jeugd 10-12 jaar

Sally Gardner

http://www.sallygardner.net

 
jeugd 10Ik, Coriander
Sally Gardner


Coriander is de dochter van een rijke koopman in de tweede helft van de 17e eeuw. Ze woont in Londen, in de tijd dat Cromwell aan de macht is, een puritein die alle rijkdom en uiterlijk vertoon verafschuwt.
Corianders moeder, die aangezien werd voor heks, omdat ze kon genezen met kruiden, sterft, en tegelijk wordt de macht van de puriteinen groter.  Haar vader ziet geen betere uitweg dan te hertrouwen met een vrouw die een aanhanger van Cromwell is. Dus is ze puriteins, en streng. Akelig streng: Coriander mag niets meer en als de huishoudster er niet geweest was, zou ze net als de dochter van haar stiefmoeder mishandeld worden.


Maar dan komt er een dominee in huis, Corianders vader vertrekt "omdat het beter is'', en de ellende begint.
Ze wordt in een kast opgesloten en voor dood achtergelaten, maar zij duikt op in de elfenwereld, waar haar moeder vandaan kwam. Daar doet ze ontdekkingen over haar eigen verleden en dat van haar ouders, en krijgt ze ook een opdracht mee: ze moet de wereld redden.


Het boek is een sprookje, dat vooral verteld wordt vanuit het perspectief van de echte wereld. Met de fantasykant valt het dus wel mee. Soms is het daardoor wat ongeloofwaardig, maar het lijkt mij beter te verteren voor kinderen die niet zo van elfen en feeën houden. Het is vooral een boek over een stukje van de geschiedenis van Engeland, met een blik op de wereld zoals die toen was. Het magische tintje maakt het sprookjesachtiger, een beetje smeuïger vind ik.
Een boek dat je in één adem uitleest.


ISBN 9789000037193 | Hardcover | 311 Pagina's | Uitgeverij Van Goor | november 2007
Vertaald door Esther Ottens | Leeftijd: 10-12 jaar

© Marjo, januari 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER