jeugd 10-12 jaar

Lynne Reid Banks

http://www.lynnereidbanks.com

 

altDe indiaan in de kast
Lynne Reid-Banks


'Tommie had wel eens gehoord dat mensen in één nacht grijze haren konden krijgen als ze te veel zorgen hadden. Dat zou hem ook best kunnen overkomen, dacht hij.'


’s Morgens op school krijgt de jarige Tommie van zijn vriend Patrick een plastic indiaantje. Tja, eigenlijk is hij daar niet zo blij mee. Hij had al zo veel van die plastic poppetjes, en het was ook nog aan afdankertje van zijn vriend. Maar natuurlijk zegt hij dat hij er blij mee is.
Gelukkig krijgt hij van zijn ouders een skateboard en van zijn oudste broer een valhelm! Dàt is nog eens een cadeau! Zijn andere broer geeft hem een kastje. Vindt Tommie ook leuk, hij vindt het leuk dingen in een kastje te zetten. Als dan blijkt dat zijn moeder een sleuteltje heeft dat past, kan zijn dag niet meer stuk en is hij het indiaantje snel vergeten.
Des te vreemder is het als hij de dagen na de verjaardag na school niet met Patrick wil skateboarden! Hij moet naar huis, roept hij, en maakt duidelijk dat hij er zijn vriend niet bij wil hebben. Natuurlijk voelt Patrick dat er iets aan de hand is, en hij moet en zal het weten.
Het antwoord op die vraag is wel erg fantastisch: op een geheimzinnige manier is het indiaantje tot leven gekomen! Kleine Stier, zoals hij heet, is een Irokees. Een trotse indiaan, die vrij snel accepteert dat zijn leven ineens heel anders is. Zolang Tommie maar geeft wat hij vraagt.
Als Patrick het geheim kent neemt hij een plastic cowboy mee. ‘Kunnen ze vechten!’, zegt hij. Tommie probeert uit te leggen dat het geen spelletje is, maar zijn vriend snapt daar niets van. En nu hij het geheim kent, moet Tommie wel zorgen dat hij zijn mond houdt.
Hoe moet dat aflopen???


Zijn indiaantje at en dronk! Hij was echt, een levend wezen van vlees en bloed! Het was zo ongelooflijk heerlijk. Tommie kon haast zijn geluk niet op.
'Voel je je nu beter?' vroeg hij.
'Ik beter. Jij niet,' zei het indiaantje. 'Jij bent nog groot. Jij mag niet meer eten. Jij moet gewoon worden.'


Een erg leuk fantasievol verhaal, dat ondanks het feit dat het boek al ruim dertig jaar oud is, in het geheel niets oubolligs heeft. Naast een avontuur met veel spannende momenten, krijgt de lezer ook nog wat feiten over indianen mee. De veeleisende indiaan en de huilcowboy geven de nodige problemen waar de twee jongens oplossingen voor moeten bedenken. Als ik niet al wist dat het  verfilmd is, dan zou ik zeggen dat het daarvoor heel geschikt is: terwijl je het verhaal leest, zie je voor je hoe Tommie met zijn nieuwe vriendjes in de weer is...


ISBN 9066920327 | hardcover | 144 pagina’s |  Hans Elzinga | 1987
Vertaald uit het Engels door Liesbeth Swildens Leeftijd vanaf 10 jaar
Tekeningen van Ietje Rijsburger

© Marjo, 16 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De indiaan komt terug
Lynne Reid Banks


Een jaar na de avonturen in 'De indiaan in de kast' is er nogal wat veranderd in het leven van Tommie. Ze zijn verhuisd naar een grote, mooier huis. Maar ook al heeft hij nu een eigen zolderkamer, lekker rustig, kleeft er een groot nadeel aan dit huis: het ligt niet in een prettige buurt. Hij moet met de trein naar school, en als hij 's middags terugloopt, in zijn keurige schooluniform, is hij het mikpunt van een groep jongens, waar ook skinheads bij zitten. Het is steeds spitsroeden lopen...


Patrick is ook uit zijn leven verdwenen: diens ouders zijn gescheiden en Patrick is ook verhuisd.
Toch gaat het wel goed met Tommie, zeker als hij op een dag te horen krijgt dat hij de eerste prijs, 1000 gulden, heeft gewonnen in een verhalenwedstrijd. Iedereen is vol bewondering, maar Tommie weet dat hij het verhaal niet helemaal verzonnen heeft, het was immers het verhaal van zijn avonturen met de indiaan!
En hoewel bij de verhuizing alle speelgoedpoppetjes opgeruimd zijn, ze zijn niet weggegooid. Tommie zoekt ze op.
Dat had hij natuurlijk beter niet kunnen doen, want nu wordt hij zelf nieuwsgierig: hoe zou het zijn me de indiaan? Zou hij opperhoofd geworden zijn? En misschien hebben hij en zijn vrouw wel een kindje! En hoe zou het zijn met de hospitaalsoldaat?
Hij bezwijkt voor de verleiding. Nieuwe spannende avonturen volgen. Als Patrick, die zijn cowboy ook nog heeft, komt logeren, is het hek van de dan. Want Patrick is niet zo voorzichtig en overziet de gevolgen van zijn daden niet.


Opnieuw een spannend verhaal, met deze keer wel wat gedateerde feiten: de gulden, en een tikmachine. En weet een kind wat carbonpapier is? Maar dat zijn kleinigheden. Het avontuur met indianen en soldaten sleept je mee.
Het geheim van het kastje blijkt de sleutel, en een sleutel die overal op past, brengt nog meer mogelijkheden met zich mee. Als die gekke invallen van Patrick maar goed aflopen. Want Tommie  doet mee, ook al heeft hij zijn bedenkingen: wat hebben ze nu toch gedaan!!!


ISBN 9066920416 | hardcover | 148 pagina’s |  Hans Elzinga | 1988
Vertaald uit het Engels door Liesbeth Swildens Leeftijd vanaf 10 jaar
Tekeningen van Ietje Rijsburger

© Marjo, 20 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER