Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Vreemde vogels
Illustraties: Sanne van Winden
Tekst: Suzanne van der Horst


Terwijl de laatste zomerse dagen aanbreken, zijn Mies, Mo en Cato druk in de weer. Ieder op hun eigen tak in de grootste boom van het park. Na de herfst zal de winter namelijk weer komen. Ze houden niet van de winter, omdat ze daar koude pootjes van krijgen. En niemand wordt blij van koude pootjes.


Een vakantie naar Afrika is geboekt. De drie vogels zijn er bijna klaar voor. Nog maar héél even...


Maar dat 'héél even' loopt een beetje uit de hand. Want als je net als Mies zo gek bent op lezen, welke boeken moet je dan meenemen? Dat romantische boek of die thriller? Of toch nog een ander boek erbij? Het is zo moeilijk om een keus te maken.


IJdeltuitje Mo heeft het zo mogelijk nog zwaarder, want welke kleren moet ze meenemen en dan moeten er ook bijpassende schoenen, tassen en sieraden bij. Het is bijna niet te doen!
Een Cato vindt dat haar huis schoon moet zijn voor ze vertrekt. Maar buiten waaien inmiddels de bladeren van de bomen en die dwarrelen naar binnen! Zo blijft Cato aan de gang! Maar ja, nog héél even en dan...


Mies en Mo gaan maar door met twijfelen over hun boeken en kleding. Elke keer veranderen ze van gedachte en stellen hun vertrek zo steeds maar uit. Ook Cato blijft poetsen... Ondertussen hangen er allemaal lichtjes in de bomen.
Ze denken steeds, nog héél even, en dan...


En dan... is het eindelijk zo ver. Alles is ingepakt en schoon. De zon straalt lekker warm op de koffers en de bloeiende takken...


Dit vrolijke verhaal over uitstelgedrag is hilarisch, alleen de weelderige huizen tussen de takken van de boom zijn al kostelijk om te bekijken. En dan de rest nog! Vooral Mo die dankzij haar fleurige fantasie uitstekende oplossingen bedenkt voor haar kledingdillemma maakt dat je breed glimlachend het boek leest en geniet van de afbeeldingen. Echt een gezellig verhaal waarvan een kind vast steeds aan je vraagt of je het voor wil lezen.


ISBN 9789051168716 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | maart 2022
Afmeting 29,8 x 22,4 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 22 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Superkat
Illustraties: Berber van den Brink
Tekst: Cora Sakalli


Als Piek op zoek gaat naar een kat klopt ze aan bij een uitvinder. Dat lijkt wel een beetje eigenaardig, dat is niet de plek om een nieuw huisdier te vinden toch? Maar Piek wil een heel bijzondere kat. Eentje die nooit op de kattenbak hoeft, die groot genoeg is om op te rijden, en hij moet ook nog kunnen praten. En: zij, Piek, is de Baas.


De baas zijn over een kat, dan moet je wel naar een uitvinder, ja, want een kat is een eigenzinnig dier. Maar dat zal Piek niet ontdekken, want de uitvinder maakt de perfecte kat voor haar. Hij is prachtig! Een dier met lange zachte haren, in mooie kleuren, die niet hoeft te eten en drinken – want anders zou een kattenbak nodig zijn – dus hij heeft geen verzorging nodig.
Toch?


Maar als ze trots haar nieuwe huisdier aan haar vriendjes wil laten zien, blijkt dat het eigenlijk ook wel leuk kan zijn om hem te verwennen met brokjes. Dus gaat Piek terug naar de uitvinder. Die past de kat aan en Piek maakt meteen een enorme kattenbak.
Maar is de kat eigenlijk blij met hoe hij is? Helaas, dat valt tegen. Nou ja, Piek is de baas, dus wat maakt het uit? Toch bezoekt Piek de uitvinder nog een paar keer. Want ze ontdekt dat een blije kat leuker gezelschap is.


De kat vertoont een gelijkenis met Little Pony, met die paars-roze kleuren en dat lange haar. Hij is schattig om te zien en het is heel menselijk om een dier als dit te willen verwennen. Gelukkig ontdekt Piek dat verwennen iets anders is dan een huisdier vormen naar je eigen ideeën. Iedereen is bijzonder zoals hij is, waarom zou je dat veranderen? Een wijze les, maar het is veel meer dan dat. De volledig geïllustreerde pagina’s zijn erg mooi, bijna aaibaar!
Er zijn grappige details zoals dat propellermutsje dat de uitvinder op heeft, en natuurlijk zijn er overal katten getekend. Maar ook andere dieren, die je een kind kunt laten zoeken als je voorleest.


Cora Sakalli (Lekkerkerk, 1982) studeerde filosofie in Rotterdam. Naast filosofieles geven in de Rotterdamse Tarwewijk schrijft ze kinderboeken- en verhalen.
Eerder verscheen Cora Sakalli het spannende 10+ boek Rennen!
Berber van den Brink (1982) werkt als illustrator en grafisch ontwerper.
Zij is opgeleid tot Docent Beeldende Kunst & Vormgeving en Communicatie & Multimedia Design en heeft al zo'n 15 jaar haar eigen studio.


ISBN 9789048862085 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon| april 2022
Afmeting: 28,8 x 22,4 cm | Leeftijd 4+

© Marjo, 19 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Help! Een verrassing
Miriam Bos


‘Vertrouw me maar. Het is echt een leuke verrassing.’


Ja, ja, je kan dat wel zeggen, maar…
De een vindt het heerlijk, de ander houdt er nu eenmaal niet van om verrast te worden.


De hoofdfiguur in dit boek is August. Hij is een vos, met een hele mooie pluimstaart. Maar hij houdt dus niet van verrassingen. Echt niet. Hij blijft het liefst lekker in zijn hol om wat te lezen en te luieren, veilig op een plekje dat hij door en door kent.
Maar zijn vriendinnetje Suus de Eekhoorn vindt rennen, ravotten en wilde dingen doen juist leuk. En door de bomen rausjen. Heerlijk!
En nu heeft Suus gezegd tegen August dat ze hem komt halen en dat ze een verrassing voor hem heeft!


August maakt zich nu al zorgen! Wat zou ze willen doen? Allemaal van die wilde dingen die hij niet leuk vindt? Rausjen door de bomen, dat wil hij helemaal niet!
Van alles haalt hij zich in zijn hoofd. Hij zou het liefst weg willen kruipen, en verstopt zich in een boom. Tevergeefs. Suus ziet hem…
Maar wat zou de verrassing van Suus zijn?


Heel herkenbaar! Een verrassing is nu eenmaal iets wat je niet kent, je weet niet wat je te wachten staat! En als je je daar zo druk over maakt als August doet, maak je het jezelf nog lastiger! Hij haalt zich van alles in het hoofd en wordt al moe van alleen er aan denken!
Eigenlijk kan het dan alleen nog maar meevallen toch?
En vrienden, die kennen elkaar toch! Maakt August zich voor niets druk?


Maar zoiets zit tussen je oren. Hopelijk helpt een verhaal als dit kinderen die net als August zich druk maken als ze niet precies weten wat er gaat gebeuren.


In ieder geval is het een boek om van te genieten. Prachtige afbeeldingen, die je zou kunnen inlijsten om aan je muur te hangen!
Want, heel leuk, want  dit gebeurt niet vaak: er zit een losse omslag om het boek.
De afbeeldingen beslaan steeds twee pagina’s, waar de tekst op geschreven is. Mooie kleuren, grappige afbeeldingen, veel details. Bijvoorbeeld bij de gelaatsuitdrukkingen is het leuk om een kind er op te wijzen.


Het boek is gedrukt door een papierfabriek die zich inzet voor een beter milieu.
Een prachtig en verrassend debuut.

Miriam Bos (Spijkenisse, 1981) is een Nederlandse illustrator. Zij studeerde 'Illustratie' en 'Docent Beeldende Kunst en Vormgeving'. Ze gebruikt allerlei technieken: gouache, potloden, acrylverf, watercolor, inkt, in allerlei combinaties,  want ze experimenteert graag. Ook digitaal  en als collages.

https://miriambos.com


ISBN 9789047713838 | hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat |februari 2022
Afmeting: 28,7 x 22,3 x 1 cm | Leeftijd 4+

© Marjo, 25 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Mijn broertje is bijzonder
Illustraties: Barbara Bongini
Tekst: Annemarie Vandaele


Hallo, dit ben ik,Lise
En dit is mijn broertje Thijs.
Hij is een heel bijzondere broer.
Hij is slim, eerlijk en grappig.
En hij heeft autisme.


In deze 5 regels is gelijk klip en klaar met wie we te maken hebben en wat het thema van die boek is. Op de grote afbeelding waar de tekst in staat zien we Lise en Thijs in het gras liggen.

Lise vertelt dat Thijs een leuk broertje is. Hij houdt van grapjes en van muziek. Hij is beleefd en soms ondeugend. Kortom, een gewone jongen. Maar soms wordt het hem een beetje teveel. Dan is er teveel lawaai of is het te druk om hem heen en dan trekt hij zich terug.
En Lise vertelt nog veel meer over Thijs en dat is fijn, daardoor krijg je gelijk een goed inzicht over wat het betekent om autisme te hebben.


Thijs houdt er bijvoorbeeld van dat dingen op zijn plek liggen en wil graag steeds dezelfde lepel gebruiken. Hij neemt ook veel woorden letterlijk. Hij snapt ook niet alles, want waarom nodig je iemand uit? Waarom nodig je iemand niet in? Ze komen toch binnen...
Daarbij is hij ook heel eerlijk, als hij iets stom vind of lelijk dan zegt hij dat gewoon, wat niet iedereen prettig vindt!


Gelukkig wordt Thijs goed geholpen, zowel thuis als op school en ook daar vertelt Lise over. Soms vindt Lise het ook lastig dat Thijs is zoals hij is, maar ze zou hem voor niemand anders willen ruilen. Want hij is haar enige, unieke, bijzondere broertje!


Het is altijd knap dat een schrijfster in zulke eenvoudige taal en korte zinnen toch exact weet aan te geven wat autisme inhoudt en hoe Thijs én Lise ermee om kunnen gaan. De afbeeldingen erbij geven aan dat omgaan met autisme iets van vallen en opstaan is, iets van leren en begrijpen is.
Prima en helder boek!


ISBN 9789044842395 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | maart 2022
Afmeting: 29,8 x 21,8 | Leeftijd 5+

© Dettie, 22 april 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hiep hiep hoeree!
Illustraties: Maruga Koops
Tekst: Carolijn Leisink


Logeren bij oma, dat is altijd leuk toch? Een oma verwent je altijd…
Maar de oma van Abby is dol op koken, en vindt dat even belangrijker dan spelen met haar kleindochter. Ze vindt dat Abby wel kan gaan spelen met andere kinderen in de buurt.
Maar Abby kent die kinderen niet, dat idee vindt ze niet zo leuk. Dan bedenkt ze iets anders: haar neef Gian heeft een band, en hij vindt het heel leuk om te komen spelen bij oma!
En dus maakt Abby briefjes:


‘Er is feest op nummer tien.
En mijn lieve oma, die wil iedereen graag zien!’


Die arme oma: ineens is haar huis vol en ze is niet jarig of zo! Ook kent ze al die mensen niet! Gian wel natuurlijk. Hij stelt de band op in de keuken en voor oma weet wat er gebeurt, is het huis vol met dansende mensen, die smullen van haar eten.
Wat denk je: vindt ze dat een leuk idee van Abby?

Je kan er niet om heen: de personages in dit prentenboek hebben veelal een andere kleur. Er wordt verteld dat oma Surinaamse gerechten aan het koken is, de conclusie is snel getrokken. De mensen die op het feestje afkomen zijn multicultureel.


Eigenlijk zou het in de boekenwereld vanzelfsprekend moeten zijn, deze mix van culturen, maar dat is het dus niet. In het grootste deel van de prentenboeken die de afgelopen jaren verschenen, en helaas ook nu nog, zijn de personages blank. Het moet dus vermeld worden dat de hoofdpersonen in dit boek dat niet zijn.
Dat het gezegd moet worden is jammer, dat het het geval is, is een reden voor een feestje!

De tekst is op rijm, een leuk verhaaltje over zomaar een feest vieren. De illustraties zitten vol kleur, passend bij een feestje!

Carolijn Leisink is docent drama. Ze combineert graag maatschappelijke onderwerpen met theater en schrijven. Ze werkt op de ISK (De Internationale Schakel Klas)  in Arnhem. (http://wordpress.leisink.nl)
Maruga Koops is een Nederlandse illustrator (https://marugakoops.com)


ISBN 9789044844108 | hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis| februari 2022
Afmeting: 26,9 x 25,7 x 1 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 12 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Vol met wol
Mac Barnett


Alles is wit of zwart in het dorp waar Annabel woont.
Tot ze op een dag kistje vindt, dat vol zit met gekleurde wol. Hoe vol, dat weet ze dan nog niet!
Ze breit een trui en houdt wol over.
Ze breit een trui voor Mars de hond. En houdt wol over.
Ze breit een trui voor Bart en houdt wol over.
Alle klasgenoten krijgen een trui en ze houdt wol over.


Iedereen is stomverbaasd. ‘Dit kan niet,’ zei meester Norbert. Maar al gauw draagt iedereen in de klas een kleurige trui. Ze breit nog meer: hoezen voor de huizen in het dorp, voor de dieren, voor de brievenbussen…
En dan verschijnt de aartshertog, een man die gewend is alles te krijgen. Waarom wil hij het kistje? Hij is zwart wit, dat klopt, maar misschien had hij het alleen maar op een aardige manier hoeven vragen. Nu eist hij dat Annabel het kistje verkoopt. Maar wat hij ook biedt, Annabel verkoopt het kistje niet.
Daar weet de aartshertog wel iets op: niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.


Een sprookjesachtige vertelling over een meisje dat alleen maar goed wil doen, en die het hele dorp inpakt als was ze de kunstenaar Christo, wiens kunst het is om voorwerpen en gebouwen in te pakken. Maar dan krijgt ze te maken met de hebzucht van een egoïst.
Het valt niet moeilijk te raden hoe dit afloopt:
Voor het meisje is er de magie van het kistje: de kleuren die langzaam aan het hele dorp opvrolijken. Hetgeen de aartshertog niet zal overkomen: bij hem blijft alles zwart wit, de magie werkt niet voor hem. De boodschap is duidelijk. Als je bijzonder bent wil iedereen ineens van alles van je... jezelf blijven, dat je het beste!


De illustraties zijn nogal statisch, hetgeen vooral bij het dorp met zijn zwart witte gebouwen past. Ook de breisels zijn statisch, maar dan wel in zachte kleuren. De uitstraling van het geheel is eenvoudig. De tekstjes zijn kort en duidelijk, en er wordt gewerkt met herhalingen.


Zie ook het inkijkexemplaar


Mac Barnett (Californië, 1982) schreef al vele kinderboeken voor allerlei leeftijden. Voor prentenboeken werkt hij graag samen met:Jon Klassen (1981) een Canadese illustrator en schrijver van kinderboeken. Van zijn boeken zijn wereldwijd al meer dan een miljoen exemplaren verkocht en zijn werk is in meer dan twintig talen vertaald. Vol met wol heeft twee belangrijke Amerikaanse prijzen gewonnen.


ISBN 9789021682426| Hardcover| 40 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | april 2012 (heruitgave in 2021?)
Leeftijd 5+

© Marjo, 20 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Uilen zijn cool
Tekst: Timothy Knapman
Illustraties: Jason Cockcroft


‘Ik ben Oscar.
Ik ben een konijnuiltje.
Konijnuiltjes zijn cool.’


Het uiltje ziet er inderdaad cool uit, maar wat is een konijnuiltje?
Hij vertelt al meteen dat hij niet vliegt. Andere uilen wel, maar een konijnuil niet. Tenminste, een ietsiepietsie beetje lukt wel, maar ze hoeven niet te kunnen vliegen, want zij rennen. En dat gaat razendsnel!
Rikkie de sneeuwuil had dat al lang gezien, en hij is een beetje jaloers: hij wil ook zo kunnen rennen. Maar Oscar denkt juist, al zegt hij dat niet hardop: ik wil net zo kunnen vliegen als Rikkie!
Als de twee dikke vrienden worden verzinnen ze daar wel iets op!


Er is niet veel tekst, de mooie afbeeldingen in zachte kleuren, maken het verhaal. De uilen zijn neergezet als sympathieke dieren, met herkenbare gelaatsuitdrukkingen.  
Behalve een lesje over dat je maar beter tevreden kunt zijn met wat en wie je bent, gaat dit boek ook over vriendschap. En je leert het een en ander over uilen.
Op de vrijwel paginabrede illustraties zie je hoe de uilen door het bos of door de lucht zoeven, rennend of vliegend. Er zijn ook andere dieren, maar de nadruk ligt op het landschap en de uilen.


Oscar vertelt het verhaal, met enige humor legt hij uit hoe ze elkaar ontmoetten en elkaar proberen te leren wat ze zelf kunnen.
Alle uilen zijn cool!
En zo is dat!


(Burgers Zoo, waar je ze kunt zien, vertelt: De konijnuil behoort, zoals de naam al zegt, tot de uilen. Deze familie van voornamelijk ’s nachts actieve vogels telt een kleine 200 soorten. Kenmerkend voor uilen zijn de grote, naar voren gerichte ogen en een scherp gehoor. Hoewel uilen vlees eten, zijn ze niet nauw verwant aan roofvogels als arenden of gieren. DNA - onderzoek wijst erop dat ze meer verwant zijn aan koekoeken, toerako’s en kolibries!)


Het verhaal werd geschreven door de auteur Timothy Knapman. Hij heeft inmiddels al ruim 60 jeugdboeken geschreven. Daarnaast schrijft hij onder andere musicals, liedjes en toneelstukken. Auteur en illustrator Jason Cockeroft illustreerde al een flink aantal boeken, waaronder Wij waren wolven en Jason en het gulden vlies.


ISBN 9789047713579 | Hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| december 2021
Afmeting: 29,7 x 25,7 x 1,1 cm | Leeftijd 4+

© Marjo, 12 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Een corso vol verrassingen
Marianne Busser en Ron Schröder


Het Bloemencorso!
Ieder jaar in april is het feest in de Bollenstreek! In 2022 nog meer dan anders, want het corso bestaat 75 jaar. Zo lang geleden is het alweer dat een bloembollenkweker uit Hillegom een bloemenkunstwerk maakte, een walviswagen. Daarna was er geen houden meer aan!


Ter gelegenheid van dit jubileum hebben Marianne Busser en Ron Schröder een boek gemaakt, met de voor hun zo karakteristieke rijmvertelling. Lisa van Winsen mocht er de illustraties bij maken. Een beroemd schrijversechtpaar, een begenadig tekenaar en… zeeën van bloemen, wat wil je nog meer?


Maar voor opa Bos is het niet meer zo speciaal als het anders was. Hij is altijd bollenboer geweest en bouwde in de periode voor het corso altijd weer de prachtigste wagens. Daar is hij nu te oud voor geworden, het lukt hem niet meer. Hij kan alleen nog op een stoel langs de kant van de weg kijken naar wat anderen gemaakt hebben. Ook leuk, maar toch…
Hij zou het zo leuk vinden om het met alle zes zijn kleinkinderen te delen en verhalen te vertellen. Maar vier van die kinderen wonen veel te ver weg, in Tirol en in Spanje. Gelukkig zijn Fleur en Tim er wel! En zij vinden het sneu voor hun opa. Daar moeten ze iets op verzinnen. Een gewaagd plan.


‘Het was een schitterende dag: de optocht kon beginnen
de wagens reden één voor ֖één de brede hoofdstraat binnen
wagens vol narcissen, en met vlaggen en met linten
Met schitterende tulpen en de mooiste hyacinten’


Zou het plannetje van Tim en Fleur slagen? Ze krijgen in ieder geval van alle kanten hulp…


Ook al gaat dit boek over een evenement dat vooral bekend is in de Bollenstreek, het is voor alle kinderen van Nederland een leuk verhaal. Misschien willen zij dan ook wel eens zelf een keertje gaan kijken naar die praalwagens die door de steden en dorpen rijden. Het ziet er in ieder geval allemaal prachtig uit: die voorjaarsbloemen hebben de mooiste kleuren!


Het verhaal – op rijm dus – wordt omlijst door de kleurrijke illustraties van Lisa van Winsen, die ook bedacht dat veel van de plaatjes er uit moesten zien als foto’s. Foto’s uit de albums van opa, die hij zo graag eens wil bekijken met al zijn kleinkinderen.
Je ziet hoe het maken van de wagens in zijn werk gaat en hoe de optocht verloopt.
Leerzaam en gewoon ook erg leuk!


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim vierhonderd boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt.


ISBN 9789048865147 | hardcover | 32 Pagina's | Uitgeverij Moon | april 2022
Afmeting: 22,8 x 22,6 | Leeftijd 4+

© Marjo, 22 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Boe boe, daar is Koe
Illustraties Clare Youngs
Tekst Camilla Reid


In Brul brul, daar is Leeuw maakten we kennis met dieren die in het wild voorkomen. In dit boekje zien we dieren die op de boerderij wonen, Maar we treffen niet alleen de grote dieren aan, zoals een schaap, koe of een varken maar ook die kleine diertjes die op een boerderij voorkomen, zoals een muisje, een spin of ene vogeltje.

De grote dieren zijn net als in Brul brul daar is Leeuw eveneens prachtig uitgevoerd. De afbeeldingen lijken opgebouwd uit stukjes papier die toch heel goed het krullerige van bijvoorbeeld het schaap weergeven. - Het schaap heeft zelfs her en der een mooie glanzende vacht! -  Of de mooie ronde verenpracht van een kip.

Opnieuw is de tekst eenvoudig, een voorbeeld:


Bèè, bèè,
daar is
Schaap!

'Bèè, bèè,'
zegt hij.

Maar zie
je ook de
zoemende bij?


Die zoemende bij moeten we zoeken achter de bloem van vilt. Dat maakt het natuurlijk een nóg leuker boekje.

Het varken is prachtig gevarieerd roze, en ook hier zijn weer enkele delen van zijn lijf glanzend bedrukt folie voorzien.
Dat folie geeft alle illustraties net dat beetje extra. Op het einde is er nog een leuke verrassing.

Opnieuw een erg mooi boekje. Het is te hopen dat er nog meer delen gemaakt worden.


ISBN 9789025775827 | Hardcover met 10 kartonnen pagina's | NUR 271| Gottmer | maart 2022
Afmeting 19,8 x 17,4 cm | Leeftijd 1+

© Dettie, 14 april 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER