Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

De walvis wilde meer
Illustraties: Jim Field
Tekst: Rachel Bright


Wilbert de Walvis leidt een tobberig bestaan. Hij is niet gelukkig, hij is op zoek naar iets, maar naar wat? Hij weet het zelf eigenlijk niet. Hij voelt steeds maar een leegte in zichzelf die hij maar niet gevuld krijgt ondanks de enorme hoeveelheid spullen die hij uit wrakken van schepen verzamelt. Heel eventjes is hij dan blij met de nieuwe aanwinsten, maar de volgende dag is dat vrolijke gevoel weer weg. Wilbert zoekt en zoekt en sleept van alles mee, maar hij wil steeds maar meer...


Diep in zijn hart weet hij wel dat al die spullen verzamelen niet helpt maar wat wel? Hij dobbert maar wat in het rond en ziet ineens een schitterend oord. Wilbert is gefascineerd, al die kleurige visjes, die glanzende schelpen, kleurige koralen, daar valt vast wat te halen, denkt hij.


Niemand in het kleine, drukke oord ziet het gevaar aankomen, alle zeedieren hebben het druk met... ruzie maken! Alleen het kleine krabbetje Klaartje ziet de gigantische Wilbert naderen. Ze schreeuwt: 'Daar komt Wilbert! En Wilbert wil meer!' Helaas hoort niemand haar. Help, wat moet ze doen?
Maar wat is die kleine Klaartje dapper! In haar eentje neemt ze het op tegen het enorme dier. Ze gaat flink tegen hem tekeer en vertelt hem eens eventjes goed de waarheid. Hij moet o.a. maar eens leren géven in plaats van steeds maar nemen.
En Wilbert? Wilbert is ontroerd! Dankzij kleine Klaartje leert hij zijn levensles en weet hij eindelijk hoe hij de leegte in zijn leven kan vullen.


Het verhaaltje is aardig, maar de kreet 'Wilbert wil meer', voegt niet echt in het verhaal. Verder doet de oplossing om de leegte te vullen nogal vreemd aan voor een walvis met een enorme hoeveelheid spullen om zich heen.  En de tekst is, ondanks de knappe vertaling, ook wel een beetje tongbrekend. Tekstueel valt het boek dus wat tegen. De boeken De leeuw in de muis en Laat maar los Koala van ditzelfde duo spraken me meer aan.


Maar dan de afbeeldingen van De walvis wilde meer ... Die zijn prachtig, kleurig en aansprekend!
We zien Wilbert met een enorme lading spullen aan zijn lijf rondzwemmen (zie de cover) en alle zeedieren zijn indrukwekkend uitgebeeld. Ze hebben geweldige 'gezichts'uitdrukkingen. Alles is ook vanuit een erg mooi perspectief weergegeven. Die afbeeldingen máken het hele boek en daardoor wordt de beetje tegenvallende tekst een stuk minder erg!


ISBN 9789025774257 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | maart 2021
Vertaald door Bette Westera | Afmeting 30,8 x 24,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 22 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hallo, hallo, wie brult daar zo?
Harmen van Straaten


Roooaar!

'Hallo, hallo...
wie brult daar zo?'
fluistert Kleintje Beer.
'Van wie komt dat geschreeuw?'


Op de volgende bladzijde eist de trotse Leeuw onmiddellijk die brul op. Hij was het!
Maar dat kan helemaal niet want Kleintje Beer hoort het geluid nog steeds. Wat is dat toch voor gegil? Hij gaat dus verder zoeken.
Hallo,hallo, wie brult daar zo?


Ik was het! roept krokodil.
'Pas maar op, ik bijt in je bil!'


Natuurlijk is het ook krokodil niet - anders was het boekje ook gelijk uit -. 
Kleintje Beer hoort het lawaai nog steeds, hij hoort nu boe-oe...
Dus roept hij weer: 'Hallo, hallo, wie brult daar zo?'


Uiteindelijk komt Kleintje Beer er wel achter waar het geluid vandaan komt maar voordat het zo ver is komt de halve dierentuin voorbij, en alle dieren zeggen dat zij zo brullen.


Het is hilarisch zoals Harmen van Straaten dit allemaal in zijn tekeningen verbeeld heeft. De snuiten van de verbaasde dieren zijn onbetaalbaar.
En vanzelfsprekend werkt het zich herhalende rijmpje ook uitstekend. Kinderen zullen de vraag al snel meeroepen.


Het boek voelt heel fijn aan, het is zacht, en de pagina's zijn van stevig karton waarover een glad laagje zit, zodat je het goed schoon kunt maken als kinderen met plakvingertjes de leuke dieren hebben aangewezen.
Kortom, heerlijk vrolijk boekje, maar dat kun je Harmen van Straaten sowieso wel toevertrouwen.


Zie ook het inkijkexemplaar


Harmen van Straaten illustreerde ruim vierhonderd boeken in binnen- en buitenland en schreef ruim vijftig boeken. Zijn werk is bekroond met diverse prijzen, waaronder de Gouden Appel en de Sankei Children’s Book Award. Zijn werk is vertaald in het Duits, Amerikaans, Japans, Koreaans, Frans, Noors, Zweeds en Deens. In 2013 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk.


ISBN 9789025881009 | softcover | 24 pagina's | Leopold | maart 2021
Afmeting 24,9 x 24,7 cm | Leeftijd 3-5 jaar

© Dettie, 17 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Melk - Appel - Honing
Ingela P Arrhenius


Ingela Peterson Arrhenius is een Zweedse illustrator. In haar werk is haar voorliefde voor de kleuren en stijl van de  jaren '50 en '60 te herkennen. Verder hebben al haar boeken hebben iets speciaals. De ene keer gebruikt ze pop-ups om haar onderwerp sprekender te maken. De andere keer voegt ze lapjes vilt toe om bijvoorbeeld dieren achter te verstoppen of heeft ze retro-achtige dierentekeningen op bijna posterformaat gemaakt. Ook de door haar geïllustreerde uitklapbare winkelstraat (in totaal 260 cm lang) is geweldig. Ik ben dan ook groot fan van haar werk.


En nu heeft ze weer iets anders bedacht. Winkeltje spelen met boeken! Ofwel boeken in de vorm van een pak melk, een appel en een pot honing! Het boek is wel
De boeken voelen fijn aan want de cover en de bladzijden zijn van stevig schuim. Bovendien kun je de boeken goed rechtop zetten - ze zijn 4 cm dik! - zodat je ze echt als winkelmateriaal kunt gebruiken.


In de boeken lees je alles wat je wilt weten over de appel, melk of honing.
We kunnen bijvoorbeeld in het honingboek lezen hoe honing smaakt, maar ook hoe het gemaakt wordt en wat voor lekkers je met honing kunt maken. Het is opmerkelijk met hoe weinig woorden Ingela P Arrhenius een heel duidelijke uitleg weet te geven.


En zo gebeurt het ook met de appel en het pak melk.
Het appelboekje leert ons waar appels groeien, dat er veel soorten appels zijn, hoe ze van de boom in de winkel komen en opnieuw wat voor lekkers, zoals appeltaart, je van appels kunt maken.
Het melkboek geeft weer waar de melk vandaan komt, inclusief de (moeder)melk voor het kindje en o.a. de verschillende soorten melk en nog veel meer.
Kortom, het zijn superleuke 'winkelboekjes' waar je ook nog eens wat van leert!


ISBN 9789025774605 (appel) ISBN 9789025774585 (melk) ISBN 9789025774592 (honing) | 10 pagina's van schuim | Gottmer | mei 2021
Formaat: verschillend | Leeftijd vanaf 18 maanden

© Dettie, 15 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer,klik HIER

 

Hond vs. Kat
Illustraties: Barbara de Wolf
Tekst: Barbara Jurgens


Als de baasjes er niet zijn ligt Hond lekker op de bank. Gelukkig heeft hij goede oren, hij is er op tijd af om naar de deur te rennen als ze thuiskomen.
Hond is blij als Papa, Mama, Zus en Broer er weer zijn!
Of hij zo blij is met wat ze deze keer bij zich hebben, nou, eigenlijk niet.
Als hij nieuwsgierig gaat kijken, begint het er al mee dat iets hem over zijn neus krabt! Wat hebben ze nu toch meegenomen?
Een wollig schepseltje met ogen als felle lampjes, en dat ding krabt!


‘Dit is Kat’, zegt Zus. ‘Ze is nog een baby, een poezenbaby.’


Vanzelfsprekend is Hond daar niet blij mee. Hij is zelfs jaloers, want dat beest krijgt nu alle aandacht.
De baasjes vergeten zelfs Hond uit te laten! En als hij dan in huis plast krijgt hij op zijn donder!
Het leven is helemaal niet meer zo leuk! Kat haalt allerlei streken uit en Hond krijgt straf.


En dan, op een dag, ontdekken Hond en Kat dat ze elkaar ook kunnen helpen…


Heerlijke voorleesverhalen over het leven van kat en hond, die best vrienden kunnen zijn. Hun avonturen zijn heel herkenbaar, wie huisdieren had of heeft, denkt vaak: ja, zo is/was het!
Een kat die het gekke uurtje heeft. Een kattenluik dat de klein is voor de hond. Een kat die een vogel vangt en mee naar binnen neemt! Kinderen die niet geleerd hebben hoe ze met dieren om moeten gaan (nee, dat zijn niet Broer of Zus, maar wel hun vriendjes) en nog meer herkenbare situaties. Bijvoorbeeld als er aan tafel geknoeid wordt en de dieren onder die tafel zitten te wachten. Hond wordt naar buiten gestuurd.


‘Maar het regent!’ protesteert Broer.
‘Dan gaat hij een uurtje in het schuurtje.’ Papa neemt Hond mee naar buiten. Hond kijkt nog een keer spijtig om. Hij had het ook liever anders gewild.
Broer en Zus en Mama blijven stilletjes achter aan tafel. Ze vinden papa wel erg streng.
Maar dan gebeurt er iets vreemds. De karbonade die op Papa’s bord lag, beweegt!’


Ha, ha, wat zou daar gebeuren!??

Voorlezen wordt reuze leuk, maar vergeet vooral ook niet naar de illustraties van Barbara de Wolf te kijken. Die zijn heel apart. Kijk maar op haar site:
https://www.barbaradewolf.nl

Barbara Jurgens is behalve docent ook acteur en scenarist, schreef tv-series als Fort Alpha en Keyzer & de Boer. Ook maakte zij een jeugdfilm Vechtmeisje.
Hond vs. Kat is haar vierde jeugdboek.


ISBN 9789048859078 | hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Moon | april 2021
Voor te lezen aan kinderen van 4 tot 7 jaar

© Marjo, 12 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waar is Ollie?
Anton Setola

In een frisgroen parkje zijn Mabel en Charles aan het spelen. Maar waar is hun vriend Ollie gebleven? Hij was er toch net ook?
Aan het kind de taak om Ollie te zoeken. Die is heel goed in verstoppen!


Zo is op iedere pagina die je openklapt niet meteen zichtbaar waar Ollie is. Niet als Charles op ruimtereis gaat, geen Ollie.
En ha, dat vinden we niet vreemd: ook als er afgewassen moet worden is Ollie nergens te zien!
Het is de bedoeling dat je een bepaalde actie uitvoert. Dat is op iedere pagina anders, en dat is bijzonder! In de meeste interactieve boeken zijn het of flapjes, of treklabels. In dit boekje is het van alles, het kind zal even goed moeten kijken en onderzoeken hoe het nu zit.


De jongste kinderen zul je waarschijnlijk even moeten helpen. Dat geldt ook voor de volgende zoekopdrachten. Maar dat hebben die kleintjes vast zo door!
De kleuren van de paginavullende afbeeldingen zijn fris, met primaire kleuren. Er zijn veel details te zien, zodat je als voorlezer nog veel meer interactie kan hebben met het kind: kleuren benoemen, attributen zoeken.
En nee, Nederlandse kinderen kennen Ollie waarschijnlijk niet.


Behalve deze ontzettend leuke boekjes zijn er ook filmpjes die je kunt bekijken:

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/ollie (je moet je wel aanmelden)

https://www.ollieserie.be/

Daarbij staat: De reeks bestaat uit 52 afleveringen van 4 minuten. Het zijn verhaaltjes over verwondering, schoonheid, alleen zijn, de waarde van vriendschap.


Ollie is een productie van het Gentse productiehuis Lunanime. Belgisch animator Anton Setola (Jazzed, De kakkerlak en de zee) heeft de serie bedacht, ontworpen en geregisseerd. Sound design en muziek werden gemaakt bij Storyline Studios in Noorwegen en muzikant Kjetil Schjander Luhr componeerde de originele muziek. De serie is geschreven door Anton Setola, An Vrombaut, Shannon George, Kristina Yee, Emma Hogan, Jason Tammemagi, Dee Roycroft en Sally O’Sullivan. De animatie is verzorgd door StudioLumiere en Daily Madness studios.


Anton Setola is een Gentse animator. Hij studeerde aan het KASK en maakte heel wat animaties voor reclame en series. Voor Lunanime (deel van Lumière) werkte hij een animatieserie rond figuurtje Ollie uit.
Ollie werd trouwens dit jaar genomineerd voor een Ensor in de categorie animatie.


ISBN 9789002273155 | Hardcover kartonboekje | 12 pagina's | Standaard Uitgeverij | mei 2021
Afmeting: 18,1 x 18 x 1,7 cm | Leeftijd vanaf 1 jaar

© Marjo, 22 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Met de wind mee
Tekst: Mireille Geus
Illustraties: Thé Tjong-Khing


Wat waait het hard! De bomen buigen helemaal om! Beertje kijkt er naar vanuit zijn veilige hol waar mama slaapt met de broertjes en zusjes.


Beertje kan niet slapen, hij wil weten wat daar buiten gebeurt. Maar hij krijgt geen antwoord op zijn vragen. Whoei-hoei zegt de wind alleen. Als hij van tevoren geweten had wat er zou gebeuren, was hij dan ook naar de uitgang van het hol gekropen?

De wind pakt hem op en daar gaat Beertje, zomaar door de lucht!
Hij moet zijn knuffel-uil stevig vasthouden, zo hard gaat het te keer. Hij ziet wonderlijke dingen die net als hij door de wind meegevoerd worden.
En is Beertje bang? Niks hoor, hij geniet. Eindelijk avonturen. Al wil hij na een tijdje ook wel weer naar huis, naar mama en het warme hol. Om te vertellen over wat hij heeft meegemaakt.
Maar zou hij daar ooit terug kunnen komen?


Een tekst van Mireille Geus en illustraties van Thé Tjong-Khing, dan zit het wel goed: over de kwaliteit van dit boek hoeft niemand te twijfelen. Het is prachtig!
Een mooi verhaal voor kinderen die helemaal geen zin hebben om te gaan slapen! Of ze net als Beertje met de wind mee moeten gaan?
Wel een leuk idee, maar…


Mireille Geus (1964, Amsterdam) schrijft alle dagen, vroeger toneelstukken en teksten voor Sesamstraat en tegenwoordig boeken voor volwassenen én voor kinderen, zoals Dans! en Mijn dagen met Niets. Met de wind mee is haar eerste prentenboek.
https://www.mireillegeus.nl

Thé Tjong-Khing (1933, voormalig Nederlands-Indië) volgde de kunstacademie in Bandung en werkte vervolgens als tekenaar bij de Toonderstudio’s. Inmiddels is hij al 65 jaar striptekenaar en ruim 50 jaar kinderboekenillustrator. Hij won drie keer het Gouden Penseel en onder meer de Woutertje Pieterse Prijs en de Max Velthuijs-prijs voor zijn oeuvre.
https://www.thetjongkhing.nl


ISBN 9789047713524 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| mei 2021
Afmeting: 29,1 x 22,2 x 0,9 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 17 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 
De wonderlijke reis
Hester Verberne

In dit prachtig geïllustreerde boek lees je het verhaal van vier mensen - vader en moeder, dochter en zoontje - die samen een wonderlijke reis maken.
Het jongetje is namelijk heel ziek en ondanks alle liefde die zijn ouders en zijn zusje hem geven, gaat het steeds slechter met hem. Nadat de dokter het jongetje weer had onderzocht, vertelde hij dat er maar één oplossing was:


Ga samen op reis en zoek de Wonderlijke Wijsheden. Reis oost, reis west, reis noord en reis zuid. De reis zal lang, zwaar en onzeker zijn.
Verzamel op elke dag van je reis ook één steen.
Vaak zullen jullie moe zijn en terug naar huis verlangen, maar als jullie samen deze reis volbrengen zal de kleine jongen beter worden.


En zo gebeurde het. Natuurlijk was het heel spannend, onzeker en ook wel eng. Wat zou de reis hen brengen? Waar zouden de Wonderlijke Wijsheden te vinden zijn? Maar toch gingen ze vol goede moed op pad, zolang ze maar bij elkaar waren was het goed. Ze zouden wel zien wat er onderweg gebeurde...


De weg is lang en loodzwaar, ze willen soms de moed opgeven. Alles lijkt donker en koud, maar toch gaan ze door, vertrouwend op hun eigen lampje van hoop. Ze krijgen ook hulp door middel van de wonderlijkste dingen, de ene keer begeleidt een regenboog het groepje de hele dag, de andere keer verschijnt een stralend blauwe engel aan moeder die zegt: 'Ik zal bij jullie zijn, de hele reis'. Dan zien ze een grote, sterke tijger die hun vertelt dat ze krachtig zijn en dat ze daarin moeten geloven. 'Maar dat wisten jullie eigenlijk al...' zegt hij.


Ze ontmoeten zwanen die vertellen dat hun liefde heel belangrijk is, ze zien in een heel donkere nacht een draak die een vuur voor hen ontsteekt, zodat ze het weer warm krijgen. Hij laat hen zien dat er altijd wel een sprankje vuur en licht aanwezig is, wat er ook gebeurt.
'Maar dat wisten jullie eigenlijk al', zegt ook de draak.  De eenhoorn vertelt hun dat ze moeten geloven in hun eigen sprankje magie, en zo gaat het maar door. Zelfs een prachtige diamant geeft hen een mooie wijsheid mee.


Natuurlijk verzamelen ze ook elke dag een steen, zoals de dokter hen gezegd had te doen. Het zijn er inmiddels al enorm veel. Soms spelen het jongetje en zijn zusje ermee.
En na heel veel reizen door donkere wouden en het meemaken van barre winterse tochten verschijnt ook weer de zon en zien ze prachtige zons op- en ondergangen. Veel vragen zijn opgelost en nu weten ze inmiddels ook waar de Wonderlijke Wijsheden te vinden zijn!


Uiteindelijk na 731 dagen is hun reis ten einde. De kleine jongen is een grote jongen geworden, fit, gezond en gesterkt door de reis. En dat is een prachtige afsluiting van de wondervolle reis voor iedereen.


Het boek is geschreven door de moeder van de destijds tweeënhalfjarige Arthur die leukemie bleek te hebben.
Na een lange 'reis' van 731 dagen is hij nu weer gezond en thuis. Naast hun verhaal dat als een prachtig sprookje vol licht en nooit aflatende moed verteld wordt, zijn de paginagrote afbeeldingen ook heel bijzonder te noemen. Die zijn namelijk allemaal gemaakt door het hele gezin. De ene keer zien we een kindertekening, de andere keer een prachtige weergave van de reis, helemaal van vilt of klei gemaakt, of een mooie geschilderde weergave van de omgeving.
Op de tekstpagina zien we naast het verhaal ook steeds de familie klein, in silhouetvorm, weergegeven, zittend op hun twee paarden, de kinderen voorop bij papa en mama. Maar ook de steentjes worden getoond, aanvankelijk één maar aan het eind vormen ze een dikke rand om de tekst heen.


Al met al is het een erg mooi en ontroerend boek, vooral door de verteltoon die niet zielig is, integendeel zelfs.  Het verhaal laat 'gewoon' zien hoe je bij een dergelijk impactvol bericht en de latere - zware - behandelingen etc. toch de moed erin kunt houden. 
Bekijk vooral ook de website https://www.dewonderlijkereis.nl waar je alles kunt lezen over dit mooie gezin en de zware maar ook liefdevolle reis die het gezin gemaakt heeft.


Het Boek is geschreven voor kinderen van 4 tot 99 jaar en laat iedereen zien dat je krachtiger bent dan je denkt.


De opbrengst van dit mooie verzorgde boek gaat in zijn geheel naar het Prinses Maxima Centrum om onderzoek te doen naar mogelijkheden om de heftige bijwerkingen van het medicijn dexa(methason) dragelijker te maken.


ISBN 9789464028461 | Hardcover | 50 pagina's | www.dewonderlijkereis.nl | 2021
Afmeting 21,3 x 30 cm | Leeftijd 4-99 jr.

© Dettie, 17 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het jaar rond met de vier kaboutertjes
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
Illustraties: Hanneke de Jager


Maartje, Joep, Johannes en Moontje
Leuk en lief – en heel erg klein
en ze willen alle vier
graag jouw beste vriendje zijn!


De boeken over de vier kaboutertjes beginnen standaard met dit versje.
Deze omnibus begint met de lente, natuurlijk in gebruikelijke volgorde daarna de overige seizoenen.
Bij ieder seizoen hebben de vier vriendjes dezelfde kleren aan, alleen – en maar goed ook! – in de winter zijn ze extra warm aangekleed, met mutsjes en sjaals.


De lente is het begin van nieuw leven: alles is fris en groen, er komen jonge dieren, bij de familie Muis zelfs zeven tegelijk! En de kaboutertjes zorgen voor bedjes voor al deze kleintjes, zoals ze ook vogels helpen bij het bouwen van hun nesten.
En dan wordt het zomer, tijd om te spelen, met water en zand. Of konijnenkeutels.
Maar aan alles komt een eind: de herfst komt eraan. Bomen verkleuren; dieren zorgen voor een wintervoorraad. De herfst is ook een tijd voor afscheid: dieren die hun winterslaap in gaan of vogels die naar het zuiden vliegen. En ja, soms ook gaan dieren dood. Dan zorgen de kaboutertjes voor een keurig afscheid.
De winter is ook niet saai: er is sneeuw en ijs, om sneeuwpoppen te maken of te schaatsen.
Maar ja, er zijn natuurlijk ook dingen die niet goed gaan. Een eekhoorn is vergeten waar hij zijn eten verstopt heeft, en ook andere dieren hebben misschien honger. Onze vriendjes helpen waar ze kunnen.


Voor wie het echtpaar Busser-Schröder niet kent: zij vertellen hun verhalen veelal in de vorm van versjes. Eenvoudige lekker rijmende vierregelige rijmpjes die prettig voorlezen. Natuurlijk ook nu een voorbeeld, het verhaal van het kleine lieveheersbeestje:


Het kleine lieveheersbeestje
heeft wel een beetje pech
alle blaadjes zijn verdwenen
en de bladluizen zijn weg

Er is voor hem geen eten meer
en daarom kruipt hij gauw
ergens in een hoekje weg
goede beschut tegen de kou

Daar valt hij in diepe slaap
en droomt van heel veel zon
Hij ziet niets van de sneeuw
en van de winter die begon

Als hij in ’t voorjaar wakker wordt
dan roept hij blij: wat fijn
dat er weer zoveel bladluizen
om op te eten zijn!


Ieder boek is interactief: in ieder seizoen is er een ander beestje dat je kan zoeken op iedere pagina.
In ieder seizoen is er een kind dat hulp nodig heeft, en natuurlijk wordt de ring van het meisje gevonden, of helpen ze het jongetje dat verdwaald is weer naar huis.
En ja, de illustraties die steeds gemaakt zijn door Hanneke de Jager zijn leuk. Zij knutselt, tekent maakt foto’s de vier kaboutertjes en hun vriendjes zodanig dat je kan zien wie wie is en in welk seizoen we ons bevinden.


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim driehonderdvijftig boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789048861460 | Hardcover |120 pagina's | Uitgeverij Moon |  mei 2021
Illustraties en aankleding door Hanneke de Jager | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 13 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ollie zoekt zijn vriendjes
Anton Setola


Daar is Ollie. Maar hij is even zijn vriendjes kwijt. Waar zouden die zitten?
Gelukkig vindt hij Mabel en Charles al gauw, maar nieuwe vriendjes zijn ook leuk! Vooral als ze gezellig mee doen met verstoppertje…

Dit is een erg fijn boekje om met een kind te bekijken. De afbeeldingen zijn kleurig, er is veel te zien, en de interactieve handelingen die het kind kan uitvoeren zijn op iedere pagina anders.


Behalve deze ontzettend leuke boekjes zijn er ook filmpjes die je kunt bekijken: De ideale combinatie: kijken en kunnen reageren!

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/ollie (je moet je wel aanmelden)

https://www.ollieserie.be/

Daarbij staat: De reeks bestaat uit 52 afleveringen van 4 minuten. Het zijn verhaaltjes over verwondering, schoonheid, alleen zijn, de waarde van vriendschap.


Ollie is een productie van het Gentse productiehuis Lunanime. Belgisch animator Anton Setola (Jazzed, De kakkerlak en de zee) heeft de serie bedacht, ontworpen en geregisseerd. Sound design en muziek werden gemaakt bij Storyline Studios in Noorwegen en muzikant Kjetil Schjander Luhr componeerde de originele muziek. De serie is geschreven door Anton Setola, An Vrombaut, Shannon George, Kristina Yee, Emma Hogan, Jason Tammemagi, Dee Roycroft en Sally O’Sullivan. De animatie is verzorgd door StudioLumiere en Daily Madness studios.


Anton Setola is een Gentse animator. Hij studeerde aan het KASK en maakte heel wat animaties voor reclame en series. Voor Lunanime (deel van Lumière) werkte hij een animatieserie rond figuurtje Ollie uit.
Ollie werd trouwens dit jaar genomineerd voor een Ensor in de categorie animatie.


ISBN 99789002273162 | Hardcover kartonboekje| 12 pagina's | Standaard Uitgeverij | mei 2021
Afmeting: 18,1 x 18 x 1,7 cm | Leeftijd vanaf 1 jaar

© Marjo, 22 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kond
is het een kat of is het een hond?
illustraties: Marion Vrijburg
tekst: Kim Eberwijn


'Kijk eens naar mijn tekening,' zegt Pim tegen zijn zus Maan.
'Wat een gek beest,' zegt Maan. 'Wat is het eigenlijk? Het lijkt wel een hond met de kop van een kat.'

'Het is een Kond!' roept Maan even later en daarmee is hun nieuwe huisdier geboren.


'Nieuwe huisdier?' vraag je je misschien af. Het is toch een tekening? Jawel! Maar al snel ontdekken Pim en Maan dat Kond leeft! Ze horen namelijk ineens 'mioef, mioef' en even later vinden ze Kond! Onder de tafel!
Ze verstoppen hem gauw in hun kamer, want mama wil geen huisdieren.


Kond is heel zacht en lekker warm, maar moet ook eten hebben natuurlijk. Dus smokkelt Maan haar gehaktbal mee naar boven.
En dan gaan ze slapen, Kond kruipt lekker bij Pim in bed.
Maar de volgende morgen is Kond weg! Hij staat gewoon weer op de tekening.
Hebben ze dan alles gedroomd?


Toch niet... want een tijdje later ontdekken ze dat Kond weer van de tekening verdwenen is. Dat vraagt om een onderzoek. Waar zou hij zijn? Ze maken flyers met de tekst 'Kond gezocht, onze kathond', mét de afbeelding van Kond erop, maar ze worden natuurlijk uitgelachen. Een Kond, die bestaat toch niet! Nou, mooi wel!
En Kond? Die heeft de tijd van zijn leven, hij volgt Pim en Maan. Hij verstopt zich steeds en beleeft zelf ook van alles.
Pim en Maan vinden Kond niet. Maar hoe kan het dat Kond ineens weer op de tekening staat mét een flyer in zijn bek?


Ook de andere verhalen in dit boek zitten vol ondeugende actie van Kond. Zo gaat Kond stiekem mee naar school en bezoekt hij ook opa en oma. Pim en Maan denken dat hij wel op de tekening zal blijven zitten, maar dan kennen ze Kond nog niet! Hij stapt er in en uit wanneer hij wil en dat zorgt natuurlijk voor bijzondere gebeurtenissen.


Marion Vrijburg heeft humoristische illustraties geleverd bij de verhalen en daardoor kunnen wij precies zien wat Kond uitspookt terwijl bijvoorbeeld oma of de juf nergens van af weten! De afbeeldingen zijn vrolijk en het grappige is dat Kond af en toe ook tegen ons praat via de tekeningen.


Het is echt een ontzettend grappig boek om uit voor te lezen, kleuters zullen ervan genieten, maar ook de oudere kinderen - die de verhalen makkelijk zelf kunnen lezen, zullen de verhalen zeker waarderen. En voor op school is het eveneens een prima boek, de juf of meester kan de verhalen voorlezen en kinderen kunnen dankzij de leuke Lesbrief daarna allerlei opdrachten doen en misschien zelf wel hun eigen fantasiedier maken!
Hopelijk volgen er nog meer verhalen rond de lieve, leuke, ondeugende, vrolijke Kond!


(Kond heeft zelfs een eigen website https://konddekathond.nl daar kun je een leuke kleurplaat vinden maar ook wordt er een verhaaltje voorgelezen en zijn er spelletjes rond de verhalen te vinden.)


ISBN 9789492901552 | Hardcover | 77 pagina's | NUR 272 | Uitgeverij Witte Leeuw | 18 februari 2021
Afmeting 24,8 x 17,6 cm | Leeftijd 4 - 7 jaar

© Dettie, 19 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER