jeugd 10-12 jaar

Tommy Greenwald

Otto-Jan zegt NEE tegen lezen
illustraties: J.P. Coovert
tekst: Tommy Greenwald


"Ik ben Otto-Jan Hofman en ik hou niet van lezen. Als je dit boek leest, hou jij daar ook niet van.
Meer zelfs, waarschijnlijk doe je er alles aan om niet te hoeven lezen, dus het feit dat je op dit moment toch een boek in je hand houdt, is behoorlijk schokkend.
Ik weet precies hoe je je voelt. Ik ben net zoals jij.
Dus wees gerust: je bent niet alleen. We komen hier samen wel doorheen."


Otto-Jan heeft zo'n enorme hekel aan lezen dat hij er alles aan doet om er onderuit te komen. Het is zelfs een sport voor hem geworden om het op school zo lang mogelijk vol te houden zonder leesboeken. Natuurlijk krijgt hij opdrachten maar hij en zijn vriend Tim hebben daar een mooie regeling voor getroffen, Tim leest de boeken en maakt de samenvattingen in ruil voor een ijsje. Dat werkt jarenlang prima, maar dan komt de dag aan dat Tim er geen zin meer in heeft, meerdere ijsjes, stukken pizza etc. ten spijt. Tim doet het niet meer en dat terwijl de eindopdracht van school er aan zit te komen waarvoor een heleboel boeken gelezen moeten worden...


Het boek is geschreven in de ik-vorm, het is Otto-Jan zelf die het boek schrijft. Zijn doel is om iedereen die een hekel aan lezen heeft te helpen, zodat ze, als ze er echt niet onderuit kunnen, goed weten waar ze op moeten letten bij het kiezen van een boek.  De hoofdstukken moeten kort zijn, de zinnen moeten kort zijn, tekeningen in het boek helpt ook altijd. Verder geeft hij allemaal lijstjes met tips zoals een smoezenlijstje, een lijstje met tips hoe je kunt doen alsof je wél leest enz.
Otto-Jan begint zijn boek ook met korte hoofdstukken maar naarmate hij dichter bij zijn eindopdracht komt en het steeds benauwder krijgt omdat het erop begint te lijken dat hij nu toch echt móet gaan lezen worden zijn hoofdstukken ook langer.


Op zich is een boek over een hekel aan lezen hebben een erg origineel idee en aanvankelijk lees je het verhaal ook met veel plezier, maar het duurt allemaal net een beetje te lang. Op het laatst weet je het wel dat Otto-Jan écht niet wil lezen en begint dat een beetje te vervelen. Het verhaal gaat ook uiteindelijk niet meer zozeer om 'niet lezers' verder te helpen maar het wordt steeds meer het verhaal van Otto-Jan zelf, over zijn leven en plannen.
Een échte niet-lezer zal zich in dit verhaal niet herkennen, de échte niet lezer zal hooguit alle 25 tips lezen om niet te lezen en dan gaat het boek dicht omdat het anders teveel op lezen gaat lijken.
Toch zitten er wel erg leuke vondsten in het verhaal en zit je af en toe te grinniken om de trucjes die Otto-Jan allemaal bedenkt. Vanaf circa de helft van het boek komt er echt vaart in het verhaal en wordt het steeds humoristischer en plezieriger om te lezen.


Doorheen het boek staan allerlei grappige zwart-wit tekeningetjes die een leuke aanvulling bij het verhaal vormen.
Achterin het boek staat nog een vlot interview met de schrijver o.a. over dit boek en lezen, - zijn kinderen haten lezen - .
Als ik een cijfer voor het boek moest geven zou het een 7+ krijgen.

ISBN 9789462340374 Hardcover 234 pagina's Uitgeverij Abimo september 2013
Leeftijd 10+

© Dettie, augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER