jeugd 10-12 jaar

Roberto Innocenti

Rose Blanche
Roberto Innocenti


Al in 1985 maakte Roberto Innocenti  met Christophe Gallaz dit boek, een verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Het is nu ook in het Nederlands vertaald (door wie wordt niet vermeld), het zijn kleine stukjes tekst bij paginagrote tekeningen.


‘Mijn naam is Rose Blanche.
Ik woon in Duitsland, in een stadje met smalle straten, oude fonteinen en hoge huizen met duiven op de daken.
Op een dag kwam de eerste vrachtwagen en veel mannen vertrokken, verkleed als soldaten. De winter stond voor de deur.’


Het meisje ziet dingen gebeuren, maar begrijpt niet de betekenis van wat ze ziet. Ze ziet mannen in vrachtwagens en tanks vertrekken, ze ziet andere – onbekende – mannen in vrachtwagens door het stadje rijden, en haar wordt gezegd dat ze uit moet kijken als ze de straat op gaat.  Intussen gaat het gewone leven door.


Op een dag is ze er getuige van dat een jongen uit een van die vrachtwagens springt. Voor hij kan wegrennen staat de burgemeester daar. We zien een dikke man die een rode band met swastika rond zijn arm heeft. Hij grijpt de jongen en die wordt weer terug in de vrachtwagen gezet. De auto's rijden weer weg.
Het meisje weet niet wat er nu eigenlijk gebeurd is, maar ze wil weten waar die jongen naar toe gebracht wordt en ze volgt de vrachtauto’s. Natuurlijk kan ze die niet bijhouden, maar ze zijn al snel in het bos en daar kan ze de sporen volgen. Die leiden haar naar een open plek. Een open plek met prikkeldraad er omheen. 
En daar ziet ze kinderen staan en grote mensen, die er vreemd uitzien. Het is haar al snel duidelijk dat deze mensen honger hebben. Wie het zijn, wat er aan de hand is, ze heeft geen idee.
Maar honger, dat begrijpt ze.
In de periode daarna verbaast haar moeder zich over de enorme eetlust van het meisje...


Vooral door middel van de afbeeldingen wordt een verhaal verteld zoals zich dat in de oorlog afgespeeld kan hebben. Wat er precies gebeurt begrijpt het meisje niet, maar de hedendaagse lezer wel, vooral omdat wij de geschiedenis kennen. Dat het bepaald geen vrolijk verhaal is, begrijpen we ook, maar de afbeeldingen zijn wel mooi. En er is zoveel meer op te zien dan in woorden uitgedrukt wordt. Ook geven ze de sfeer heel goed weer.
Het verhaal doet denken aan het boek 'De jongen in de gestreepte pyjama.' Door de kracht van de afbeeldingen komt ook hier het verhaal net zo indringend over bij de lezer.


ISBN 9789044837025 | hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2019
Vanaf 10 jaar

© Marjo, 1 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER