie Stragier

Het huis ontploft
Nathalie Stragier


De elf-jarige Gabriël baalt er vreselijk van dat Domi (nee, dat is niet zijn oma!) echt van plan is om hun appartement in Parijs te gaan verkopen. Het is te groot en te duur, zegt ze. Maar in dat appartement liggen de herinneringen aan Gabriels ouders die toen hij zeven was zijn omgekomen bij een auto-ongeluk.
Maar wat kan hij er aan doen?
En dan ziet hij dat Domi een pen pakt om het contract te tekenen met die akelige mensen die het appartement willen kopen.


‘Gabriel sprong op en hij voelde de zuurstof om zich heen verdwijnen. Hij probeerde adem te halen, maar kreeg geen lucht. Hij wankelde naar voren en wilde om hulp roepen, maar er kwam geen geluid uit zijn mond.
Als in slow motion zag hij Domi naar hem toedraaien en haar ogen groot worden van schrik toen hij met zijn hand naar zijn borst ging. Het lukte hem nog net om een stap in haar richting te zetten. Ze rende naar hem toe.’


Domi stuurt de kopers weg en gaat onmiddellijk met hem naar het ziekenhuis, wat is er aan de hand met Gabriel?
De arts zegt dat hij een paniekaanval heeft gehad. Maatregelen zijn niet nodig.
Maar het bezoek aan het ziekenhuis levert wel iets op: Gabriel leert er namelijk Félix kennen!
En als die vertelt dat hij samen met zijn vader op straat staat, en dat ze eigenlijk ook geen geld hebben voor een hotel, krijgt Gabriel een idee!
Want: huurders betalen huur toch?


Of Domi het zo’n goed idee vindt? De ontdekking dat er ook nog een oudere broer is maakt het nog lastiger. En Sébastien, de vader van Félix? Die wil geen liefdadigheid! Bovendien, als ze het noodgedwongen even aanzien, blijkt al snel dat het niet meevalt om ineens samen met vreemden in een en hetzelfde huis te wonen…


Hoewel de ondertoon best serieus is, zit er veel humor in dit verhaal. De personages – Gabriel, Félix, en Charline - vertellen om en om hun kant van de zaak. Ook Sébastien mag dat een keer doen.
Deze afwisseling werkt prima, want natuurlijk heeft iedereen een eigen kijk op de zaak. De hoofdstukken zijn ook nog lekker behapbaar.
Heerlijk verhaal over het maken van nieuwe vrienden.


Nathalie Stragier (Tourcoing, Frankrijk, 1971) wilde wel boeken gaan schrijven, maar twijfelde of ze dat wel zou kunnen. Daarom volgde ze een opleiding aan La Fémis: een hogeschool voor filmmakers, scenarioschrijvers en filmtechnici. Een van de vakken was: schrijven! Scènes en dialogen voor films en series. Na twintig jaar als scenarioschrijver besloot ze het te proberen: boeken voor kinderen. En met succes: Haar boek ‘Het huis ontploft’ werd bekroond met de Deutsch-Französischer Jugendliteraurpreis en genomineerd voor de Prix UNICEF de littérature jeunesse.


ISBN 9789025885250 |Hardcover| 152 pagina's | Uitgeverij Leopold | augustus 2023
Vertaald uit het Frans door Sanne van der Meij | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 8 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER