jeugd 10-12 jaar

Tom Thys

https://wp.zilverspoor.com/tom-thys

 

Schrikkelkermis
Tom Thys


Mirre vindt het vaak maar saai op school, en dan droomt ze wat weg. Tot die ene dag dat het ineens begint te donderen en bliksemen. Iedereen schrikt er van en het was ook niet voorspeld. Maar ineens was het er. Er valt geen druppel, maar Mirre ziet wel een zwarte luchtballon. Omdat Mirres moeder vaak rare buien heeft zegt een meisje in de klas dat Mirre net zo gek is als haar moeder. Ze wordt er verdrietig van.


De meester heeft in de klas verteld over de 29e februari, de dag die eigenlijk niet bestaat, en die maar eens in de vier jaar voorkomt.


‘Een schrikkeldag dankt zijn naam aan het feit dat er altijd iets ver-schik-ke-lijks gebeurt op die dag. Iets waar je bloed van gaat stollen, waar je nekhaartjes van overeind gaan staan.’


En dan zegt meester Popov tegen haar dat hij de zwarte ballon ook gezien heeft! Toch probeert hij Mirre gerust te stellen: het zijn maar verhalen!


Mirres akelige gedachten over het pesten en de schrikkeldag verdwijnen als ze de pamfletten ziet: er komt een kermis in het dorp! En nog leuker: Cassandra, dat ene meisje dat ze leuk vindt, vraagt of ze samen zullen gaan! Het is wel een heel bijzondere kermis: een schrikkelkermis, die alleen maar op de 29e februari in het dorp zal zijn, maar alles wat bij een kermis hoort is er, ook oliebollen.
Natuurlijk zijn de kinderen meteen enthousiast.


En de volgende dag is het de 29e: Mirre ziet veel bekenden op de kermis. Het spiegelpaleis is spannend, het spookhuis supereng, en dan lokt de carrousel. Maar haar moeder had gevraagd om daar niet in te gaan. Hm, waarom niet? Het hoort er bij, toch? Maar Mirre vindt alles steeds enger worden… wat is er met de andere kinderen aan de hand? En waar is Cassandra ineens gebleven?


'Het was onwerkelijk.
Zo onwerkelijk dat het een nare droom leek waaruit ze niet kon ontwaken. Maar het was geen droom, ze was klaarwakker. Haar ogen stonden groot en haar hart beukte tegen haar borstkas. Ze trilde. Ze klappertandde. En toch zweette ze alsof het hartje zomer was.'


Dit is een heel eng verhaal! Als je dat gelezen hebt, durf je dan nog wel naar de kermis?
Tom Thys weet wel hoe je een verhaal griezelig spannend maakt. Er komen wel (Vlaamse) woorden in voor die voor Nederlandse lezers lastig zijn, maar daar lezen ze vast overheen.
Wil je lekker griezelen? Nou dan is dit je boek!


Tom Thys is de schrijver van de Gruweltoren-reeks, een raamvertelling die zich afspeelt in een oude, verlaten wolkenkrabber. daarnaast schreef hij ook horrorboeken voor volwassenen.
Leslie Van Osselaer studeerde in 2015 af aan LUCA School of Arts als master in de Beeldende Kunsten, en is sinds 2016 CEO van haar eigen eenmanszaak waar ze illustraties, raamtekeningen, murals en cartoons maakt onder het pseudoniem Leslie Saurus.


ISBN  9789464100105 | Paperback | 160 pagina's | Uitgeverij Horizon | september 2022
Illustraties van Leslie Saurus | Leeftijd 10+

© Marjo, 18 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER