jeugd 10-12 jaar

Wally De Doncker

http://users.telenet.be/wally.de.doncker1

 

Ik mis me
Boek bij de film Nous Trois
Wally De Doncker


Sommige mensen hebben van nature een filosofische inslag en als kind zijnde uit zich dat al. Helaas bezit ik dat gen niet en kan dan ook met opperste ver- en bewondering kijken en lezen hoe filosofische gedachtes zich ontvouwen. Niets is gek, alle gedachtes zijn er gewoon en gaan alle kanten op om zo tot een eventueel diepere kern te komen of naar bepaalde essenties in ons bestaan te leiden. Het denken zelf, is nagenoeg het belangrijkste. De vraagstelling, een gedachte, een stelling, wordt van alle kanten bekeken en beredeneerd, een oplossing moeten vinden is vaak niet aan de orde, het gaat puur om het beschouwen en filosoferen.


Dit boek voor jongeren vanaf ca. 9 - 10 jaar is ook filosofisch georiënteerd. Het uitgangspunt is 'de gedachte dat elk mens de wereld om zich heen verandert, alleen al door er te zijn'.  Voorafgaand aan het verhaal kunnen we eerst de prachtige film Nous Trois bekijken waarvoor de QR-code en wachtwoord in het boek is afgedrukt, maar ook de url naar de film is weergegeven.


Het duurde vijftien jaar om de tekstloze film te realiseren, de meisjes die we in de film zien werden namelijk vanaf hun derde tot hun achttien jaar begeleid in hun zoektocht in de dans.  'Het werd een intense weg waarbij Ik mis me - dat verscheen in 2001 - een rode draad werd door de jaren heen', vertelt de maakster Anne-Lore Baeckland ons. De meisjes zijn gefilmd toen ze 6, 12 en 18 jaar waren. Het resultaat s die 15 jaar meer dan waard.


De drie meisjes dansen hun leven, hun groei. Erg mooi is de scène met de deuren die zich voor hen openen en sluiten. Maar ook het geblinddoekte meisje dat letterlijk leert om de volwassen mens (ouders) los te laten en zelfstandig leert rond te kijken is fantastisch weergegeven. De bijna wilde, 'vechtende' dans tussen nagenoeg stilstaande mensen is eveneens indrukwekkend, het geeft aan hoe moeilijk en eenzaam iemands leven kan zijn, zelfs tussen menselijk gezelschap in. We zien de worsteling, het zich afzetten tegen de maatschappij, het vallen en opstaan, maar vooral het doorgaan.
Ook de schitterende omgeving waarin gedanst wordt speelt een grote rol in de film. Het bijna volwassen meisje dat zich gewillig mee laat voeren door de glooiing en constructie van een heuvelachtig landschap dat we eerst uiteen hebben zien knallen, voelt aan als overgeven aan de stroom van het leven en die beelden maken je bijna blij. Erg mooi gedaan.
De film is gemaakt in 2018 en duurt ca. 30 minuten en is geselecteerde voor de Europese Filmcompetitie 2019.
Zie ook de trailer.


Deze herdruk van het boek Ik mis me  is voorzien van foto's uit de film. Film en boek vormen zo een erg prettige combinatie. De film maakt dat je al in een filosofische stemming komt waardoor de teksten uit het boek beter binnenkomen, meer voor je gaan leven en makkelijker te interpreteren vallen en vice versa want de tekst in het boek roept nieuwsgierigheid op en laat je, net als de film, eveneens nadenken over het bestaan.


Het motto van het boek bestaat uit de beroemde regels van William Shakespeare: Zijn of niet te zijn. Daar gaat het om. De korte teksten uit dit boek draaien eveneens om deze twee regels. Er worden namelijk,  in korte teksten van enkele regels, gedachtes geuit, bijvoorbeeld 'Als ik niet geboren was, dan was mama er misschien wel.  [...] Ze zou mijn mama niet zijn. Ook haar vriendin zou haar vriendin niet zijn. 'Ze is mijn vriendin omdat ik er ben.'
En zo denkt degene door over hoe het zou zijn als zij niet op deze planeet rondliep. Hoe het huis zou zijn zonder haar, was papa dan wel papa, en haar broer? Was hij dan wel een broer? En zou het huis holler klinken, als zij er niet was? Uiteindelijk maken deze gedachten haar een beetje weemoedig. Het is allemaal wel heel kaal zonder haar...'Mama, ik mis me als ik zo denk. Ik mis me heel erg...'

Het is natuurlijk interessant en spannend om te bedenken dat zonder jou mensen mogelijk een heel ander leven hadden, dat dankzij jou de wereld en hun wereld anders is, dat jij daar je eigen unieke steentje aan bijgedragen hebt.. Een mooi gegeven om op voort te borduren met vrienden, vriendinnen, ouders, klasgenoten...
Zowel de film als het boek zijn erg mooi, indringend en intrigerend. Grote, grote aanrader.


ISBN 9789059089648 | Hardcover | NURcode 274 | Davidsfonds Infodok | februari 2019
Leeftijd ca. 10 jaar

© Dettie, 29 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER