jeugd 10-12 jaar

Erwin Claes

https://www.erwinclaes.com

 

Project Pandora
Team Leonardo 3
Erwin Claes


Wat begon met de diefstal van een eeuwenoud ivoren vikingbeeldje eindigt met een klapper waarin dat beeldje nog steeds belangrijk blijkt.


Eerst was het de maffioso Dell’Anno die uit was op het beeldje, maar hij ontdekte al snel dat er ook anderen waren die dat voorwerp wilden hebben. Waarom??? Je zou bijna medelijden krijgen met de Italiaan, nu hij in dit derde deel alle moeite doet om uit handen van de politie te blijven en zelfs zijn eten bij elkaar moet stelen op de markt. Hij is ver gezonken!
Maar hij zit niet bij de pakken neer en dus is er opnieuw een ontmoeting met de familie Verspecht.


Wie de eerdere delen gelezen heeft – wel zeer aan te raden om dit allemaal te kunnen volgen! – weet dat Ellen Verspecht met haar 12 jaar jongere broer Emil samen in Vordersteen woont. Zij werkt bij de politie, Emil gaat braaf naar school en trekt veel op met de tweeling Jasper en Myrthe, en sinds kort ook met de burgemeesterszoon Thom.


De ouders van Emil en Ellen zijn omgekomen bij een brand en hun opa in wiens huis ze wonen heeft een auto-ongeluk gehad, dat hij niet overleefde. Broer en zus blijken evenmin veilig, dus wat is er allemaal aan de hand? Waren de brand en het ongeluk dan niet een ongeluk?
De jongelui zijn in eerdere avonturen achter het bestaan van Team Leonardo gekomen, een vriendenclub die iets van plan was met geesten. Van die groep wetenschappers is alleen professor Plechelmus er nog, en die zwijgt als het graf. Toch ontdekken de jongelui het een en ander, en dat komt vooral door degenen die het geheim van de club willen gebruiken voor eigen snode doeleinden.


Intussen gaat het gewone leven ook door. Myrthe en Jasper lijken verliefd, en op school wordt een project gestart voor een race met zelfgemaakte voertuigen. Natuurlijk doen de jongens mee! De meisjes zijn intussen druk met hun blog over paarden.


Roberto Dell’Anno is een sympathieke boef, die voor de nodige humor zorgt en vanwege de ietwat technische details die we voorgeschoteld krijgen in verband met het bouwen van dat voertuig, is het een afwisselend verhaal. Het is spannend, zit vol verrassende wendingen en leest als een trein.
Een serie om eens lekker voor te gaan zitten!


Erwin Claes (1977) studeerde archeologie en was dol op schrijven. Nu heeft hij al verschillende spannende series voor de jeugd geschreven. Wat zou er volgen nu deze serie klaar is?


ISBN 9789044840940 | Hardcover | 181 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2021
Illustraties door Michaël Olbrechts | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 30 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Geesten en gekken
Team Leonardo 2
Erwin Claes


Waar het vorige boek eindigde gaat dit verder. Op zoek naar Team Leonardo.


Ook al is de roof van het Vikingbeeldje gelukt en zitten zijn handlangers in de cel, Roberto Dell’Anno is nog in Vordersteen! Hij zit verscholen, want hij weet dat als hij terug gaat naar Sicilië hij zijn leven niet zeker is, hij is immers niet geslaagd in zijn opdracht. Maar hij heeft geen rooie cent, hij heeft geen keus: hij moet dat beeldje hebben! Hij denkt dat de kinderen meer weten over dat geheimzinnige Team Leonardo. Hij herinnert zich dat zijn vader het daar over had, maar zijn vader wil hem niets vertellen: ‘laat het rusten’, zegt hij.


‘Wie of wat is Team Leonardo?’
‘Mijn grootste nachtmerrie, jongen. Het spijt me, maar hier sta je verder alleen voor.’


Sinds Emil de foto heeft gevonden waar behalve zijn grootvader ook professor Plechelmus op staat, wil hij hetzelfde weten als Dell’Anno. Zijn vrienden, Pipa, de tweeling Mirthe en Jasper, en Tom, de zoon van de burgemeester, helpen hem. Ze helpen ook bij de opdracht die ze voor school hebben: ‘Gedraag je als internetjournalist’
De meisjes besluiten een vlog te maken over hun hobby: paarden. En de jongens maken een nieuwssite over Vordersteen. Als Jasper de drone van zijn vader ‘leent’, weten we al wel dat er iets mis zal gaan. Maar dat het een ontvoering zou filmen, dat had niemand kunnen bedenken.
Omdat we ook Dell‘Anno’s avonturen lezen we wie er ontvoerd is en waarom.


Emil besluit om intussen zijn oma te zoeken. Hij en zijn zus wonen in het huis van opa, maar over een oma heeft hij nog nooit iets vernomen. Wie is ze? En vooral waar is ze?


Tot zijn ergernis ontdekt Dell’Anno dat er nog meer spelers in het spel zijn. Geesten? Of gekken?


‘Geesten zijn geen verzinsel,’ stak ze van wal. ‘Ze bestaan echt.’
‘Dat is een grap zeker?’ sputterde Emil tegen.


Er wordt heel wat ingebroken in dit tweede deel! En door iedereen!
Dell’Anno mag dan misschien een ietwat vreemde snuiter zijn, die nieuwe spelers zijn nog vreemder omdat niemand weet wie zij zijn of wat zij willen. Daar komen we nog niet achter. We zullen moeten wachten op het afsluitende deel in deze spannende driedelige serie! Aan het einde van deel twee worden we alvast op een intrigerende teaser getrakteerd.


Erwin Claes (1977) studeerde archeologie en was dol op schrijven. Nu heeft hij al verschillende spannende series voor de jeugd geschreven.

ISBN 9789044839043 | Hardcover | 195 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2020
Illustraties door Michaël Olbrechts | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 24 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De museumroof
Team Leonardo 1
Erwin Claes


Het eerste deel in een nieuwe, snelle en spannende driedelige serie.


Degenen die de serie Zwarte adem kennen, hebben eerder gehoord van het stadje Vordersteen en van het goed bekend staande Historisch Museum, dat daar staat.


In dit eerste deel is dat museum opnieuw het doelwit van maffiabaas Dell’Anno. Hij probeert een kostbaar beeldje te stelen. Het is een eeuwenoud Vikingbeeldje van de Noorse god Odin, gemaakt van walrusivoor.
Hij krijgt dan te maken met broer en zus Verspecht (hé, die kennen we ook!). Zij zijn nog maar net in het stadje komen wonen, in het huis van hun opa. Hun ouders zijn overleden, en omdat Ellen 12 jaar ouder is, kan zij zorgen voor haar broertje en zo voorkomen dat hij in een pleeggezin terecht komt. Emil vindt het niet altijd leuk dat zijn zus zo over hem moedert, maar accepteert het dan maar.


Ellen heeft een baan bij de politie en Emil gaat naar de school in Vordersteen.
Voor het zover is staat er een jongen voor de deur. Jasper, zo stelt hij zich voor. Hij woont aan de overkant. Emil komt bij hem en zijn tweelingzus Mirthe in de klas. En bij Thom, de zoon van de burgemeester. Emil vindt Thom niet aardig, en dat blijkt wederzijds. Als er gesproken wordt over een zeepkistenrace en Emil hoort dat die altijd gewonnen wordt door Thom, neemt hij een besluit: hij gaat een zeepkist maken! Jasper wil vast wel helpen. Wie ook helpt is Pipa, ook uit hun klas, Emil vindt haar erg aardig…


Als Emil op zoek gaat naar spullen, in de knutselschuur van zijn opa, vindt hij een foto. Op de achterkant staat: Team Leonardo. Het intrigeert de jongen: wie zijn die mensen? Zijn opa is een van hen en Jasper herkent de baas van het museum, professor Plechelmus.
En meteen is daar het plan: deze professor gaat de tentoonstelling met het Odinbeeldje openen. Emil mag daar heen, omdat Jaspers moeder er gids is. De kinderen willen hem de foto laten zien.
Je snapt het al: de kinderen en de dieven komen elkaar op de een of andere manier tegen en dat wordt een hachelijke situatie. Slaagt Dell’Anno in zijn plan?
En Emil? Kan hij zijn rivaal verslaan in de zeepkistenrace?


Er wordt vrij gedetailleerd verteld over het maken van een zeepkist, de geïnteresseerde lezer zou er zomaar zelf eentje kunnen maken. Het deel waarin de race beschreven wordt is lekker spannend tot het laatst toe, maar het zijn vooral de bezigheden van Dell’Anno die je doen uitkijken naar het vervolg.
Deze serie is nu al spannend! Net als de mensen op de foto met z’n vijven waren, zo zijn er ook nu vijf kinderen die met elkaar optrekken en een nieuw team Leonardo vormen. Maar of ze behalve de naam nog meer overeenkomsten hebben, dat weten we nog niet. Op naar deel 2!


Erwin Claes (1977) studeerde archeologie en was dol op schrijven. De combinatie lag voor de hand!
Dat werd de thrillerreeks, De zwarte adem, voor jeugd vanaf 13 jaar. Team Leonardo  is zijn nieuwe project.


ISBN 9789044836394 | paperback | 188 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2020
Tekeningen van Michaël Olbrechts | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 18 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER