Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Ja, dat is Peter
Illustraties: Isabelle Gilboux
Tekst: Ilona Lammertink


Weer een mooi deeltje uit de pleisterboekenserie. Dat is een serie die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maakt voor jonge kinderen. Dit keer gaat het over hoogbegaafdheid.


Waarom dit onderwerp? Hoogbegaafd zijn is toch fijn? Je hoeft haast niets te doen op school, want je snapt toch gelijk alles.
Dat zou je inderdaad denken en soms is het ook handig om zo slim te zijn, maar het betekent ook dat je je op school eigenlijk maar een beetje zit te vervelen. Dit wordt duidelijk gemaakt door middels van het verhaal over Peter.

Peter denkt als klein jongetje overal over na. Hij ziet hoe dingen handiger kunnen en helpt mensen met zijn heldere blik. Hij kan niet wachten tot hij naar school kan, want leergierig als hij is, denkt hij dat hij allemaal nieuwe dingen gaat ontdekken.
Maar de juf begint met leren lezen en rekenen en dat kan hij al! Hij is echt enorm teleurgesteld. En ook de kinderen op school negeren hem, want hij praat zo 'deftig' met 'grotemensenwoorden'.  Peter voelt zich steeds ongelukkiger worden.
De juf ziet het wel en ook papa en mama merken dat Peter niet lekker in zijn vel zit.


Gelukkig kan Peter wel heel goed praten met oom Ron. Die behandelt hem naar zijn verstand en niet als een kind. Peter vertelt alles aan oom Bas en dan begint de bal te rollen. Uiteindelijk komen ze erachter dat Peter hoogbegaafd is. Dat scheelt een stuk, vanaf dat moment houden ze op school rekening met Peter en hij bloeit weer helemaal op.


Dankzij dit verhaal wordt duidelijk wat hoogbegaafdheid inhoudt en wat er gedaan kan worden om het kind weer plezier in school te laten krijgen. Het gedicht dat na dit verhaal te lezen is, geeft ook duidelijk weer wat je zoal tegenkomt als je hoogbegaafd bent.
Je kunt ook in het hoofd kijken - zijn hoofdkantoor - van Peter zodat je hoogbegaafdheid beter leert begrijpen.


Achterin het boek staat, zoals bij alle pleisterboeken, een uitgebreide toelichting, dit keer in de vorm van een interview met Catherina Hoeksma van het Onderzoekcentrum Hoogbegaafdheid, wat ook erg verhelderend werkt. Verder staan er internetadressen bij waar je eventueel ook informatie kunt zoeken.

De vriendelijk gekleurde afbeeldingen van Isabella Giboux illustreren goed waar Peter tegenaan loopt.


Opnieuw een prima boek uit deze serie dat hoogbegaafde kinderen en hun omgeving zeker verder zal helpen met het leren inzien wat hoogbegaafdheid eigenlijk is.


ISBN 9789044843354 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | juli 2021
Afmeting: 26,8 x 25,8 cm | Leeftijd 5+

Dettie, 1 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De bijzondere beer
Illustraties: Marijke ten Cate
Tekst: Tjibbe Veldkamp


Een beer wordt in de fabriek afgekeurd. Waarom is deze beer niet goed dan? Je ziet het nauwelijks!
Toen hij met de andere beren op de lopende band zat, om in elkaar gezet te worden, was hij te nieuwsgierig: hij zat scheef, en miste daardoor een toch wel belangrijke stap in het maakproces.
Maar dat hij dus maar weggegooid werd, dat accepteerde onze beer niet. Er is vast wel iemand die wel met mij wil knuffelen, dacht hij, en hij ging zelf wel op zoek!

Helaas ontdekt hij dat veel mensen en ook kinderen het eens zijn met de man uit de fabriek: hij is niet goed. Toch zit opgeven niet in zijn systeem: er moet iemand zijn! Iemand die hem als knuffel wil! Maar hij belandt in de vuilcontainer en wordt op straat weggegooid...


'Het zou ook wel toevallig zijn als ik metéén iemand vond', zei de bijzondere beer tegen zichzelf.


Zou hij iemand vinden die met de bijzondere beer wil knuffelen?


Anders zijn, er niet bij horen, dat is en blijft een thema dat steeds opnieuw aan de orde gesteld wordt. Dat moet ook, want iemand die anders is dan doorsnee kan nogal eens gepest worden, en zelfs buitengesloten! Van deze bijzondere beer kunnen die mensen leren dat je niet bij de pakken neer moet gaan zitten: er is echt wel iemand – meer zelfs misschien - die je wèl zal accepteren zoals je bent!


Behalve een uitstekend verhaal over een moedige beer is het ook een prachtig prentenboek. De beer heeft een lief gezicht, en zo zie je niet eens wat er mis is! Dat geldt voor iedere illustratie waarop hij voorkomt. Dat zijn er nogal wat natuurlijk, hij is immers de hoofdpersoon!
Op alle pagina’s is ook nog veel meer te zien: de fabriek, de container vol afgekeurde beesten – die niet zo moedig zijn dus! – de winkelstraten vol mensen en de speelgoedwinkel.


Een bijzonder verhaal, niet over zomaar een beer, maar over de bijzondere beer, die je leert dat er voor iedereen een plekje in de wereld is!


Tjibbe Veldkamp (Groningen, 1962) heeft reeds een indrukwekkend lange lijst boeken op zijn naam staan.
https://www.tjibbeveldkamp.nl

Marijke ten Cate (1974, Stavoren) is ook niet de minste! Ook zij heeft een behoorlijke lijst met boeken op haar naam staan.
https://www.marijketencate.nl


ISBN  9789047710769 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2021
Afmeting: 26,4 x 22,2 x 1,1 cm |  leeftijd 4+

© Marjo, 24 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pietje, moet je plassen?
Illustraties: Ruth Hengeveld
Tekst: Sunna Borghuis


Thomas is helemaal blij, hij mag vandaag eindelijk naar de Pietenschool, dat kan pas als je helemaal zindelijk bent, dus geen luier meer hoeft te dragen.

Op de Pietenschool heet iedereen Pietje, ook Sophie, de zus van Thomas. De juf vraagt voor de zekerheid of Pietje Thomas zelf naar de wc kan. Natuurlijk kan hij dat!
Mama zegt ook nog gauw dat hij wel op tijd naar de wc moet gaan! Voor de zekerheid laat juf toch maar even zien waar de wc is en Pietje heeft nog nooit zulk mooi wc papier gezien, hij dacht dat het cadeaupapier was!


Het wordt de dag van zijn leven. Pietje Thomas leert zovéél; pepernoten bakken, touwklimmen - wat hij heel goed kan - figuurtjes maken van marsepein, een huis bouwen van speculaas en nog veel meer.


Maar naar de wc gaan? Dat doet hij niet. Zus Pietje Sophie vraagt zelfs of hij niet moet plassen en ook de juf vraagt opnieuw of hij niet naar de wc moet (je zou er kriegelig van worden) maar nee hoor Pietje Thomas hoeft écht niet naar de wc.
Maar van juf moet hij toch gaan...

Vooruit dan maar. Maar hij doet niets op de wc... hij moest écht niet.

Toch zingt hij als hij naar huis gaat 'Kak, poep, drol, mijn broek zit vol...'
Heeft Pietje het dan toch in zijn broek gedaan?


Het is knap hoe Sunna Borghuis met dit verhaal de Sinterklaassfeer helemaal te pakken heeft gekregen zonder zwarte Pieten. De kinderen zijn namelijk gewoon zichzelf en de juf is gewoon een juf. Slim bedacht! De illustraties die Ruth Hengeveld bij de avonturen van Pietje Thomas gemaakt heeft, zijn heel grappig en ze geven mooi de knusheid rond de Sinterklaastijd weer. De gebruikte kleuren zijn lekker licht en vrolijk.
Kortom, een gezellig Sinterklaasboek!


ISBN 9789025775506 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | oktober 2021
Afmeting 29,7 x 23,7 cm | leeftijd 3+

© Dettie, 23 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Frans- Ferdinand wil dansen
Marcus Pfister


Frans- Ferdinand is een walrus en niet zomaar eentje maar een walrus van twaalfhonderd kilo, met slagtanden van meer dan een meter lang! Door zijn enorme lichaam had hij een grondige hekel aan bewegen. Maar waar hij wel van genoot waren de sierlijke balletdansende flamingo's die door de klimaatverandering in het oosten van Groenland belandt waren.
Frans Ferdinand vond het ballet zelfs zo mooi dat hij stiekem op een afgelegen plek ging oefenen, met dat zware lijf van hem was dat niet echt makkelijk.


Na flink oefenen was Frans Ferdinand zover. Hij hobbelde naar Madame Flamèngo deleidster van de balletgroep. - Haar balletschool was zelfs een van de beste ter wereld. - en vroeg haar of hij mee mocht doen. En toen zijn grote vreugde zei ze ja!
Uit de plasticsoep in het water haalde hij flessen, plastic tassen en dergelijke en bond die aan een touw om zijn middel. Nu had hij ook een tutu. Het dansen kon beginnen en Frans Ferdinand danste heel elegant de sterren van de hemel. Madame Flamèngo werd onmiddellijk verliefd op de elegante walrus.


Maar een walrus in de balletgroep? Dat hoorde niet! Dat kon niet! De roddel begon en ging zo ver dat Frans Ferdinand en Madame Flamèngo weg moesten. Wat nu?
Waar moest Madame Flamèngo met al haar talent heen? Frans Ferdinant had gelukkig een wereldidee!


Het boek heeft vrij veel tekst voor een kinderboek maar het is wel in duidelijke taal en duidelijke letters weergegeven. Natuurlijk zit er in het verhaal een verkapte klimaatwaarschuwing. Flamingo's op Groenland en walrussen die in plastic soep zwemmen... Dat mag niet en dat kan niet. En dat benadrukt Marcus Pfister ook in zijn vriendelijke kindgerichte nawoord. Maar, zoals altijd, weet hij precies de juiste toon aan te slaan zodat de milieuboodschap op een fijne manier overkomt.


Naast die milieuwaarschuwing is er echter ook het positieve verhaal dat je voor je dromen moet gaan, zoals Frans Ferdinand deed. Het leek bijna onmogelijk dat hij balletdanser kon worden maar het lukte hem toch, en hoe!  Op de zachtgekleurde afbeeldingen zijn deze vorderingen vol humor weergegeven.
Opnieuw grote klasse!


Marcus Pfister illustreerde meer dan 65 prentenboeken. Ze zijn vertaald in 60 talen en bekroond met talloze prijzen. Zijn grote doorbraak kwam in 1992 met De mooiste vis in zee.


ISBN 9789051168785 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | september 2021
Nederlandse tekst Joukje Akveld | Afmeting 28 x 21,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 21 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het boek dat niet gelezen wil worden
David Sundin


‘Psst… een boek lezen dat niet gelezen wil worden kan knap lastig zijn.
Bijna niet te doen. Misschien kunnen jullie beter een ander boek pakken?’


Dat gaat dus echt niet gebeuren! Als je dit namelijk leest heb je het boek al open geslagen en zie je de fraaie illustraties. Kan wel zijn dat het boek niet wil, maar de lezer wil het wél!


Het verhaal dat er in staat gaat over een kind dat niet in slaap kan vallen en aan een volwassene vraagt om hem voor te lezen.
Maar het boek wil dat echt niet, en haalt alles uit de kast om het te voorkomen. Zo’n boek heb je nog nooit gelezen, gepoogd te lezen… een heel bijzondere ervaring!
Het is alsof het boek leeft: er gebeurt van alles in het verhaal: de woorden veranderen zomaar. 
‘Er is een boldur die frats fritselde.’


Huh? Het boek is echt toTaal loss!
Maar ja, het kind slaapt nog niet en de volwassene moet verder lezen. Dat is een behoorlijk moeilijke klus!


En dan gaat het boek ook nog vliegen! En de tekst wordt steeds kleiner… of juist groter. Enorm groot! Er verschijnen plaatjes, er verdwijnen letters. Het wordt interactief, spreekt je rechtstreeks aan.
Je zou er gestoord van worden als je zo’n boek moet voorlezen!
En het zit er dik in dat het kind nu echt helemaal niet gaat slapen, want er gebeuren echt vreemde dingen…
‘Moeten we nog doorgaan?’ vroeg de volwassene.’
Die probeerde er onder uit te komen. Nou, wat denk je dat het antwoord is!


Wat een fantastisch boek is dit! Je moet maar op het idee komen!
Behalve dat er door al die malle dingen die het boek doet om maar niet gelezen te worden, veel te beleven valt, is er ook veel te zien: bijzondere typografie, in een aparte vormgeving. Er worden maar twee kleuren gebruikt, waardoor het ondanks alle avonturen toch een rustig beeld geeft.
Wauw! Hier zijn geen woorden voor: dit moet je zelf maar eens gaan proberen!

Maar wees gewaarschuwd: het boek wil dus echt absoluut niet gelezen worden!
Geloof het nu maar: echt niet!!


David Sundin is niet alleen een Zweedse komiek, scenarioschrijver, acteur en tv-presentator, maar ook zilverenmedaillewinnaar in het Zweedse kampioenschap woordspelingen. In Zweden werd het boek bekroond tot Het Kinderboek van het Jaar in 2020 en de vertaalrechten werden verkocht aan 29 landen.


ISBN 9789000378951| Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Van Goor | oktober 2021
Vertaald uit het Zweeds door Bernadette Custers | Afmeting: 24,8 x 20,2 x 1 cm | leeftijd 2-15 jr

© Marjo, 18 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ziekenhuishond
Illustraties: Sara Ogilvie
Tekst: Julia Donaldson


Dit is een hond. Ze luistert naar de naam Fiet
Is zij heel gewoon? NEE, DAT IS ZE NIET!


Dit is Fiets baasje. Ze luistert naar de naam Wil.
Ze heeft vingers vol ringen en op haar neus
staat een bril.


Bij deze tekst zien we een vrolijke dalmatiër en een net zo vrolijke vrouw met een knotje in een heel gezellige kamer met een lekkere luie stoel, veel planten en een raam met uitzicht op zee.


Elke ochtend gaan Fiet en Wil zwemmen in zee en dan gauw met de bus naar het ziekenhuis. Gelukkig zijn zij zelf niet ziek, maar er zijn daar kinderen die dat wèl zijn. Fiet gaat gelijk naar de kinderzaal en daar is het best druk.
Wat volgt is een verhaal over Fiet de ziekenhuishond en we zien hoeveel plezier zij de kinderen en soms ook volwassenen brengt. Alle verdriet, angst, verveling etc. verdwijnt als Fiet haar leuke kop laat zien. Ook de dokter en de ongeruste moeder zijn blij met de afleiding en vriendelijkheid van Fiet.Zelfs als Fiet naar huis gaat, zorgt zij op straat nog voor alles en iedereen. Dat maakt dat zij gelijk in actie komt als een jongetje zomaar oversteekt. Het jongetje is gered maar nu moet Fiet zelf in het gips! Hoe moet dat nu met de kinderen en alle andere mensen in het ziekenhuis? Fiet en Wil vinden het heel akelig voor al die meisjes en jongens. Gelukkig bedenkt iemand een superplan.

Het boek laat duidelijk zien, wat voor geweldig resultaat een ziekenhuishond heeft. Kinderen vrolijken helemaal op en genieten van die speciale momenten die ze hebben met de hond. Ze vergeten even dat ze in het ziekenhuis zijn en spelen en lachen en hebben enorme pret. Het ene kind wil lekker kroelen of bij Fiet liggen, een meisje in een rolstoel wil Fiet op schoot, en weer een ander kindje wil heerlijk door de gang rennen met Fiet. Alles kan.
De gezellige afbeeldingen laten dat ook goed zien.

 
Dat opvrolijken wordt ook steeds bevestigd door een vast zinnetje aan het eind van een ontmoeting. Dat werkt goed, net zoals de hele tekst op eindrijm goed werkt. Daardoor leest het verhaal makkelijk voor.


Fijn boek voor o.a. zieke kindjes, misschien krijgen zij door dit boek ook een keertje een ziekenhuishond op bezoek!


Zie ook het inkijkexemplaar en de lessuggesties


ISBN 9789047712817 | Hardcover | NUR 273 | 32 pagina's | Lemniscaat | 4 oktober 2021
Vertaald door Johanna Rijnbergen | Afmeting 28,7 x 25,8 cm | Leeftijd4+

© Dettie, 14 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dikkie Dik wacht op Sinterklaas
Jet Boeke


Dikkie Dik is zo benieuwd, zou hij een pakje van Sinterklaas krijgen?


"Weet je wat,"zegt Dikkie Dik tegen Beer,
"Ik blijf wakker tot Sinterklaas komt!"


Het is al zeven uur, zou het al donker zijn buiten? Via het flapje kunnen we met Dikkie Dik samen door het raam kijken.
Ja! Het is donker en, de maan schijnt door de bomen...


Dikkie Dik wacht en wacht, samen met Beer. Ze horen overal geluiden, bij de haard, bij het kattenluikje, maar Sinterklaas laat zich niet zien. - Achter de flapjes zien we waar die geluiden vandaan komen. -
Het wordt negen uur en ze krijgen wel slaap. Dikkie Dik en Beer gaan maar lekker warm in de mand liggen wachten...
Natuurlijk vallen ze in slaap, ineens is het acht uur 's ochtends! Zal Sinterklaas geweest zijn?


Boekjes van Dikkie Dik zijn altijd leuk, vooral door hun eenvoud. Met een paar middelen weet Jet Boeke via haar afbeeldingen een heel huiselijke sfeer weer te geven. Ieder kind vindt die rode kat met zijn vriendelijke snoet fantastisch. Hij beleeft altijd gezellige, kleine avonturen die kinderen goed begrijpen en herkennen.
De teksten zijn kort en in een prettig lettertype afgedrukt.
Opnieuw een fijn boekje over een van de bekendste katten van Nederland.


Jet Boeke maakte haar eerste Dikkie Dik-prentenboek voor het televisieprogramma Sesamstraat. Op 3 maart 1978 verscheen Dikkie Dik voor het eerst op televisie. Sindsdien heeft hij de harten van peuters, kleuters én hun ouders gestolen en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur.
Uitgeverij Gottmer gaf in 1983 het eerste Dikkie Dik-boek uit en inmiddels zijn er miljoenen boeken verkocht.


ISBN 9789025775650 | Hardcover | 12 pagina's | Gottmer | november 2021
Afmeting 22,7 x 22,7cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 14 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 


De clown zei nee
Illustraties: Torben Kuhlmann
Tekst: Mischa Damjan


Er was eens een man die vond dat kinderboeken ook echt voor kinderen geschreven moesten zijn. Hij zei nee tegen de toen geldende regels en richtte zijn eigen uitgeverij op bestemd voor 'kinderen en dichters'. Het allereerste boek dat uitgegeven werd, schreef hij zelf en was getiteld De clown zei nee.  Het verscheen voor het eerst in 1961, zestig jaar geleden dus.


Het boek gaat over een clown in een circus die op een dag genoeg heeft van, hij heeft geen zin meer in grappen en grollen maken. Hij wil verhalen vertellen. De ezel van clown Petronius stopt er ook mee. 'Ik wil luisteren als Petronius vertelt,' zegt hij.
Ten einde raad kondigt de circusdirecteur Ferdinand de dansende pony aan, maar die doet ook niet meer mee. Altijd maar hetzelfde doen, dat wil hij niet meer. Uiteindelijk blijken àlle dieren te stoppen! De giraffe, de beer, de leeuw, de hond. Het is genoeg geweest. De grens is bereikt. Ze stoppen met werken voor het circus. Eindelijk zijn ze vrij!


De dieren blijven bij elkaar en nemen allerlei baantjes aan om van te leven en geld te sparen. Ze merken ook hoe diep het werk bij het circus in hun botten is gaan zitten. Als Ferdinand bijvoorbeeld een wals hoort, gaat hij automatisch dansen... alles in de kar die hij trok is kapot, weg baan...
Uiteindelijk hebben ze genoeg geld om hun eigen circustent te kopen. Het zal een voorstellen worden voor... kinderen en dichters. En dit keer geven de dieren een voorstelling die ze zélf willen geven, zonder regels. Ze doen eindelijk wat ze zelf graag willen doen! 


'Jezelf trouw blijven, je grenzen aangeven en af en toe 'Nee!' zeggen' is het tijdloze thema van dit boek en dat is goed en op een fijne manier duidelijk gemaakt.


De virtuoze tekenaar Torben Kuhlman verzorgde de mooie illustraties bij het verhaal. Het verhaal en de afbeeldingen vormen samen een mooie eenheid.


De advocaat Dimitrije Sidjanski, alias Mischa Damjan, begon nadat hij in 1945 uit Duits gevangenschap vluchtte naar Zwitserland zijn eerste korte verhalen en romans te schrijven. Kort daarna ontmoette hij zijn vrouw Brigitte, met wie hij in 1961 uitgeverij NordSüd oprichtte.


Voor het 25 jarig jubileum schreef Sidjanski het verhaal opnieuw, geïllustreerd door Józef Wilko.  Dàt boek is, vertaald door Miep Diekman, ook uitgegeven door De Vier Windstreken.  In 2001 is het boek wederom uitgegeven door deze uitgeverij met illustraties van Christa Unzer. Zie de twee kleine afbeeldingen.


ISBN 9789051168792 | Hardcover | 40 pagina's | De Vier Windstreken | september 2021
Eerdere versies verschenen in Nederlandse tekst: Miep Diekman | Afmeting 21,5 x 28 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 7 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Brave hond! Stoute kat!
Versjes over de aard van het beestje
Illustraties: Mies van Hout
Tekst: Bette Westera


Als Mies van Hout en Bette Westera samen een boek uitgeven dan moet het, gezien hun fantastische staat van dienst, wel iets heel moois zijn geworden. Het is dan ook erg spannend om dit boek open te slaan om te kijken wat het resultaat is geworden. Zou het aan mijn- hoge- verwachtingen voldoen of valt het tegen?

We beginnen al goed, de trage, langzame schildpad en de snelle cheetah begroeten ons op de eerste twee pagina's, natuurlijk in Bette Westra's mooie rijmvorm waarbij zelfs de taal aan de aard van de dieren is aangepast. De schildpad praat heel traag en de cheetah zoeft met zijn woorden snel voorbij.


Schildpad                                        Cheetah

Nee nee, ik ben...                            Zoef, zoef!
geen trage tor...                              Opgelet:
en ook geen...                                 Ik ben zo snel als een raket!
slome slak.


Op elke bladzijde zien we vervolgens steeds twee dieren die precies het tegenovergestelde van elkaar zijn.
Het keurige varkentje stampt niet in de blubber en krult zijn staart elke dag. Maar het wrattenzwijn vindt kluiten klei en klitten in zijn haar heerlijk en zichzelf wassen? Dat doet hij maar één keer per jaar!
Grappig is ook dat de schapen mak zijn... maar de geit nogal bokkig is.


Natuurlijk zijn de afbeeldingen van Mies van Hout die bij de versjes staan helemaal goed. Vooral de vissen die bij de versjes over onaardig en aardig weergegeven zijn, zijn duidelijk herkenbaar als prenten van Mies van Hout.
Helemaal spannend wordt de afbeelding natuurlijk als de geduldige spin tegenover de rusteloze vlieg wordt geplaatst...


Het is zo'n boek waarin je steeds wat nieuws ontdekt. De dag- en nachtvlinder bijvoorbeeld maar het zet je ook aan het denken als je bijvoorbeeld de gifslang tegenover de regenworm zet, of de deftige kalkoen tegenover de witte kip. Waarom is het ene dier zo vol trots of venijn en het andere dier zo lief en bescheiden.
Of zo druk, of zo rustig, of zo bazig, of zo verlegen?
De versjes van Bette Westera vertellen het ons allemaal.


Mijn verwachtingen zijn dus helemaal waargemaakt en zelfs meer dan dat. Het zijn niet alleen een paar rijmpjes met plaatjes erbij, maar weldoordachte versjes met uitstekende bijpassende afbeeldingen, bijna schilderijtjes, erbij.
Het was weer genieten!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025775346 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Gottmer | 29 september 2021
Afmeting 30 x 23,6 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 3 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tik Tak 1 Mijn knisperboekje
Su Kids & Digits


Een stoffen ‘boekje’ met maar liefst tien ‘pagina’s’.
Dat klinkt al heel echt! Maar natuurlijk is het dat voor die kleintjes ook. Ze hebben nog geen idee wat een boek is, maar hopelijk is dit de eerste stap, en zullen zij nog heel wat boeken verslinden.


Nu mogen ze beginnen met voelen en horen.


Wat is een knisperboekje eigenlijk? Een knisperboekje is heel licht, waardoor een baby het gemakkelijk vast kan pakken.
Het boekje is gemaakt van stof. Tussen de laagjes stof zit knisperfolie genaaid. 
Bij het vasthouden hoort hij of zij een knisperend geluidje, en dat nodigt uit tot meer grijpgedrag. Goed voor de fijne motoriek.
Je kan natuurlijk ook samen met je baby het boekje bekijken. ‘Voorlezen’ betekent hier benoemen wat je ziet: de afbeelding en de sprekende primaire kleuren.


Een goed begin, zo’n eerste boekje dat uitnodigend knispert!


Zie ook het youtube-filmpje over dit boekje


ISBN  9789002274787 | 10 pagina's | Uitgeverij Standaard | 9 november 2021
Afmeting: 17,1 x 16,3 x 3 cm | leeftijd vanaf 6 maanden

© Marjo, 24 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

 Ik hou niet van boeken.
Echt niet.
Punt uit.

Illustraties: Sharon Davey
Tekst: Emma Perry


Al vanaf de titelpagina begrijp je dat Mila écht niet van boeken houdt. Met een boos gezicht kijkt ze al naar de titel om daarmee haar afkeer te onderstrepen en op de volgende pagina kijkt ze heel kwaad naar de stapels boeken rond haar stoel.
Het erge is dat ze steeds boeken cadeau krijgt, of als beloning, of zomaar... Ze kan dat niet uitstaan. Ze vindt boeken gewoon NIET leuk. Punt uit.
Ze gebruikt de boeken nu maar als opstapje naar een hoge plank, of als slee om de trap af te roetsjen...


Op gegeven moment krijgen de boeken er genoeg van, ze willen gelezen worden! 's Nachts beginnen ze te klapperen en flapperen en trekken Mila een verhaal in... Ze ontmoet een detective die speurt naar een diamant. Nou dat is natuurlijk wel leuk, Mila kan heel goed misdaden oplossen. Maar de detective is al van de pagina af gelopen... en Mila wordt naar het volgende verhaal gesleurd.


Ze belandt steeds op een pagina in een nieuw boek en ontmoet nog veel meer spannende mensen. Telkens wil ze blijven en meedoen maar dat is raar volgens een ridder. 'Je wilde ons verhaal toch niet lezen...' zegt hij fijntjes.
Mila heeft een wijze les geleerd...

Kinderen leren door dit verhaal, dat ze allerlei heel leuke avonturen kunnen beleven door boeken te lezen. Ze gaan bijvoorbeeld mee naar de maan of zitten op een paard met een ridder, niets is te gek. Elk boek is een reis op zich. Je kunt de hele wereld en daarbuiten bezoeken en allerlei heel bijzondere mensen, dieren en andere figuren ontmoeten en welk kind wil dat nou niet?

De afbeeldingen zijn kleurig, speels en erg beeldend. De afkeer én het latere plezier zijn heel duidelijk op Mila's snoet te zien!


ISBN 9789051168457 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | 32 pagina's | juni 2021
Nederlandse tekst Monique Berndes | Afmeting: 27,3 x 24,2 x 1,1 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Klaas de Kat en het raadsel van Sinterklaas
Illustraties: Géwout Esselink
Tekst: Barend Last & Anouk Overman


Wat doe je als kat zijnde als je mensenvriendjes Mila en Max ineens heel raar doen en helemaal geen aandacht meer voor je hebben? Vroeger hoefde Klaas de Kat alleen maar even te mauwen en hij werd gekroeld en geknuffeld, maar nu?  Er gebeurt niets!
Mila en Max lopen wel in leuke pakjes vindt hij maar waarom zetten ze een bakje water en een schoen met een wortel bij de schoorsteen? En waarom zingen ze liedjes met zijn naam erin maar hebben ze toch geen enkele aandacht voor hem?


Maar het wordt nog gekker! De volgende dag zijn de wortel en het water weg! en liggen er lekkere dingen.
En weer zien Mila en Max hem de hele dag niet staan! Ze maken een tekening en bakken koekjes maar Klaas krijgt niets! Ze aaien hem zelfs niet! Dan gaat hij maar kunstjes doen en hij klimt o.a. in de gordijnen... en dan zien ze hem wel! Maar ze zijn boos!
En weer zingen Max en Mila 's avonds en opnieuw zetten ze een bakje water en een wortel bij de schoorsteen.

De volgende dag zitten er in plaats van de wortel, pepernoten en ander lekkers in de schoen! Klaas snapt er totaal niets meer van. Hij is ondertussen best boos en zal wel eens even kijken wat er 's nachts gebeurt!

Een boek waarin heel duidelijk naar voren komt hoe spannend de Sinterklaastijd is voor kinderen en hoe druk ze het hebben met liedjes en verlanglijstjes maken. Ze vergeten alles om zich heen. Het is heel apart om dit door de ogen van een Kat te laten zien. Het beestje is helemaal verdrietig dat ze geen oog voor hem hebben.
Kinderen die dit verhaal voorgelezen kregen vonden dit ook best wel zielig voor Klaas, maar wees gerust, alles komt helemaal goed!

Naast het verhaal kunnen kinderen ook op elke heel sfeervolle afbeelding zoeken naar Sinterklaas of zijn hulpjes.  De ene keer zie je net nog de mijter van Sint door het raam, de andere keer staat Piet bij een schoorsteen op een huis aan de overkant of staat hij op een schilderijtje.
Origineel en mooi uitgevoerd boek met fijne, gezellige inhoud.


Bij dit boek zit een gratis Klaas de kat kit (22 pagina's), daar vind je allerlei leuke Sinterklaas knutselwerkjes, kleurplaten en baksels. Knutsel een kijkdoos, maak een pietenmuts, tover een keukenrol om in Klaas de kat, maak Sinterklaas lichtjes en nog veel meer om te puzzelen, kleuren en knutselen! Ga net zoals Mila en Max aan de slag.

Download hier deel 1

Download hier deel 2

Download hier deel 3

Download hier deel 4


Het verhaal is bedacht en geschreven door de makers van De Voorleeshoek. De Voorleeshoek is een plezierig, rustig en veilig hoekje van het internet, waar kinderen van 0-10 jaar voorleesfilmpjes kunnen bekijken op de tablet, smartphone of computer. De filmpjes zijn combinaties van spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek.


ISBN 9789051168648 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2021
Afmeting 21,5 x 28 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 22 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dromer
Mark Janssen


Dit jaar, 2021, mocht Mark Janssen het prentenboek voor de kinderboekenweek leveren. Het thema was Worden wat je wil.
Het is Mark Janssen gelukkig wel toevertrouwd om iets bijzonders rond dit thema te creëren. Hij schreef en illustreerde een mooi verhaal over Aron, een jongetje dat niet weet wat hij worden wil.

Veel kinderen vertelden op school dat zij politieman, brandweerman, astronaut of president willen worden. Maar Aron heeft écht geen idee. Hij zit er een beetje mee en is daardoor nogal stilletjes als hij samen met papa door het bos rijdt. Gelukkig vraagt papa waarom Aron zo weinig zegt en Aron vertelt zijn verhaal. Papa stopt gelijk de auto.


'Kom stap eens uit, Aron...' zegt papa.
'We gaan samen een stukje lopen,
ik wil je wat vertellen.'


En dat doet hij. Hij vertelt dat mensen allemaal verschillend zijn, de ene is een echte denker, de ander een doener maar Aron is heel anders... hij is een supergeweldige fantastische, te gekke dromer!

Hoe fijn dat is laat Mark Janssen in zijn afbeeldingen zien, taal is niet nodig. Aron zoeft en zweeft tussen prachtige dieren en landschappen, alles is mogelijk, alles kan.
Papa legt tegelijk uit uit hoe heerlijk het is om een dromer te zijn. Later maken ze de wereld mooier en vrolijker!
De afbeeldingen passen zich aan, aan de woorden van papa en het opgelucht zijn van Aron, ze worden steeds fantasievoller en aparter.


Je wordt altijd vanzelf blij van boeken van Mark Janssen, ze stralen een positiviteit en lichtheid uit die je niet veel aantreft. Hij is precies de goede illustrator voor de kinderboekenweek. Kinderen zullen genieten van dit geweldig optimistische boek.


ISBN 9789059658813 | Hardcover | 27 pagina's | Stichting CPNB | oktober 2021
Afmeting 33,5 x 25,2 cm | leeftijd ca. 4+

© Dettie, 21 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De schminkpietjes
Illustraties: Emanuel Wiemans
Tekst: Marjet Huiberts


Eindelijk mogen Mano en zijn tweelingzusje Kiki met de boot mee naar Nederland. Onderweg spelen ze nog wat, met afgekeurde cadeautjes. Dat zijn bijvoorbeeld een beer zonder oor, of een lekke voetbal. Maar ook een schminkdoos waar een kras op zit. Die is nog goed te gebruiken, vindt Kiki.


Met de schmink maken ze mooie gezichten: Mano heeft een gezicht als een vlinder, en Kiki is een hondje. Als de andere Pieten dat zien, willen ze ook! En dus lopen er al snel een panda, een kikker, een eenhoorn, en nog veel meer andere dieren rond.
Allemaal Pieten in een Pietenpak met allemaal een ander gezicht.


Maar als grote Piet Diego dat ziet, wordt hij boos! Hij wil de schmink van de gezichten van de kleine pietjes vegen en daardoor worden de andere grote Pieten weer boos. Wat een lawaai is dat, al dat geschreeuw!
Daar komt Sinterklaas op af. Hij wilde nog even een dutje doen, maar met dit kabaal lukt dat niet.
Hoe dit afloopt, dat zullen de kinderen in Nederland straks wel zien!


‘Bonte Piet, wiedewiedewiet
Ik hoor je wel, maar ik zie je niet…’


In ieder geval blijft Piet Diego niet lang boos. Zeker niet als hij mag vertellen in hoeveel schoorstenen hij al geklommen heeft, hij is namelijk al bijna zestig jaar, en al jarenlang met Sinterklaas meegegaan! En dat hij daarbij nog nooit een pakje heeft beschadigd, daar is hij trots op!
Dat wil de tweeling ook: in een echte schoorsteen! Maar die zijn er toch bijna niet meer in Nederland?
Daar weet Diego wel wat op… en zo komt het dat Mano en Kiki echte Pieten worden!
En Diego, hem wacht nog een verrassing!


Een leuk modern sinterklaasboek. Met roetveegpieten dus, maar wel met de stoomboot en kinderen die verwachtingsvol uitkijken naar de komst van de Sint en Pieten. En een grappig avontuur.
De tekeningen zijn duidelijk, en passen goed bij de tekst. De manier waarop ze getekend zijn nodigt uit om ze na te tekenen en er misschien wel een mooie kleurplaat van te maken!


Marjet Huiberts (1960) studeerde dans en pedagogiek en werkte ruim tien jaar als docent en consulent dans in het basisonderwijs. In 1998 won ze een wedstrijd voor tekstdichters bij Conamus. Sindsdien schrijft ze liedjes, gedichten en verhaaltjes voor Sesamstraat en is ze de tekstschrijver van theatermaker Frank Groothof.


ISBN 9789048863167| Hardcover | 21 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2021
Afmeting: 25,3 x 25,2 x 1,1 cm| leeftijd 4+

© Marjo, 18 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn voel- en geluidenboek
Tik Tak


Voelen en horen, het begint al met de omslag! De afgebeelde tijger heeft een zacht velletje. Oranje met strepen natuurlijk. Zoals bij alle dieren is het niet alleen de textuur die klopt, ook zou je op afstand niet eens zien dat er een stukje van het afgebeelde dier toch even net iets anders is dan je dacht.
En er staat: ‘druk op de voelplaatjes om het geluid te horen.’
En ja hoor! De tijger brult!


Binnen in het boek staan op twee pagina’s naast elkaar steeds dieren uit een bepaalde categorie afgebeeld. Een daarvan wordt groter afgebeeld en vraagt er om dat je even voelt, drukt en luistert.
Onder aan de pagina staat nog meer interactie, waarmee je je kind kunt betrekken bij wat het ziet.


Het schattigst is het lammetje, dat hoort bij de boerderijdieren. Eerst even voelen natuurlijk, en dan luisteren. Mèèèè, zegt-ie…
Onderaan staan een tweetal vragen: ‘kun jij blaten als een lammetje?’ En ‘wist je dat de mama van het lam een ooi is?’
Daarnaast op de linkerpagina staan andere boerderijdieren afgebeeld, met onderaan de pagina de vragen: ‘welk dier heeft vleugels?’ en ‘Welk dier heeft vlekken?’
Behalve de boerderijdieren zijn er de huisdieren, de dieren in een dierentuin, dieren in de lucht en in het water. De dolfijn is ook heel leuk!


Het boek is uitgevoerd in stevig dik karton, en je kan de geluiden ook uitzetten.
Hier zal een jong kind heel blij mee zijn!


ISBN 9789002273513 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Standaard| oktober 2021
Afmeting: 180 x 180 x 23 mm | Leeftijd 1+

© Marjo, 14 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pas op voor de billenbijter!
Gruwelijk grappige gedichtjes over griezels
Illustraties: Stefan Yamá Cab
Tekst: Lucas van de Meerendonk


Behalve een verhaal over de billenbijter, is er een over het kusjesbeest, het eet-me-niet-je, de mampier, het poepiemonster, de kakbouter, de monsterbaby. En over de petteretet, de zombig en meester Mummie, de weerwolfman en nog eentje over snotterschimmelsmurriesoep.
Alleen al die titels doen je griezelen!

Grappig, ja, dat wel, maar het zijn vooral griezelige, zelfs gruwelijke verhalen in dichtvorm. Niet voor kinderen met gevoelige zenuwen! Sommige zijn ook wel wat vies. Het verhaal over meester Mummie bijvoorbeeld, die zich iedere dag in nieuw toiletpapier wikkelt. Een van zijn leerlingen, Saar, heeft weleens opgesloten gezeten in de sarcofaag van de meester en ze bedenkt een plannetje om het hem betaald te zetten. Groep 8 gaat langs de deuren, langs supermarkten en kantines en haalt daar alle wc-rollen weg. Daar gaat vervolgens de fik in, dus meester Mummie heeft geen verschoning!


‘Die avond, toen meester Mummie zich naar de wc spoedde,
ontplofte hij zowat van woede.
‘Waar is het wc-papier?’ gromde hij tegen groep 8.
‘Wie heeft dit stomme plan bedacht?’


Saar grijnsde en zei: ‘Vervelend dat u zonder zit.
Om eerlijk te zijn, u ziet ook een beetje wit.’


Meester Mummie begon toch maar les te geven,
terwijl de oude vellen aan zijn lichaam begonnen te kleven.
Aan het eind van de les zat de hele klas te zeuren,
want het lichaam van de meester begon erg te meuren.
Saar deelde hem mee:
‘Uw stank zorgt bij iedereen voor diarree.’


Dit gedicht valt qua inhoud nog wel mee…In andere verhalen wordt ook bloed gezogen, er worden katten en presentatrices opgegeten, en nog veel meer engs. Wat er gebeurt in ‘Snotterschimmelsmurriesoep’! Jakkes!
De dichtvorm zorgt er voor dat het lekker voorleest, maar het verloopt niet altijd even ritmisch en soms zijn kunstgrepen nodig om het te laten rijmen.


‘De petteret antwoordde: ‘met mij op je hoofd
stopt het gelijk, dat is je beloofd.’


Maar zoals gezegd: dat leest wel lekkerder. Maar lees dit maar niet voor als het bedtijd is…


Stefan Yamá Cab maakt illustraties voor blogs, websites, artikels en verhalen. Ook publiceert hij maandelijks een stripverhaal op Webtoon en Tapas. Hij blijkt een begenadigd tekenaar! De illustraties zijn sfeervol en minder eng dan de verhalen! Kijk zelf maar:

https://www.instagram.com/caya_yama/

https://stefanyama.wixsite.com/cayayamaillustraties


Lucas van de Meerendonk is journalist voor onder andere Zapp Weekjournaal. Sinds 2017 is hij een van de vaste verslaggevers en presentatoren van het NOS Jeugdjournaal. Pas op voor de billenbijter! is zijn debuut.


ISBN 9789048861521 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2021
Afmeting: 28,7 x 22,1 x 0,9 cm |Leeftijd 5+

© Marjo, 12 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bitterboze Paloma
Lilli Messina


Op de omslag zie je helemaal geen boos kind! Integendeel: Paloma laat een stralende glimlach zien, zelfs haar schaduw lacht.
Maar: dit is dan vast niet de echte Paloma waar het boek over gaat! Anders is het maar een  vreemde titel!
En inderdaad: In tegenstelling tot al die kinderen, die braaf netjes, hoffelijk of keurig zijn, is Paloma echt wel een akelig en gemeen kind! Ze is niet beleefd. Het woord dank-je-wel, dat kent ze niet, en alsjeblieft, nee hoor, dat zegt ze niet. Ze eist namelijk dat iedereen doet wat zij zegt, zoals zij het wil! En o wee, als je dat niet doet!


Paloma is echt gemeen: ze snauwt de andere kinderen af. Ze hanteert zelfs een zweep! Wie leert dit meisje dat het helemaal niet fijn is als je je zo gedraagt? Blijkbaar zijn er geen volwassenen die daar moeite voor doen, maar gelukkig komt er wel verandering in. Want op een dag komt er een nieuwe jongen in de klas: Oswald. En die knul is waarachtig nog erger dan Paloma! Oswald mishandelt ook dieren, en je kon het verwachten: ook Paloma is niet veilig voor zijn gemene streken. Terwijl zij zo graag met deze jongen samen zou werken want... ze is smoorverliefd.
Kan dit ooit nog goed komen?


Het thema is duidelijk: dit gaat over stout zijn. Of beter nog: over lief zijn.
Het is een prachtig boek, met hele mooie en duidelijke tekeningen, waarbij je de emoties van de kinderen goed af kan lezen. Lilli Messina gebruikt heldere kleuren, en heeft aandacht voor details. Er is maar één opmerking. De titel in het Duits is inderdaad ‘Bitterböse Paloma’. Maar dat woord bitterboos kennen we niet in het Nederlands. Wat is er mis met woedend of nijdig als vertaling?


Lilli Messina (1976, Offenbach am Main) is een veelzijdige vrouw. Zij spreekt twee talen, schrijft en illustreert met meerdere technieken. Haar boeken werden reeds in meerdere talen vertaald. Bitterboze Paloma stond op de Longlist van de Key Colours Competition 2020.
https://www.lillimessina.com

ISBN 9789044841930 | hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Clavis |oktober 2021
Vertaald uit het Duits door Clavis | Leeftijd 5+

© Marjo, 3 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als jij een keertje komt logeren
Illustraties: Aron Dijkstra
Tekst: Monique Berndes


Monique Berndes is natuurlijk geen vreemde in kinderboekenland. Ze heeft bijvoorbeeld het mooie prentenboek De koning van de jungle van tekst voorzien. Maar ook o.a. de toverachtige boeken over heksje Luna en de grappige verhalen over Big Knor voor de wat oudere kinderen zijn van haar hand.


Dit keer mogen we weer genieten van het prentenboek over Emmy die graag een keertje bij opa en oma komt logeren. Maar wat gaan ze dan samen doen, vraagt Emmy zich af. Dus belt ze haar grootouders om dat te weten te komen.


Die vraag vormt het fantastische uitgangspunt om helemaal los te gaan in beeld en verhaal. We zien opa met zijn kleindochter als volleerde cowboys ronddraven op hun paarden maar ook met zijn drieën in het grote bed dat vol staat met lekkere hapjes naar tv kijken. Natuurlijk wordt er ook samen gekookt en toevallig precies wat Emmy heel lekker vindt! Emmy vraagt:


Gaan wij dan ook naar het bos?
Dan sluip ik daar rond als een vos
of klim als een orang-oetan in de boom
en kruip naar beneden als luiaard, heel sloom


Vanzelfsprekend worden er taartjes gekocht en bij een bezoek aan de stad hoort natuurlijk patat!
Alle tekst is in rijmvorm bestaande uit vier of zes regels, rijm werkt altijd prima bij het voorlezen.


Het boek straalt verder enorm veel het plezier uit dat opa, oma met Emmy zullen beleven. Aron Dijkstra heeft zich helemaal uitgeleefd in die heerlijke, fantasievolle avonturen. Je zou bijna willen dat je zelf nog klein was en bij die leuke opa en oma mocht gaan logeren...
Een boek dat je met een brede glimlach dichtslaat.


ISBN 9789051168532 | Hardcover | 27 pagina's | De Vier Windstreken | 26 oktober 2021
Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 3 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER