jeugd 10-12 jaar

Susan Price

http://www.susanpriceauthor.com

 
Sterkarm!


Officieel zal het een fantasyboek genoemd worden denk ik, omdat het over een soort tijdreizen gaat. Maar behalve de tijdtunnel is het meer realiteit dan fantasy.


In de 21e eeuw is een tijdmachine uitgevonden, waarmee men door een soort tunnel naar de 16e eeuw kan reizen. In het gebied waar men uitkomt zou het mogelijk zijn om kolen, goud en gas te vinden, en het zou een prachtig vakantieoord kunnen worden voor de mensen die rust zoeken. Voorlopig is het nog geheim, slechts bekend bij een selecte groep.
Maar in het gebied waar de tunnel uitkomt wonen twee woeste clans: de Sterkarms, en de Grannams. Zij beroven elkaar en draaien hun hand niet om voor een flinke robber vechten. Ze geloven ook sterk in "een oog voor een oog".
De mensen uit de 21e eeuw worden door de mensen uit de 16e eeuw gezien als elfen, en zo worden ze ter onderscheid ook verder aangeduid. De elfen hebben geprobeerd beide partijen ervan te overtuigen dat ze hun geschillen beter door praten op kunnen lossen, of door de elfen te laten bemiddelen. Ze proberen de mensen om te kopen met aspirine. Maar beloften tellen niet zo zwaar in de 16e eeuw, (in de 21e eeuw wel??) en iedere keer weer breken er schermutselingen uit.
Onder de Mensen bevindt zich Andrea, een elf. Zij is daar om een boek schrijven over de 16e eeuw, en is intussen al helemaal ingeburgerd. Ze spreekt de oude taal, en de zoon van de hoofdman heeft zelfs zijn zinnen gezet op een huwelijk met haar. Maar of ze dat wil, dat weet ze niet. Het leven in de 16e eeuw is rauw. Al zijn de Sterkarms heel aardig en gastvrij, ze slapen op stro in tochtige huizen en hun voedsel is ook niet bepaald wat ze lekker noemt. En ze stinken, want hygiëne kennen ze niet.
Bovendien ontdekt Andrea dat ze helemaal niet zo aardig zijn tegen mensen die niet tot hun clan behoren. Buitenstaanders zijn niets waard, ze mogen zonder pardon beroofd en vermoord worden.
In een van de vechtpartijen raakt Per, de zoon van de hoofdman zwaargewond, en natuurlijk is er geen medische zorg. Wanhopig neemt Andrea hem mee naar de 21e eeuw, maar als Per ziet hoe machtig die elfen in werkelijkheid zijn, (heel mooi stukje dit) wil hij niets meer weten van enige samenwerking. En aangezien de mensen hun winstgevend project niet willen opgeven vertrekt er een delegatie door de tijdtunnel naar de 16e eeuw. Een strijd ontbrandt...


Het is een meeslepend verhaal, een boek waar ik meer van had willen lezen als ik nog in de "Arendsoog"-periode had gezeten. Er wordt me nu toch wel wat te veel gevochten. Al is het leuk om te lezen hoe 16-eeuwse wapens het tegen 21-eeuwse doen, pijl en boog tegen geweren, lansen tegen pistolen, maar vooral ook de mens of elf die achter die wapens zit. De tegenstelling tussen toen en nu is ook buiten de gevechten heel leuk neergezet. De reacties op elkaar zijn soms komisch, en ik vind het ook heel aannemelijk. En natuurlijk is er de liefde, tussen Andrea en Per. Het is ook grappig te lezen hoe de Sterkarms met elkaar omgaan, gedrag waar de elf zich gegeneerd bij omdraait.
Leuk boek, het heeft de Guardian Children Fiction Award gewonnen.


Haarlem: J.H. Gottmer / H.J.W. Becht, een Jenny de Jonge boek, 41 5pag., ISBN 90-257-3364-6, 1e druk augustus 2001 vert.van: The Starkarm Handshake (1998), vert.door: Esther Ottens
Leeftijd, vanaf 12 jaar

© Marjo, juli 2006

Reageren? Klik hier!