jeugd 10-12 jaar

Hanneke de Jong

http://www.hanneke-de-jong.nl

 

Dertien dagen om een spetterend feest te organiseren
Hanneke de Jong


Marieke heeft een probleem. Wat zeg ik, ze heeft meerdere problemen.
Ze heeft een leraar waar ze alsmaar mee overhoop ligt en die, áls ze haar opdracht eindelijk op tijd heeft ingeleverd, haar verdenkt van plagiaat.
Ze heeft een vriendje die naar haar smaak veel te lauw reageert op haar berichtjes en bezoek, maar die ineens tijdens het zoenen veel meer wil dan zij wil. Én ze heeft een broertje met ADHD die net zijn diagnose heeft gekregen en nog helemaal zijn weg moet vinden.
En dan heeft ze ook nog eens aan haar vader aangeboden een supriseparty voor haar moeder te organiseren. In dertien dagen notabene.
Haar hoofd barst bijna uitelkaar, ze moet alles in het werk stellen om een beetje overzicht te houden, waardoor ze zich ook nog eens zorgen maakt of ze zelf ook geen ADHD heeft.


Gelukkig heeft ze óók nog een superleuke leraar koken, die haar tips geeft hoe ze het het beste kan aanpakken én ze heeft een superleuke beste vriendin Nadia, die haar, samen met haar familie, te hulp schiet.
Bovendien blijkt Marieke eigenlijk stiekem veel beter te kunnen plannen dan ze zelf dacht, al gaat er in de aanloop naar het feest uiteraard wel het nodige mis, maar dat maakt het boek juist erg grappig.
Ik moest vooral erg lachen toen ze haar hele feestbudget van honderd euro uitgegeven bleek te hebben aan versiering voor de cupcakes en er letterlijk geen geld meer over bleek voor de andere zaken.
Maar gelukkig komt het allemaal goed en krijgt haar moeder een verjaardag die ze niet snel vergeten zal.


Dertien dagen om een spetterend feest te organiseren is een aanstekelijk boek, met vaart en humor geschreven.
Je valt al lezend als een blok voor de ijverige Marieke die af en toe door de bomen het bos niet meer ziet, en eigenlijk ook wel voor haar broertje Peter die zo duidelijk met zichzelf in de knoei zit.
De enige makke van het boek is dat het eigenlijk teveel thema’s tegelijk aanpakt.
Het probleem van het vriendje wat meer wil dan zij en hoe je daar zo midden in de pubertijd mee om moet gaan, had wel iets meer ruimte verdiend dan het nu krijgt en dat geldt ook voor het broertje met ADHD.
Deze thema’s komen zo net niet goed uit de verf en het verhaal van de supriseparty bood genoeg stof om het hele boek mee te vullen.


Los van dat al vond ik het een heerlijk leesboek, wat ik zelfs als volwassene moeilijk weg kon leggen.
Nog een kleine tip voor de herdruk… achterin staat het recept van de cupcakes, maar ik had daar ook zo graag nog het recept van die heerlijk snoep-verrassingstaart afgedrukt willen zien. Ik kreeg er al lezend meteen zin in en ik ben vast niet de enige.


ISBN 9789491446153 Paperback 198 pagina's (met enkele recepten) Uitgeverij Xanten september 2014
Leeftijd 12+

© Willeke, 14 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDertien dagen om een spetterend feest te organiseren
Hanneke de Jong


Als Marieke's vader aankondigt dat hij een verrassingsfeest wil organiseren voor haar moeder omdat zij veertig wordt, biedt Marieke spontaan aan voor de hapjes en het eten te zorgen. Ze doet niets liever dan koken en heeft daarom bewust voor de vmbo gekozen, daar kon ze leren bakken en braden. Maar koken op school is wel heel wat anders dan een heel feest organiseren.
Marieke maakt een kalender en ziet dat ze nog dertien dagen heeft om het allemaal voor elkaar te krijgen. Dat lukt vast wel, denkt ze optimistisch.
Waar ze niet aan gedacht heeft is dat school en huiswerk gewoon doorgaan. Ook wil ze haar vriendje af en toe zien en haar vriendin Nadia kan ze ook niet bijna twee weken dumpen. Bovendien krijgt ze uitgerekend die dagen problemen met die vreselijk leraar, die tegen iedereen altijd heel akelig en vernederend doet. Marieke kan haar mond weer eens niet houden...


Naast Mariekes zorgen voor het feest zijn er ook problemen met Mariekes jongere broer Peter, hij blijkt ADHD te hebben. Daar is Marieke best wel van geschrokken want zij is soms ook heel druk en moet net als Peter af en toe alleen zijn om alles in haar hoofd weer rustig te krijgen. ADHD is erfelijk, zou zij het ook hebben?


We lezen hoe Marieke zich dapper door alles heen probeert te slaan, ze probeert alles overzichtelijk te houden maar dat lukt niet altijd. Dan snauwt ze flink tegen haar broertje of Nadia omdat het haar allemaal even teveel wordt. Het is ook niet niks, haar vader vergeet van alles, haar moeder mag niets weten, haar vriendje denkt alleen aan voetballen en doet vervelend en Nadia wil wel helpen maar Marieke wil het allemaal zelf doen.
Er moet toch wel een plan gemaakt worden ontdekt ze en wat zal ze allemaal gaan maken? Er moeten heel veel boodschappen gedaan worden en waar laat ze die? Gelukkig kent Nadia haar vriendin langer dan vandaag, voorzichtig springt ze bij, en ook de meester van school die kookles geeft, heeft heel goede tips en helpt Marieke zoveel mogelijk.


Als een rode draad loopt de ADHD van Peter door het verhaal heen en eigenlijk past dat niet bij de rest van het verhaal. De ADHD van Peter verdient, in mijn ogen, een eigen boek. Wat ADHD is, komt buiten druk (en onbetrouwbaar?) zijn, niet goed uit de verf, die korte gedeelten zijn ook vrij belerend. 
Het boek is verder in heel prettige taal geschreven, precies zoals bij een jong meisje van ca. 12 jaar past maar op de momenten dat Marieke met Peter praat is haar taal  te wijs in verhouding met de rest van haar taalgebruik in het boek. Ook de woorden die Marieke gebruikt als ze uitvalt tegen haar akelige leraar passen niet bij haar. Ze zijn te bombastisch.


Wel apart is dat een vmbo-opleiding nu eens positief benaderd wordt. De school is, op die ene leraar na, Mariekes lust en leven. Ze heeft het vreselijk naar haar zin daar.
De schrijfster heeft de drukte rond het feest en de problemen die Marieke met het organiseren ondervindt heel vlot en vrolijk weergegeven. Dat is een lekker humoristisch verhaal geworden.
Een leuke, lieve, originele meid die Marieke, ik wil haar wel als buurmeisje!


ISBN 9789491446153 Paperback 198 pagina's (met enkele recepten) Uitgeverij Xanten september 2014
Leeftijd 12+

© Dettie, 30 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER