jeugd 10-12 jaar

Arja Veerman

Jackpot!
Met illustraties van Babiche


Met een knal trekt Doenja de deur achter zich dicht. Het huis op de Noordkade trilt op zijn grondvesten. Een fietser kijkt om, recht in haar gezicht. Strak kijkt ze terug. ‘Wat nou,’ roept ze in haar hoofd. ‘Heb ik iets van je aan?’ Het miezert. Natuurlijk. Niets zit haar mee. Regen, regen, regen. Maart roert zijn staart, heeft meester Jan gezegd. Meester Jan met zijn spreekwoorden. En trots dat hij is, als hij er weer eentje weet. Ze zet af, springt over een plas. Mis. Dag witte sneaker.

Zo begint het boek Jackpot! en het geeft meteen weer hoe het boek geschreven is. In heel korte zinnen die onderbroken worden door de gedachtes van Doenja. Het leest lastig, je kunt niet doorlezen. Alle zinnen lijken op zichzelf te staan en daardoor wordt het verhaal ook afstandelijk.


Het verhaal gaat over een meisje, Doenja, die jarig is en tot haar grote teleurstelling geen Nintendo heeft gehad maar een zaklantaarn. Met Floris, een vriend die aan de overkant woont, seint ze nu 's avonds in morsetaal met die lamp berichten over en weer. Dat is het enige leuke wat ze met die lamp kan doen vindt ze.
Van haar opa, die in Spanje woont, kreeg ze als cadeau een Spaanse lot waar ze een grote prijs mee kan winnen. Wat moet ze met dat stomme ding. Haar moeder koopt het lot van haar over en je raadt het al... er valt een enorme prijs op. Ze wint 13,1 miljoen! Ze verhuizen met het hele gezin naar een luxe villa in Spanje en Doenja krijgt haar Nintendo.
Maar haar moeder heeft zich laten 'verbouwen' en loopt nu feestend in het rond in een strak zilver jurkje en cup D. Haar vader ziet ze ook nooit meer want die feest mee en is de chauffeur van de knalrode Ferrari die ze aangeschaft hebben. 
Doenja en haar broertje krijgen privéles van een juf die de kinderen vaak opsluit en dan lekker gaat winkelen. De kinderen vinden er niets aan dat ze rijk zijn. Nintendo is na veertig keer spelen ook niets meer aan. Werkten papa en mama maar weer gewoon in hun patatzaak in Nederland.
Doenja en haar broertje verzinnen een plan waardoor hopelijk alles weer gewoon wordt...


Tja, aardig verhaaltje maar dat is het dan ook. Vooral  de schrijfstijl stoot af. Het lijkt bijna op een AVI boek. In die boeken worden de zinnen heel bewust kort gehouden zodat beginnende lezertjes het boek makkelijk kunnen lezen. Dit boek is echter voor kinderen vanaf 10 jaar en de gebruikte woorden zijn daar ook naar. Bijvoorbeeld:


'Alweer verse ananas bij het ontbijt. Alweer papaja, watermeloen en aardbeien. Alweer bolletjes, stokbrood, chocoladecroissants. Alweer warme melk, thee en vruchtensap. Ze mag zelf kiezen, maar ze heeft geen zin. En er is nog een probleem: ze wil niet naar school. Nou ja, school. Voor zover je het school kunt noemen. Juf Marta geeft les aan huis: het klaslokaal is de kelder van de villa. 'lekker knus.'noemt haar moeder dat. Niet dus. Het is een muf en donker hol.
'Ik ga,' zegt Doenja's moeder. Ze staat bij de schuifpui. Haar zilveren jurk zit strak. Cup D heeft ze nu, haar borsten puilen uit. Een borstvergroting, dat was haar wens.'


Alles wordt dus bijna afgemeten verteld en daardoor kom je niet echt in het verhaal. Het verhaal op zich verloopt ook wel erg snel. Het wordt nergens echt spannend want voordat het spannend kan worden is de gebeurtenis alweer voorbij. Jammer, een beetje rustiger verteltrant en mooiere zinnen zouden het verhaal veel beter tot zijn recht laten komen. Achterop het boek staat 'Een spannend en hilarisch boek over arm en rijk zijn. Maar vooral ook jezelf zijn.' Spannend en hilarisch is het verhaal dus niet, het is eerder vlees noch vis. De zwart-wit illustraties van Babiche zijn daarentegen wel erg humoristisch en leuk.
Op de site van Arja Veerman staan echter meningen van kinderen die heel anders over het boek denken dan ik, die vinden het boek gewoon superleuk, zie http://www.arjaveerman.nl


ISBN 9789044816099 Hardcover 71 pagina's Clavis
Achterin het boek staat een morse-alfabet en links naar liedjes die genoemd werden in het boek.
Leeftijd 10+

© Dettie, 28 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER