jeugd 10-12 jaar

Annick Bardijn

Kattenkasteel
Annick Bardijn

‘Mijn kat kwam uit het niets en werd mijn alles.’


Liz gaat met haar broer Ulrik en diens vriend Max – op wie Liz stiekem een oogje heeft – naar een verlaten kasteel bij hen in de buurt. Ze zijn een uitdaging aangegaan, daarvoor moeten ze foto’s maken om te bewijzen dat ze daadwerkelijk naar binnen zijn gegaan.
Want ja, het is verboden terrein en bovendien staat het zogenaamde Kattenkasteel bekend als een spookkasteel. Het heeft die naam omdat er een beeld van een kat op de toren staat. Er gaan griezelige verhalen de rondte over katten en heksen…
Maar daar geloven ze niet in toch?


Toch vindt Liz het inderdaad wat griezelig daarbinnen. Er hangt een unheimische sfeer.
Krijgt ze gelijk? Op enkele van de foto’s die ze maken staat een geheimzinnige lichtcirkel. Stofdeeltjes, zeggen de jongens. Maar Liz twijfelt daaraan. Ze weet zelf trouwens niet wat haar bezielt als ze uit een doos waarop met grote letters ‘Rommelmarkt’ staat, een kistje meeneemt.


‘Het voelde als een houten kistje. Ze nam de zaklamp weer in één hand, legde het kistje in haar schoot en wreef met de andere hand over het deksel.
Het hout had een mooie roodbruine kleur en de bovenkant bestond uit een mooi schilderij van een zwarte kat. De kat zat in een fiere, rechte zithouding op een vensterbank, de staart rond de poten naar voren gedraaid en keek haar met zijn gele ogen en zwarte pupillen recht aan.’


Het is dezelfde kat als op de toren, ziet ze.
En dan stoppen er auto’s bij het kasteel! Om weg te komen is het te laat en ze verstoppen zich dan maar. Tot hun grote schrik worden ze gezien. Door een jongen van hun leeftijd. Als ze later buiten zijn zijn ze verbaasd: waarom stopt niemand hen? Waarom heeft die jongen geen alarm geslagen?


Drie jaar later maakt Liz plannen om een boek te schrijven. Voor school moet ze namelijk een opdracht doen, en ze heeft schrijven altijd leuk gevonden. Ze begint met een onderzoek naar het kattenkasteel, en neemt hun eigen avontuur als basis.
Het kasteel is intussen prachtig verbouwd. Het wordt verhuurd voor feesten en zo. Als de makelaar met zijn gezin een kijkje komt nemen, kijkt Liz toe. Maar: die jongen, die kent ze! Hun eerdere avontuur blijkt niet voorbij! Integendeel: het komt nu pas echt op gang!
Er is een grote rol weggelegd voor een zwarte kat die ogenschijnlijk op willekeurige momenten komt en gaat. Natuurlijk is dat niet zomaar…


Behalve een heel leuk en spannend avontuur lezen we ook van alles over lichtbollen en andere magische dingen. Wat is een orb? En een triquetra?
Als je het verhaal helemaal uitleest – en waarom zou je niet, het sleept je mee – weet je de antwoorden op deze vragen. En ook wat de zwarte kat wil, en wie die onbekende jongen is.


Aangezien de schrijfster een Vlaamse is, zijn er soms Vlaamse woorden en klinkt de woordvolgorde ons wat vreemd in de oren.
‘Zij liet zich dan op dezelfde manier naar beneden zakken‘ of ‘we moeten hier nog wegraken.’ Nederlanders zeggen dat anders, maar we begrijpen het wel, het lijkt dus geen probleem. Vooral niet omdat de spanning toch de overhand heeft.


Bardijn schrijft lekker vlot, korte zinnen, geen lange uitweidingen, maar to the point. Leuke toevoeging zijn de kattenspreuken bij het begin van de delen die steeds een dag beslaan. En dat het verhaal zich afspeelt tegen eind oktober is ook niet willekeurig gekozen.
De afbeelding op de voorkant is prachtig.
Met achterin verwijzingen naar websites voor meer informatie.


De Vlaamse Annick Bardijn is natuurlijk kattenliefhebber. Zij is ook pedagogische begeleider en zoals zij nu bewijst: een schrijfster.


ISBN 9789083140452 | Hardcover | 254 pagina's | Phoenix | augustus 2021
Leeftijd 10+

© Marjo, 24 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER