jeugd 10-12 jaar

Mary Hoffman

http://www.maryhoffman.co.uk

 

Stravaganza/ 1 Stad van maskers


Volgens de achterflap.
Arianna werd vroeg wakker door het geschreeuw van de schoonmakers op de piazza. Ze strekte haar koude verkrampte ledematen en wreef de slaap uit haar ogen. Stram liep ze naar de balustrade en keek uit over het plein naar de zuilengalerij achter de campanile. Ze geloofde haar ogen niet. Daar riskeerde een jongen van haar leeftijd zijn leven. Je kon zo aan zijn kleren zien dat hij een vreemdeling was, beslist geen Bellezziaan, zelfs geen Taliaan. Hij droeg de gekste kleren die Arianna ooit had gezien. Hij hoorde hier zomin thuis als een hond in de raadzaal. En toch had hij niet door dat hij in levensgevaar was, want hij stond met het verdwaasde gezicht van een slaapwandelaar op zijn dooie gemak van de warme zon te genieten. Was hij soms niet goed snik?


Wat gebeurd er met je als je het ene moment ziek in bed ligt en je het volgende moment in een wereld vol glamour, intriges en bedrog bevindt? Dit is precies wat Lucien overkomt. Hij doet de onthutsende ontdekking dat hij een “stravagante” is – iemand die zichzelf door tijd en ruimte kan verplaatsen. Door een oud notitieboekje komt hij terecht in de adembenemend mooie stad Bellezza. Ineens bevindt hij zich tussen ruisende jurken, palazzo’s, kanalen, mandola’s én een indrukwekkende duchessa. Maar dat is nog niet alles: Lucien blijkt een belangrijke rol te moeten spelen om de lagunestad te behoeden voor een ramp.


Mijn mening
Gisterenavond (vannacht) toen het boek uit was had ik iets van:” wat een fantastisch boek”. Ik had het in 1 ruk uitgelezen. Deze ochtend heb ik het gevoel dat er toch een paar dingen vragen oproepen. Het boek leest zeer vlot. De spanning is over het algemeen te snijden. Telkens wil je weten hoe het afloopt.
Soms vond ik bepaalde stukken nogal lang uitweiden. Zoals tijdens de ontvoering van Lucien en de tot nieuwe duchessa verkiezing van Arianna. Ik begreep ook niet echt waarom de “oude” Duchessa verkoos om zogenaamd dood te blijven. Dat leek niet helemaal logisch. Ja, ze wilde achter de schermen werken, was het werk als duchessa en de vele verantwoordelijkheden moe. Maar dan zet ze haar dochter dus maar op de troon? Ook begreep ik niet echt waarom ze haar dochter bij haar geboorte afgestaan had aan haar oudere zus. Waarom kende niemand haar familie? Dat zijn dingen die mij nogal onlogisch lijken. Maar ze komen het verhaal wel ten goede. Door die onverklaarbare dingen kunnen er bepaalde plotwendingen wel aan bod komen.
Ik voelde mij het meest verwant met Lucien. Maar ook daar begreep ik niet goed waarom zijn ziekte plots weer erger moest worden en waarom hij in het “echte” leven moest sterven.
Ook begreep ik niet goed waarom William Dethridge zich niet bekend gemaakt had aan Rodolfo nadat hij voorgoed gestravageert was naar Bellezza.
Sommige dingen worden naar mijn mening niet genoeg verklaard of is dat in een fantasyboek niet nodig?
Zoals ik al eerder zei, het boek leest enorm vlot en op het moment zelf stel je je geen vragen. Pas achteraf, als je dieper over de dingen nadenkt heb je het gevoel dat er dingen ontbreken.
De personages worden goed beschreven, het landschap of de achtergrond wordt beeldend weergegeven maar hier en daar zitten er in het verhaal dus “openingen”.
Toch zou ik het boek direct opnieuw lezen, al was het maar om te zien of ik “over” bepaalde dingen gelezen heb. Ik ben in ieder geval van plan om deel 2 en 3 ook te lezen.

Hardcover | 333 Pagina's | Unieboek BV | 2003 ISBN: 9000034876
Vanaf 12 jaar

© Inge

Reageren? Klik hier!

 

Stravaganza/ 2 Stad van sterren


Georgia is een modern meisje uit Londen dat een beeldje koopt met magische krachten. Als ze in slaap valt met dat paardje met vleugels in haar hand, bevindt ze zich ineens in een andere wereld: Talia, een land dat veel lijkt op ons Italië, maar het net niet is. De tijd is de zestiende eeuw.
Ze leert er Cesare kennen een staljongen, die de belangrijkste race van het jaar, de Stellata, mag rijden. Op het moment dat Georgia in Talia komt is er iets bijzonders gebeurd: In de stal van Cesare is een paard met vleugels geboren! Een goed voorteken, maar niemand mag er voorlopig iets van weten. Het wordt verstopt, maar een spion van de rijkste familie in de stad, de Chimici's, komt toch op het spoor en ontvoert het paard. De Chimici's proberen op allerlei manieren behalve door oorlog, de totale macht in de stad te verwerven: de paardenrace moet ook door hen gewonnen worden, vinden ze, en omkoperij is heel gewoon. Cesare behoort niet tot het kamp van deze rijke familie.
Als Georgia twee zonen van de Chimici's leert kennen, blijkt dat er toch ook nog wel gezond verstand aanwezig is: niet allemaal zijn ze op macht belust.
Waar Georgia erg van opkijkt is dat ze ineens oog in oog staat met een jongen die ze kent uit Londen. Maar die jongen, Lucien, waar ze stiekem verliefd op was, is gestorven! Hoe kan hij dat hier zijn?
Het heen en weer reizen in de tijd heet stravageren, en Georgia maakt er veel gebruik van. Ze is liever in Remora dan in Londen, waar haar stiefbroer haar zoveel mogelijk pest, en ze geen vrienden heeft. Maar natuurlijk heeft de moderne tijd ook zijn voordelen, en dat ontdekt de kreupele zoon van de Chimici's: Hij wil naar Londen..
Het begin van vele moeilijkheden, naast de verwikkelingen rondom de paardenrace.


Dit was deel 2 van Stravaganza, en ik heb deel 1 niet gelezen. Ik weet niet of ik nu iets mis, maar uitleg en beschrijvingen waren er meer dan genoeg in dit boek. Over hoe de fictieve wereld van Talia in elkaar steekt, en vooral de stad Remora, met zijn twaalfden die allemaal apart weer aan een andere stad verbonden zijn. Ik vond het best ingewikkeld, en dat vond de hoofdpersoon in het begin ook. Maar het is spannend, en vooral omdat het steeds vanuit een andere hoek geschreven wordt blijft de vaart er in. Toch deel 1 maar eens lezen!


Unieboek Uitgevers ISBN 9000035236 Verschijningsdatum 4/2004
Bindwijze Gebonden Aantal pagina's 447 blz.

© Marjo

Lees de reacties, klik hier! 

 

Stravaganza/ 3 Stad van bloemen

 

Stad van bloemen gaat over Sky wiens moeder ME heeft, waardoor ze veel in bed ligt. Sky is een beetje een buitenbeentje op school. Zijn vader is een bekende rockster, maar die ziet hij nooit. Op een dag vindt Sky een blauw parfumflesje. Als hij een keertje hiermee in slaap valt komt hij in Giglia in een andere wereld.


In Giglia ontmoet hij een monnik, die hem het begrip stravageren uitlegt. Sky komt erachter dat er nog 2 stravaganten bij hem op school zitten. In Giglia kijkt iedereen ondertussen met spanning uit naar de 4 huwelijken in de familie Di Chimici. De stravaganten zijn bang dat het uitloopt tot een rechtstreeks gevecht tussen de familie Di Chimici en de familie Nucci en vragen daarom of alle stravaganten in Giglia bijeen kunnen komen. Ondertussen wordt de hertog vergiftigd door waarschijnlijk iemand van de familie Nucci en wordt de liefde tussen Arianne en Luciano steeds moeilijker…


Ik vond het een heel leuk boek. Alleen als je ook de andere 2 delen hebt gelezen wordt het erg langdradig omdat het stravageren steeds opnieuwmoet worden uitgelegd enz. Ik vond dit niet het leukste boek van de serie maar ik ben er nog steeds een grote fan van.


Ik heb even gekeken of er na dit deel van Stravaganza nog een ander deel komt, maar dat komt er niet. Mary Hoffman gaat misschien wel een nieuwe trilogie schrijven die zich ook afspeelt in Talia maar dan met andere personages. Ik kijk er met spanning naar uit!

ISBN 900003650X Gebonden, 471 pagina's Verschenen: juni 2005 Unieboek Uitgevers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Oorspronkelijke titel: Stravaganza. City of Flowers Vertaler: Annelies Jorna

© Sanne

Reageren? Klik hier!