jeugd 10-12 jaar

Nienke Berends

Zie ook de Leestafelrecensie van het boek Aaf en het brievenmysterie (9+)

 

altBasta!
Nienke Berends


Danielle, 11 jaar oud, verveelt zich stierlijk op de boerderij waar ze met haar ouders en broers woont. Ze heeft het gevoel dat ze er net zo goed niet kan zijn! Haar broers vechten altijd, ook met haar, en ze betwijfelt of haar vader eigenlijk wel weet hoe ze heet? Niet dat ze zich Danielle noemt, voor iedereen is ze Daan. En zo ziet ze er ook uit: als een Daan. Kort haar heeft ze en je ziet haar nooit in een rok of jurk. Of met iets roze.


Ze wil weg uit dit saaie leven, en op een dag doet ze dat gewoon. Ze pakt een koffer in en vertrekt. Als snel ontmoet ze een meisje dat haar wel wil helpen. Donna heet ze, ook elf jaar en half Italiaans. Als Donna ontdekt dat Daan helemaal geen wees is zoals ze beweerde, is ze boos. Daan moet alles uitleggen, en denkt dat Donna nu de politie wel zal bellen. Maar haar nieuwe vriendinnetje blijkt wel zin te hebben in een avontuur. Zij vindt het bij haar thuis ook niet leuk!
En zo komt het dat twee elfjarige meisjes dwars door Europa reizen en in Italië een avontuur gaan beleven.


‘Ik voelde een steek in mijn buik als ik aan mijn moeder dacht. Nog steeds kon ik me niet voorstellen hoe ze zich thuis zouden voelen, zich zouden gedragen nu ik er niet meer was. Ik dacht aan mijn broers. Aan mijn jongste broer die ik haatte, hoewel ik dat gevoel niet meer terug kon halen. Aan mijn oudste broer, die precies op mijn vader leek. Stil, teruggetrokken, een harde werker. Hij zou de boerderij overnemen als mijn vader te oud werd om te werken.’

Al snel blijkt dat Donna een heel ander meisje is dan Daan. Donna deinst er niet voor terug om alles te doen wat nodig is om te overleven. Daan vindt inbreken en stelen eigenlijk toch wel te ver gaan, maar ja, terug naar huis wil ze ook niet. Wat moet ze doen?
En intussen zien ze overal posters hangen met hun foto er op.


Een avontuur over het zoeken naar geluk. Daan leert veel van haar reis, dingen over liefde en vriendschap, en ja, ook over geluk.  Het is een verhaal met een christelijk tintje. Niet alle jonge lezers zullen weten wat de betekenis van wijwater is, en dat een kind naar de kerk gaat gebeurt niet vaak in kinderboeken! Niet dat daar iets mis mee is: lezen doe je ook om te leren, en als dat niet alleen gaat over geluk zoeken, dan is dat prima.


Nienke Berends (Zwolle, 1976) was jarenlang actief in het lager onderwijs. In 2015 begon zij met het schrijven van verhalen.

ISBN 9789044831108| Hardcover |182 pagina's | Clavis | november 2017 |
Leeftijd vanaf 10 jaar
Geïllustreerd door Marieke ten Berge

© Marjo, 12 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER