jeugd 10-12 jaar

Anja Vereijken

altStoebel & Sara en de geheime opdracht
Anja Vereijken


‘Maak dingen niet moeilijker dan ze zijn’.

(Lijfspreuk in drakenwereld)


Stoebel blijkt een draak te zijn. Letterlijk bedoel ik. Hij en zijn vriend Fauk wonen met de andere draken in Wiwihiniwol (die naam wordt verderop in het boek uitgelegd), een heuvelachtig land met grotten waar de draken wonen. Hun leider is Salivarie, en daar wordt Stoebel heengestuurd als hij met zijn vriend Fauk een streek uitgehaald heeft. Maar Salivarie is niet thuis. Zo komt het dat ze dan maar eens op bezoek gaan bij Fauks opa, die al een tijdje in het ziekenhuis ligt.
Er gebeurt iets vreemds in dat ziekenhuis: een wolk lijkt hen te dwingen naar een bepaalde ruimte te gaan. En daar vinden ze een boek, dat ze - duidt de wolk -  mee moeten nemen.
Arme draken: hun zorgeloze bestaan is voorbij: het boek blijkt de schakel in de machtstrijd tussen heksen en feeën. Het is bovendien voorspeld dat Stoebel moet samenwerken met een mensenkind en een zwart beest om te voorkomen dat heksen alle werelden zullen gaan beheersen.
Met dat meisje hebben we intussen al kennisgemaakt, al hadden we op dat moment geen idee waarom we ineens in de mensenwereld waren!
Sara is de vierde die in de familie op 3 maart geboren is, en haar overleden overgrootmoeder blijkt een bijzonder persoon te zijn. En dat is Sara ook, al beseft ze het nog niet. Omi zal de jonge Sara en de draken helpen in hun missie, die groots en gevaarlijk is.


Fantasierijk verhaal, waarin de samenwerking van mens en draak alleen al heel apart is. En dan heb ik het nog niet over dat zwarte beest, die een speciale rol vervult maar vooral een enorme mopperkont is. De draken hebben ieder een eigenaardigheid: Stoebel raakt aan de hik als hij bang is; Fauk blijft maar stuntelen als het gaat om te landen. Dan zijn er nog de fantasienamen: ‘strupflompstilfers’ bijvoorbeeld. Gelukkig kunnen de draken het ook niet goed uitspreken. Dit soort dingen zijn de krenten in de pap, die op zichzelf al heel smakelijk is.
Maar er zijn er nog veel meer: ‘Kwadeboza Gemenia’ enig idee wie of wat dat zou zijn? Weet je wat een steekhoorn is, of een aragno-hopper? En een egeb?
Zullen onze vier vrienden er in slagen hun opdracht te vervullen?
Behalve dat het een erg leuk verhaal is, met veel avontuur en humor, zijn er ook nog fraaie tekeningen van Wouter Tulp, die – zo kennen we deze illustrator immers – zeer goed passen bij het  verhaal.
Zijn voorstelling van een egeb, dat hoop je niet tegen te komen!
En…er komt vast wel een vervolg, met meer spannende avonturen??


ISBN 9789000314560  | hardcover |192 pagina's |Van Holkema & Warendorf |september 2012
Leeftijd vanaf 10 jaar
Tekeningen van Wouter Tulp

© Marjo, 4 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER