Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Een kleine gids van behoorlijk vervelende vogels
Jamina van Maele


Vreemde vogels? Nee, vervelende! Maar waarom zijn ze dan vervelend?
De eerste vogel is de goudbek. Het grappige is dat je meteen aan de Latijnse naam kunt zien, dat dit boek niet serieus bedoeld is. Misschien dacht je dat nog even, maar nee, al die vogels zijn verzonnen.
Leuk verzonnen, dat absoluut!


Terug naar de goudbek. Latijnse naam Casanova Maximum. En ja, uit de begeleidende tekstjes kun je wel afleiden dat dit een ijdeltuit eerste klas is! Een Casanova, een narcist. Een vogel die zichzelf het mooist vindt!
Hij wil best een afspraakje maken, maar dan praat hij alleen over zichzelf! En grappig: zoals bij alle vogels staat er een kadertje ‘Niet te verwarren met’. En dat is in dit geval: ‘De knappe jongen aan de bushalte die naar iedereen knipoogt'.
De toon is gezet. Nu weet je wat voor pluimage je in dit boek tegenkomt. Een mamees, een solosnip, een heetkop, een valkidus, en een kleppo.

De namen verwijzen wel naar bestaande vogels, maar eigenlijk is het een belediging voor de mees, de valk of de ekster dat je hen zou vergelijken!
Bij iedere vogel in dit boek komen deze kadertjes voor: ‘Klinkt als’, Waar kun  je hem vinden?’ ‘Karakter?’ ’Niet te verwarren met’ en 'Wat eet hij?’
En daar lees je de leukste beschrijvingen.


De MAMEES (Helicoptamama) wordt omschreven als een bezorgde moeder, die steeds roept: ‘Wees voorzichtig!’ en ‘Zou je dat wel doen?’ Haar moet je niet verwarren met je eigen bezorgde moeder! En wat ze eet? Nou, heel gezond natuurlijk, biologisch liefst.


Herken je er al iemand in?
Haha, zo kun je bij iedere vogel wel vrienden of familieleden herkennen. Mocht je het niet meteen weten, kijk dan naar het kadertje ‘Niet te verwarren met’…


De KLEPPO (Dievia Gluipidus) is ook erg leuk: altijd op zoek naar prachtige schatten; als je even niet kijkt, durft hij in je zakken te neuzen; en hij is dol op chocomousse of een bakje handgepelde garnalen.
De VERLIJSTER (Fammus Fatallus) is een bijzondere vogel.
Deze behoorlijk vervelende vogels zijn dus eigenlijk erg grappig! En natuurlijk staan er afbeeldingen bij: mooi getekende vogels.


Enne, hopelijk herken je niet jezelf in een van deze vervelende vogels...


Jamina Van Maele is afgestudeerd als illustrator aan Sint Lucas in Antwerpen en behaalde nog een master in Beeldende Kunsten. In 2023 debuteerde zij als kinderboekenillustrator.


ISBN 9789464105438  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Horizon | november 2024
Afmeting 22.2 x 28.7 cm | Leeftijd 5+

© Marjo, 3 december 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Klassiek Fantastiek
Tovenaar Sofia
An Leysen


Elke keer als ik een boek van An Leysen binnenkrijg, maakt mijn hart een sprongetje. Haar afbeeldingen zijn altijd om in te verdwijnen, ze zijn zo fantasievol en sprookjesachtig. je kunt gewoon even wegdromen en meegaan in het verhaal.


Tovenaar Sofia is ook weer zo'n voltreffer. De cover alleen al waar Sofie met haar paarse toverhoed op je met grote ogen aankijkt, maakt dat je het verhaal gelijk wilt lezen.
Maar deze keer is het nóg leuker dan anders....


Het verhaal is net zo dromerig als de afbeeldingen want Sofia kan 's avonds als ze in bed ligt al een beetje toveren. Want dan wordt alles wat ze verzint echt!
Vanavond besluit Sofia dat ze een tovenaar is en hup ze zit in een toverklasje.
Van de grote tovenaar moet zij samen met haar grote vriend Adam het grote geheim van échte magie ontdekken. Dat is nog niet zo makkelijk.


Maar gelukkig kunnen wij Adam en Sofia helpen door mooie muziek te laten horen bij hun toverkunsten. Bij het hele verhaal zien we namelijk rondjes met een muzieksleutel erop en als je daar op drukt hoor je een stukje klassieke muziek gecomponeerd door Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Dat is een beroemde man die verhalen voor muziek schreef zoals Het Zwanenmeer of De Notenkraker. Door die muziek kunnen Adam en Sofie misschien de magie die ze zoeken, ontdekken.


Maar wat is nu échte magie? Is het die mooie muziek? Of zijn het de toverkunsten van Sofia en Adam? En zal de grote tovenaar tevreden zijn met de uitkomst van hun zoektocht, zodat ze hun toverdiploma krijgen? Adam en Sofia vinden het nog best moeilijk om uit te vinden wat de tovenaar nou bedoelt.
Zullen ze het ontdekken?


Zoals gemeld zijn de illustraties van An Leyssen weer heel aansprekend, zij kan echt toveren met haar potloden, verf en kwasten.


ISBN 9789044841855 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | 26 april 2021
Afmeting 24,7 x 23,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 30 oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Paddenstoelen-
vriendjes

Anne-Lieke Faber


Een paddenstoel, een slakje en een piepklein spinnetje, dat zijn de hoofdingrediënten van dit boekje voor heel jonge kinderen.
Al op de cover zien we de bekende vliegenzwam, rood met witte stippen. Het slakje kijkt verbaasd op naar de prachtige hoed van de paddenstoel en het spinnetje hangt lekker aan het varenblad dat achter de paddenstoel om zijn krullende blad laat zien.

Op de volgende stevige hardkartonnen pagina's zien we steeds een andere paddenstoel, zoals de bijzondere inktzwam. De slak zit een beetje sipjes te kijken want er zit een inktdruppel op zij kleine kopje. Of de mooie porseleinzwam met haar glinsterende hoed en het warmgele eekhoorntjesbrood.
De herfstsfeer wordt daarbij goed weergegeven dankzij de afgevallen bladeren, eikels, dennenappels, kastanjes of ... een flinke regenbui.


Maar dit is niet het enige. Bij elke paddenstoel staat de naam van de paddenstoel én een mooi rijmpje dat de kenmerken van de paddenstoel weergeeft, zoals:


Eekhoorntjesbrood

Donkerbruin en warmgeel,
haar huid glimt zacht, lijkt wel fluweel.
De herfst is nu in het bos,
gouden blaadjes laat maar los.


Door de rijm leest het boek ook lekker voor.

De mooie afbeeldingen en de tekst maken dat het boekje een beetje voor het kind én de voorlezer is. Allebei zullen ze er veel plezier aan beleven.


Zie ook het inkijkexemplaar


Anne-Lieke Faber is illustrator en schrijver. Anne-Lieke studeerde cum laude af aan de Universiteit Utrecht en heeft sindsdien haar carrière gewijd aan illustreren, schrijven en natuurbescherming. Het is haar grootste passie de schoonheid en diversiteit van de natuur te delen.  Paddenstoelenvriendjes is haar debuut. Hopelijk volgen nog veel meer boeken

ISBN 9789047716358  | Hardcover met ronde hoeken | 12 pagina's | Lemniscaat | 17 oktober 2024
Afmeting 17,0 x 21,1 cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 22 oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Peppie Poepvlieg
Marlien Cooijmans


Peppie Poepvlieg is een fijnproever. Als hij weer mierendrolletjes bij het ontbijt ziet, moppert hij.
Net vandaag had hij wel wat lekkers gelust want het is de eerste schooldag, en daar heeft hij helemaal geen zin in.
Natuurlijk moet hij naar school. De juf geeft een opdracht: ‘zoek je lievelingspoep’


‘Ga je lievelingspoep zoeken.
Die vond je op de boerderij en niet in boeken.’
‘Nee, hè, we gaan toch geen drollen uitproberen?
Poep is vies, ‘zegt Peppie. ‘Daar wil ik niks over leren!’


Maar Peppie ontkomt er niet aan. Hij moet alle poepjes en drolletjes uitproberen, klein of groot, hard of zacht.
Hij heeft er helemaal geen zin in en wordt steeds tot de orde geroepen:

‘Poeperdepoep, Peppie, opletten!’



Nu is Peppie dus wel een poepvlieg dus hij krijgt geen taartjes op zijn bord, of groenten: het moet poep zijn.Zou hij uiteindelijk wel een soort poep vinden die hij lekker vindt? Er zijn heel veel dieren op de boerderij…

Het is een grappig verhaaltje over een vlieg die nogal eigenwijs is, maar tenslotte toe moet geven dat ook hij poep wel lust!
Het is in rijmvorm geschreven dat leest lekker voor. En ja, het onderwerp is natuurlijk wel spek voor het bekkie van kleuters!
De illustraties zijn erg leuk! Vooral het einde, als Peppie tenslotte ontdekt dat er toch wel iets lekkers is op de boerderij.
Als je Peppie hebt leren kennen vind je een vlieg vast niet meer zo'n vies beest!
Hopelijk snappen kinderen dat die poepvliegen opruimers zijn.

Marlien Crooijmans is auteur en illustrator van kinderboeken.
Na een studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht, promotieonderzoek in samenwerking met de Harvard Universiteit, en een opleiding tot Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts) in het UMC Utrecht schrijft en illustreert zij tegenwoordig kinderboeken.

ISBN 9789044855449 | Hardcover | 32 pagina's |Uitgeverij Clavis | september 2024
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 15  oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

O jee, een logé
Miriam Bos


Wie eerder ‘Help, een verrassing’ las zal prettig verrast zijn: daar zijn August en Suus weer!
Suus, het impulsieve eekhoorntje, komt logeren bij August de vos, die juist nadenkt voordat hij iets doet.


‘August,’ fluistert Suusje. ‘August, slaap je nog?’

Nou, zou August nog lekker liggen te ronken, denk je?
Hij zal echt niet om Suusje heen kunnen, ze is nogal een wildebras en ze zit vol plannetjes, wat ze allemaal wil gaan doen nu ze bij August logeert. Maar ja, plannen maken is één ding, het dan ook doen...


Ze bakt de beste pannenkoeken…
Ze helpt August als hij de verf nodig heeft…
Ze dendert door de modder de heuvel af…
en nog veel meer...


Arme August. Wat is hij blij als hij aan het einde van de dag Suusje in bed kan stoppen en rustig kan voorlezen.
Ja, dat had hij gedacht!
Of Suusje vaker mag komen logeren? Je vraagt het je af!


Wat er allemaal gebeurt zijn dagelijkse dingen, en de voorvallen zijn erg grappig – al is August het daar vast niet mee eens!
Het leuke van dit boekje is dat er op de linkerpagina steeds een korte beschrijving wordt gegeven van wat het plan is, en dat je dan op de rechter pagina ziet wat er dan gebeurt. Dat wordt dus niet verteld!
Het is heel leuk om dit boekje voor te lezen en het kind te laten vertellen wat er gebeurt!


Miriam Bos  (Apeldoorn) is freelance illustrator. Ze schreef en tekende dit boekje, dat absoluut vaak in kinderhandjes zal verschijnen.

ISBN 9789047716389 | Kartonnen uitgave | 12 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2024
Afmeting 17.0 x 17.1 cm | Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 4 oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mila kleurt de dag
An Leysen


Mila verveelt zich een beetje. Het is buiten grijs en grauw.
Ze heeft al met haar speelgoed gespeeld, boeken bekeken en nu weet ze het niet meer. Wat zal ze gaan doen?
Maar dan ziet ze de emmer vol met krijtjes staan...
Ze weet het gelijk! Als de zon niet wil schijnen dat zorg ik zelf wel voor kleur!
Ze pakt het blik en gaat gauw naar buiten.

Ze tekent op de stoep en op de muren allerlei dieren, een blauwe beer, een roze olifant met trompetslurf, een vrolijk paars aapje, een mooie giraf met heel lange nek, pinguins, een tijger, een leeuw. Mila wordt super vrolijk van al die kleuren. En dan...

Komen alle dieren tot leven! De olifant trompettert, de leeuw brult lekker en de pinguins piepen er gezellig tussendoor.
En als Mila een grote cirkel tekent verandert die in een echte circustent! Het grote optreden kan beginnen mét muziek!

Maar dan trekken donkere wolken zich samen... de eerste spetter valt... wat gaat er gebeuren?

An Leysen heeft er weer een mooi voorleesboek van gemaakt en haar tekeningen spreken weer helemaal tot je verbeelding.
Het bijzondere is dat je dit verhaal ook kunt beluisteren inclusief muziek dankzij een app die je kunt downloaden.

De mooie Vlaamse stem van de voorlezer en de muziek van Andrew Moorkens zijn heerlijk om te beluisteren.


ISBN 9789044856651 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 31 oktober 2024
Afmeting 25,7 x 26,8 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 7 november 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Reusachtig
Rob Biddulph


Een blauwe vinvis, die nogal, klein uitgevallen is, dat zie je niet vaak, maar Reusachtig – zo heet hij echt! – is dus zo klein dat andere vinvissen hem pesten. Vooral zijn grote broer, Titan, die kan er wat van! Maar Titan is overmoedig.


‘Ik kan alles beter’, zegt hij. Niet gek dat hij op een dag in de problemen komt, want hoogmoed komt voor de val!


Wat nu?


Reusachtig heeft gezien wat er gebeurd is en al is Titan nog zo’n pestkop, hij vindt dat hij zijn broer moet helpen.
Dus bedenkt hij een plan. Maar ja, of het gaat werken?


De kleine Reusachtig heeft een heleboel vrienden met wie hij zich opperbest vermaakt. Vooral met Moon, de schildpad, die hem allerlei kunstjes leert, gaat hij veel om. Je ziet hem buitelen en duikelen over de pagina’s.
Vaak zijn die pagina’s helemaal gevuld met de prachtige illustraties, maar ook als dat niet zo is hebben ze de overhand. De teksten staan op rijm, dat leest lekker voor.
En kinderen zullen er niet genoeg van krijgen om al die mooie beelden van de diepzee te bekijken.


Rob Biddulph (1972) is een Britse kinderboekenschrijver en –illustrator met intussen al meer dan 35 titels op zijn naam.


ISBN 9789048874798  | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2024
Afmetingen 22,7 X 28,8 cm| Vertaald uit het Engels door Joukje Akveld | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 26 oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kijk dan toch!
Illustraties: Sebastiaan van Doninck
Tekst: Elvis Peeters


Een mooi prentenboek over het wonder van de natuur, alleen moet je het wel willen zien. Pad heeft er nogal moeite mee.
Als pad die dag onder een verrot stuk hout vandaan kruipt, is dat heel gewoon. Er is niets te zien, alleen hoort pad wel een soort geschuifel.
Het blijkt een slak te zijn en die vertelt dat er iets gaat gebeuren... Nou dat wil pad ook wel eens zien.


Heel stil zitten ze samen te wachten op wat er komen gaat. Er scharrelen miertjes in het rond met voedsel, vogels vechten om een besje, een bij zoemt naar een bloem, de weegbree staat stilletjes te groeien. Elke keer denkt de pad dat de slak misschien een van die dingen bedoelde. Maar nee, pad moet even geduld hebben zegt slak.
Pad wacht en wacht, maar hij ziet niets bijzonders.


En dan gebeurt het. Kijk! zegt slak, kijk dan toch, kijk!
De slak geniet, de slak ziet de wereld op zijn mooist. Maar pad ziet niets. Wat is er nou? denk hij.
Tja, als je het niet wilt of kunt zien, dan mis je veel.
Slak heeft zoals elke dag een prachtige dag gehad en pad loopt mopperend weg.
Maar wat zag de slak nou? 


De tekst laat samen met de paginagrote afbeeldingen zien wat er allemaal gebeurt in de natuur, hoe bijzonder dat is en slak ziet dat ook.
Maar pad verwacht iets adembenemends en ziet niet hoe spectaculair zijn omgeving eigenlijk is.
En dát wordt in dit boek prachtig weergegeven en verwoord.


Winnaar publieksprijs van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur 2024


ISBN 9789401489676 | Hardcover | 32 pagina's | Lannoo | 23 maart 2023
Afmeting 32,9 x 25,0 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 20 oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Foempie
Illustraties: Elisa Stolwijk
Tekst: Willem Bosch

Kazimir heeft de slimste vader ter wereld! Zeker weten!
Bij alles wat hij wil weten -  en Kazimir is een erg nieuwsgierig jongetje! - weet zijn vader onmiddellijk te vertellen wat het is.


'Dit is een floenkie, en dat, o natuurlijk, dat is een fampie…’

Maar op een dag kijken ze gezellig samen televisie en zien groot nieuws: er is iets ontdekt waarover de dames en heren wetenschappers zich het hoofd breken. Ze hebben geen idee wat voor voorwerp dat nou weer is!


Maar dan is er Kazimir: hij weet wel wie die wetenschappers kan helpen: zijn superslimme vader die alles weet. En dus ook wat dat vreemde voorwerp voor iets is!
En ja, hoor, zijn vader weet het… Natuurlijk weet hij het!
De wetenschappers zijn reuze blij dat ze het antwoord nu hebben.


Maar dan is er die ene slimme wetenschapper, die meer wil weten.
Tja… is de vader van Kazimir dan toch niet zo slim?


Is Kazimir nu teleurgesteld in zijn vader?
Of vindt hij dat zijn vader echt wel slim is?


Grappig prentenboek met een verrassende wending!


Willem Bosch (1986) is scenarioschrijver van o.a. de BNN-serie Feuten en Van God los (waarvan de aflevering 'Spookbeeld' genomineerd werd voor een Gouden Kalf) en de bioscoopfilms Bellicher: Cel (het vervolg op Bellicher - De macht van meneer Miller) en Feuten. In 2012 debuteerde hij met de roman Op zwart.
‘Foempie’ is zijn prentenboekdebuut. En dat kan hij dus ook al!


Elisa Stolwijk is behalve illustrator ook basisschoolleerkracht. Zij studeerde Grafische en Typografische Vormgeving en studeerde af in de richting Grafiek.

ISBN 9789048859436 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2024
Afmeting 25,1 x 25,7 cm | Leeftijd 4+

© Marjo, 4 oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER