Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

 

Op een grote paddenstoel
Daar buiten loopt een schaap

bekende kinderliedjes
Mies van Hout


Mies van Hout is geen onbekende meer in illustratieland. Zij voorzag heel veel kinderboeken van de mooiste en leukste afbeeldingen, zoals Schatje en Scheetje, Bang Mannetje, De dwergjes van Tuil etc. Ze bracht ook haar eigen boeken uit zoals de bijzondere, fleurige serie Vrolijk, Verrassing en Vriendjes.
Ook Op een grote paddenstoel en Daar buiten loopt een schaap waren een groot succes. Vandaar dat zij nu, op veler verzoek, opnieuw zijn uitgegeven en hoe terecht is dat.
Het formaat is iets groter dan de vorige edities en zijn in een hardcover - gebonden - uitvoering uitgebracht. Daarnaast is de belettering wat moderner.
De afbeeldingen zijn wel hetzelfde gebleven en hoe fijn is dat.


De titels van de boeken geven al aan wat de inhoud zal zijn... traditionele peuterliedjes.
Het boekje Op een grote paddenstoel begint met het liedje "Ik zag twee beren broodje smeren" en eindigt met "Op een klein stationnetje 's morgens in de vroegte".
Je gaat gelijk meezingen want natuurlijk ken je deze liedjes, zoals bijna iedereen ze kent.
Bij het liedje van de twee broodjessmerende beren zie je een grote en kleine beer heerlijk picknicken in het bos. Veel dieren kijken of snoepen mee.
Grote beer strooit hagelslag op zijn brood, de kleine beer zit heerlijk te kliederen met de honing. Je zou er zo bij gaan zitten.

In het boekje Daar buiten loopt een schaap vind je het aloude knotsgekke liedje Ozewiezewoze wizewalla kristalla, Maar hoe beeld je zoiets uit? Nou laat dat maar aan Mies van Hout over. het wordt gewoon een gezellige bijenbijeenkomst... wiezewoze wies, wies, wies.
De afbeelding bij Slaap kindje, slaap is bijna hilarisch. Alle schapen slapen en zelfs de maan schijnt met zijn ogen dicht, maar het kindje... is klaarwakker!
Andere liedjes zijn Poesje mauw, Het regent, het regent de pannetjes worden nat, Rije, rije, rije in een wagentje, Klap eens in je handjes en nog meer overbekende liedjes.
Elk boekje bevat 12 kinderliedjes.


Beide boekjes zijn erg mooi verzorgd en hebben stevige pagina's met  afgeronde hoeken, zodat ook de allerkleinsten zichzelf geen pijn zullen doen als zij dit boekje in hun handjes hebben. Het is zeker dat deze boekjes opnieuw de weg naar veel kinderen zullen vinden.

Zie ook het Inkijkexemplaar Op een grote paddenstoel
Zie ook het Inkijkexemplaar Daar buiten loopt een schaap


Op een grote paddenstoel: ISBN 9789025776749 | Hardcover | NUR 271,275 | 28 pagina's | Gottmer | januari 2023
Daar buiten loopt een schaap: ISBN 9789025776756 | Hardcover | NUR 271,275 | 28 pagina's | Gottmer | januari 2023
Afmeting 22,6 x 18,4 cm | Leeftijd vanaf 18 maanden

© Dettie, 30 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De drie broertjes Bok
Illustraties: Jon Klassen
tekst: Mac Barnett


De drie geiten
is een Noors sprookje, dat voor het eerst werd gepubliceerd in het boek Noorse Volksverhalen van Peter Christen Asbjørnsen en Jørgen Moe tussen 1841 en 1844.
Gelukkig doorstaan echt leuke verhalen de tijd. En zo komt het dat Mac Barnett, samen met de fantastische illustrator Jon Klassen, nu het verhaal in een eigentijdse versie presenteert.


Zoals het bij sprookjes gaat, begint het met, Er was eens... en in dit geval was Er eens een brug. Aan de ene kant van de brug was het gras dor en droog en aan de andere kant bevond zich een sappige weide. Het is dan ook logisch dat een van de broertjes Bok naar de overkant wilde.
Maar onder de brug woonde een valse trol die heel erge honger had.

Toen hij de hoefjes hoorde klipkloppen op de brug sprong hij tevoorschijn, zo'n lekker geitje lustte hij wel! Maar het kleine bokje waarschuwde de trol dat het niet slim was om hem op te eten. Straks kwam zijn broer en die was veel groter! Aan hem zat lekker mals en sappig vlees. Dus mocht het geitje passeren en wachtte de trol op de broer van het kleine bokje.Maar ook deze bok vertelde over zijn grote broer, die nog veel groter en malser dan hij was. Waarop de tweede bok naar de groene wei mocht lopen.En toen...hoorde de bok geen klipperdieklap maar Klip, klap, klip klap. Gauw sprong de trol tevoorschijn. En wat bleek? De derde broer was groot! Héél groot! Enorm groot! Té groot!En zo kwam het dat de trol verdween en de bokjes vrij gebruik konden maken van de trollenbrug.
Heerlijk verhaaltje natuurlijk, met opnieuw geweldige tekeningen met de voor Jon Klassen typerende ogen die alles uitdrukken.


Maar dan komen we bij de vertaling... Het is voor Imme Dros jammer dat je op internet vaak het origineel kunt opzoeken, in dit geval wordt het boek zelfs voorgelezen door de auteur zelf. Als je die Engelse versie beluistert en leest dan sprankelt het en zit er humor in de tekst. Bovendien is maar een heel klein deel op rijm.
Echter Imme Dros heeft het zichzelf moeilijk gemaakt, ze heeft namelijk, weliswaar op een ontzettend knappe manier, de tekst helemáál op rijm gezet. Die rijm is prachtig en vol ritme maar veel te hoogdravend en vaak afwijkend van de originele tekst. Helaas het beoogde speelse effect wat rijm meestal heeft, blijft weg. Daardoor slaat het verhaal deels dood.
Jammer want het Engelse origineel is heel toegankelijk, grappig en fris en goed te begrijpen voor kinderen.

Dit neemt niet weg dat het boek een lust voor het oog is en het verhaal dankzij de beeldende afbeeldingen toch aangenaam overkomt. Maar de tekst zelf had beter gekund.


ISBN 9789021470771 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Volt | 20 december 2022
Vertaald door Imme Dros | Afmeting 28,4 x 22,4 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 14 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het geheim van het bos
Verhaaltjes om van te smullen deel 2
Illustraties: Guusje Kuntzelaers
Tekst: Bart Ausems


Max ziet op een koude zaterdagochtend dat het sneeuwt. Dat moeten papa en mama weten! Hij rent vol enthousiasme hun slaapkamer in. Ze moeten komen kijken!
Papa krijgt gelijk een steengoed idee...
Hij zegt: 'Max wat vind je ervan als we vandaag naar de Ardennen gaan? Je weet wel de bergen in België. Dat is een kleine twee uurtje rijden en data ligt nu al een heel dik pak sneeuw."
ja natuurlijk wil Max dat wel en gelukkig mag zijn vriend Daan ook mee. En daar gaan de mannen, brood en pakjes drinken mee en de slee vastgebonden op het dak.


Ze hebben de dag van hun leven. Het sleeën gaat helemaal geweldig. Ze roetsjen heerlijk van helling af. Later komen ze bij een bevroren meer en daar beleven ze nog iets spannends!
De dag vliegt om en het wordt tijd om naar huis te gaan maar waar staat de auto ook alweer?
Papa is de weg kwijtgeraakt en uiteindelijk zijn ze zo moe van het sjokken en zoeken door de sneeuw dat ze besluiten in een grot te overnachten. Ze bellen mama en proberen te slapen. Papa die het meeste werk heeft gedaan, slaapt gelijk, maar de jongens blijven wakker, ze horen van alles...


Opeens zien ze allemaal kleine groene mannetjes! Ze zijn de hoeders van het bos. Max en Daan mogen met hen mee, en zo beleven ze de nacht van hun leven. Bovendien leren ze heel veel, want de mannetjes doen héél veel goed werk voor alle dieren en planten. Dat zullen ze nooit meer vergeten.
De mannetjes zorgen dat Daan en Max op tijd terug zijn bij de grot, en daar besluiten de twee vriendjes dat dit avontuur hun geheim zal blijven. Ze zullen het aan niemand vertellen...

Het verhaal is leuk en boeiend zonder eng te worden. De gekleurde afbeeldingen zijn warm en vriendelijk. Achterin staat nog een recept van een chocoladecake want Bart Ausems is naast schrijver van dit boekje ook meesterkok van sterrenrestaurant Tout à fait in Maastricht.
Dit boekje is zijn tweede (voorlees)boekje.


ISBN 9789493048386 | Hardcover | 52 pagina's | Uitgeverij Tic | 1 februari 2022
Afmeting 15,8 x 15,8 cm | Leeftijd 5-8 jaar

© Dettie, 7 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vos is verdrietig
Sam Loman


Vos is verdrietig want ze mist opa heel erg. Ze zit te huilen op een boomstam en ziet eigenlijk niets. Het lieveheersbeestje, de slak en de vogel zijn er ook helemaal verdrietig van.


Vos herinnert zich hoe leuk opa was en hoe hard ze samen konden lachen als ze samen kattenkwaad uithaalden. Maar dat kan niet meer, want opa is nu een sterretje in de lucht. Er is echt niets aan zo zonder opa. Maar dan...


Vos voelt een pootje op
haar schouder. Het is Beer.
'Gaat het een beetje? ' vraagt hij. [...]
'Ik heb eikelkoekjes voor je gebakken
Daar voel ik mij altijd beter van,' troost hij.


Dat is heel lief van Beer.
Daarna komt Eekhoorn en die heeft ook iets bij zich. Bloemen! voor opa! Dat is voor het gedenkhoekje dat ze voor opa gaan maken op een mooi plekje in de tuin.
En ook Konijn draagt haar steentje bij, ze weet nog een heel grappig verhaal over opa. En Das heeft ook al een heel lief cadeautje voor opa's gedenkhoekje én een heel fijn cadeautje voor Vos zelf. Dankzij alle lieve dingen die haar vrienden voor haar doen, wordt Vos vanzelf wat minder verdrietig.
Ze weet nu dat ze haar opa altijd zal blijven missen maar met haar vrienden voelt het allemaal veel minder zwaar want ze kan altijd op haar vrienden rekenen!

In een paar woorden en op 'maar' 27 pagina's wordt heel liefdevol duidelijk gemaakt dat je alles mag voelen als er iets akeligs is gebeurd. Maar het verhaal laat ook zien dat samen er over praten en laten voelen dat je er bent echt helpt. Ook wordt duidelijk gemaakt dat iemand niet echt verdwenen is, want zolang je samen herinneringen ophaalt is diegene nog altijd aanwezig bij iedereen. De eenvoud van de vertelling geeft het verhaal juist zijn kracht.


Aanrader voor kinderen die een opa of oma verloren hebben, maar het boek kan ook leiden tot een mooi gesprek over hoe je kunt omgaan met het verlies en afscheid nemen van iemand waar je veel van hield.


ISBN 9789044847079 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 12 september 2022
Afmeting 25.7 x 26.7 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 2 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hier woon ik
Fiep Westendorp


Van 24 november t/m 4 december werd de jaarlijkse Fiep Westerdorpweek gehouden en dat was de aanleiding om deze rondleiding door 'Fieps' huis opnieuw uit te geven. Het hardkartonnen boek heeft de vorm van een Amsterdams grachtenhuis. Bovenin zitten raampjes waar je doorheen kunt kijken.


We komen binnen in de mooie hal met een grote trap en een echte kroonluchter. Daarna gaan we door naar de keuken vol met serviesgoed en fruitschalen en een lekker grote tafel. De huiskamer is ook heel gezellig met een boekenkast en een tafeltje vol boeken, er liggen zelfs boeken op de bank en van een stapeltje boeken  is ook nog een tafeltje gemaakt.
Dan moeten we een klein trapje op en komen in de eetkamer. Waar heel lekkere broodjes op heet bord liggen.


De ouderslaapkamer is mooi met een lekker groot bed en heel veel schilderijen aan de muur.
De Poes loopt steeds met ons mee en we zien dat zij zich verstopt heeft in de wasmand in de badkamer met ligbad, die vol heerlijk badschuim zit. Je kan er zo in springen.


Je zou bijna jaloers worden op de kamer van kleine Fiep en de kamer van haar broertje is ook heel gezellig. Allebei hebben ze veel speelgoed en poes mag lekker warm bij Fieps broertje in bed. Maar... de twee kinderen hebben ook nog een echte speelkamer waar de trein rijdt en het poppenhuis staat.


Het aller, allerleukste is natuurlijk de rommelzolder. Die staat helemaal vol met allerlei spullen waar je misschien later mee kunt spelen of gebruiken.
En dat was de rondleiding door Fieps huis, maar er is ook nog een tuin...


Fiep Westerdorp (1916-2004) is natuurlijk vooral bekend geworden door haar tekeningen in de Jip en Janneke boekjes en de grappige Puk van de Pettenflet. In deze haar zo'n eigen stijl is ook dit boek ook gemaakt. En die stijl is vrolijk, licht, speels en aantrekkelijk.
Op de afbeeldingen valt heel veel te zien, dus je zal je niet snel vervelen tijdens deze rondleiding door Fieps huis. Echt een lekker gezellig kijkboek.


ISBN 9789045118420 | Hardcover met hardkartonnen pagina's | 10 pagina's | Uitgeverij Volt | november 2022 (5e druk)
Samensteller Giona Smit | Leeftijd 2+

© Dettie, 23 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Juf, wat voor haar heb je?
Illustraties: Natascha Stenvert
Tekst: Kamalia Talhaoui


Het is altijd spannend om een nieuwe juf te krijgen. Gelukkig is juf Selma heel aardig.
De les begint al heel leuk want ze gaan spelen en werken. De een gaat verven, de ander pakt een mooi boek en Suus en Sophie zijn de verkleedkist ingedoken en dragen nu ook een doek op hun hoofd, net als de juf.


Na het spelen gaan ze allemaal in een kring zitten en het is nieuwsgierige Suus die de titelvraag stelt: 'Juf... wat voor kleur haar heb je?'
Maar juf geeft nog geen antwoord. 'Wat denken jullie? vraag ze en dan begint het...


Suus roept onmiddellijk 'Goud! Met heel veel krullen!' En gelijk beginnen ze allemaal te fantaseren. Op de afbeelding zie je de kinderen door het haar wandelen en spelen. Sophie is politieman, zij vangt de boef die het goud wil afknippen. Een jongetje maakt een mooie gouden ketting van dat prachtige gouden haar. Een meisje is prinses met een gouden haarkroon.
Maar 'Nee', zegt juf Selma, 'gouden krullen, die heb ik niet.'

Gelukkig weet Link het zeker, Selma heeft bruine haren, als chocola! Hmmm, dat is lekker. En weer slaat hun fantasie helemaal op hol. De een maakt er een bonbon van, de ander knaagde een gang in het haar en er zitten ook nootjes in natuurlijk!
'Nee, zegt juf Selma, het is niet bruin.'

De kinderen roepen allerlei kleuren, blauw, groen net als een boom -inclusief vogelnestjes-. Haar met regenboogkleuren, kroeshaar, haar zo wijd als de wereld, geen haar! En bij elke haarkleur zien we al de fantasieën uitgebeeld op de afbeeldingen die verspreid staan over twee pagina's. In het blauwe haar zwemt Sophie als zeemeermin en ziet een jongetje er zelfs een haai in voorbij komen. Daan gebruikt het kroeshaar als springkussen, en een ander jongetje tijgert er doorheen alsof hij in de jungle beland is.

Het is helemaal geweldig allemaal. De kinderen hebben een superdag. Maar ondanks dat ze zoveel kleuren roepen hebben de kinderen nog steeds niet geraden wat de haarkleur van juf Selma is. Zij belooft dat zij het volgende dag zal laten zien. Dat is spannend!

Heerlijk boek dat voor een prentenboek vrij veel tekst heeft, maar dat is niet storend want het is in duidelijke en aansprekende taal geschreven. De afbeeldingen zijn om in te verdwalen, net als de kinderen doen. Echte een leuk voorleesverhaal waarbij de kinderen heerlijk mee kunnen fantaseren.

Juf Kamalia Talhaoui geeft al jaren met liefde les in de eerste groepen van de basisschool. Ze schreef dit verhaal naar eigen ervaring.

ISBN 9789025882198 | Hardcover | 32 pagina's | Leopold | 24 augustus 2022

Afmeting 24,1 x 28,7 cm | Leeftijd ca. 5+

© Dettie, 18 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het verhaal van Donker
Marit Kok


Al vanaf de cover sluit je Donker in je hart. Je ziet hem met grote schrikogen in zijn veilige bedje liggen.
Hij is bang


Voor lampelichtjes die verdwijnen...
... voor schaduwfiguren die verschijnen.


Gelukkig ziet hij een warm  lichtje buiten en daar móet hij naartoe. Dat lampje voelt veilig en fijn.
Toch is het buiten nog steeds heel eng zo in het donker en de bibbers slaan weer toe, maar langzamerhand ontdekt Donker dat het 's nachts eigenlijk helemaal niet écht donker is.
Hij gaat steeds meer dingen zien die heel mooi zijn. Hij ziet de twinkelende sterren en de lichtgevende maan. De vuurtoren die zijn licht verspreid.
En langzamerhand verdwijnt de angst voor het donker en kan hij zelfs bedenken wat er allemaal heel mooi in het donker is.
En zo komt het dat Donker uiteindelijk heel rustig in zijn bedje stapt en heel mooie dromen heeft.


Elk kind is wel eens bang in het donker maar Donkers nieuwsgierigheid wint het van zijn angst. En zo ontdekt hij, nu hij eenmaal buiten rondgekeken heeft, dat de nacht veel minder eng is dan hij dacht. Het hele avontuur geeft hem ook meer zelfvertrouwen en dat is altijd fijn!


Donker is een lief figuurtje dat feitelijk alleen bestaat uit twee oogjes die in een klein klompje zwarte klei zijn geduwd. Het verhaal is lief en lekker spannend. De enorm sfeervolle omgeving is helemaal handgemaakt door Marit Kok. Het boek was namelijk haar afstudeerproject van haar opleiding tot filmmaker.
Op het filmpje kun je zien hoe zij te werk ging.
Het verhaal is op rijm geschreven. Het enige minpuntje is dat het verhaal zelf iets vloeiender gebracht had kunnen worden, nu zijn er enkele hakkelende overgangen in het verloop. Maar storend is het niet, daarvoor is de sfeer te goed.

Over het boek zegt Marit Kok zelf: Het donker staat symbool voor de wereld van het onbekende. En dát overbrengen is haar erg goed gelukt.

Een apart en 'anders dan anders' boek voor alle 'beetje bang kinderen' die toch heel vaak kleine durfalletjes blijken te zijn.

Zie ook het Inkijkexemplaar (pdf)


ISBN 9789493189805 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Condor | 16 februari 2022
Afmeting 24,2 x 28,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 9 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Anna en de winter
Kathleen Amant


De blaadjes zijn van de bomen en het is heel koud buiten. Er ligt zelfs een beetje ijs op de waterplas.
Ook de vogeltjes hebben het moeilijk want in de winter is het best moeilijk om eten te vinden.
Maar mama roept Anna, ze gaan samen een voederhuisje maken voor de vogels.


Later gaat Anna naar buiten met haar warme jas aan en hondje Mimi krijgt ook een jas! Dan heeft hij het niet zo koud.
Even later gaat het sneeuwen! Dat is leuk! Er is zoveel sneeuw dat Anna zelfs een sneeuwpop kan maken.
Maar hij heeft geen kleren... dan heeft hij het vast koud. Gelukkig weet Anna daar een oplossing voor.
En dan... lekker naar binnen, daar is warme soep!


Persoonlijk ben ik gek op de Anna boekjes. De afbeeldingen zijn altijd vrolijk en aansprekend.
En wat het verhaal betreft weet Kathleen Amant altijd precies de kern te raken waar het om draait. Ze geeft een echte winterse sfeer weer weer en gelijk zie je wat je allemaal kunt doen als het winter is.
Het is altijd geweldig zoals Kathleen Amant alles zo tot de essentie weet terug te brengen!


ISBN 9789044823509 | Hardcover met ronde hoeken | 27 pagina's | Clavis | 7e druk | november 2022
Afmeting 22,7 x 21,5 cm | Leeftijd vanaf 30 maanden

© Dettie, 3 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pinguïn-
pakketje

Victoria Cassanell


‘Deze kant boven’ staat er op het pakketje dat op de eerste pagina afgebeeld is.
Wat zou er dan inzitten? En voor wie is het pakket bestemd?

Op de volgende pagina’s is het volop winter. IJzige schotsen drijven in water met aan de kustlijn hoge bergen, ook ijzig wit. Je ziet een iglo op het ijs en voetstappen die duidelijk van een ijsbeer zijn.

Het verhaal gaat inderdaad over IJsbeer. Hij woont alleen, en och, dat gaat best. Maar als zijn oog valt op een advertentie in een krant, met een kortingsbon om een huisdier te nemen, bestelt hij er een. Dat zou best wel leuk kunnen zijn, denkt hij. Een pinguïn als huisdier!
En zo komt de dag dat er een pakketje bezorgd wordt. En daarop staat ‘Deze kant boven’. Vanaf nu verandert zijn leven totaal! Maar IJsbeer beseft niet dat het ook voor de pinguïn wennen is. Misschien nog wel meer, want na een tijdje, waarin ze echt het heel leuk hebben samen, wordt de pinguïn stiller en stiller. Hij eet niet meer en wilde niet meer geborsteld worden. Wat is er aan de hand?


Behalve in korte teksten wordt het verhaal ook verteld als een soort graphic novel. Plus pagina’s die volledig gevuld zijn met illustraties zoals je bij een prentenboek verwacht. De tekeningen die Victoria Cassanell zelf maakte zijn schattig. Maar ze vertelt wel een verhaal dat eigenlijk helemaal niet zo leuk is. Een huisdier neem je namelijk niet zomaar. Daar moet je goed over nadenken! Het werkt waarschijnlijk uitstekend om deze boodschap te verpakken in een soms toch komisch verhaal, waarin IJsbeer en Pinguïn vrienden worden. Ondanks het feit dat ze zo verschillen van elkaar!

Daarnaast wordt op een speelse manier duidelijk gemaakt dat de habitat van een pinguïn niet dezelfde is als die van een ijsbeer. Zeker als je dit boek voorleest en daarbij uitleg geeft kan het niet fout gaan: kinderen zullen het verhaal erg leuk vinden maar wel begrijpen wat er aan de hand is. Ze kunnen ook genieten van de leuke illustraties. Er is veel te zien! En: het wordt in onze steeds warmere winters dan toch nog een beetje echt winter met ijs en sneeuw.
Al is de sfeer van het verhaal dan wel weer warm!


Victoria Cassanell studeerde af aan de Hull School of Art and Design in 2014 en voltooide de MA in Children’s Book Illustration aan de Cambridge School of Art in 2018. Haar debuut prentenboek ‘The Grizzly Itch’ verscheen in Nederland onder de titel Berenkriebel.


ISBN 9789047713999 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2022
Afmetingen: 23.1 x 28.7 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar
Vertaald uit het Engels door Johanna Rijsbergen

© Marjo, 31 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zie jij wat ik zie?
Fotografie: Anna Bay
Tekst en illustratie: Tineke Meirink


Dit is een heel bijzonder boek: als je het openslaat heb je geen idee wat er gaat komen.
Wat je ziet is namelijk niet wat je verwacht in een boek voor kleuters! Op de twee pagina’s die je het eerst ziet staat een zwart wit foto afgedrukt, van wat een heleboel gereedschap is. Verderop wordt uitgelegd dat wat je zag de schuur van opa is. Die opa is heel handig, staat er, hij maakt de mooiste dingen. Maar Tineke Meirink kan er ook wat van, al zijn dat dan weer heel andere dingen dan die opa maakt.


Opa speelt een spel: ‘ik zie, ik zie, zie jij wat ik zie?’ Ze kiezen een van de stukken gereedschap: een tang, een klem, een sleutel, of iets waarvan ik niet zou weten wat het is of waar het voor dient. Maar: dat maakt dus niets uit. Want de vraag ’zie jij wat ik zie?’ betekent niet wat het in het raadspelletje betekent.


Tineke Meirink gebruikt haar eigen speciale fantasie, en ineens zijn een stel paletmessen paletvissen geworden! Ongelooflijk wat ze dan maakt van een tang, van een borstel, of van een oliespuit! Eerst zie je dus een foto, sec van een voorwerp. Vervolgens sla je de pagina om om te zien wat het geworden is.
Het is leuk om eerst zelf je fantasie er op los te laten, en dan kom je vast op iets anders uit. Dat hindert natuurlijk niet. Het gaat om het kijken. Anders kijken dan je normaliter doet. Met andere ogen, met fantasie kun je alles maken van een saaie hamer…

Dit boek van Tineke Meirink is genomineerd voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur 2023! 

Tineke Meirink is illustrator en autonoom kunstenaar. Ze studeerde aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten in ‘s-Hertogenbosch. Als illustrator heeft ze ruim 120 kinderboeken, prentenboeken en educatieve boeken geïllustreerd. De laatste jaren werkt ze ook aan eigen autonome projecten naast haar werk in opdracht. Voorbeelden van die projecten zijn ‘Stop:watch’, ‘Worn Wood’ en sinds 2021 ‘Trashures’.


https://www.tinekemeirink.nl

ISBN 9789021682860 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | maart 2022
Afmeting 20.8 x 21,6 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 16 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER