jeugd 10-12 jaar

Kristine Goedhart

altMulberry House
Kristine Goedhart


De ouders van de dertienjarige Marjolein in ’t Veld werken voor een internationaal bedrijf. Haar moeder wilde het al heel lang, maar omdat ze haar bejaarde moeder niet in de steek wilde laten, stelde ze het maar uit. Nu is oma overleden, en Marjoleins ouders verhuizen naar Engeland. Zij gaan werken op het hoofdkantoor in Londen, maar wat nu te doen met Marjolein, die geen oma meer heeft om naar toe te gaan? Er wordt gekozen voor een oerdegelijke kostschool voor meisjes: Mulberry House. Het ligt in de Cotswolds.


We vallen het boek binnen als Marjolein haar eerste gesprek heeft met Ms. Grenfell. Zoals later de meisjes ook zullen hebben, heeft die moeite met haar naam. Ook reageert ze verbaasd als Marjolein vertelt dat ze ‘alleen maar’ hockeyt. Maar Marjolein weet niet wat ze moet denken van die enthousiaste en ambitieuze praatjes, over excelleren: resultaten boeken door hard te werken.


Hoe anders zal haar leven worden! Ze is natuurlijk intern, en deelt een kamer met Isabel, die House Captain is, en het absoluut niet kan waarderen als hun huis steeds down (=min)punten krijgt omdat Marjolein zich niet aan de regels houdt. Dat  is evenwel geen opzet: Marjolein heeft moeite met die regels. Een uniform, en dan zo’n lelijke lange rok!! En om zes uur ‘tea’ eten!
En waar zijn de jongens?


Ze probeert steun te vinden in e-mailcontact met haar oude vriendin, maar die vindt dat haar leven in Engeland klinkt als een sprookje!
Ze ontmoet gelukkig snel de Amerikaanse tweeling Pam en Sam, maar ook die kunnen haar niet behoeden voor rare blunders... Integendeel: die willen ook graag de regels een beetje oprekken!


Het verhaal verhaalt over de eerste kennismaking met het strenge leven op een Engelse meisjeskostschool, waarbij een nuchter Hollands meisje tegen tradities aanloopt, zoals zij die nooit gekend heeft. Die confrontaties zijn voor haar niet altijd even leuk, maar geven het boek wel een humoristische element mee.
We lezen over de regels, over de competities met andere scholen, over de feesten, die Marjolein niet erg feestelijk vindt. En ja, over de jongens, die ook al zo anders zijn dan Hollandse jongens.


Het is erg leuk en leerzaam over over Marjolein te lezen en je wilt wel weten hoe het verder zal gaan met haar!


ISBN 9789021673424 |hardcover |160 pagina's |Uitgeverij Ploegsma| oktober 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 4 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER