jeugd 10-12 jaar

Hans Kuyper

De watermensen
Hans Kuyper


In dit boek staan drie verhalen - sproken - over het ontstaan van Flevoland. Ze gaan over watermensen, mensen met hele lange benen en grote voeten met zwemvliezen tussen hun tenen, waarmee ze zich in water razendsnel kunnen bewegen. Heel soms, als je geluk hebt, kun je er een tegenkomen. 


Het eerste verhaal speelt in 1942. Op Urk hoort de tienjarige Dubbele de buurman praten over een vreemd wezen dat hij in zijn visnetten had gekregen: 'Grote voeten en glad als een aal'. Dubbele wil zo'n wezen wel eens zien, het is vast een zeemeermin! En als hij er nu eentje vangt dan brengt hij het geluk weer terug in huis en hoeft zijn vader niet meer te zeggen dat de dag dat Dubbele geboren werd een ongeluksdag was. Nu kon Dubbele er niets aan doen dat hij net geboren is op de dag dat de Afsluitdijk helemaal af was, maar hij vindt het niet leuk dat zijn vader het steeds zegt. En dan zal Dubbele het geluk terugbrengen en niet die nieuwe baby die er aan komt. En zo vaart Dubbele in zijn eentje het water op en zal hij de held van het
watervolkje worden. Want zonder zijn hulp zou het watervolk niet meer kunnen bestaan!


In het tweede verhaal is Christien de hoofdpersoon. Het is 1968. Christien is vanuit de stad verhuisd naar de boerderij in Swifterband. Ze vindt het er helemaal niet leuk, ze mist haar school, haar vriendinnen. En dan zit ze ook nog vaak alleen thuis, omdat haar vader en moeder op het land aan het werk zijn. Haar broertje is er ook wel, maar die is nog een baby. Maar dat broertje is wel de aanleiding dat ze de watermensen ontmoet, want als het joch zich snijdt met een mes dat helemaal niet in de box hoort te liggen, rent ze om hulp roepend naar buiten met het kind in haar armen en dan wordt ze geholpen door Nag, een watermens die haar later zal vragen om de groeten te gaan doen aan Dubbele.


Ook in het derde verhaal zit een link naar de andere verhalen. Dat verhaal speelt in Lelystad, het is 1999, en Christien heeft intussen een zoon, Jasper. Maar niet Jasper is de hoofdpersoon, dat is zijn twaalfjarige buurmeisje Gul. Zij vindt Jasper wel leuk, maar die ziet haar niet staan. Hij reageert niet eens als ze hem vraagt om zijn muziek zachter te zetten, hun kamers liggen naast elkaar. Dus zet ze de radio zelf maar heel hard aan,
en dan hoort ze wondermooie muziek. Als haar buurvrouw dat ook hoort, vertelt zij haar dat ze geroepen wordt door de watermensen. Alleen Gul en Christien kunnen die muziek horen. Wat het betekent legt ze ook uit: er zal iets gebeuren, waarbij Gul maar het beste kan vertrouwen op de watermensen. Dat gebeurt inderdaad: een spannend en eigentijd avontuur volgt.


Drie leuke en spannende verhalen die over Flevoland gaan en veel vertellen over het nieuwe land en zijn mysterieuze bewoners.

Zie ook De watermensen

Isbn 9789080551510  Hardcover 106 pagina's 2000 Global Image In samenwerking met het Flevolands bureau voor toerisme Vanaf 10 jaar

Marjo, januari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De fluisterkelders
Hans Kuyper


Lev woont met zijn opa in de haven. Waar zijn ouders zijn weet Lev niet.
Het is 2062 en de wereld is niet helemaal meer zoals wij hem nu kennen. Iedereen wordt steeds in de gaten gehouden, overal hangen camera’s en iedereen is gechipt. Kinderen gaan niet naar school,  maar krijgen les via de computer.
Lev denkt dat hij toch één plekje heeft waar hij niet gezien wordt, onder aan de kade. Zijn opa weet ervan, maar ook al is hij bewaker in  de haven, hij laat Lev zijn gang gaan.
Als op een dag een grote storm opsteekt en de kade afbrokkelt, ziet Lev dat zijn verstopplekje weg is. Er is een gat nu, het hek voor de oude rioolbuis is weg. Als Lev eens gaat kijken blijkt dat hij in een wereld onder de stad terecht is gekomen. En daar treft hij een meisje dat hij al eens rond heeft zien fietsen. Zij is op zoek naar haar moeder die onder de stad woont.
Ze worden betrapt en meegenomen naar de Raad. Oorspronkelijk zijn dat mensen die wilden ontsnappen aan de wereld boven. Ook Levs ouders hoorden er bij hoort hij. Maar die zijn ook ook uit deze wereld ontsnapt, want het motto waar de fluisterkelders op gebaseerd waren, blijkt niet echt meer te gelden:
‘Niemand is meer waard dan een ander.’ was dat motto.
Maar Lev en Roz zien dat het onderkomen van de voorzitter van de Raad veel luxer is dan dat van anderen…en er zijn geheimen, de bewoners weten niet alles wat ze zouden moeten weten.
Bovendien is de moeder van Roz niet echt een moederfiguur. De kinderen willen weg, maar dat mag niet.
Dan  verzint Lev een list...


Dit boek wordt vervolgd in  ‘Walviseiland’…

 

ISBN  9789025851019 Hardcover | 120 pagina's | Leopold B.V. | april 2007
Met kaarten, eentje van de wereld boven, eentje van de wereld onder de stad.
Voor 10-12 jaar

© Marjo, 9 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWalviseiland
Hans Kuyper


Lev en Roz willen naar Ijsland. Daar zijn de mensen vrij, zegt men, en misschien zijn de ouders van Lev daar wel. De opa  van Lev zorgt er voor dat schipper Nonni Vissenbek hen meeneemt op zijn schip, voor veel geld. Roz  wordt Teus, want aan boord moeten de kinderen doorgaan als scheepsjongens. Ze worden ook aan het werk gezet, vis schoonmaken,  of netten maken. Het is riskant, want er is een controleur aan boord.


 Hij liep met grote passen naar de hut van Lev en Roz.
‘ Teus, kom eruit!’, brulde hij en hij bonkte op de deur.
‘ Kalm aan!’ gilde Roz. ‘Ik zit te plassen!’.
Tja.


Eerst lijkt alles goed te komen, Nonni Vissebek laat de controleur gevangen nemen. Maar al gauw blijkt dat ze onder één hoedje spelen. De kinderen worden overboord gezet, in een gammel bootje,  overgeleverd aan de golven en aan een nieuwsgierige walvis. Daarom noemen ze het eiland waar ze aanspoelen het Walviseiland. Er lijkt niemand te zijn.

Hoe komen ze nu in Reykjavik?


ISBN 9789025850890 | 148 pagina's | Hardcover |  Leopold B.V. | april 2007
Ook dit tweede deel heeft kaarten, eentje van het eiland, en een ‘viskaart’.
Beide delen van de fluisteraars zijn ook als e-book verkrijgbaar.
Voor 10-12 jaar

© Marjo, 15 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Woud van de wind
Hans Kuyper


Lev is het land waar hij geboren en getogen is, ontvlucht omdat iedereen daar continu in de gaten wordt gehouden door middel van camera’s. Er is geen vrijheid. Kinderen gaan niet naar school, maar moeten thuis lessen volgen met behulp van een computer.  In deel een van deze serie hebben we kennis gemaakt met een ondergrondse beweging, de fluisteraars, die ook letterlijk onder de grond woont. Maar ook daar is niet wat Lev zoekt: zijn ouders blijken nog verder gevlucht te zijn, naar IJsland. Dààr wil Lev heen. Hij krijgt gezelschap van Roz, die geen familie meer heeft.
Op Walviseiland (verteld in deel twee) hebben ze allerlei avonturen beleefd. Ze hebben er vrienden gemaakt, maar ook zijn ze vijanden tegengekomen. Lev vindt het erg moeilijk om te besluiten of iemand die hij net ontmoet heeft en die hulp aanbiedt te vertrouwen is. Nu ze in IJsland zijn, valt het ook niet mee. Hij beoordeelt mensen een paar keer verkeerd. Ook Roz begrijpt hij niet. Als hij naar een andere lek op het eiland wil, blijft Roz achter. Wat moet zij met die jongen? Ze hebben wel wat anders te doen dan verliefd te worden. Hij moet zijn ouders vinden, hij moet zorgen dat de vijand hem/hen niet te pakken krijgt.


Het is weer een spannend avontuur, daar in die ijzige IJslandse kou. En dan zijn er ook nog vulkanen, akelige kloven tussen huiveringwekkende gletsjers, en het is er donker.

En het avontuur gaat weer verder in een deel vier...

Een definitief oordeel volgt na deel vier, maar ik vind dit een heel goede serie. De personages gaan echt leven, ze ontwikkelen zich zoals de lezers dat doen. Niets wat menselijk is, is hen vreemd.

En de spanning stijgt...


ISBN 9789025852108 | hardcover | 135 pagina's | Leopold B.V. | april 2008 |  met kaart binnenin
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 29 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Operatie Noorderlicht
Hans Kuyper


Het vierde en laatste deel. De avonturen van Lev en Roz zijn voorbij. Of alles weer goed komt, tja... dat laat ik even buiten beschouwing.
In hun wereld, waar het dagelijkse leven zo sterk bepaald wordt door alomtegenwoordige camera’s, is vrijheid ver te zoeken. In de drie vorige boeken hebben zij al strijd geleverd, en nu komen ze eindelijk bij de grotere groep mensen die het gezamenlijk willen gaan opnemen tegen ‘big brother’.
Lev heeft eigenlijk vooral gezocht naar zijn ouders, die hem steeds voor waren. In ‘het woud van de wind’ hebben hij en Roz hen eindelijk gevonden, maar… Sophie en Herman verdwijnen weer uit hun zicht. Nu gaat de reis naar Noorwegen. Daar zou de bewaking minder streng zijn, hopen ze.
Het ergste is de toestand in Engeland. Daar staan ook de computers opgesteld die de satellieten bedienen, en de informatie van de geïmplanteerde chips opvangen en verwerken. De strijd moet zich dus vooral richten op Birmingham, het centrum van alles. Zal het Lev en Roz lukken, om samen met Levs ouders en verwante zielen de macht te breken?


In dit laatste deel van ‘de fluisteraars’ doet  Lev ook nog een verrassende ontdekking, die het leven wat makkelijker maakt voor hem. Want hij is naast alle gevaren en avonturen ook een gewone jongeman, een tiener die verliefd wordt. Hij heeft maar liefst de keuze uit twee dames. Houdt hij nu meer van Roz, of wil hij toch liever met Celeste verder?


In een nawoord vraagt de schrijver aan de lezer om goed na te denken: dit verhaal speelt dan wel vijftig jaar in de toekomst, maar die toekomst begint nu:


‘Denk na. Vrijheid is een groot goed. We hebben er eeuwen over gedaan om onze vrijheid te verkrijgen. Gooi haar niet weg. Vrijheid betekent dat je kunt gaan en staan waar je wilt. Denken en zeggen wat je wilt. En anderen mogen dat net zo goed. Ook de anderen die minder aardig zijn dan jij. Daarom betekent echte vrijheid ook dat je niet altijd en overal veilig bent. Dat je een beetje moet opletten. En dat je soms, heel soms, werkelijk gevaar kunt lopen. Dat hoort erbij.’


ISBN 9789025852924 |  133 pagina's | Leopold B.V. | februari 2009 |met kaart
leeftijd 10-12

 © Marjo 14 februari  2011

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER