jeugd 10-12 jaar

B.J.W. ten Cate

Het Griezelcircus
B.J.W. ten Cate


Midden in het bos op een open plek is het Griezelcircus opgesteld. Er wordt een adembenemende voorstelling beloofd, en daar hebben ook de kinderen uit de klas van Bram wel zin in. Maar behalve de voorstelling is er nog een andere reden waarom Bram naar het circus wil. Zijn hond Milo is namelijk verdwenen! En dat is niet de enige hond, er zijn er meer verdwenen. Allemaal tegelijk weggelopen, of verdwaald? De eigenaren geloven er niets van, zeker niet als iemand zegt dat er sporen gevonden zijn in het bos.
In hetzelfde bos waar de circustent staat…


Niet alle kinderen mogen naar de voorstelling, het is tenslotte de volgende dag gewoon weer school. Erik mag niet en Bram ook niet, Saar en Valerie wel, en ook Jeroen heeft zijn ouders overgehaald.
Maar Bram wil zijn hond terug, dus hij maakt toch plannen om te gaan kijken. Dan maar ongehoorzaam! Op het moment dat hij stiekem de deur uitstapt pakt iemand hem bij de arm. Het is Saar. Ze vertelt dat haar vader is verdwenen, en ze wil met Bram mee.


Het is een donkere avond vol gevaren waar de kinderen zich in wagen. Hun avonturen worden steeds enger en gevaarlijker. Wie is die vreemde persoon die hen te hulp schiet?

Terwijl hun avontuur in delen verteld wordt, is het programma in het circus volop aan de gang. Er zijn artiesten die stuk voor stuk een bijzondere act hebben. In totaal tien acts, met allemaal een eigen achtergrond die in steeds engere verhalen verteld wordt. Want hoe kan het dat die poppenspeelster haar poppen zo levensecht kan laten optreden? En dat die acrobaten zo licht als een veertje lijken te zijn?


Natuurlijk verwacht je in een circus een optreden van een clown, en zijn optreden is een groot succes, maar het verhaal dat daar bij hoort en dat het publiek niet te horen krijgt – ze zouden gillend wegrennen! – is een echt angstaanjagend verhaal, over een clownsmasker dat een gezin terroriseert. Er is een waarzegster, er zijn acrobaten, en een sprekende papegaai. Een vuurmeester, en een poppenspeelster. Stuk voor stuk met griezelige verhalen.


Een jonge lezer kan er eventueel voor kiezen om de verhalen die bij de acts horen en die de echte griezelverhalen zijn los te lezen, maar er is wel een verb
and met het overkoepelende avontuur van Bram en Saar. Bovendien denk ik dat als je eenmaal een verhaal gelezen hebt, je zo ook allemaal wilt lezen, want griezelen dat is leuk toch? Zeker als je veilig thuis in je stoel zit. Maar hopelijk staat er niet net in jouw stad of in het dorp een circus klaar om mensen te ontvangen want als je dit boek gelezen hebt durf je daar niet meer naar toe!
Ik kan wel verklappen dat de hondenkwestie wordt opgelost, maar waar is Erik gebleven?


Bij het boek hoort een augmented reality-app. Deze app brengt de illustraties in het boek tot leven. De app kun je met je telefoon gratis downloaden uit de App Store van Apple en de Play Store van Google. Als je de app hebt geopend krijg je een kleine introductie te zien op het scherm. Lees de tekst rustig door, wanneer je vervolgens op het scherm van je mobiel klikt gaat de app laden. Wacht een paar seconden totdat je camera is aangegaan en begin nu met het scannen van de illustraties.
Met al die extra dingetjes erbij staat dit boek voor een heleboel lees- en kijkplezier.


ISBN 9789082886207 | Paperback | 245 pagina's | De Kleine Rebel | oktober 2018| Vanaf 10 jaar.

© Marjo, 21 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER