jeugd 10-12 jaar

Alyze Bos

http://www.alyzebos.nl

 

De verschrikkelijke sneeuwman
Alyze Bos


Het is kerstvakantie en Eefje baalt, het regent al twee weken, het huis is kaal, er is geen kerstboom en papa en mama zijn er nooit... en als ze er wel zijn hebben nergens tijd voor of maken ze ruzie. Ze gaan namelijk verhuizen naar het huis van oma in de Parkstraat en mama is daar op zijn zachts gezegd niet echt blij mee. Oma gaat zich vast met van alles bemoeien en mama is bang dat als oma uit het ziekenhuis is, dat zij alles voor oma moet doen, en daar heeft ze helemaal geen zin in. Als papa dan ook nog eens de spiegel laat vallen dan weet mama het zeker, dat wordt zeven jaar ongeluk!


Eefje vindt het wel leuk, ze krijgt in oma's huis een kamer op zolder. Op die zolder staan allemaal oude dingen waar Eefje vroeger altijd mee mocht spelen. Ze pakt daar alvast de wereldbol mee voor haar kamertje, dan kan ze dromen over Madagascar, daar gaat ze later wonen. Toch lijkt het erop dat mama gelijk krijgt. Aan de overkant woont Roek, een leuke jongen met een herdershond, hij woont op nummer 13, een ongeluksgetal. Achter een raam ziet Eefjes steeds een zwarte kat die haar heel doordringend aankijkt, en dan is er ook nog die ekster, die stelen toch alles? Het kan haast niet anders dat er iets gaat gebeuren... maar wat?


Daar komt Eefje gauw genoeg achter, als ze de korte weg door het park naar huis neemt wordt ze aangevallen, door een wit harig monster met enorme klauwen. Eefje is zo bang dat ze flauwvalt. Als ze bijkomt is het al donker en het monster is weg. Het is vast die verschrikkelijke sneeuwman waarover in de krant een artikel stond.
Maar als Eefje haar verhaal vertelt gelooft niemand haar, op oma in het ziekenhuis en een paar klasgenoten en Roek na. Het is vast die zwerver zegt haar vader, die altijd in het park zit. En de meester zegt: "In het donker lijkt alles eng". Arme Eefje, ze weet zéker dat ze die verschrikkelijke sneeuwman gezien heeft... Ze richt met enkele klasgenoten de 'monsterclub' op. Maar hoe moeten ze nu verder? Wat heeft Eefje gezien? En hoe komen ze daar achter?

Een heerlijk spannend verhaal dat je achter elkaar uitleest.


ISBN  9789047706748  | Hardcover |132 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | augustus 2015  
Leeftijd 10+

© Dettie, 11 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe verschrikkelijke sneeuwman
Alyze Bos


De verschrikkelijke sneeuwman, ofwel Yeti, is een mythe zoals het monster van Loch Ness er een is: het is nooit echt aangetoond dat het dier echt bestaat, maar men gelooft er in en er wordt naarstig naar gezocht. Eefje Suikerhart twijfelt niet! Zij weet zeker dat het beest bestaat! Ze heeft hem immers gezien!


De tienjarige Eefje vindt deze kerstvakantie maar een rotvakantie. Het regent continu - het water staat zelfs tot aan de stoeprand! - en ze gaan nog verhuizen ook. Het gaat namelijk niet goed met de moeder van papa, en Eefs ouders hebben besloten dat ze bij oma intrekken. Er is nu geen tijd om het huis een gezellige kerstsfeer te geven. Eefjes moeder is sacherijnig, ze denkt dat haar schoonmoeder straks steeds op haar vingers zal kijken. Toch is er ook wel iets leuks: Eefje mag op de zolder slapen, en daar staan heel spannende dingen opgeslagen. En het gaat sneeuwen: de wereld wordt wit (opm: als er eerst zoveel water staat, wordt dat volgens mij een zooi, en geen mooie witte wereld!) en een van de verhuizers komt met de slee aangelopen.


Naar het park dus! Ze ontmoet de overbuurjongen en zijn hond, en Roek belooft dat ze een keertje mee mag om de hond uit te laten. Eefje is weer helemaal blij! 
Maar er zijn boze voortekenen: papa laat een spiegel aan diggelen vallen. Eefje ziet een zwarte kat, en die ekster is ook geen goed teken! Die aardige buurjongen woont op nummer dertien... En ja hoor: haar vader timmert op zijn duim.  Het ergste van alles is de ontmoeting in het park als ze in de schemering op weg is naar huis.


‘Ik krijg een naar gevoel in mijn maag en ga sneller lopen. Nog geen tien meter voor me op het pad buigen de takken knappend opzij en een reusachtige gestalte stapt uit de struiken tevoorschijn. Zijn hele lichaam is bedekt met vuilwit haar en hij heeft geen vingers maar klauwen. Verlamd van schrik blijf ik staan. Twee inktzwarte ogen kijken me dreigend aan en mijn hart gaat zo wild tekeer dat het pijn doet. Grommend komt hij dichterbij en een afschuwelijke stank dringt diep in mijn neus. Ik wil wel wegrennen, maar het gaat niet. Ik knijp mijn ogen dicht en voel mijn knieën slap worden. Dan verdwijn ik in een enorme, zwarte draaikolk.’


Maar aan wie Eefje het voorval ook vertelt, niemand gelooft haar. Of toch: de hond gromde steeds maar, zegt Roek. En er is die zwerver in zijn vuilwitte bontjas - waar ze natuurlijk niet mee mag praten - maar die gelooft haar ook...


Dit is een leuk verhaal over een meisje dat overtuigd is van haar gelijk, maar dat niet geloofd wordt. Zelfs haar ouders geloven haar niet en op school wordt ze er om gepest. Na allerlei verwikkelingen wordt het raadsel opgelost. Bestaat de Yeti nu? Of toch niet?


Alyze Bos (1960) groeide op in een Fries dorpje, waar ze verhalen verzon om aan de verveling te ontsnappen. Na een tijdje als actrice te hebben gewerkt bij een kindertheatergezelschap, besloot ze haar verhalen op papier te zetten.


ISBN  9789047706748  | hardcover |132 pagina's| Uitgeverij Lemniscaat| augustus 2015  
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 8 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER