jeugd 10-12 jaar

Irène Storm

http://irenestorm.nl

Zie ook de recensie op Leestafel over het boek Eigenwijze voeten (6-9 jr) van deze schrijfster.

 

Over de grens
Irène Storm


Luuk heeft een heerlijk leven. Met zijn ouders en zusje Tess woont hij op het platteland in Spanje. Hun vader is Spaans, en heeft een beetje een ‘laat maar waaien’ houding en hun moeder is Nederlands, zij is meer van de regeltjes. Luuk spreekt twee talen en gaat ook nog eens vaak op vakantie naar Nederland. En hij heeft een fantastische hond, Pepper, die ook heel erg aan Luuk verknocht is. Pepper is echt uniek! Wat die allemaal niet kan!


Luuk vindt het vervelend om Pepper achter te laten maar kijkt toch uit naar de vakantie. Maar dan vertelt papa dat hij niet mee gaat! Beter voor Pepper, dat wel, maar Luuk vindt het helemaal niet leuk! Bovendien heerst een een akelige sfeer, mama  is boos. En de kinderen begrijpen het allemaal niet goed.


In Nederland blijkt er een donkere wolk boven hun hoofd te hangen. Als Luuk hoort dat zijn moeder niet terug wil, en dat dus ook hij en Tess in Nederland blijven, is hij helemaal van streek. En papa dan? En, erger nog: Pepper?


‘Mama vindt papa niet meer lief, hè.’ De stem van Tess klinkt zo zacht als de vloerbedekking waar ze aan frummelt.’

Luuk weet niet wat hij moet zeggen. Een verdieping lager sist de strijkbout. Op de zolderkamer hoort hij een bekend liedje en hij ziet de beelden van de film meteen voor zich.
‘…hen niet mee!’ Luuk hoort aan mama dat ze huilt.

In de gang beneden vliegt de deur open, zodat papa’s stem ineens vlakbij klinkt. “Dan hoor je van mijn advocaat!’


De jongen is boos en verdrietig tegelijk, maar vooral ook bezorgd om zijn hond. Want hij krijgt berichtjes van zijn vriend in Spanje dat die de hond los rond heeft zien lopen in het dorp. En Luuk weet: de Perrera is erg actief in die omgeving.
(De dodingsstations, perreras genoemd, zijn het Spaans model voor een Gemeentelijk asiel. Elke gemeente is wettelijk verplicht om een oplossing te hebben voor het ‘opruimen’ van loslopende honden en dat betekent niets goeds voor die dieren)
Wat moet hij nu doen? Wat kan hij doen, hij is nog maar een kind! Maar de liefde voor zijn hond is enorm, en Luuk niet voor een kleintje vervaard.
Laat papa en mama het maar uitzoeken: hij gaat naar Spanje!


Hoewel de aanleiding tot dit boek minder leuk is, - namelijk het tienjarig bestaan van IKO -  is dit een leuk en spannend boek over een moedige jongen. Veel grappige scenes, zodat het verhaal lichtvoetig is, terwijl toch duidelijk is, dat er een probleem speelt. Het gebeurt dagelijks dat een kind door een van de eigen ouders ontvoerd wordt naar het buitenland. Het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) geeft informatie aan ouders en professionals bij (dreigende) internationale ontvoering van een kind.


Lees een stukje uit het boek: (vooral die pannenkoekscene!)  http://irenestorm.nl/

ISBN 9789044834178 | Hardcover | 111 pagina's | Clavis | oktober 2018 | Vanaf 9 jaar.

© Marjo,  10 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER