jeugd 10-12 jaar

Danique Plaatzer

Enkeltje Azië
Danique Plaatzer


Sofie weet niet zo goed wat ze met haar leven aan moet. Ze is een nogal verlegen persoon, en op de nieuwe school waar ze met haar opleiding is begonnen kan ze haar draai niet vinden. Ze vindt er geen nieuwe vrienden en gaat nog steeds om met Maartje en Birgit die jonger zijn en nog in groep 8 zitten.
Steun van het thuisfront heeft ze ook niet. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder, bij wie ze woont, heeft meer belangstelling voor haar nieuwe vriend dan voor haar dochter.
Sofies eigen vriend vergeet haar verjaardag, met hem maakt ze het uit.


Wat haar bezielt weet ze zelf niet, maar ineens heeft ze een reis geboekt: een enkele reis naar Vietnam!
Als ze het haar vriendinnen vertelt zijn die razend enthousiast: dat ze dat gedurfd heeft, dat is cool!
Maar Sofie twijfelt al weer. Toch gaat ze. Aangespoord door Maartje en Birgit die meedenken bij het om de tuin leiden van haar ouders, die het natuurlijk niet goed zouden vinden. Maar nu weten zij van niets. En als ze niet zou gaan is ze wel haar zuurverdiende geld kwijt.


En zo arriveert ze in Vietnam. Waar ze al heel snel lotgenoten ontmoet, en nieuwe vrienden maakt. (Nu wel!) Een van die nieuwe vrienden is Marco. Ze spreken het niet uit maar er groeit iets tussen hen. Maar ja, Sofie moet verder reizen, haar visum verloopt, en dus gaat ze in haar eentje naar Laos. De nieuwe vrienden, ook Marco, zullen haar na reizen. Dan overkomt haar iets ergs: ze zit in de bus die verongelukt, raakt haar telefoon en dus haar contacten kwijt.
Wat nu?


Achter op de flap lezen we dat een groot deel van dit verhaal autobiografisch is. Het zorgt er voor dat het een heel levendig verhaal is. Maar ook wel een beetje kort door de bocht soms. Toch: een lekker verhaal, over een meisje dat veel sterker blijkt te zijn dan ze denkt dat ze is.
Genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2022


Danique Plaatzer is ondernemer en freelance redacteur. Enkele jaren geleden zegde ze haar baan en haar huur op en boekte een enkeltje Thailand.


ISBN 9789025880934 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Leopold | juni 2021
Leeftijd 11+

© Marjo, 2 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER