jeugd 10-12 jaar

Pierre Saraber

altHakim en zijn vrienden
(op avontuur in de bergen)
Pierre Saraber


Hakim is schapenhoeder, en brengt zijn dagen door in de bergen van de Kaukasus, in een land dat door de jaren heen dan weer door de Iraniërs, dan weer door de Russen of de Turken overheerst wordt. Hakim en zijn dorpsgenoten willen niets te maken hebben met die eeuwige strijd. Laat hen gewoon hun leventje leiden, dat is het beste. Maar op een dag valt een groep Russische soldaten het dorp binnen. Hakim ziet hoe ze de groene vlag neerhalen en daarvoor in de plaats de Russische vlag hijsen. Machteloos moet het volk toezien hoe Alexi Sergeyev, zijn assistent Igor en hun soldaten alles nemen wat ze willen hebben, en mensen uit hun huis zetten.
Maar toch... dan kennen ze Hakim nog niet. Die kent de berg als geen ander, en als zijn vriend Mohammed met hem meedoet, aarzelt hij geen moment: ze gaan de brug opblazen. Dat zal de Russen isoleren, er kunnen er dan niet meer het dorp binnentrekken. Nog anderen sluiten zich aan bij de jongens: Farid, kleine Mohammed en Murad.
Hun plan slaagt maar Igor heeft hen nu wel in de kijker. En de Russen ontdekken ook de schuilplaats van de jongens bij de ruïnes van het kasteel en de onderaardse gang. De jongens moeten vluchten, de berg op.
Zullen ze er in slagen uit handen van de Russen te blijven? Of - nog beter - zullen ze in staat zijn de Russen te verjagen?

Een kort verhaal over de strijd van een groepje jongeren tegen een groep soldaten. Spannend is het wel, maar erg diep gaat het verhaal niet in dit geringe aantal pagina’s.
De lezer krijgt een klein inkijkje in het leven van een eenvoudig volk dat in de tweede helft van de negentiende eeuw leefde in een onherbergzaam berggebied: het schapenhoeden, de patriarchale samenleving, en de devotie van eenvoudige lieden. Ook Hakim en zijn vrienden rollen een paar keer per dag hun matje uit om te bidden, en proberen zich ritueel te wassen - soms zonder water – ook al zijn ze op de vlucht voor de Russen.
Het boek is voorzien van een duidelijke bladspiegel, met vaak witregels.
Achter in het boek bevindt zich een woordenlijst met uitleg van moeilijke woorden in volgorde van voorkomen in de tekst. Dat woorden als ‘muezzin’ en ‘miswak’ uitgelegd moeten worden dat snap ik, maar wat speurhonden en jachthonden zijn, dat weet de jeugd toch wel??
Nou ja, beter te veel uitgelegd dan te weinig. Het is in ieder geval een onderhoudend verhaal over vriendschap en moed.


ISBN 9789089546173 |paperback|136 pagina's |Uitgeverij Elikser| maart 2014
Leeftijd vanaf 12 jaar.

© Marjo, 16 mei  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER