jeugd 10-12 jaar

Eric Vandermeulen

jeugd 10Stikkeloers
Eric Vandermeulen


Benner is een uitvinder. Een heel bijzondere uitvinder. Hij vindt nieuwe avonturen uit. En een uitvinder die een kasteel van hout heeft met ladder en een glijbaan, die gaat via de glijbaan naar boven en via een nabij gelegen boomtak op een ingewikkelde manier weer naar beneden. Een aparte jongen, dat is duidelijk.
Benner is een dromerig joch met een aparte kijk op de wereld. Volwassenen, daar begrijpt hij niet veel van, ze bedoelen altijd wat anders dan ze zeggen, en hij interpreteert op een heel eigen manier.
Hij woont met zijn ouders in een dorp aan een rivier. Als Benner in zijn kasteel zit, kan hij heel ver kijken, over het dorp en over het water. En daar ligt Stikkeloers. Hij wil er een keertje heen, maar zijn ouders willen niet.


'Stikkeloers?'zeiden ze. 'dat is de saaiste plek die je je kunt voorstellen. Een paar heuveltjes. Hier en daar een boom. Wat struikgewas. En dan heb je het gehad. Verder is het zo kaal als een voetbalveld. Maar dan zonder witte lijnen. Er woont niemand. Stikkeloers is verlaten. Nergens een café. Of een speeltuin. Niks, Nee, werkelijk, in Stikkeloers valt niks te beleven.'


Maar Benner houdt vol, zeker als hij zijn ouders afluistert en woorden hoort als 'toverspel' en 'veer' 'donker'. Dat klinkt spannend toch? Hij moet naar Stikkeloers. En tenslotte gaan ze. Met de veerman steken ze over, picknick mee.


"De veerman woonde in een rood huisje met witte strepen. Maar het kon ook een wit huisje met rode strepen zijn. Het leek nog het meest op een verkeerskegel. Maar dan een heel grote. Of op een vuurtoren. Maar dan een heel kleine.'


Aan de overkant van de rivier beleven de drie een vreemd avontuur, dat voor Benner zijn ogen opent. Realiteit sijpelt zijn droomwereld binnen. Maar een uitvinder dat blijft hij.


Een erg mooi verhaal over de verbeelding van een kind. Ik zeg met opzet niet fantasie, want dat klinkt meteen zo Disney-achtig, en dat is dit boek absoluut niet. Het is spannend en avontuurlijk, maar ook subtiel en speels. De taal is duidelijk, de zinnen zijn makkelijk te lezen. Het verhaal van het avontuur is goed te volgen. Maar er staat niet wat er staat. Nou ja, dat staat er wel, maar achter die woorden ligt nog een wereld. Voor Benner, maar ook voor de lezer.
Ik vraag me af of kinderen dit kunnen begrijpen. Aanvoelen misschien wel. Voor mij als volwassene is het een prachtig boek.


ISBN 978 90 448 0863 6 Hardcover 64 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2008
Vanaf 10 jaar

© Marjo, mei 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER