jeugd 10-12 jaar

Frederick Deloddere

De bende van Nemesis
Frederick Deloddere

Maxim staat weer eens te wachten op zijn moeder, die hem na school op zou komen halen om naar zee te gaan. Daar hebben zij en haar partner – niet Maxims vader – een appartement.
Zowel zijn moeder als haar vriend Gert-Jan zitten in vastgoed, en ze zijn perfectionisten. Maxim zit op een dure eliteschool, en moet maar afwachten wanneer zijn moeder eens tijd voor hem heeft. Dat weekend naar zee? Hij heeft er helemaal geen zin in.
Maar dat hij ontvoerd zou worden - per ongeluk, maar het gebeurt wel! – dat was nou ook weer niet de bedoeling!
Toch: het is het begin van een ongelooflijk avontuur, en hij moet het toegeven: hij heeft het vreselijk naar zijn zin…


Op het moment dat Maxims moeder staat te tanken, duikt er een vreemde de auto in en scheurt weg. Tot zijn schrik zit achter het stuur een onbekende, met een wapen op zijn schoot. Hij bloedt als een rund. Wie is dat? Waar komt die man ineens vandaan en wat wil hij?
De lezer weet dan al dat het Zacharias is, een man die zojuist uit de gevangenis is ontsnapt waar hij zeven jaar doorgebracht heeft.
Het was voor hem net zo’n verrassing als voor Maxim dat ze de komende uren noodgedwongen samen zullen moeten doorbrengen. Hij had niet gezien dat er een kind in de auto zat. Maar: een kind? Maxim is het daar niet mee eens, en het vervolg van het avontuur zal bewijzen dat hij echt geen kind meer is.


Waarom probeert Maxim niet te ontsnappen? Er waren best gelegenheden. Maar alles is beter dan een saai weekend aan zee, vindt hij. En bovendien mag hij deze ‘misdadiger’ wel. Toch, waar waar hij bij betrokken raakt, hij had het nooit zelf kunnen bedenken.


De Bende van Nemesis, waar Zacharias de leider van was, stond voor niets. Hij vertelt Maxim dat ze een soort Robin Hoodbende waren, maar dat het uit de hand is gelopen doordat een van hen meer wilde. Voor zichzelf dan. Na een brutale goudroof viel de bende uit elkaar, het goud verdween en Zacharias werd opgepakt.


Hij ondernam de ontsnapping omdat hij naar zijn broer Sam wil, die in een Londens ziekenhuis ligt. Zacharias kreeg een boodschap dat hij er slecht aan toe is. Natuurlijk zouden de autoriteiten hem nooit officieel laten gaan, hij moest het wel op deze manier doen. Maar hij heeft wel hulp nodig.
Dus zoeken Zacharias en Maxim een ander lid van de bende op, Buyl, een man die in een rolstoel zit.
Ook de andere twee leden duiken nog op, waaronder degene die alles bedierf.


‘De lift suisde bijna geruisloos omhoog en gleed recht door het donkerblauw verlichte aquarium. Hij schoot voorbij de schimmen van enorme zeedieren die zich in het water ophielden, maar die hij niet onmiddellijk kon zien. Octopussen? Barracuda’s? Toch haaien?
Toen vertraagde de lift en gaf hij een zachte ping. De deuren schoven open en voor hem werd een nieuwe ruimte met enorme afmetingen onthuld. De bovenste verdieping herbergde een fenomenaal penthouse, dat baadde in het blauwige licht van het aquarium. Het water besloeg één volledige kant van de ruimte. Het was hetzelfde aquarium dat zeven verdiepingen lager in de hal begon.’


Behalve met de verrader van Nemesis hebben ze natuurlijk ook nog zorgen om de politie. Terwijl Maxims moeder een – voor Maxim – tenenkrommende oproep doet op de televisie, wordt commissaris-generaal Staelens van de federale politie bezocht door het hoofd van de Staatsveiligheid die de leiding opeist, tot chagrijn van Staelens.


Wat volgt is een tergend spannende achtervolging. Zach wil perse naar Engeland, geholpen door zijn vrienden, waartoe Maxim nu ook behoort.
Zal het hen lukken uit handen te blijven van de verrader van Nemesis? En kunnen zij de politie te slim af zijn?
Maxim heeft niet eens tijd om er bij stil te staan wat hij eigenlijk aan het doen is, hij wordt meegesleept in een gevaarlijke avontuur waarbij hij blijkt te beschikken over kennis waar hij zelf geen weet van had!


Dit fantastische verhaal is een mix van een hilarisch schelmenverhaal en een superspannende jeugdthriller. Het is volop genieten! Wat een heerlijke fantasie heeft deze Vlaamse schrijver! Zijn personages zijn stuk voor stuk bijzonder en het verhaal zit boordevol spannende scènes en verrassende wendingen. Het is het soort verhaal waar je als lezer niet uit kan ontsnappen, alsof je in een achtbaan bent gestapt. Heerlijk!


Frederick Deloddere (Aalst, 1990) werkt achter de televisieschermen als (eind)redacteur. Hij schrijft de teksten en de grapjes voor Wim Opbrouck en Jeroom in Bake Off Vlaanderen en maakte reeds programma’s zoals The Voice (Kids), Blind Getrouwd, Dancing With the Stars en Belgium’s Got Talent.


ISBN 9789044842067 | Hardcover | 265 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2021
Leeftijd 12+

© Marjo, 16 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER