jeugd 10-12 jaar

Jason Reynolds

https://www.jasonwritesbooks.com

 

Let goed op
Een verhaal in tien stappen
Jason Reynolds


Een verhaal in tien stappen is de ondertitel. Die stappen zetten we op tien verschillende plekken: straten, aangeduid als Bastion Street of Southview Avenue. Die straten bevinden zich in dezelfde buurt (jammer, een kaartje ontbreekt). De personages die we in dit boek tegenkomen, komen elkaar ook wel op straat tegen, en zitten op dezelfde school.


Behalve dat er af en toe verwijzingen zijn naar de andere verhalen, zijn het toch tien verschillende verhalen.  Het onderlinge verband is behalve dus de locatie ook dat de verhalen gaan over jongeren van dezelfde leeftijd.
Leuk gevonden is dat ze door het boek heen lopen: bij ieder verhaal vinden we een soort banner, die met de hoofdstukken mee verloopt van boven tot onder aan de pagina. Daarop staan de jongeren afgebeeld die in het verhaal een rol spelen, met de nadruk op hun onderstel: de beweging.
Ze lopen in de verhalen dan ook veelal van school naar huis of andersom.


Maar het boek is dan weer geen lopend verhaal waar je eens lekker in kan duiken: deze verhalen geven een beeld van wat Amerikaanse jongeren bezig houdt. Hoe ze met elkaar en de wereld om hen heen omgaan. Dan is toch wel duidelijk dat Nederlandse jongeren niet helemaal hetzelfde zijn. Natuurlijk zijn jongeren gewoon jongeren, waar ter wereld ook, maar toch, Amerikaanse kinderen zijn ook anders.
Zo zou je misschien dit boek moeten lezen: een inkijkje hoe het elders gaat?


Afgezien daarvan is er ook herkenning. Alle personages hebben iets waardoor ze in het oog vallen, en/of iets waar ze ‘last’ van hebben. En dat is universeel.
Vriendschap en pesten ook. Eenzaamheid, homohaat, angst voor het leven, allemaal herkenbaar.
De bijzondere vorm van dit boek dwingt je om goed te lezen: Let goed op…
En blijkt dan zeker de moeite waard! Ook omdat het met humor geschreven is.


Als je het geheel goed tot je door laat dringen is er wel degelijk een achterliggende grondgedachte: iedere jongere moet zijn weg zien te vinden, letterlijk dus, maar ook in het leven dat immers niet zo gemakkelijk is. Ze doen dat op een eigen manier, waarbij er voor Nederlandse jongeren vast wel een of meer herkenbare insteek is.
De aangegeven leeftijd is wel wat aan de lage kant, misschien eerder voor jongeren in de onderbouw van de middelbare school?


Jason Reynolds (Washington DC, 1983) is een Amerikaanse auteur. Zijn eerste boek voor jongeren, When I Was the Greatest, verscheen in 2014. Hij heeft verschillende literaire prijzen gewonnen. As Brave As You (2016) won de Kirkus Prize, de NAACP Image Award voor Outstanding Literary Work for Youth/Teen en de 2017 Schneider Family Book Award.
Zijn boek Long Way Down (2017) verscheen in het Nederlands onder de titel ‘67 Seconden’.      


ISBN 9789493189300 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Condor| april 2021
Vertaald uit het Engels door Maria Postema | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 9 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Let goed op
Een verhaal in tien stappen
Jason Reynolds


De titel van dit boek kun je op verschillende manieren opvatten.
1e Het boek speelt zich af in en vooral rondom een school waar goed opletten door de leerkrachten gewenst is.
2e Het boek bestaat uit tien verhalen die elkaar deels overlappen door subtiel verschillende personages steeds opnieuw op te voeren, als je goed oplet merk je die personages op.
3e Na schooltijd gaat ieder zijn eigen weg. Maar er is een moeder van de leerlingen die extra oplet, zij is klaar-over, ofwel zij zorgt dat de leerlingen veilig kunnen oversteken.
4e De verhalen zelf vragen ook om verder te kijken dan je neus lang is. Door goed op te letten laat de schrijver zien wat de leerlingen drijft om zich zo te gedragen als ze doen.


Neem bijvoorbeeld 'Klessebessie' die altijd maar grappen maakt in de klas, dit tot 'wanhoop' van de leerkrachten, hoewel...


"Stiekem genoot ze ( leerkracht mevrouw Stevens) van Bessies grappen. Ze deden haar denken aan de oude komieken in de zwart-witprogramma's waar haar oma vroeger naar keek. En dus had ze een deal gesloten met de klassenclown. Als Bessie de hele les rustig kon opletten, mocht ze de laatste vijf minuten haar ding doen."


Klessebessie woont met haar moeder bij haar dementerende opa Beto. Elke dag bezorgt ze 'post' bij hem.  In de 'brief' staat een grap geschreven

'Bessie wist dat hij de brief later open zou maken, zou lezen, zou vergeten dat hij hem had gelezen, en dan zou denken dat hij hem had geschreven. En de volgende dag zou hij tegen haar zeggen dat ze een nieuwe grap moest uitproberen in de les van mevrouw Stevens. En dan zou zij zeggen dat ze dat zou doen, en als ze weer thuiskwam zou ze zeggen dat zijn grappen in de smaak vielen. Dat mensen steeds in een deuk lagen om zijn grappen."


En zou heeft elke leerling die aan het eind van de dagelijkse lessen de school verlaat en naar huis loopt een eigen verhaal. De ene wordt gepest, de andere worstelt met homosekualiteit. Een stel leerlingen hebben zich aan elkaar verbonden en noemen zich De kale bende. Zij jatten al het kleingeld dat ze kunnen vinden, maar als je leest waarom sluit je de hele groep in je hart.

Het boek heb ik twee keer gelezen. De eerste keer was ik er niet helemaal blij mee, maar dat vooral omdat ik de samenhang tussen de verhalen wel opmerkte maar niet echt zag.
Bij de tweede lezing viel alles op zijn plek en besef je dat je een vrij uniek boek in je handen had. Het zit heel knap in elkaar en vertelt het verhaal van jongeren op een realistische en liefdevolle manier. Het zijn de verhalen achter de facade die de leerlingen hebben opgebouwd om zich staande te houden in de wereld.
Bijzonder en mooi.


Jason Reynolds (1983) las voor het eerst een boek uit toen hij zeventien was. Hij kwam maar weinig verhalen tegen waarin hij zichzelf herkende. Hij weet ook dat er een heleboel jongeren zijn die een hekel hebben aan lezen. Hij weet ook dat een heleboel van die jongeren jongens zijn. Hij weet dat deze boek-hatende jongens niet echt een hekel hebben aan lezen, maar aan verveling. Zijn oplossing? Geen saaie boeken schrijven! Daarom schrijft hij over de realiteit van veel (gekleurde) jongeren in Amerika.
Jason reist met zijn boeken langs scholen en detentiecentra om lezen op die plaatsen te bevorderen, maar ook om te praten over problemen waar veel jongeren mee te maken hebben.

Het boek won de Zilveren Griffel 2022 in de leeftijdscategorie 12-15 jaar


ISBN 9789493189300 | Hardcover | 188 pagina's | Uitgeverij Condor | NUR 283 | april 2021
Vertaald door Maria Postema | leeftijd 10+

© Dettie, 27 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER