jeugd 10-12 jaar

Martina Sahler

http://www.martinasahler.de

 

altFina
Martine Sahler


In de Napoleontische tijd was ook Duitsland een deel van Frankrijk, van 1805 tot 1815.
En net als andere onderworpen volkeren waren de Duitsers daar niet blij mee. Wat moesten zij met die rare Franse regels? En ze wilden hun eigen munt behouden!
Bovendien was Frankrijk in oorlog met Engeland, en daarom lag de handel stil. Nou ja, niet helemaal, want handelaren vinden altijd wel een weg. Alleen was het nu een weg die je met een gevangenisstraf of zelfs met de dood kon bekopen.


De vijftienjarige Fina woont alleen met haar vader in Keulen. Zij zorgt voor hen beiden en voor het huis. Naar school mag ze niet, dat vindt haar vader niet nodig voor een meisje, en het kost maar geld ook. Nee, hij is juist op zoek naar een goede huwelijkskandidaat, eentje die hem rijker maakt bedoel ik, want het welzijn van zijn dochter interesseert hem niet zo. Al wil hij haar dan ook weer niet verhuren voor één nacht, zoals een van zijn handelspartners vraagt.
Fina is geschokt als ze ontdekt wat haar vader in zijn schild voert, maar wat kan ze doen?


Zij droomt van heel andere dingen. Ze gaat namelijk wel degelijk naar school, al zit ze niet netjes aan een lessenaar zoals de andere kinderen. Zij blijft buiten onder het raam zitten! Ze leert zo heel veel, al wil ze meer.
En bij die school is haar oog gevallen op de mooiste en knapste jongen die ze ooit gezien heeft. Haar sterrenprins noemt ze hem. Fina is verliefd.
Maar intussen moet ze doen wat haar vader wil, en dat brengt haar in grote problemen. Of ze die prins van haar ooit zal ontmoeten, is maar de vraag. Maar dromen mag...


Een romantisch zwijmelverhaal tegen de achtergrond van de negentiende eeuw voor de jongeren van nu. Is het misschien voor een deel het feit dat het boek in Duitsland speelt? Dit soort romantiek associëren we meestal toch met Engeland.
Het werkt dus niet.
‘Ruisende rokken, trappelende paardenhoeven, glinsterende kroonluchters en een liefde die onmogelijk lijkt’, dat zou de sfeer van Jane Austen in dit boek op moeten roepen. Had de schrijfster niet gekozen voor een ik-perspectief, maar voor een algemeen perspectief met wat meer sfeertekening, dan had het misschien gewerkt. Nu lees je veel meer een verhaal zoals dat beleefd wordt door een jong meisje, en jonge meisjes zijn in alle tijden hetzelfde.
Niks mis mee, maar maakt de pretenties niet waar. Aan de andere kant is het wel zo dat je een beeld krijgt van een bepaalde periode in een bepaald land. De historische achtergrond geeft het boek net iets meer mee. Zonder dat was het niet meer dan een bouquetverhaaltje.


ISBN 9789026605949|Paperback |191 pagina's | Uitgeverij Callenbach |november 2012

Vertaald uit het Duits door Hilke Makkink
Leeftijd 12+

© Marjo, 28 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Fina
Martina Sahler


Keulen 1811

De Fransen hebben Keulen ingenomen. Dankzij keizer Napoleon is er een handelsoorlog tegen Engeland gaande. Daardoor is Fina's vader Bernhard Bartel zijn werk in de textielindustrie kwijtgeraakt want er mogen o.a. geen Engelse stoffen meer ingevoerd worden. Vader Bernhard probeert nu een inkomen te verdienen met smokkelen.
Josefina (Fina) Bartel woont samen met haar vader in een armoedig huisje in de Keulse Spielmannsgasse. Fina doet zo goed en zo kwaad als het kan het huishouden, haar moeder is overleden.


Bernhard is een onbehouwen, onbeschofte man, hij is van plan zijn dochter uit te huwelijken aan de hoogste bieder. Maar de zestienjarige Fina is graatmager van de honger en ziet er erg armoedig uit. De mannen staan niet te trappelen om haar als vrouw te nemen. Fina griezelt bij het idee met een oude man het bed te moeten delen en laat dit ook duidelijk merken aan haar vader. Fina heeft zo haar eigen dromen. Ze luistert elke dag stiekem bij de school naar de taallessen. Ze verschuilt zich in de bosjes bij het open raam en kan zo net op het bord kijken. Zo leert ze zichzelf rekenen en lezen en schrijven in het Duits en Frans.


Bij de school ziet ze regelmatig haar 'sterrenprins', dat is de heel knappe, altijd vrolijke jongen die meestal gehaald en gebracht wordt met een koets. Ze droomt er soms van dat ze verliefd op elkaar zijn en hij haar kust en ze samen zullen trouwen naar ze weet dat haar dromen nooit uit zullen komen. Toch is het prettig om in moeilijke tijden aan hem te denken. En moeilijk is het!


Haar vader wil haar opnieuw uithuwelijken maar de man wil haar niet en zegt dingen over Fina die haar helemaal in de put duwen. Ze volgt de heimelijke lessen niet meer en hoort steeds de afschuwelijke woorden van de man door haar hoofd spoken. Gelukkig heeft ze haar dagdromerijen over haar sterrenprins die haar op de been houden.
Maar op een dag moet Fina mee met haar vader, ze moet helpen de smokkelwaar de stad binnen te krijgen... en dat gaat helemaal mis. Vanaf die dag wordt het leven van Fina heel anders. Zij dromen dan toch geen bedrog... of wel?

Een heel romantisch verhaal waarin de schrijfster enkele historische feiten heeft verwerkt zoals het handelsboycot van Napoleon waarmee hij Engeland wilde isoleren. Zelfs het bezoek van Napoleon aan Keulen waarin hij op eigen houtje enkele achterbuurten bezocht is in het boek verwerkt. Ook enkele zinnen uit het boek 'Die leiden des jungen Wethers' (1774) van Goethe komt in dit boek voor en maken bepaalde gebeurtenissen extra romantisch.  De schrijfster geeft achterin het boek een korte toelichting hierover.
Een vlot geschreven boek met een verhaal om lekker bij weg te zwijmelen. Kortom, een boek voor de romantische meiden onder ons.


Fina is het tweede boek uit een nieuwe serie in de sfeer van Jane Austen. Het eerste deel is getiteld Lizzy geschreven door Helen Abele.


ISBN 9789026605949 Paperback met flappen 191 pagina's Uitgeverij Callenbach november 2012
Vertaald door Hilke Makkink Leeftijd 12+

© Dettie, 25 november 2012

Lees de reracties op het forum en/of reageer, klik HIER