Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Het geheim van Biem
Ton Koene


In het eerdere boek De vuurtoren van Biem lazen we dat hij met zijn vader op een eiland woont.
Daar woont hij nog steeds. En hij geniet van dit leven! Iedere dag naar het strand, met zijn vader, of ook alleen.
Soms mag Biem zijn vader helpen. Die is vuurtorenwachter. En strandjutter.
Biem verzamelt misschien nog wel meer dan zijn vader: alles wat ze vinden nemen ze mee.

Op een dag laat zijn vader de vuurtoren over aan Biem, hij moet zelf weg voor een vergadering met andere vuurtorenwachters.
Je zult het altijd zien: net die nacht begint het te stormen!


‘Plotseling klinkt er een krakende stem door de radio.
‘Help! Ons schip is lek! Wij gaan nu in de reddingssloep stappen!’

Een alarm! Biem aarzelt niet. Hij gaat er op uit, met het paard, om te helpen.
Hij vindt wel de boot, maar de bemanning is al weg!
Wat hij ook vindt is een geheimzinnige kist. Die neemt hij mee. Het is een zware kist, maar hij heeft het paard meegenomen…
Maar is dat wel zo’n goede beslissing dat hij die kist mee nam?


Net als in het eerste boek geniet je van de vele details op de prachtige illustraties: Die twee meeuwen die vechten om een krabbetje. Of dat steltlopertje (drieteenstrandloper?) dat mee rent met Biem…
Misschien is in dit boek wat minder natuur te zien, maar ook de illustraties die laten zien wat Biem zoal meeneemt van het strand, en de illustraties waarop het schip  te zien is, zitten vol details.

 

Ton Koene (1963) is freelance fotograaf en woont op Texel. Hij geeft lezingen, maakt films en beelden, maar maakt dus ook hele mooie foto- en prentenboeken.

Kijk maar eens op zijn site: https://www.tonkoene.nl

ISBN 9789044853209  | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2024
Afmeting: 29,8 x 21,8 x 1,3 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 17 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Phil in de wolken
Louis-Philippe Vancrayenest


Phil houdt van drie dingen: wandelen, schilderen en kijken naar wolken, waar hij allerlei figuren in ziet.


Op een mistige morgen wandelt Phil de bergen in. Hij wil boven de mist uitkomen. Hij neemt de lange trap, dat gaat het snelst. De mist wordt echter steeds dikker en dikker en Phil kan de trap nauwelijks meer zien...
Ineens ontdekt hij dat hij niet meer op de gewone trap loopt maar op een wolkentrap! Dat is wel heel spannend en ook een beetje eng. Maar hij loopt toch door totdat hij tot zijn verbazing in wolkenland is aangekomen! Het is er prachtig. Er staat zelfs een kasteel. Wie zou daar wonen?


Phil gaat er maar eens kijken. En er doet een echte koning open. Het is koning Cumulus, de koning van de wolken. Hij maakt met zijn magische verfkwast wolken in alle vormen en maten. Phil mag het zelfs ook eens proberen! En dat laat hij zich geen tweede keer zeggen! Phil maakt de mooiste dierfiguren en de koning is diep onder de indruk, het wordt een hele dierentuin in de lucht!


Maar dan vallen de eerste spetters... de koning waarschuwt Phil, hij moet nu snel naar beneden want straks is de wolkentrap weggeregend. Phil rent en rent en de regen gaat steeds harder en harder, zal het hem lukken de regen voor te blijven? Komt Phil weer veilig thuis?

Het verhaal is voorzien van paginagrote afbeeldingen, waarin Phil met zijn kleurige gele jas en rode muts goed opvalt. De dierfiguren in de lucht zijn erg vermakelijk en met name de mistige omgeving is heel sfeervol. Fijn voorleesboek.


ISBN 9789044848564 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 31 maart 2023
Afmeting 21,7 x 29,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 4 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Heks Lexia en de toverproef
Illustraties Christiaan Iken
Tekst: Liesbeth Iken


Lexia is gek op knutselen en bouwen. Alle materialen kan ze wel gebruiken, een kapotte fiets bijvoorbeeld betekent voor Lexia nieuwe onderdelen voor haar uitvindingen. Maar er is nog iets wat haar geweldig lijkt... Ze wil een echte heks worden maar dan moet ze wel voldoen aan de regels die de Raad voor Heksenkunde heeft opgesteld, en die zijn:


1. Een heks heeft een kat nodig
2. Een heks moet met een bezem kunnen vliegen
3. Een heks moet een heksentalent hebben.


Die bezem en kat gaan haar vast wel lukken, denkt Lexia, maar dat talent... welk talent heeft ze eigenlijk? Is ze goed met planten? Of kan ze goed toverdrankjes maken? Lexia heeft geen idee. Ze komt er niet uit, dan eerst maar een kat zoeken... Ook dat is niet zo makkelijk, ze blijkt allergisch voor katten te zijn en dat vliegen met een bezem is ook zeker geen talent van Lexia. Erger nog, het lukt helemaal niet! Wat nu?


Moedeloos probeert ze maar wat en dan ineens.... weet ze het! Zal ze toch nog slagen voor haar heksenproef?


Naast het grappige verhaal zijn het vooral de afbeeldingen die het boek zo aantrekkelijk maakt. De gebruikte kleuren zijn prachtig maar het is vooral de leuke fantasie in de tekeningen waardoor alles enorm gaat leven.


ISBN 9789044850802 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | 28 april 2023
Afmeting 24 x 23,2 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 24 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sara en het paard
Illustraties: Ina Hallemans
Tekst: Jim Stramler


Sara zit in een rolstoel dankzij tumoren in haar been. Haar hoofd is kaal vanwege de behandelingen die ze krijgt.
Als ze op een zwaar regenachtige dag met mama naar de dokter moet, zien ze onderweg een drijfnat paard in een wei staan. Sara wil dat mama stopt maar dat kan niet, want dan komen ze te laat bij de dokter.
Sara kan het paard maar niet vergeten en wil naar het huis waar de eigenaar van het paard woont.
Gelukkig mag ze van die mevrouw naar het paard toe en Sara is helemaal blij. Ze zegt dat het paard wil dat ze hem berijdt.

De mevrouw wil het niet hebben, Sara is te ziek vindt ze. Maar Sara houdt vol dat het paard het wil. Ze heeft écht contact met het dier. Uiteindelijk mag het en wat blijkt, zowel het paard als Sara bloeien op. Het gaat steeds beter met Sara! Tot blijdschap van iedereen.


Op zich is het natuurlijk een fijn verhaal dankzij de goede afloop maar toch is het verhaal zelf vrij statisch. De tekst bestaat voornamelijk uit gesprekken en er wordt teveel toegelicht. Elke handeling wordt bijna letterlijk weergegeven. Dat haalt de vaart uit het verhaal en dat is jammer, zeker gezien het onderwerp.


Er staat ook een heel vreemde zin in: De foto's in het ziekenhuis zagen er beter uit. Mama en papa stoppen de behandeling die Sara zo ziek maakte. Hierdoor krompen de tumoren sneller. Dat is een vreemde gedachtegang en misleidend. Alsof de behandeling (bestraling?) Sara ziek maakte in plaats van beter.

Het idee om een boek over dit onderwerp te schrijven is goed, zeker als een kind ook in een dergelijke situatie zit, maar de uitvoering is twijfelachtig.
De afbeeldingen zijn wel aantrekkelijk en geven de situatie goed weer.


ISBN 9789044849042 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 9 mei 2023
Afmeting 25,6 x 26,6 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 2 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik zeg nee en da's oké
Illustraties: Hélène Jorna
Tekst: Nathalie Depoorter


Een boek dat kinderen leert voor zichzelf op te komen. Als je iets niet wilt dan zeg je nee en dat is oké.
Het nee zeggen heeft vele vormen en dat wordt in diverse korte verhalen duidelijk gemaakt.


In het eerste verhaal zegt Molly nee tegen haar klasgenootjes die haar plagen. Zij zeggen dat de spinazie die ze in de schoolkantine krijgen voor koeien is. Dus als Molly het eet is ze een koe! Maar wat is Molly's reactie? Zij zegt gewoon 'Dan ben ik maar een koe!' en eet lekker haar spinazie op. En eigenlijk vinden haar klasgenootjes het ook lekker!
Op deze manier maakt Molly duidelijk dat ze het plagen niet accepteert.


In een ander verhaal wil Flor zijn zieke tante geen zoen geven. Hij kent haar helemaal niet want zij is de tante van zijn vader. Gelukkig snapt papa het, een high five is ook helemaal goed.


Maar je kunt ook nee zeggen als je een beetje verlegen bent of iets niet durft te vertellen zoals Yasmin. Ze heeft er zelfs een beetje buikpijn van. De meester heeft het wel in de gaten  en vraagt haar wat er aan de hand is. Hij vertelt dat ze geen klikspaan is als ze dingen vertelt, hij kan haar dan gewoon beter helpen! Bij elk verhaaltje staat ook een klein gedichtje om beter te onthouden wat je kunt doen in bepaalde situaties, zoals bij het verhaal van Yasmin bijvoorbeeld.


Dat jij soms een geheimpje hebt
Dat kan ik echt wel snappen
Maar als je denkt: het voelt niet goed
Dan moet je het verklappen.


Je kunt ook nee zeggen als iemand je kietelt en je wilt dat écht niet. Je wilt dat iemand stopt, en dat mag je gewoon zeggen.
Of nee zeggen als iemand anders je dwingt om verstoppertje te spelen terwijl je er helemaal geen zin in hebt.
Maar soms is jouw nee niet zo slim, bijvoorbeeld als de dokter vraagt of je even je t-shirt omhoog wilt doen, zodat hij even kan luisteren. Het is ook niet fout als papa of mama je iets willen laten proeven dat je niet kent, ook al zeg je nee, wie weet vind je het heel lekker!

Het is ook een heel fijn boek om in een klas mee te werken. Er staan naast alle verhalen namelijk ook allerlei tips en opdrachtjes in om bijvoorbeeld te kijken wanneer je wel of niet nee kunt zeggen. En het helpt om zelfvertrouwen te krijgen zodat je ook echt nee durft te zeggen als je dat wilt.
Opnieuw een prima boek uit de 'kriebels in je buik' serie.


ISBN 9789044841152 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | 9 mei 2023
Afmeting 24,6 x 26,7  cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 2 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Draai je eens om!
Masoud Gharehbaghi

Wat is er aan de hand met het zusje, dat op de eerste pagina geroepen wordt?
Ze zit met de rug naar ons toe gekeerd. Ook nu ze geroepen wordt door haar zusje, reageert ze niet. Ze blijft onbeweeglijk naar buiten zitten staren.
Het meisje dat roept probeert van alles om maar te bereiken dat haar zusje zich omdraait, op haar reageert.
Ben je boos? Zullen we spelen? Lust je een stuk taart?


Maar het meisje draait zich niet om.


De fantasie van haar zusje is heel groot, die haalt er zelfs mammoeten en raketten bij.


Maar het meisje draait zich niet om…


De ontknoping is heel herkenbaar, uit het leven gegrepen dus. Je ziet het voor je…
Nu zie je dat natuurlijk al in dit boek, heel fraai getekend; potloodtekeningen in zachte kleuren.


Masoud Gharehbaghi (1987, Zanjan, Iran) is van oorsprong tekenaar en grafisch ontwerper. Later begon hij zelf het verhaal te schrijven.

ISBN 9789044853148 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2023
Afmetingen: 21.6 x 29.8 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 6 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kat in de stad
Illustraties: Jamina Van Maele
Tekst: Nele Everaert


Kat is vast heel gelukkig, denken de dieren van de stad. Ze is vrij en doet wat ze wil.'


Maar uiterlijke schijn bedriegt. Kat is niet gelukkig. Haar buik voelt alsof er een zware steen in ligt. Je kan je voorstellen dat ze dat gevoel kwijt wil. Maar wie kan haar helpen? Ze dwaalt door de stad, en zoekt haar vrienden op.
Eekhoorn is bijzonder, denkt Kat. Hij weet het vast! Hond is stoer. Iedereen is bang voor hem. Misschien weet hij het? Zwaluw dan? Die woont in twee landen, en alles dubbel hebben, dat is vast heel fijn, denkt Kat. De laatste is Rat. Hij is klein, en kan overal komen. Maar ook hij kan Kat niet helpen.


Eigenlijk hebben ze zelf ook allemaal een probleempje. Kat wordt eigenlijk nog verdrietiger als ze hun verhalen hoort. En ze geeft het op. Als haar goede vrienden al niet kunnen helpen?
Gelukkig ontdekt ze dat er toch wel een oplossing is…


Het verhaal moet natuurlijk goed aflopen, de makers willen duidelijk maken dat je niet met die steen hoeft te blijven rondlopen!
Kat in de stad is ontroerend, de boodschap duidelijk.
Maar de illustraties! Prachtig zijn ze!
Jamina van Maele heeft gekozen voor illustraties met maar enkele kleuren. Het zijn aardetinten. Het geheel past bij het thema, want je alleen en eenzaam voelen, daar past geen veelkleurige bonte boel bij. Er zijn ook illustraties zonder woorden, over twee pagina’s verdeeld.
Leuk is dat degene die wel eens in Antwerpen komt, misschien ook de locaties herkent die uitgebeeld zijn!


Nele Everaert (Oedelem, Vlaanderen) studeerde af als Master in de Klinische Psychologie aan de Universiteit van Gent. Haar ervaring als juf en verliestherapeut komen goed van pas bij het maken van boeken als Kat in de Stad.
Jamina van Maele (1999) studeerde aanvankelijk Sociale en Technische Wetenschappen. Daarna besloot de creatieve opleiding Illustratieve en Grafische Vormgeving aan Sint Lucas Antwerpen te volgen om daarna te gaan illustreren. Ze maakt tekeningen en  grafische ontwerpen.​


ISBN 9789464103946 | hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Horizon | januari 2024
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 26 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Egel op reis
Illustraties: Myriam Berenschot
Tekst: Rosalie Hazeleger


De titel klinkt als het zoveelste verhaal over een dier dat op vakantie gaat maar toch is dit boek anders.
Ja egel gaat op reis, naar een warm land, samen met Beer, Zwijnelien, Mevrouw Zwijn, Evert en Uil. Ze beleven ook echte vakantiedingen maar dat niet alleen en dat maakt het boek juist zo prettig om te lezen.


Het begint al met het verhaal over Egel die een enorme voorraad beukennootjes heeft gevonden en druk bezig is deze in glazen potjes te stoppen. Dan heeft hij deze herfst genoeg te eten. Niemand mag binnenkomen want dan zien ze alle nootjes en willen ze ervan snoepen. Maar waarom heeft Egel een naar gevoel in zijn buik, waarom voelt het eigenlijk helemaal niet fijn zo stiekem te doen? Gelukkig zegt Uil die later op bezoek komt precies de juiste woorden te vinden... "Geluk moet je delen".


Dankzij het grote aantal beukennootjes waarvan de hoeveelheid oneindig lijkt, beginnen Uil en Mevrouw Zwijn te mijmeren over andere oneindigheid. De liefde van mevrouw Zwijn voor haar Evert is oneindig en volgens Egel zit er oneindig veel water in de oceaan, in de woestijn liggen oneindig veel zandkorrels. Dit laatste komt o.a. omdat Egel van alle dieren een prachtig cadeau heeft gekregen. Ze gaan met zijn allen op reis naar een warme plek.

Ze beleven van alles, de reis naar de boot is al heel spannend, maar Evert is zo gehaast dat hij vergeet te genieten. Hij is alleen maar bang dat hij te laat komt voor de boot. Het is de wijze meneer Uil die hem vertelt dat de reis zelf net zo belangrijk en leuk is als de vakantie zelf.

En waarom kan Egel de eerste nacht zo slecht slapen? Hoe komt dat? Beer weet het wel en zo leert Egel weer wat op zijn reis.

Verder maken ze de gekste dingen mee, Egel hoort bijvoorbeeld ineens een struik praten! En ze ontdekken schreeuwend plastic! Hoe kan dat?
Mevrouw Zwijn krijgt een wel heel bijzondere jurk én een prachtig ketting die later ook nog zoek raakt, zou Raaf die gestolen hebben? Ook heeft mevrouw Zwijn een heel bijzondere droom, zal die uitkomen of is het gewoon fijn om te dromen over fantastische dingen?

Elk verhaal heeft een thema die niet zwaar is maar toch wel iets bevat om even over na te denken.
Ze beslaan telkens ca. 2 pagina's dus uitstekend om voor te lezen voor het slapen gaan. Elk verhaal is bovendien voorzien van fraaie mooi gekleurde afbeeldingen.
Met andere woorden, een fantastisch boekje voorzien van een vleugje filosofie, een brokje humor en soms letterlijk prikkelende belevenissen.


ISBN 9789044847871 | Hardcover | 88 pagina's | Clavis | 31 juli 2023
Afmeting 29,7 x 21,8 | Leeftijd 5+

© Dettie, 4 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Allemaal hond!
Roel Seidell


Kat is al een stoere grote kat,
maar Katje is nog een heel jong poesje.


Kat weet al heel veel van de wereld,
en Katje leert veel van haar.


Vandaag vraagt Kat aan Katje:
Heb jij weleens een hond gezien?


Nee, is het antwoord van Katje en hij vraagt gelijk hoe een hond eruit ziet.
Dat blijkt nog niet eens zo makkelijk, want...


Honden zijn groot én klein.Toch zijn ze allebei hond.
Ze zijn harig en dik of kaal en dun. Toch zijn ze allebei hond.
Ze zijn snel of lui. Toch zijn ze allebei hond.
Ze hebben een lange snuit of een korte snuit. Toch zijn ze allebei hond.


De afbeelding benadrukken die verschillen tussen honden nog eens extra en na elke opmerking wordt een nieuwe eigenschap van de hond toegevoegd aan het rijtje, net zoiets als bij het versje over de Bibelebonse berg.


Maar snapt Katje nou wel hoe een hond eruit ziet? Want ze zijn zo verschillend en anders.
Gelukkig heeft Kat dé gouden tip en die is hilarisch!


Kinderen zullen enorm genieten van dit boek want de afbeeldingen zijn enorm speels en geven gelijk op een grappige manier goed aan wat in de tekst bedoeld wordt.
Roel Seidell heeft voor zijn illustraties duidelijk heel goed naar de eigenschappen van allerlei hondenrassen gekeken, alles klopt zonder dat de afbeeldingen te realistisch en statisch worden. Het is gewoon een superleuk boek geworden dat je met een brede glimlach dicht zal slaan.
Vermoedelijk zal vaak gevraagd worden hieruit voor te lezen.

ISBN 9789044848137 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 26 september 2022
Afmeting 21,7 x 29,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 2 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER