jeugd 10-12 jaar

Louise Flint

Hoogverraad
Louise Flint



Dit boek speelt in een Zuid-Frans dorpje, Camurac, in de dertiende eeuw. Het is de tijd van de inquisitie, die de katharen uit wil roeien. De tijd waarin de Franse koning Montségur belaagt, de beroemde burcht waar aanhangers van het kathaarse geloof zich verzameld hebben.
Philippe, een jongen van een jaar of vijftien, is katholiek, maar zijn vrienden zijn kathaars. Tot het verhaal begint hebben zij altijd vreedzaam samen geleefd. Maar nu komen er Dominicanen naar het dorp, en blijken er mensen te zijn die hen maar al te graag helpen met hun akelige plannen. Philippe maakt gebruik van zijn jeugd: hij kan spioneren, hij is snel en weet de weg, is dus een goede boodschapper, en terwijl hij zijn vrienden helpt, komt hij steeds meer te weten over hun geloof en manier van leven. Het scheelt natuurlijk wel dat het meisje dat hij op het oog heeft, ook uit een kathaars gezin komt. En als zij gevangen genomen wordt, zet hij alles op alles op haar te redden.
Tot hij zelf opgepakt wordt. Dat is reuze gevaarlijk: iedereen heeft hem dingen vertelt die hij niet verder mag vertellen, hij barst van de geheimen…


Een spannend historisch verhaal, en gelukkig bekijken de meeste lezers eerst de tekst op de omslag. Dan weet je dat het verhaal over Philippe, de hoofdpersoon, speelt in het jaar 1242, in Zuid-Frankrijk. Je bent er van op de hoogte dat het verhaal draait om de katharen, de bedreigd worden door de inquisitie.
Ietsje meer kennis van zaken zou toch wel handig zijn, of onderschat ik de jongere lezers nu? Hebben zij enig idee hoe dat zat met de vervolging van de katharen? Hoe de stand van zaken in de Kerk was in die tijd? Wat de inquisitie is?
Zeker: het staat allemaal in het boek, maar pas op het einde, in een uitgebreide woorden- en begrippenlijst. Maar er wordt niet aangegeven dat die informatie daar te vinden is. Een kleine opmerking, een voetnoot in het begin zou prettig geweest zijn.
De schrijfster vertelt haar verhaal door in te zoomen op een enkel feit in een groter gebeuren. Omdat je dan pas later het geheel begrijpt, leest het niet zo makkelijk. Zo wordt ook slechts af en toe iets verteld over het verschil tussen katholieken en katharen. Natuurlijk zou een opsomming daarvan saai zijn, maar of het op deze manier echt duidelijk wordt?


‘Ze hebben alles in beslag genomen. Hij is dus een faidit geworden.’


Het is bijvoorbeeld in deze zin niet duidelijk dat het eerste stuk de verklaring is voor het tweede stuk. Als je naar de begrippenlijst bladert, weet je dat wel, maar de lezer weet nog niet dat die er is.
Maar er staat wel een duidelijke kaart voorin het boek, zodat je Philippes omzwervingen kan volgen. En het blijft een spannend verhaal met een vleugje romantiek dat door liefhebbers van historische verhalen zeker gewaardeerd zal worden.


ISBN 9789026128424| hardcover | 303 pagina's | Fontein | maart 2011
Leeftijd: vanaf 12 jaar

© Marjo, 26 april 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer: klik HIER