jeugd 10-12 jaar

Jennifer Peersmann

http://www.jenniferpeersmann.nl

 

altHet mysterie van de leeuwentroon
Jennifer Peersmann


Dit verhaal gaat over het geheim van de Ark. De koning van Sion heeft een tempel gebouwd voor de Gouden Ark, maar toen hij kwam te overlijden werd de Ark niet teruggevonden. Had de koning een geheime bergplaats gemaakt? En bevindt de Ark zich daar nog steeds? Of is hij meegevoerd naar Egypte, bij de verovering van Sion door een Egyptische farao?
Archeologen en geleerden zijn er nog steeds naar op zoek.
Voor de duidelijkheid: Sion is de oude naam voor Jeruzalem.


Jennifer Peersman, die zelf archeologe is, heeft een eigen versie van het verhaal gemaakt. Een spannend avontuur waarin twee kinderen er achter proberen te komen, wat voor snode plannen Shakran, de minister van handel,  aan het smeden is, nu koning Jachin op reis is. De elfjarige Eden heeft wel een reden om de man in de gaten te houden: zijn vader was werkzaam als paardentrainer in de stallen van de koning, toen Shakran hem ervan beschuldigde dat hij Koptische paarden gestolen zou hebben. Edens vader en dus het hele gezin is daardoor uit de gratie gevallen, en ze wonen nu in een armoedig huisje in een slechte wijk, en hebben het erg arm.
Gelukkig laat Ariella, zijn vriendinnetje, hem niet vallen en omdat zij vlak bij het paleis woont, kan Eden in ieder geval zijn paard af en toe bezoeken. En... hij kan proberen er achter te komen wat er waar is van de verhalen rondom de gouden leeuwentroon. Hij ziet dingen waar hij geen verklaring voor heeft: in de straten zijn Egyptenaren pratend met Shakran, ze hebben vaten met water op hun karren; hij ziet een gouden leeuw, en wil weten wat er aan de hand is.
De kinderen besluiten de koning terug te roepen - Shakran wil vast de gouden troon stelen! - en reizen hem zelfs achterna. Maar Shakran lijkt alles in de gaten te hebben, ze komen onverrichterzake weer terug in Sion en worden zelfs opgesloten. Blijkbaar zitten ze de minister behoorlijk in het vaarwater. En hij is nietsontziend.


Het verhaal speelt zich 2947 jaar geleden af. Een vreemd jaartal, dacht ik. Maar dan lees ik op de website dat ongeveer 3000 jaar geleden de stad Jeruzalem gedoopt werd. Dat raadsel is daarmee opgelost. Of de twee kinderen ook het raadsel zullen oplossen, dat verklap ik niet.
Het is een spannend verhaal, waarmee je een klein inkijkje krijgt in het leven in die tijd en de legenden die nog verteld worden rondom Sion.Vergeet niet de mooie website te bekijken!


ISBN 9789026605925   | 110 pagina's | Callenbach | oktober 2012
Leeftijd vanaf 10 jaar
Tekeningen van Wouter Tulp

© Marjo, 4 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De schat van Sion
Jennifer Peersmann


De schrijfster is archeologe van beroep, en zo enthousiast daarover dat ze haar avonturen en fantasieën wil delen met jonge mensen. Wat is dan een betere manier dan er een spannend boek over te schrijven?


We gaan terug in de tijd: 3000 jaar terug, toen Jeruzalem nog Sion heette. Het was net veroverd door koning David die er een grote welvarende stad van wilde maken. Alle bewoners, veel daarvan met de koning meeverhuisd vanuit Bethlehem, zullen hem daarbij helpen. Daniel wil ook helpen, maar wordt uitgelachen door zijn oudere broer. Wat wil zo’n snotneus van elf nou doen? Teleurgesteld doet Daniel een poging de koning te zien als die het volk toespreekt, maar ook daar vangt hij bot. Hij is te laat, en de mensen laten hem niet door.
Boos druipt hij af. Maar dan is daar zijn vriendinnetje Elat, en zwervend door de heuvels vertelt zij hem over de grotten waar haar opa vroeger naar schatten, en overblijfselen van oude volken zocht. Als ze grotten ontdekken, daar vlak bij Sion rijpt bij Daniel het idee: hij zal ook een schat vinden, en daarmee kan hij dan de koning helpen.
Zo ontdekken ze geheime grotten en gangen, worden betrapt door bewakers,  en beleven spannende maar vooral gevaarlijke avonturen, daar in de onderaardse grotten bij Sion. Die gangen en grotten kent Jennifer Peersmann natuurlijk heel goed, en dat kun je wel uit het verhaal opmaken.


Het verhaal is vlot verteld en spannend, en ook al speelt het zoveel jaar geleden heel eigentijds. Pesterijen en vriendschap, het is immers altijd hetzelfde, toen en nu.
Het boek heeft een open einde, zouden er nog meer avonturen van Daniel en Elat volgen?
Op de site van de schrijfster is in ieder geval al heel wat interessante informatie te vinden: over het Sion van toen, en nog veel meer.


ISBN 9789026620720| hardcover | 87 pagina's | Callenbach | april 2011
Leeftijd: 10-12 jaar

© Marjo, 14 mei 2011

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Naar bovenzijde pagina