Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Natte stad
Mariajo Ilustrajo


De titelpagina is al veelzeggend. We zien dieren onder water, met glazen potjes over hun kop, zelfs de giraffe kan zijn kop niet boven water houden...
De grote witte beer houdt een bord in zijn poot met de tekst "We moeten iets doen".


Is het een boek over het gevaar van klimaatverandering? Daar kunnen we wel van uitgaan, maar dat heeft Mariajo Ilustrajo op een heel bijzondere, niet dreigende manier weten te brengen.
Het verhaal begint namelijk met een stad die een beetje nat is. In alle straten staat een klein laagje water, en eigenlijk vinden de bewoners het wel leuk. Het heeft wel wat dat je weer eens lekker met je kaplaarzen aan door het water kan spetteren.


De kinderen op school vinden het te gek. En in de tram, op kantoor is het ook niet echt een probleem. Alleen zien we wel dat de muisjes en egeltjes in zelfgemaakte bootjes moeten rondvaren, voor hun is het laagje water al te hoog. Maar als snel wordt het voor meerdere dieren lastig want de stad wordt al natter en natter...


De schilderijen in de musea worden wat hoger gehangen, de krokodil moppert dat hij koud water haat, de giraffen vinden dat water wel verfrissend, maar de kleine dieren krijgen het steeds moeilijker. Met het blijven stijgen van het water zien de grote dieren uiteindelijk ook dat er eigenlijk best wel een probleem is ontstaan. Duidelijk is dat ieder een eigen mening heeft over de natte stad.


Maar al die tijd zien wij als lezer steeds één klein aapje dat probeert de aandacht te krijgen, helaas niemand luistert naar het diertje. Nu wel! En eindelijk kan het kleine aapje zijn plan vertellen... het is een simpel maar superplan, maar ze zullen het wel samen moeten doen!


Zoals gezegd behandelt het boek op een heel vriendelijk en humoristische manier een probleem dat iedereen wel herkent, toch ligt de nadruk niet op de klimaatverandering - met als gevolg zeespiegelstijging -  maar op een probleem die opgelost moet worden. En de kleine aap staat symbool voor het feit dat het handig is naar elkaar te luisteren, als hij aan het woord had kunnen komen, was het probleem al veel eerder opgelost geweest!


Dit alles wordt, ook door Mariajo Ilustrajo, op een bijzondere manier in beeld gebracht. De afbeeldingen zijn in zwart-wit met een grijsgroene waterkleur. We zien duidelijk dat de kleinere dieren veel sneller last hebben dan de grote imposante dieren. Maar als die laatste ook last krijgen van de nattigheid dringt het besef door dat er toch iets moet gebeuren. De illustraties maken dit heel goed duidelijk maar vooral is klip en klaar dat iedereen belangrijk is, ook het kleine aapje, ook de giraf, ook de egel, de muis, de leeuw en de olifant.
Samen kunnen zij bergen verzetten en zelfs een 'berg' water laten verdwijnen!

Een prima boek om op een speelse manier met kinderen over (klimaat)problemen te praten.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025776596 | Hardcover | 40 pagina's | Gottmer | 21 september 2022
Vertaald door Mira van der Lubbe | leeftijd 3+

© Dettie, 21 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dit boek is saai
Uit de serie Mijn kop is top: ADHD
Illustraties: Barbara Bongini
Tekst: Adam Ciccio


Je wordt gewaarschuwd... zelfs in de titel. Dit boek is saai! zelfs niet gewoon saai maar doodsaai.
Waarom zul je denken? Nou, het gaat over taken die je elke dag moet doen maar helemaal niet leuk zijn., zoals tandenpoetsen, of je bed opmaken, of je huiswerk maken, of... opruimen!
Dat is toch saai! Waarom zou je daarover gaan lezen?
Dat vraagt het meisje uit het boek ook steeds aan je. Ze is zelfs verbaasd dat je het boek nog aan het lezen bent!

Maar die saaie dingen leveren wel heel leuke ideeën en afbeeldingen op. Je kunt bedenken dat je bed een springkasteel is, je ziet het meisje bijna zweven n je kunt ook dansen als je aan het opruimen bent, dan is het veel leuker! - Alle knuffels van het meisje dansen en zingen zelfs mee!  -
Maar op gegeven moment is de dag om en dan moet je slapen gaan. Dat is het allersaaiste van alles. Toch? Maar niet als je lekker in je opgemaakte bed ligt tussen al je knuffels!


Het idee is superleuk, alleen snapte ik aanvankelijk niet wat het verhaal met ADHD te maken heeft. Pas achterin het boek staat een uitleg van de Adam Ciccio die een praktijk heeft voor poliklinische geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en volwassenen. Hij vertelt dat kinderen met ADHD moeite hebben om taken af te maken, waardoor ze gefrustreerd kunnen raken. Maar omdat ADHD kinderen ook heel creatief en veel verbeelding hebben, kunnen ze ook leren de saaie klussen af te maken door een dansfeestje te houden als je opruimt, of een toneelstukje te verzinnen als je sokken sorteert.
Door die toevoeging wordt het boek een begrijpelijk geheel.


Maar ook kinderen zonder ADHD zullen vast lachen om het meisje dat maar niet snapt dat iemand zo'n saai verhaal wil lezen!


ISBN 9789044847918 | Paperback | 32 pagina's | Clavis | augustus 2022
Vertaald door Clavis Uitgeverij | Leeftijd 4+

© Dettie, 9 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een jurk met zakken
Illustraties: Jenny Løvlie
Tekst: Lily Murray


Vroeger hadden kinderen zondagse kleren, de jongen droegen dan een keurige broek met overhemd, en de meisjes een net jurkje met daaronder witte sokjes en nette schoenen. Veel meisjes voelden zich dan bijna een prinses, maar het nadeel was dat je in zulke mooie kleren helemaal niet lekker kon spelen. Die kleren mochten niet vies of nat worden en vaak zaten ze ook niet echt lekker.


Lucy, het meisje uit het boek, ervaart ook zoiets. Ze mag voor haar verjaardag samen met haar tante Augusta een nieuwe jurk uitzoeken bij de Wereldberoemde Boetiek. De verkoper doet enorm zijn best. We zien een enorme rij prachtige jurken voorbij komen. Gele en groene, met stippen en stroken, prinsessen- en toverjurken, leren- en verenjurken. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het wel, maar... Lucy wil ze allemaal niet! De verkoper valt bijna van zijn stoel. Wat wil Lucy dan wel?
Nou gewoon, ze wil een jurk met zakken! En elk beetje avontuurlijk kind snapt gelijk waarom Lucy dat wil.


Het leuke is dat elk dromerig meisje én meisjes die helemaal niet houden van sierlijke jurken weg zullen smelten van dit boek. Want beiden komen helemaal aan bod. Het dromerig kind kan heerlijk genieten van o.a. de prachtige fantasievolle, zwaaiende, zwierende, charmante strand- en kanten jurkjes die allemaal in de Wereldberoemde Boetiek te vinden zijn.
De meisjes die liever overal doorheen banjeren en geen zin hebben om te letten op hun kleren kunnen lekker genieten van hun jurk met zakken:


Voor muntjes en steentjes
en botjes en beentjes
Voor ditjes en datjes
en zo.


De afbeeldingen geven ook deze vondsten en verzamelverlangens heel fantasievol weer.


Dat Lily Murray en Jenny Løvlie weten waarom Lucy zo graag een jurk met zakken wil, wordt duidelijk uit hun levensverhalen. Zij groeiden op zonder veel mensen om hun heen. Jenny was zelfs het eerste kind dat in twaalf jaar werd geboren op Ekkeroy, een schiereiland in Noorwegen. Lily groeide op zonder veel mensen om haar heen. Ze bracht het grootste deel van haar tijd door met praten met dieren en verhalen verzinnen. Als je zo opgroeit dan wordt jouw fantasie aangezet en moet je schatten verzamelen die je buiten vindt, dan moet je gewoon een jurk met zakken!


ISBN 9789047714132 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | 23 augustus 2022
Vertaling Margaretha van Andel | formaat 25,8 x 25,8 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 21 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mag ik een tijger zijn?
Illustraties: Federico Appel
Tekst: Stefan Boonen


De meeste kinderen hebben wel eens te maken gehad met een groepje oudere jongens of meisjes waar ze een beetje bang voor zijn. Dat groepje staat dan ergens, vaak op een vaste plek, en maakt vervelende opmerkingen of ze plagen je als je langs hen heen loopt. Je benen bibberen wat en je bent opgelucht als je weer voorbij dat stelletje plagers gelopen bent.
Hierover zijn al best veel boeken geschreven, maar het zal Stefan Boonen niet zijn die dit gegeven op zijn heel eigen, invoelende en humoristische manier aangepakt heeftt.


In dit boek verzamelt een jongetje ook moed om langs drie 'reuzen' te lopen die altijd in het park staan.
Gelukkig weet hij al hoe hij dat aan moet pakken. Eerst vraagt hij aan zijn papa of hij vandaag een tijger mag zijn. Papa vindt het, na wat gesputter, helemaal prima. Dat geeft het jongtje alvast extra kracht, en daar gaat hij...


Al vanaf zijn voordeur zien we het jongetje heel vastbesloten doorstappen. Ondertussen laat hij zijn verbeelding werken want hij zal en moet een grote brullende tijger zijn. En het lukt!
We zien het jongetje een staart krijgen en daar komt al één voorpoot en hup daar is de tweede, zijn huid wordt gestreept en uiteindelijk is hij daar! Een prachtige grote tijger op weg naar het park. Hij sluipt naar het vreselijke, afschuwelijke groepje viezevuilestoutestinkreuzen en brult ze gewoon weg! Ja, je bent een tijger of niet en tijgers zijn nergens bang voor! Tijgers zijn sterk en stoer!
Maar daarmee is het verhaal niet afgelopen. Want nu is een meisje bang voor het jongetje! En dat was de bedoeling niet!


Je voelt dankzij dit verhaal opnieuw dat Stefan Boonen kinderen helemaal begrijpt. Hij heeft geen belerende lesjes waardoor een kind zich klein voelt. Hij zegt niet hoe je je angst moet overwinnen. Welnee, je wordt gewoon een tijger! Dan lukt het allemaal wel.
En door de geweldige illustraties zie je gelijk hoe je er dan uitziet en hoe prachtig sterk en stoer je dan bent!


Het is natuurlijk een heerlijk, fantasiebvol verhaal dat kinderen prachtig zullen vinden, wie wil er nou niet zo'n mooie tijger zijn? De afbeeldingen helpen erg mee om de verbeelding van de jongen tevoorschijn te toveren, ze spelen uitstekend in op het verhaal. En natuurlijk zien de drie grote 'stinkreuzen' eruit als ongure types die je liever niet ontmoet. Dat maakt het nog leuker om dan te zien dat ze compleet weggebruld worden.
Kortom, Stefan Boonen deed het weer! Opnieuw een boek dat je eigenlijk nooit meer af wil staan.


ISBN 9789462916296 | Hardcover | 40 pagina's | De eenhoorn | maart 2022
Afmeting 29,2 x 21,1 cm | leeftijd 5+

© Dettie, 3 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Scottie
Tekst: Nico Vriesema
Illustraties: Tirza BeekhuisAandoenlijk. Lief. En ondeugend!
Een kleine Schotse Hooglander kijkt je aan vanaf de omslag en je bent meteen benieuwd wat voor streken deze Scottie gaat uithalen!


De volwassen hooglanders zijn er niet zo blij mee. Waarom kan hij zich niet gedragen zoals zij dat doen? Ja, het is heet! Ja, de zon brandt en het gras is zo droog dat het niet lekker is.
Zij, de volwassenen, zoeken de schaduw op. Maar Scottie niet!
Hij verveelt zich, en wil niet alleen maar stil staan. Hij kijkt naar andere dieren: hoe doen die dat?
Zijn tong uitsteken, net als de vogel?


‘Nee’, zegt tante. ‘Zoiets doen wij niet.’
Je kaal laten scheren, net als de schapen dan?
‘Zoiets doen wij niet,’ moppert tante.


Zo komen er nog meer oplossingen, maar steeds wordt de arme Scottie terechtgewezen:
‘Nee. Dat doen wij niet!’
De uiteindelijke oplossing waarbij iedereen tevreden is laat even op zich wachten.


Grappig verhaal over een ondernemend koetje dat niet zomaar doet zoals de anderen omdat het zo hoort, maar die zelf na wil denken.
Mooie boodschap natuurlijk!
Daarnaast is het een mooi kijkboek: de dieren zijn schattig, ze kijken guitig uit hun ogen, ook als ze Scottie terechtwijzen. Op de achtergrond is veel meer te zien, in een fraaie kleurstelling.

https://www.tirzabeekhuis.com


ISBN 9789044844979 | hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2022
Afmetingen  26,7 x 25,7 x 0,7 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 30 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Kriebul
Het boek over fladderaars en kriebelaars
Illustraties: Heleen Goutbeek
Tekst: Atty van Lenteren


Lopend op een kunstmarkt viel mijn oog op twee heel mooie kinderboeken getiteld Fogul en Kriebul. De verzorgde uitvoering en de prachtige covers maakten dat ik gelijk verliefd werd op de boeken. Natuurlijk wilde ik weten wie deze gemaakt had en zo ontstond er een erg mooi gesprek met de illustratrice Heleen Goutbeek over het waarom van de boeken én de afbeeldingen.

Heleens drijfveer was vooral het meegeven van de schoonheid van de natuur aan kinderen. Dat klinkt wat hoogdravend maar als je ziet hoe speels de tekst en de afbeeldingen zijn opgezet dan snap je dat zowel Atty van Lenteren als Heleen écht gedreven zijn om dit zo mooi en aantrekkelijk mogelijk te maken. In totaal zijn er twintig prachtige aquarellen te zien van insecten en andere kleine beestjes die peuters en kleuters in hun dagelijkse leven tegen kunnen komen.


Daarbij staan teksten die bestaan uit korte, speels gedichtjes. Zoals bijvoorbeeld de tekst bij de slak.


joepie ik ga lekker racen
ik ben absoluut niet bang
dit is toch zoveel fijner
dan altijd in een slakkengang.


Daarbij is de slak is levensecht getekend maar het diertje zit wel in een racewagen!


Op andere pagina's zien we lieveheersbeestje spelen met een pot inkt, zouden de stippen daardoor op hun ruggetjes staan? Of toch niet?
Prachtig is ook de afbeelding van... mieren die snoepen van de kleurrijke Engelse drop!


Meer moet ik niet zeggen, gewoon kopen en genieten van dit boek.
- Ook scholen kunnen heel goed gebruik maken van deze prachtige, vrolijke maar toch ook leerrijke exemplaren. -

Via het inkijkexemplaar kun je zien hoe bijzonder Kiebul is.

Isbn 9789491899447 | Hardcover | 48 pagina's | Anoda Publishing |
Afmeting 23,5 x 23,5 cm. | Leeftijd 3+

Dettie, 17 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

Beer zoekt een beste vriend
Petr Horáček


Zwarte Beer voelt zich een beetje alleen. Hij heeft geen beste vriend.
Dan moet hij er een gaan zoeken, denkt hij. Maar waar dan? Zo gemakkelijk is dat niet!
Dan komt hij Bruine Beer tegen.


‘Wat doe jij hier?’ vroeg Zwarte Beer.
‘Ik zoek een vriend,’ antwoordde Bruine Beer.
'Wat een toeval,’ zei Zwarte Beer.
‘Ik ook. Zullen we samen zoeken?’


Natuurlijk voel je het al aankomen: ze worden elkaars beste vrienden. Maar dat duurt even, want ja, vriendschap is leuk, maar Beste Vrienden, dat word je niet zomaar!


Een eenvoudig gegeven, dus een eenvoudig verhaal? Op zich wel, zeker voor de volwassene die het boek voorleest. Maar voor de kleintjes die het verhaal horen is het niet zo vanzelfsprekend, en zij zullen absoluut erg meeleven met de twee beren die overal zoeken.


De illustraties, gemaakt door de schrijver zelf, zijn warm van kleur. Er staat niet veel meer op de pagina’s afgebeeld dan de twee beren. Af en toe een vlindertje, of een bloemetje.
Toch is er genoeg te zien. Het zijn heel ‘aaibare’ beren, die op een heel eigen manier te werk gaan in hun zoektocht naar een beste vriend. Aandoenlijk en grappig!
Erg mooi! En het zal zeker gebeuren dat een kind zegt: ‘Nog een keer!’


Petr Horáček groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Hij is illustrator en prentenboekenmaker. Bij Lemniscaat verschenen onder meer Het lied van de blauwe pinguïn, Gulzige Geit, Gekke Geppie Gans, Zo mooi zijn dieren en De fijnste plek van de wereld.

ISBN  9789047713890| hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| juni 2022
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 4 september 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Gaston
Illustraties: Christian Robinson
Tekst: Kelly Dipucchio


Een grappig boek over afkomst en gewoontes.

We lezen over de elegante mevrouw Poedel die vier puppy's heeft, 3 meisjes en één jongen. Ze heten Fifi, Foefoe, Oe-lal-la en... Gaston. De meisjes zijn net zo keurig en charmant als hun moeder. Ze keffen beschaafd en trippelen rond en hebben dezelfde mooie coupe en vacht als hun moeder. Maar Gaston is wel een héél ander geval. Hij is veel groter en keft niet maar blaft. Hij slobbert zijn eten naar binnen en rent in het rond! Hij wil zich wel als een poedel gedragen maar het lukt hem maar niet!


Natuurlijk wil mama zoals elke trotse moeder haar prachtige kinderen showen. Maar in het park ontmoet ze mevrouw Bulldog met haar vier puppy's, Rocky, Ricky, Bruno en... Antoinette. De jongens rennen en blaffen en zijn veel groter dan de mooie, ranke Antoinette.
Dat is gek! Antoinette lijkt op Fifi, Foefoe en Oe-lal-la en Gaston lijkt een kopie van Rocky, Ricky, Bruno!


De moeders steken de koppen eens bij elkaar. Wat moeten ze doen, maar Antoinette en Gaston hebben het probleem zelf al opgelost. Beide honden stappen over naar hun nieuwe familie. Zo klopt alles weer, toch?
Maar van ruilen komt huilen, het voelt eigenlijk helemaal niet goed. Gaston vindt zijn nieuwe broertjes lomp, en Antoinette vindt haar zusjes te schattig en te voorzichtig. En de mama's missen hun eigen keurige Antoinette en de lieve, leuke, lompe Gaston. 
Gelukkig vinden ze de ideale oplossing. De ontmoeting heeft zelfs een heel leuk klein staartje(s)!


Het verhaal laat op een erg humoristische manier zien wat voor invloed opvoeding, afkomst en de omgeving heeft op de ontwikkeling van een kind/dier.
Dankzij haar bulldogfamilie is Antoinette een lekker stoer meisje en is Gaston dankzij de verfijnde poedels een stuk minder wild en grof dan de andere bulldogjes.
Ook leer je door het verhaal dat ook al is jouw uiterlijk anders dan de rest van het gezin, het niet betekent dat je geen familie kan vormen. Het gaat om de plek waar je je thuis voelt, familie of niet, het maakt niet uit.


De retro-achtige, eenvoudige afbeeldingen vol kleur verdienen een speciale vermelding. Christian Robinson heeft namelijk op een heel speelse manier dit verhaal vormgegeven. De puppy's zijn leuk om te zien, ze dartelen over de pagina's, de pret straalt van hun snoeten en lijfjes af. Het hele boek is een lust voor het oog.
Kortom, een fijn boek over mogen zijn die je wil zijn.


ISBN 9789025775674 | hardcover | 40 pagina's | Gottmer | februari 2022
Vertaald door J.H. Gever | Afmeting 29,2 x 23,8 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 9 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Fred en de (bijna mislukte) verjaardag
Pépé Smit


Fred het hert ziet de deur van boswachter Antons huis openstaan, dus stapt hij even naar binnen. Daar zit Anton een beetje chagrijnig te wezen want het is zijn verjaardag, hij wordt vijftig, en er is geeneens feest!


Fred is verbaasd, verjaardag? wat is dat?
"Dat je één keer per jaar blij bent dat je geboren bent," vertelt Anton. En dan krijg je ook een kadootje, dat hoort bij een verjaardag.


'Kadootje?' vraagt Fred, 'wat is dat nou weer?'
'Een ding', zegt Anton, 'een ding dat je niet hebt maar wel wil.'


Nou, dat is ook wat, hoe kan Fred nu aan een passend ding voor Anton komen? Hij gaat het maar eens aan de dieren die hij kent vragen. Konijn en Uil weten wel wat maar dat is volgens Fred geen ding. Alle andere dieren denken mee, maar allemaal verzinnen ze iets wat zijzelf fijn zouden vinden, wortels, eikels en zelfs baby's! Het is supermoeilijk om wat te bedenken want dieren willen helemaal geen dingen, ze willen dingen doen!


Ze verzinnen van alles maar het lukt ze niet iets te verzinnen. Uiteindelijk worden alle dieren wel heel nieuwsgierig, ze willen wel een weten wat Anton wil.
Ze gaan het hem maar eens vragen. En zo staat 'de hele troep' voor de deur van Anton...
Antons reactie is heel anders dan alle dieren verwacht hadden!

In feite kun je dit boek niet beschrijven maar moet je het gewoon zelf lezen. Het verhaal zit vol grapjes en de krijttekeningen zijn heel kleurig en levendig, er zit vaart in. Maar vooral het verhaal zelf is zo leuk. Niets lieve zachte mensen en schattige cadeautjes. Anton is gewoon een mopperkont en ook op zijn verjaardag wijkt hij daar uiteindelijk niet vanaf. Fred is gewoon een volwassen hert, en voortaan is het woord verjaardagstaart iets heel anders dan wat jij voor je ziet!

Dit boek is het zesde prentenboek uit de serie over Fred het hert. Jammer dat ik de voorgaande delen gemist heb! Ik heb echt genoten en gegrinnikt om dit boek. Het boek werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.


Pépé Smit werd opgeleid aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Naast haar werk als kunstenaar is zij bekend van haar illustraties en geënsceneerde foto’s voor NRC Handelsblad. Het prentenboek Fred het (heel erg eigenwijze) hert is haar debuut.


ISBN 9789463361484 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | april 2022
Afmeting: 25,6 x 20,7 cm | Leeftijd 4+

Dettie, 1 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER