jeugd 10-12 jaar

Peter Schaap

http://www.peterschaap.nl

 

Mistwereld
Peter Schaap


In de toekomst wordt de wereld geregeerd door het Centrale Apparaat, de Macintosh machine. Het is een apparaat dat alles controleert en beheert. Niemand ontkomt eraan. Of toch?
De vrede kost veel: mensen raken hun eigenheid kwijt, het is een Big Brotherwereld.
In de jungle vinden we een paar opstandelingen, waaronder hoofdpersoon Serg Feadar. Hij is een mutant, zoals de meeste rebellen.  Zijn gave is zijn gevoeligheid: hij ziet scherper, heeft een grotere intuïtie, die hij nog verder blijkt te kunnen ontwikkelen tot een telepathische gave.
In de jungle probeert de groep, die zich ‘Zeven’ noemt, te overleven. Maar het Apparaat blijkt toch sterker, en de een na de ander vindt de dood, de laatste na het proces.


‘Verdomde machine!’riep Serg woedend uit.
‘Mag ik u er op wijzen,’ reageerde de informator met vlakke stem, ‘dat geëmotioneerde uitroepen van geen betekenis zijn wat betreft de toestemming van het Centrale Apparaat voor het verstrekken van informatie, wat mijn  voornaamste taak is. Zij kunnen echter wel uw aanstaande proces nadelig beïnvloeden, aangezien zij beschouwd werden als verzetsacties.’


Alleen Serg en zijn geliefde Nina overleven. Nina wordt veroordeeld tot een heropvoeding, Serg wordt verbannen naar een andere planeet: Mistwereld. Daar is nog niemand van teruggekeerd, dus ook Serg ziet zijn kansen somber in. Mistwereld blijkt een planeet te zijn die gedompeld is in zichtontnemende mist, waarin allerlei vreemd leven voorkomt. Dierlijk als ook bijna menselijk. Serg leert zijn krachten te gebruiken, en weet zich zo te redden.
Maar een deel van zijn gedachten zint op wraak, op de machine. En hij mist Nina.


Dit boek blijkt een fantasyverhaal voor de jeugd te zijn. Laat ik nou helemaal niet gemerkt hebben onder het lezen dat het niet voor volwassenen is! Of dat een compliment is weet ik niet. Er zijn enkele stukken in het boek die nogal taai zijn, om niet te zeggen saai. Dat zijn de perioden waarin Serg alleen is, en zijn weg moet zien te vinden. Maar zo gauw er meer actie komt, is het een erg boeiend verhaal. Het is een mix van fantasy en sciencefiction, waarbij goed uitgelegd wordt hoe het er  op aarde en op mistwereld aan toe gaat. Ook de eigenheid van de vreemde wezens wordt zodanig verteld dat je ze als het ware voor je ziet.
Ondanks het genre blijft er dus een geloofwaardigheid over, die het lezen een stuk prettiger maakt. Bovendien volgen we Serg in zijn ontwikkeling van roekeloze rebel tot verstandige volwassene, die een goed gebruik maakt van zijn krachten.
Alleen, tja, de Macintoshmachine is sterker dan hij dacht. Kan hij Nina en zichzelf redden? Of zullen zij ook opgeslokt worden?


Heruitgave van een twintig jaar oud boek.


ISBN 9789490767013 | paperback| 290 pagina's | Zilverspoor |februari 2012
Leeftijd: vanaf 12 jaar

©  Marjo 24 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER