jeugd 10-12 jaar

Diverse auteurs

Het grote niet te vermijden verhalenboek
Diverse auteurs


Over een verhalenboek is het lastig iets te vertellen. Bij zoveel verhalen zit er voor iedere lezer wel iets bij. En vast ook meer dan één verhaal! Als je de namen ziet van de schrijvers die een bijdrage geleverd hebben, weet je wel dat het goed zit!


In het begin leek het of er een thema was: in de eerste helft van het boek gaan de verhalen veelal over rouw of afscheid, wel steeds met een hoopvolle positieve draai. Maar dat blijft niet zo, later gaan de verhalen over jezelf zijn, over tegenslagen in het leven. Er zijn geschiedenisverhalen, en verhalen over de natuur. Of een klein avontuur.
Wat lastig is, is de aanbevolen leeftijd. Een aantal verhalen is waarschijnlijk wel wat te hoog gegrepen voor tienjarigen. (Groen Konijn; Slangenleer) Het boek groeit als het ware met je mee!


Deze verhalenbundel heeft een voorgeschiedenis:
Lemniscaat, uitgever dezes, vond het een grote schok dat het CPNB buitenlandse schrijvers koos voor het Boekenweekgeschenk 2022. Ze deden dan ook in december een oproep aan al hun auteurs:


‘Jullie zijn waarschijnlijk net zo verbijsterd als wij dat het Kinderboekenweekgeschenk 2022 niet door een Nederlandse auteur wordt geschreven. Wij hebben daarom besloten om voor de Kinderboekenweek een fantastische verhalenbundel uit te geven van al het Nederlandse talent dat Lemniscaat uitgeeft en heeft uitgegeven. Hebben jullie zin om mee te doen?
Jullie bijdrage mag van alles zijn: kort, lang, over welk onderwerp en in welk genre dan ook – als het maar geschikt is voor lezers tussen de 10 en 14 jaar. […] Doen jullie mee?’


En zo komt het dat de volgende schrijvers allemaal hun bijdrage geleverd hebben aan dit mooi uitgevoerde boek:
Cees van den Berg, Inge Besaris, Arienne Bolt, Alyze Bos, Ilse Bos, Wim Bos, Carolien Ceton, Annemarie van der Eem, Ruth Erica, Mireille Geus, Jolien Janzing, Saskia de Jong, Pieter Koolwijk, Anke Kranendonk, Marco Kunst, Gracia Lebbink, Annejan Mieras, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Beatrijs Oerlemans, Joyce Pool, Anna van Praag, Peter-Paul Rauwerda, Emke Rientsma, Maranke Rinck, Joan de Ruijter, Jowi Schmitz, Esther Sprikkelman, Mathilde Stein, Jan Terlouw, Tjibbe Veldkamp, Ellen van Velzen en Marlies Verhelst.
Behalve verhalen zijn er ook gedichten. Marco Kunst en Esther Sprikkelman schreven ze.


Misschien toch dat ene verhaal noemen, over het boomhutverbod. Een leuke steek onder water richting CPNB.


ISBN  9789047714712 | Hardcover| 300 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2022
Leeftijd 10 tot 14 jaar

© Marjo, 18 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Het Junior Monsterboek 8
Diverse auteurs


Het concept is intussen wel bekend, en bij jongeren die van griezelen houden nog steeds populair.
De schrijvers van deze elf nieuwe griezelverhalen zijn Nico De Braeckeleer, Bart Mertens, Johan Deseyn, Rob Baetens, Marina Defauw, Ronald Verheyen, Karel Smolders, Erik Persoons. Degene die opgelet heeft telt er hier maar acht! En dat klopt. Het is de laatste edities de gewoonte dat de jongere die de prijs heeft gewonnen heeft van de Junior Monsterboek Schrijfwedstrijd zijn of haar verhaal in dit boek gepubliceerd ziet. En dat niet alleen: ook de vorige winnaars mogen nog meedoen!
Dus zijn Marie Uiterwijk en Hanne Goorickx weer van de partij en is de debutant Cailin Ceyfs.


Ieder verhaal wordt voorafgegaan door een korte beschrijving over de schrijver van het verhaal dat volgt, en ook vind je tussendoor tips voor de nieuwe wedstrijd. Maar het gaat natuurlijk om de verhalen! Maak je borst maar nat!
De Braeckeleer bijt het spits af met een verhaal over een zombiekat. Dat een kat een zombie is, is al griezelig genoeg, maar de ontknoping! Jasses. Blijf maar even bij katten uit de buurt!


Na dit griezelverhaal volgt er een van Bart Mertens, die ook het boek geïllustreerd heeft met weer van die grappige, maar wel degelijk griezelige zwart-wit tekeningen! Hij schrijft over Ivan, telg in een vampierenfamilie die voorlichting krijgt van zijn vader. Dat gaat niet bepaald vlotjes…
Behalve griezelige details valt er ook te lachen bij Bart Mertens.


‘Heb je je dan nooit dorstig gevoeld als zo’n meisje je aankijkt met die grote bambi-ogen?’
Waar heeft-ie het in hemelsnaam over?
‘Als je die lelieblanke halzen ziet, die kleine donshaartjes in hun nek, die ranke schouders, die trillende lippen en dat tongetje…’
‘Kijk jij niet naar de verkeerde films, pa?’
‘Misschien ben je nog wat te jong,’ hij bekijkt me met een bedenkelijk gezicht.
‘Let op jongen, je krijgt overal haar!’
Haar?
‘En dan lijkt het of je tandpijn krijgt.’
‘Tandpijn?’


Het gaat te ver om alle schrijvers te bespreken, en dat hoeft ook niet bij de meeste schrijvers. Zelfs niet bij Marie Uiterwijk, die haar faam allang waargemaakt heeft. Maar vooruit, het verhaal van Karel Smolders over dat monster uit de zee verdient toch een extra vermelding. En het verhaal over het CWRM-beeldje (ComingWorldRemeberME, een herinneringsproject van de provincie West-Vlaanderen) is ook verrassend. Het zal je maar gebeuren dat zo’n beeldje ineens tegen je praat!


Hanne Goorckx schrijft dit keer een eng verhaal over een heks die in het jaar 1519 de gemoederen danig bezig hield. Het is voor jongeren een soort inwijdingsrite: durven zij naar de overblijfselen van het hutje waar de heks woonde? Er staat alleen nog een deurpost, waar naar men zegt de handafdruk van de heks in gebrand staat.


De nieuwe schrijver is Cailin Ceyfs. Vorig jaar de winnaar van de wedstrijd. Maar liefst twintig pagina’s is haar verhaal over dat spookschip, dat ze ziet als ze met haar tante op een cruise gaat. Raadselachtige gebeurtenissen brengt haar aan het twijfelen: was het dan toch allemaal echt?
Leuk, en natuurlijk griezelig verhaal!


Voor vaste lezers van het Monsterboek zijn de verhalen soms enigszins voorspelbaar, maar niettemin blijven ze griezelig, met al die duivels, heksen, vampiers, zombies, spoken, brrr… En soms weet zo’n schrijver er dan net een andere wending aan te geven dan je als lezer verwacht.


ISBN 9789462421110 | hardcover | 289 pagina's | Uitgeverij Junior Kramat | november 2019
Tekeningen en cover van de hand van Bart Mertens | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 23 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het junior monsterboek 7
11 duivelse halloweenverhalen geschreven met bloed en tranen en een flinke portie pompoensoep...
Diverse auteurs


Er zijn een aantal mensen die een lugubere fantasie delen: Dat zijn Nico De Braeckeleer, Rob Baetens, Johan Deseyn, Tamara Geraeds, Marina Defauw, Ronald Verheyen, Bart Mertens, Karel Smolders, Tom Bergs & Kris van der Sande, Marie Uiterwijk en Hanne Goorickx! De laatste twee zijn nog maar tieners, en hebben toch al een plekje veroverd in het meest griezelige boek voor kinderen vanaf 10 jaar dat zijn zevende editie beleeft.


Het is alsof de verhalen steeds enger worden, het lijkt geen goed idee om ze te lezen als je in je eentje in het donker in je bed ligt. Ook niet als je pompoensoep gaat eten, zegt de flap, want deze 11 verhalen zijn speciaal rond het thema Halloween geschreven, en je weet: dat heeft te maken met pompoenen!
Wat als Halloween jouw ergste nachtmerrie wordt? Want ja, zo onschuldig is dat feest helemaal niet.


In het verhaal dat geschreven is door de illustrator Bart Mertens heet ‘Krimkop’, en gaat over drie kinderen die zich voorbereiden voor Halloween. Keppe, Kaat en Kobe. De laatste is de verteller van het verhaal. Ze overleggen druk over hun kostuum, en letten niet zo goed op in de les. Ze hebben een nieuwe juf, die hen meeneemt naar het museum om over de Kelten.


‘31 oktober was de laatste dag van het jaar voor de Kelten. De oogst was binnen en de winter stond voor de deur. Dan vierden ze ‘Saun’. Ze schrijft ‘Samhain’ op het bord. ‘Zo spreek je dat uit: ‘Saun’. De dag dat de geesten van de overledenen het meest actief waren.’ Dan gingen ze op zoek naar een levende, die kon dienen als gastlichaam. Voel je het al?
En of, Keppe doet meteen een zombie na.’


Eigenlijk hebben de drie er niet veel zin in, en als ze in het museum zijn doen ze van alles wat niet mag. Als ze op een deur zien staan: 'tijdelijk gesloten wegens reorganisatie’, gaan ze daar natuurlijk naar binnen. Daar zijn echter geen voorwerpen van de Kelten, maar van Amazonekrijgers. Wel hele enge dingen!
De volgende dag staat de politie voor de deur, die vertelt dat ze alle leerlingen bezoeken. Er is namelijk een kostbaar voorwerp verdwenen: een ‘gekrompen hoofd’ van de Shuarstam uit de Amazone. Dat hebben de drie wel gezien, maar echt niet meegenomen!
En dan doet Kobe zijn rugzak open, en vindt…jawel. Je raadt het!
Het is het begin van een heel akelig en supereng avontuur. Te eng om na te vertellen!


Dat zijn alle verhalen, supereng, en soms ook bloederig. Het verhaal van Marina Defauw heeft gelukkig ook een positieve kant, maar blijft wel griezelig. Het gaat over een zombie die in een oud landhuis woont en die in opdracht van zijn ‘baas’ jonge jongens ‘vangt’.
De verhalen hebben allemaal te maken met Halloween, er komen dus nogal wat monsters voorbij, vooral zombies. Ook de geijkte vampier en akelige clown zijn van de partij. De verhalen van de twee jongere schrijvers doen qua griezelfactor niet onder voor die van de volwassenen, waarbij het verhaal van Marie van Uiterwijk, die voor de vierde keer in een JMB staat nog wat humor brengt, maar dat van de twaalfjarige prijswinnaar Hanne Goorickx bepaald niet. Haar verhaal is gebaseerd op de Bokkenrijders, een roversbende die actief was in de achttiende eeuw.


Lezers zijn gewaarschuwd: speel niet met een ouijabord, en speel geen griezelspelletjes op je mobieltje, zeker niet als het eind oktober is…

ISBN 9789462420892 | Hardcover | 273 pagina's | Uitgeverij Kramat | oktober 2018 | Leeftijd vanaf 10 jaar
Illustraties en vormgeving door Bart Mertens

© Marjo, 10 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altJunior monsterboek 6
twaalf duivelse griezelverhalen, geschreven met bloed en tranen...


De schrijvers van deze bundel vol griezelverhalen zijn : Nico De Braeckeleer, Rob Baetens, Johan Deseyn, Tamara Geraeds, Marina Defauw, Kris Kowlier, Ronald Verheyen, Bart Mertens, Karel Smolders, Tom Bergs & Kris van der Sande, Marie Uiterwijk.


Marie Uiterwijk verdient (opnieuw) een speciale vermelding: zij is verreweg de jongste schrijver met haar veertien jaar. Maar wat nog specialer is, is het feit dat zij al twee keer de verhalenwedstrijd won, die iedere keer verbonden is met het verschijnen van een nieuw Monsterboek. En na die tweede keer werd zij een vaste medeschrijver. Haar verhaal gaat over twee jongen die tegen het verbod van hun ouders in gaan kamperen in het bos. Als daar vreemde dingen gebeuren gaat een van hen op zoek naar informatie. Waar doet hij dat? In de bibliotheek!! Dat vind ik zo leuk gevonden: het is dé plek om dingen te weten te komen’ schrijft Marie. Haar idee van haar verhaal is ook leuk, en niet al te gruwelijk uitgewerkt. Prima! Dit is tenslotte een bundel voor kinderen.


Ook de verhalen van de Nico de Braeckeleer en Tom Bergs & Kris van der Sande zijn eerder leuke en een beetje griezelige verhalen, maar dat van Karel Smolders is al een graadje erger. Toch is het gegeven niet enger: er is een foute burgemeester, die druk bezig is iedereen die hem niet aanstaat te laten verdwijnen. Hoofdpersoon is Juno, en al is zij een heks, het is erg spannend of zij wel tegen dat monster op kan!

Alle verhalen zijn leuk hoor, maar er moet er altijd een het leukste zijn, en een het minst leuk.
Bart Mertens, de illustrator van het boek, wint de prijs voor het leukste verhaal. Hij vertelt in het voorwoord bij zijn verhaal ook nog dat de omslagtekening geïnspireerd is op het fipronilei! Grappig!
Dat is zijn verhaal ook, over een meisje dat koekjes moet brengen naar oma. Zij trekt haar rode trui aan met dat kapje, ook rood natuurlijk. Het best wel enge verhaal gaat in die stijl verder, en met al die verwijzingen naar het bekende sprookje is dat gewoon erg leuk!

Het minst leuke is dat van Rob Baetens, over een soort vampier. Ik weet dat hij beter kan, dus waar ligt het dan aan dat ik ‘Nacht van een Pamvier’ niet zo geslaagd vind? Waarschijnlijk aan de hoeveelheid informatie, er gebeurt in de eerste helft van het verhaal vrij weinig. Als dat eenmaal voorbij gelezen is, komt het allemaal goed, dat wel!

Verhalen waarin oude legenden of spookverhalen in een nieuw jasje worden gestoken, of een eigentijds vervolg hebben vind ik altijd leuk. Het verhaal van Kris Kowlier is er zo een.
Een spannend verhaal met een griezelig, maar ook romantisch tintje.


En dan is er natuurlijk de nieuwe prijswinnaar: Hanne Goorickx, elf jaar oud.  Zij schreef: 'Slangengefluister', het laatste verhaal in het boek. Een lekker eigentijds verhaal over een moedig meisje: In de krant wordt gewaarschuwd voor de waarzegster, die op de winterkermis staat met haar stand. Nadja gaat er toch heen. Natuurlijk gebeurt er iets akeligs, de waarzegster is echt een heks!!!


Het was weer lekker griezelen met deze twaalf verhalen!


ISBN 9789462420748 | hardcover | 303 pagina's |Kramat| oktober 2017
Tekeningen van Bart Mertens | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 4 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altJunior Monsterboek 5
Diverse auteurs

Nico De Braeckeleer, Rob Baetens, Johan Deseyn, Tamara Geraeds, Marina Defauw, Kris Kowlier, Ronald Verheyen, Bart Mertens en Marie Uiterwijk. Zij zijn de schrijvers die deze nieuwe bundel met de meest griezelige en angstaanjagende verhalen hebben gevuld voor jullie, liefhebbers van enge verhalen.


De rillingen gaan over je lijf lopen, als je leest wat er gebeurt  met die jongen die met zijn skateboard valt en een flinke jaap in zijn knie heeft waarmee hij naar het ziekenhuis moet. En de juf heeft op school net uitgelegd wat omnivoren en carnivoren zijn, waarbij ze vertelde over de streptococcus pyogenes, de vleesetende bacterie...
Kobe, Lex en Fien gaan zogenaamd logeren bij Opa, maar eigenlijk gaan ze kattenkwaad uithalen: waarbij het hondje van juffrouw Kweepeer de dupe zal zijn. Maar dat loopt even anders. Juffrouw Kweepeer krijgt Fien te pakken! Nu zullen Kobe en Lex er op af moeten, hoe bang ze ook zijn...


Of misschien kom jij ook wel zo’n angstaanjagende spin tegen met negen poten, die kan praten! Of word je vervloekt door een  heks. En wat doe je als je nieuwe babybroertje – of zusje, het is nog niet geboren – gevaar loopt. Je zal wel achter die vreselijke monsters aan moeten! Zij hebben het op meer ongeboren baby’s gemunt. Maar wat moeten ze daar nou mee? Er is ook een verhaal dat meer de richting van een sciencefictionverhaal gaat: ineens is de wereld compleet stil en leeg: waar is iedereen?


In alle verhalen zijn er kinderen zoals jullie, lezers, die de strijd aan moeten gaan met de meest akelige monsters. Soms blijkt dat ze helemaal niet zo bang hadden hoeven zijn, maar soms ook is het echt een heel griezelig verhaal, dat je beter niet kan lezen als je ’s avonds alleen in je warme bed ligt.
Al die spoken, vreemdsoortige monsters, en kastelen met geheime bewoners, waar onheilspellende dingen gebeuren, brr... heel eng allemaal! Natuurlijk ben jij als liefhebber van griezelverhalen eigenwijs en lees je toch als je in je eentje bent, al of niet in je bed. Doe dat dan toch maar niet met het laatste verhaal in de bundel! Lees dat maar overdag, in de zon, en in gezelschap van goede vrienden want nieuwkomer Marie Uiterwijk spant de kroon qua griezeligheid: haar fantasie is echt morbide en dat betekent dat het heel erg akelig is! Het is niet voor niets dat zij voor de tweede keer op rij de verhalenwedstrijd heeft gewonnen en dat dus haar verhaal in de bundel mag verschijnen.


Alle verhalen worden zoals gebruikelijk in de junior monsterboeken voorafgegaan door een inleidend schrijven over of van de schrijver van het verhaal dat zal volgen. Als je dus wel meer wilt lezen van een van de schrijvers, dan vind je er de titels van andere boeken of verhalen. En laten we vooral de tekenaar, Bart Mertens, niet vergeten, want de zwart-witillustraties zijn heel erg leuk om te zien. Als je op deze link klikt kun je zien hoe eng ze eigenlijk zijn.
Griezel ze!


ISBN 9789462420601| Hardcover | 238 pagina's | Uitgeverij Kramat | oktober 2016
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 6 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altJunior Monsterboek 4
Diverse auteurs


Elf verhalen van de hand van Nico De Braeckeleer, Frank Pollet, Rob Baetens, Marina Defauw, Johan Deseyn, Karel Smolders, Kris Kowlier, Ronald Verheyen, Bart Mertens, Tom Bergs & Kris van der Sande en Marie Uiterwijk.


Om maar met de laatste te beginnen: Marie Uiterwijk staat niet zomaar in dit boek! Zij is namelijk de winnares van de schrijfwedstrijd. Dat is nog eens een opsteker als je als jongere van twaalf jaar je eigen verhaal terugvindt in een boek, samen met gerenommeerde schrijvers! En het is niet het minste verhaal – al ligt dat ook aan de individuele smaak van de lezer.


Haar verhaal gaat over twee kinderen, Cas en Emma, die een angstig avontuur beleven bij een enorme treurwilg. Het is spannend en griezelig en laat zien dat deze jongedame een levendige fantasie heeft. Maar vooral getuigt het van talent: een goede opbouw, levendige dialogen en natuurlijk een flinke dosis griezelige elementen.

De verhalen van de andere schrijvers hebben natuurlijk ook een flinke portie griezeligheid:
- Milan wordt wakker onder de grond: hij is levend begraven en al weet hij zich een weg naar buiten te banen, daar doet hij een vreselijke ontdekking.
- Dolly en Tiffany horen allebei hoe hun moeders het over de telefoon over een vreselijk mens hebben, hetgeen te maken heeft met een erg lelijke oude vrouw die aan de rand van hun dorp woont. En dan stelt Ron voor om haar eens een nachtelijk bezoek te brengen...


- De twaalfjarige Elena ontdekt dat haar oma die Indiaanse voorouders heeft, ook vreemde gaven heeft.Maar of die haar kunnen redden als de geest van Chinouk haar belaagt?
- Tims moeder heeft na de dood van haar man een andere man ontmoet. Tim vindt hem vreselijk, dus als ze in dat reservaat in de Verenigde Staten op een monster stuiten dat half mens-half beer is, doet hij geen enkele moeite zijn stiefvader te waarschuwen. Alsof hij zou luisteren...


En het verhaal dat ik persoonlijk het beste vind gaat over Viktor die mailtjes schrijft aan zijn vriend Thomas. De mailtjes worden brieven als Viktor met zijn ouders naar Ameland gaat en hij zijn moderne mediatoestellen niet mee mag nemen. Hij verwacht zich daar vreselijk te vervelen, maar dat gaat nogal meevallen als hij het boekje Proza en Poezie van Ameland op de kop tikt en daar een boeiend verhaal in leest over hoe het een oude verbitterde vrouw verging...


Leuke verhalen, als je van griezelverhalen houdt dan, want stuk voor stuk kunnen ze je uit je slaap houden.  Als dat ook de bedoeling is van de tekeningen dan heeft Bart Mertens de plank misgeslagen, want ook al heeft hij kwaadaardige wezens, griezelige oude vrouwen of enge skeletten getekend, ze hebben zo’n groot humorgehalte dat ze juist erg leuk zijn.


O ja:  jeugd van Vlaanderen en Nederland: die schrijfwedstrijd is er opnieuw, dus doe je best!!


https://www.kramat.be/?q=content/marie-uiterwijk-wint-de-wedstrijd-van-het-junior-monsterboek-2015


ISBN 9789462420380 | hardcover| 277 pagina's| Uitgeverij Kramat| oktober 2015
Illustraties door Bart Mertens Leeftijd vanaf 10 jaar 

© Marjo, 5 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altJunior Monsterboek 1
Frank Pollet, Johan Deseyn, Nico de Braeckeleer, Rob Baetens, Karel Smolders, Kris Kowlier, Ronald Verheyen, Ludo Enckels, Marian Theunissen


Dit boek bevat negen griezelverhalen van verschillende auteurs. Verhalen die je maar beter niet voor het slapen gaan kunt lezen; ze zijn niet alleen erg griezelig, in een aantal er van speelt een droom een grote rol.  Ofwel een droom die uitkomt, ofwel een gebeurtenis die voelt als een droom maar het niet is. Brr, je doet geen oog meer dicht!


Er zijn overigens ook verhalen waar je een sterke maag voor moet hebben. Dat begin al goed in het verhaal van Frank Pollet. Daarin houdt een jongen ratjes op zijn kamer. De man van wie hij ze kreeg zei iets raadselachtigs: hij moest oppassen met zuur! Wat dat te betekenen heeft? Bert heeft geen idee. Maar helaas voor hem komt hij daar snel achter! En de lezer ook.
En dan het verhaal Nico de Braeckeleer. Remko is van plan om beroemd te worden met zijn monsterstripverhalen, en tekent wanneer het maar kan. Dat is ook in de les van de leraar Nederlands, die het niet kan waarderen. Remko moet een flinke hoeveelheid strafwerk maken. Boos tekent hij de leraar als slachtoffer in zijn strip. De volgende dag is de man niet op school! Een klasgenoot die hem ergert verdwijnt ook. Maar dan maakt zijn zus hem boos…
Johan Deseyn maakt dat je verre zult blijven van circussen, in ieder geval in het donker: het nachtelijk avontuur in een geheimzinnig circus laat je niet onberoerd.
Enkele verhalen hebben iets extra’s: ze zijn geschreven rondom een historische gebeurtenis. Persoonlijk houd ik daar wel van. Ronald Verheyen bijvoorbeeld laat zijn verhaal spelen in Schotland, waarin de slag bij Killiecrankie van 1689, waarbij de Jacobieten verslagen werden door ene Willem van Oranje, een rol speelt. Was Verheyen een Nederlandse schrijver geweest, dan zou Willem vast meegespeeld hebben. Nu gaat het over de legende van de Engelse soldaat de over een kloof is gesprongen en de heks, die lijken beroofde.


Aangezien smaken van lezers net zo verschillen zullen de reacties op de verschillende verhalen heel wisselend zijn.
Nog even: er is slechts één vrouw te vinden tussen de schrijvers! Marian Theunissen schreef over een griezelig avontuur dat een stel verkenners beleeft als ze op kamp zijn. Een gids waarschuwt hen niet naar het eiland te gaan, maar Viggo, Teun en Lennert hebben hun vlot nog niet uitgeprobeerd en belanden er natuurlijk toch. Het is een prima verhaal, maar nu zou het nog leuker geweest zijn als er meisjes in gefigureerd zouden hebben! Want die zijn in al die verhalen enkel als bijfiguren te vinden. Gemiste kans.
Voor een nieuw verhaal begint, kun je een kort profiel lezen van de schrijver, met een bibliografie. Ook staan er paginagrote zwart-wit tekeningen in, tussen de verhalen.


ISBN 9789079552832 | hardcover | 200 pagina's| Kramat | oktober 2012
Leeftijd vanaf 10 jaar. Illustraties van Steven Dhondt.

© Marjo, 24 februari  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kidsweek adventspocket
diverse auteurs en illustratoren


Bij een adventskalender kun je vanaf 1 tot en met 24 december een luikje openen en daarachter zit dan een kleine verrassing. Deze Kidsweek adventspocket heeft hetzelfde principe, maar nu kun je aan de zijkant van het boek een paar pagina's langs de scheurrandjes openmaken. Daar word ik erg nieuwsgierig van en probeer via de open onderkant te gluren om te zien wat er te vinden is op de pagina''s die dichtzitten, maar makkelijk is dat niet. Gelukkig maar anders was de lol er gauw af.
Bovendien is er ook genoeg leuks te vinden op de bladzijden die niet dicht zitten.


Voor wie Kidsweek niet kent, het is een weekkrant voor kinderen van 7 t/m 12 jaar, waar elke week het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland in te vinden is. Verder staat Kidsweek vol met sport- en dierennieuws, verrassende weetjes, puzzels, prijsvragen en nog veel meer! En zo brengen ze op een begrijpelijke en leuke manier kinderen in contact met wat er in de wereld gebeurt en helpen ze daarmee hun kennis van de wereld én het plezier in lezen te vergroten. Kidsweek heeft ook een eigen website.


In deze adventspocket vind je veel van bovengenoemde items terug, uitgezonderd het actuele nieuws. Er staan bijvoorbeeld veel grappige stripverhaaltjes in van Timo het konijn, getekend door Alex Turk maar ook de dierenverhalen uit de dierentuinstrip Zoo & Zo van Ype Driesen (scenario) en Abe Borst (tekeningen).
En net als in Kidsweek zelf staan er ook veel moppen in. Bijvoorbeeld:


Waarom hoeven pinguïns nooit naar school?
Antwoord: Ze hebben altijd ijsvrij!

Wie is beroemd en heeft het altijd koud?
Antwoord: Justin Bibber


En ook de raadseltjes komen veel voor, o.a. van die raadseltjes waar je de slappe lach van krijgt en allerlei  variaties op kunt verzinnen:


Het is groen en sjeest van de berg
Antwoord: Een skiwi


Wie loopt door het bos en heeft het koud?
Antwoord: Blootkapje


Maar het zijn niet alleen grapjes en raadseltjes die in deze pocket te vinden zijn. Er staan ook fijne verhalen in van bekende auteurs zoals Tosca Menten, Arend van Dam, Janneke Schotveld, Mirjam Mous en Jacques Vriens.  Bij sommige verhalen moet je wachten tot de volgende dag om het verder te kunnen lezen... (Oei moeilijk voor zo'n nieuwsgierig Aagje als ik ben)


Daarnaast vinden we in dit boek lekkere recepten er allerlei verschillende puzzels zoals een sinterdoku, een kerstwoordloper, een woordzoeker, een woordwandelaar enz. Maar ook allerlei weetjes, zoals o.a. over de ijsbeer, of kalender- en sneeuwweetjes én reportages die veel met winter of sneeuw te maken hebben, zoals over skiën en Antartica (bij de zuidpool) Verder staan er ook nog kerstknutsels in die je zelf kunt maken, zoals een sneeuwbol. 


Natuurlijk weet ik niet wat er op de dichtgemaakte pagina's staat, maar het kan niet anders dan leuk zijn!

Zie ook het inkijkexemplaar

Kortom, een super lees-raadsel-knutsel-frutsel-boek voor jongeren vanaf ca. 10  jaar.


ISBN 9789000362431 | Paperback | 190 pagina's | unieboek  | november 2018

© Dettie, 28 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Jij en ik
verhalen over vriendschap en vluchtelingen
Diverse schrijvers


Een boek vol verhalen over vluchtelingen uit allerlei gebieden en in diverse tijden. Een paar verhalen spelen zelfs in de toekomst! Dan zijn de vluchtelingen degenen die onze aarde ontvluchten, een aardbol die zwaar beschadigd is, waar niemand meer kan wonen. De laatste aardbewoners komen aan op de maan of op Mars, maar zijn niet welkom in de kolonies die daar eerder gesticht zijn.
Het merendeel van de verhalen gaat over een ander soort vluchteling: mensen die hun land moesten verlaten vanwege oorlog. Omdat ze er niet veilig zijn.


Dat is niet alleen van deze tijd: ook in de Eerste Wereldoorlog moesten mensen vluchten. In Nederland kwamen toen de Belgen, op de vlucht voor de Duitsers. Het verhaal, geschreven door Joyce Pool, verhaalt over hoe zij opgevangen werden in Gaasterland (Friesland), waar men de vluchtwegen versperde door de bruggen op te halen! Er werd ook bewaking bijgezet.


Douwe, een Friese jongen heeft de stoet zien komen, en is er niet blij mee als zijn baas hem vertelt dat een van de mannen net als hij als knecht komt werken in de meubelmakerij. Het blijkt reuze mee te vallen: hij kan het best vinden met de vrolijke Sjefke. Maar de Vlaming heeft heimwee. Hij wil naar huis…


Eigenlijk gaan de meeste verhalen zo: de hoofdpersoon, meestal een kind, ontmoet een leeftijdgenoot, die ergens anders geboren is als hij of zij zelf en na aanvankelijke vijandigheid, ontdekt hij of zij dat die ander eigenlijk precies hetzelfde is. Er groeit langzaam begrip, en dan vriendschap.

In het verhaal van Arienne Bolt:


‘Er vliegen ook veel kraanvogels over Nederland, vooral nu in oktober.’
Stern geeft bijna licht. ‘Ze zijn onderweg naar Syrië en naar landen daar in de buurt.’
‘Kraanvogels brengen geluk,’ vervolgt Stern.
‘Echt waar?’ Dubbel wow. ‘Naar Syrië?’
‘Overal, In het voorjaar komen ze trouwens weer terug.’
’Zijn het dan Nederlandse of Syrische kraanvogels?”


En ook: ’Je mag mijn vader wel lenen.’
Van een kind dat al zo vaak moest verhuizen: ‘Mijn voorraad vriendschap is bijna op.’


Het zijn verhalen over bijzondere maar ook eigenlijk heel gewone vriendschappen. Maakt het iets uit waar je wieg heeft gestaan? Of hoe je er uit ziet? Het is immers zo tussen mensen: het klikt, of het klikt niet. Maar je moet het wel een kans geven.


Het verhaal van Peter-Paul Rauwerda is ook heel mooi: over de jongen die een rups als huisdier heeft en die in een potje meeneemt als hij moet vluchten uit een land in oorlog, Papillon heet de rups, naar het boek en de film over de gevangene Papillon. (Henri Charrière)


In deze verhalen – en enkele gedichten - wordt verteld dat het de moeite loont om vreemden met open vizier tegemoet te treden. Dat geldt overigens voor alle hoofdpersonen, van welke nationaliteit ook.


Behalve die twee sciencefictionverhalen en een drietal gedichten is er nog een verhaal met een magisch tintje, en in de meeste verhalen zitten feiten verwerkt. Jan Terlouw kan het niet laten natuurlijk: zijn verhaal over de hongerwinter eindigt op een licht belerend toontje. Helemaal niet erg overigens.


De schrijvers zijn: Jan Terlouw, Gijs Wanders, Margaretha van Andel, Ariënne Bolt, Alyze Bos, Pieter Koolwijk, Joyce Pool, Jesse Goossens, Mireille Geus, Carolien Ceton, Anna van Praag, Jowi Schmitz, Peter-Paul Rauwerda, Ellen van Velzen, Lenneke Westera, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Sjoerd Kuyper en Annet Huizing.


Het boek is mooi vormgegeven, Het ballonnetje van de omslag komt overal in het boek terug. En er zit een blauwe pagina als afscheiding tussen de verhalen.
Het valt op dat de verschillende schrijvers niet eenzelfde verhaal vertellen. Er wordt steeds net een ander aspect van het vluchtelingenleven aangekaart. Zouden ze de verhalen in opdracht hebben geschreven?
Een deel van de opbrengst gaat naar  het vluchtelingenprogramma van UNHCR.


ISBN 9789047710738 | hardcover | 248 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juni 2018 |Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 27 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER