jeugd 10-12 jaar

Marlene Rebel & Lucinda Vos

https://www.maluprojecten.nl/over-ons

https://sophiepluim.com

 

Onze lange reis met het hoofd in de koffer
Marlene Rebel & Lucinda Vos


De kermiswereld, dat is romantisch, avontuurlijk en het is vast heerlijk om daar te kunnen wonen en werken… Maar niet als je wees bent, en uitgebuit wordt!
Dit verhaal speelt in het begin van de twintigste eeuw, toen er nog geen regels waren voor kinderarbeid en opvang van weeskinderen.


De ik-verteller is de dertienjarige Matje. Met haar drie jaar jongere zusje Kee en het aapje Toets werkt ze voor Baas Bonkers op de kermis als poppenspeelster. Hun ouders, ook kermisklanten, zijn bij een vreselijk ongeluk om het leven gekomen en daarna heeft Baas Bonkers hen opgevangen. Prima, zou je zeggen, maar Bonkers is een gemene man, hij behandelt hen niet goed, en het spaarpotje dat hun ouders hadden om ooit mee naar Amerika te kunnen emigreren, heeft hij ingepikt. De kinderen hebben geen keus. Gelukkig is er ook tante Fien, die hen een beetje opvangt.
En dan is er nog de zoon van Bonkers. Puf kan niet praten. Hij verstaat je wel en is goed in mime, maar zijn vader moet niets van hem weten. Puf blijft het liefst bij de meisjes, maar moet hard werken voor zijn vader.


Als het verhaal begint, staat er plotseling een nieuwe tent op het kermisterrein. Een prachtige tent, en de baas daarvan is een Engelssprekende man. Een Amerikaan! Hij is illusionist en heeft een veel mooiere show dan de vaste goochelaar. Matje en Kee zijn gefascineerd door de nieuwkomers, en Matje ruikt kansen: misschien kan hij hen helpen naar Amerika te komen?
Maar dan breekt er brand uit, en de kinderen moeten vluchten, omdat zij de schuld krijgen.
Puf gaat met hen mee, een koffer meezeulend. Wat zit daar nu in dat zo belangrijk is?


‘Welkom, welkom. Uw toekomst zal ik voorspellen. Heil en onheil kan ik u vertellen,’ murmelt tante Fien.
‘Stop maar, wij zijn het,’ zeg ik.
Tante Fien schiet overeind, haar pruik zakt naar voren en de sjaal glijdt van haar schouders.
‘Toets heeft Bonkers oor eraf gebeten!’ zegt Kee, terwijl ze in de kar van Fien klimt.
Ontzet slaat Fien haar handen voor de mond.
‘Eigen schuld, moet hij Toets maar met rust laten met zijn dronken kop!’
Het is even stil.
‘Wij zijn in de nieuwe tent geweest!’ roept Kee enthousiast. Ze ligt op tante Fiens matras en trekt een bruine deken over zich heen.
‘Die geesten van Mister Henry zijn net zo nep als de kijktent van Bonker.’ Ik kan het niet helpen dat ik teleurgesteld klink.
‘Geef mij mijn glazen bol eens aan, kleintje.’ Tante Fien draait Zich om naar Kee en houdt haar hand op.’


Een spannend avontuur, met in de hoofdrol drie bijzondere kinderen. Matje is vastbesloten de droom van haar ouders waar te maken, Kee heeft zichzelf leren lezen (de anderen beheersen die kunst niet) en Puf weet hen op te peppen als alles weer eens tegen zit.
Het is maar een vreemde wereld, die van de kermismensen. Al die bedriegerij, is dat wat mensen willen?
De titel is intrigerende: een hoofd in een koffer? Wiens hoofd dan? En waarom?


Het boek heeft een aantrekkelijke omslag: leuk met dat aapje! Binnen het boek staan enkele tekeningen, twee pagina’s groot, waarop je ook een heel verhaal afgebeeld ziet. Aan de binnenkant van de omslag staat een kaart van Noord-Nederland, zodat je de reis mee kunt volgen. Ook staat daar de poster afgebeeld waarmee Matje haar droom vast weet te houden.
Vlotte dialogen maken het verhaal leuk om voor te lezen, maar voor wie zelf begint met het boek: veel plezier!


Marlene Rebel en Lucinda Vos schrijven al meer dan twintig jaar lesmateriaal voor het basisonderwijs. In 2017 vonden ze het tijd worden om ook verhalen te gaan schrijven, en in juli 2020 verscheen hun eerste historische kinderboek ‘Leeuw met strepen’ bij uitgeverij Billy Bones.


ISBN 9789030507864 | hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Billy Bones | juli 2021
Tekeningen van Sophie Pluim | Leeftijd 10+

© Marjo, 30 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER