jeugd 10-12 jaar

Virginy Sam

Dagboek van een lastpak
Tekst: Virginy Sam
Illustraties: Marie-Anne Abesdris


Die lastpak stelt zichzelf voor in het dagboek: Fenna is haar naam, 12 jaar oud.
Ze is aan een dagboek begonnen omdat ze het leven maar saai vindt.


‘Tenminste, als je je best doet om je NORMAAL te gedragen, je aan alle REGELTJES houdt en alleen doet wat MAG.’


Slaapverwekkend saai, zegt ze. Er moet leven in de brouwerij komen, en zij gaat haar best doen om daar voor te zorgen. Want andere kinderen mogen dan wel hun best doen om brave kinderen te zijn, Fenna dus echt niet: zij is een lastpak! Dat zegt haar moeder, maar dat vindt ze zelf ook.
En ze denkt dat iemand die haar dagboek leest wel wat tips kan gebruiken. Je vindt er lijstjes, tips , aanwijzingen, alles om maar een lastpak te worden.


‘Manieren om onder de grillen van je familie uit te komen’.
Of: ‘Briefjes voor op je kamerdeur om je ouders buiten te houden.’


Het zal best dat ouders het gedrag dat Fenna vertoont heel lastig vinden, maar eigenlijk is ze een gewone puber, een meisje dat volwassenen uitdaagt. Tegendraads ja, gesteld op privacy die ze soms af moet dwingen, dat ook, maar ze is dan weer wel aardig over de juf van Nederlands, die in haar ogen op een leuke manier les geeft en gerust van het leerprogramma afwijkt. De lessen waarin ze debatteren: daar kan ze haar mening kwijt!
Dat kan ze ook bij opa Gaston, die de ideale man is, want: hij is een lastpak!


Fenna vertelt over herkenbare dingen: een irritant jonger zusje. De onverwachte schoolfoto. Dat soort dingen.
En lessen over spelling zijn niet zo leuk, want dat kan ze niet, zegt ze (niets van te merken in haar dagboek!) maar acrostichons (wat dat is wordt duidelijk gemaakt) maken is dan weer wel leuk!
Haar vriend is Charlie, maar verliefd is ze niet zoals die geiten in haar klas die van de ene verliefdheid in de andere vallen. Bah...
Tot…


Dit is geen lopend verhaal, maar een heus dagboek, met flarden tekst over wat ze zoals meemaakt en hoe ze daar over denkt. Haar handschrift is vaak slordig, er staan tekeningetjes in, ze maakt vlekken, ze gebruikt grote (soms hele grote) letters, helemaal passend bij een dagboek van een puber.
Maar ach, al volg je haar tips op, een echte lastpak zal je er niet van worden! Misschien in een vervolg?


Dagboek van een lastpak is een absolute bestseller in Frankrijk en vanaf nu kunnen ook lezers uit Vlaanderen en Nederland kennismaken met het eerste deel in de reeks.


Virginy L. Sam is televisie- en filmregisseur. Ze schrijft romans en zelfs kook- en gameboeken. Ze geeft ook theaterles aan kinderen en jongeren.
Marie-Anne Abesdris studeerde visuele communicatie aan de Olivier de Serres School voor Toegepaste Kunsten. Daarna illustreerde ze verschillende strips voor jongeren.


ISBN 9789464101737 | Hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij Horizon | september 2022
Illustraties door Marie-Anne Abesdris  | Vertaald uit het Frans door Lies Lavrijsen | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 8 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER