Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Wat als de wind komt?
Illustraties: Kate Hindley
tekst: Pamela Butchart


Je hebt heel veel verschillende kinderen, de een stapt overal op af, de ander kijkt liever eerst de kat uit de boom. De een is verlegen de ander kletst je gelijk de oren van je hoofd. De een zit liever stil in een hoekje te spelen, de ander rent en vliegt overal heen en brult daar lekker hard bij.
In dit grappige boek wordt een van deze tegenstellingen mooi besproken.


We maken kennis met Olivier, een jongetje dat zich zorgen maakt om ALLES! Om sokken die niet bij elkaar passen, kwaadaardige eekhoorns, de rits van zijn dikke jas (wat als die vast komt te zitten?) een banaan met bruine vlekken, veters in zijn schoenen (want die kunnen los gaan zitten).
Kortom, echt alles vindt hij eng, over alles maakt hij zich zorgen. Maar de aller, aller, aller, allergrootste zorgen maakt hij zich om de wind...


En dan komt hij zijn tegenpool Madelief tegen. Zij is nergens bang voor! 'Wat kan er nu gebeuren?' zegt ze steeds. Nou, héél veel volgens Olivier.
Hij besluit haar te beschermen, want wat zij allemaal doet, dat kan écht niet! Maar Madelief trekt zich niets aan van alle tips en goedbedoelde hulp van Olivier. Zij gaat gewoon haar gang en... alles gaat goed!


En dan breekt de dag aan dat het héél hard waait en Madelief naar buiten rent!! Dat is wel heel erg, ongelooflijk supergevaarlijk vindt Olivier, en natuurlijk moet hij haar redden! Maar de wind denkt daar anders over...
Het wordt een fantastisch avontuur in woord en beeld, waarin Olivier veel dingen waar hij zich zulke zorgen over maakt tegenkomt, alleen blijkt alles heel anders te zijn dan hij altijd dacht. Hij vindt het zelfs spannend en leuk!


Iedereen weet dat kleine angstjes en zorgjes niet erg zijn, die zijn vaak snel weer weg, maar bij Olivier wordt het wel een probleem. Hij vindt zoveel dingen moeilijk en maakt zich zoveel zorgen dat het zijn plezier in veel dingen belemmert. Op een heel vlotte, vrolijke en humoristische manier wordt verteld en uitgebeeld hoe het anders kan. Elk kind zal veel plezier beleven aan de manier waarop Olivier zijn zorgen overwint.


Het boek nodigt ook heel erg uit om samen met kinderen uit te vinden waar zij zich zorgen over maken of bang voor zijn en hoe zij daar wat aan kunnen doen. Misschien kunnen de kinderen er net zulke grappige tekeningen over maken als Kate Hindley deed!
Opnieuw een prima boek van deze fijne uitgeverij.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025774028 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | maart 2021
Afmeting 27,9 x 27,7 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het nest van Ermest
Bubble Ducky

Ermest (geen drukfout) gaat verhuizen. Hij voelt zich niet gewenst op de plek waar hij woonde. Ja, hij is klein en hij is lelijk. En hij stinkt. Maar hij is een kei in opruimen!
Want hij is een mestkever.


Daar gaat-ie, een sip kijkende kever, een rolkoffertje achter zich aan meezeulend. Helaas wordt hij onderweg achtervolgd door een gemene hond. Om aan dat enge beest te ontkomen springt Ermest gauw in het riool.
Daar gaat hij avonturen beleven, ook al is ook in het riool niet echt iemand die hem enthousiast staat op te wachten. Alleen meneer Slak heet hem welkom in zijn huis. Hij laat hem het hele huis zien en zet ook een maaltijd voor hem neer.


Dan vraagt hij Ermest om een brief te schrijven aan zijn toekomstige ik. Wat zou hij aan zichzelf schrijven?
Al zie je als je het boek openslaat wel een envelop, waar een briefje uit steekt, toch komt dit wel een beetje onverwacht zonder verdere uitleg midden in het verhaal. Maar Ermest doet het wel, en achterin zullen we lezen wat hij aan zichzelf heeft geschreven.


Dat hij toch niet gelukkig is daar bij meneer Slak? Het ligt niet aan de slak, maar andere rioolbewoners laten hem links liggen.
Gelukkig kan hij zich wel nuttig maken: hij ruimt ook hier goed op. Hij bouwt een groot nest. Van afval.


Dan gebeurt er iets heel ergs. Maar ook iets goeds: Ermest krijgt een prijs!
Wat het verband is?


Een boek om te leren jezelf te accepteren zoals je bent, maar ook om dat met de ander te doen. Iedereen heeft immers wel ergens talent voor! En als dat nou net iets is wat je zelf niet kan, dan kun je elkaar helpen!
Leef je eigen leven, en geloof in jezelf.


Wie Bubble Ducky is, geen idee, maar hij heeft een fraai boek gemaakt. Met vooral veel knip- en plakwerk heeft hij mooie illustraties gemaakt bij het verhaal. Ondanks dat er overwegend bruin- en grijstinten gebruikt zijn, ziet het er toch vrolijk uit door de kleine accenten in primaire kleuren.


ISBN 9789044842029| hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2021
Afmeting: 26,8 x 25,6 x 1 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 13 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mia en de therapiehond
Lisa Papp


In de eerste twee delen maakten we kennis met Mia, de bibliotheekhond Bonnie en haar puppy Sam. Dankzij Bonnie leerde Mia veel beter lezen!
Toen Bonnie jongen kreeg mocht Mia een puppy uitzoeken en zo kwam Sam in haar leven. Ze heeft zelfs aan die eenzame asielhonden en -katten voorgelezen.


In dit boek is Mia bezig om Sam op te leiden tot therapiehond. Maar dat is nog best moeilijk en ze moeten ook steeds examens doen zodat uiteindelijk  iedereen weet dat Sam alles goed geleerd heeft en mensen goed kan helpen. Sam kan ondertussen al best veel. Hij blijft rustig zitten als hij andere honden ziet of als iemand voorbij fietst of loopt.


Die dag is het eerste van de drie examen in een verzorgingshuis, Sam moet allerlei testjes doen om te kijken of hij gehoorzaam is en alle opdrachten goed uitvoert. De bewoners vinden het superleuk dat Sam een paar keer in het huis komt om zijn examens af te leggen, behalve één meneer. Hij kijkt niet op of om  en waar alle andere bewoners blij worden en lachen om die lieve Sam, gebeurt bij de meneer niets. Mia zou het heel fijn vinden als ze die bewoner ook blij kan maken, maar hoe moet ze dat aanpakken?
Gelukkig weet mevrouw Kessels, het baasje van moederhond Bonnie, wel een manier...


Ook dit derde deel is een schot in de roos. De afbeeldingen zijn ontzettend vriendelijk en aansprekend. Ze zijn vrij realistisch maar toch fantasievol.
De kleine Mia en Sam vormen samen een mooi koppel. Je voelt als het ware de liefde voor de bijzondere pup Sam die zo goed zijn best doet.


Maar ook de wijze les die uit dit boek spreekt is belangrijk. Tijdens het voorlezen aan een aantal kinderen kun je met dit boek als voorbeeld, vertellen dat sommige mensen en kinderen even moeten wennen of niet onder druk gezet moeten worden voordat ze kunnen reageren. Als je ze met rust laat komt het vanzelf wel goed.

Opnieuw een prachtig boek in woord én beeld.


ISBN 9789051168440 | Hardcover | 40 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2021
Afmeting 24,6 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik weet wat ik worden wil
illustraties: Mies van Hout
tekst: Erik van Os en Elle van Lieshout


Elle en Erik schrijven sinds 1990 samen (kinder-)boeken, liedjes, versjes en leesmethodes. Ze werken thuis in hun ruime, zonnige werkkamer op zolder of aan de keukentafel. 'Schatje en Scheetje’ was ons 100e boek. Daarna heb ik niet meer geteld.' zegt Elle op hun website.
Mies van Hout heeft inmiddels ook haar -illustratie- sporen nagelaten. We kennen haar o.a. van de prachtige boeken Vrolijk, Vriendjes en Verrassing maar ook van de Kiekeboeserie en andere boeken.


Mies van Hout illustreerde al eerder boeken van Erik en Elle, o.a. het genoemde Schatje en Scheetje en het is fijn dat ook bij dit boek Ik weet wat ik worden wil het drietal heeft samengewerkt. De combinatie Ellen, Erik en Mies is namelijk perfect.


Ik weet wat ik worden wil
is al 12 jaar een geliefd boek vol kinderversjes die een mooi ritme hebben en veelal op rijm zijn geschreven. Deze nieuwe uitgave heeft geen cd meer, maar een aantal versjes zijn nu te beluisteren op Spotify.

Het is goed voor te stellen dat dit boek graag gelezen wordt. De versjes sprankelen, de teksten zijn vlot en ze zijn ook inhoudelijk knap en vol fantasie gemaakt.

Persoonlijk vind ik het versje Profvoetballer erg leuk dat zo begint:

Ik hoop op een plek
in het Nederlandse elftal
maar ja...
ik ben niet goed in voetbal


nou ja
IK ben wel goed
maar mijn voet
doet nooit wat-ie moet [...]


Of het lieve Postbode versje


Ik ben van de post
ik heb de pest
aan boze brieven

boze brieven stuur ik terug
ik bezorg de lieve
alleen de lieve brieven.


Het versje Klusjesman en zijn klusjesvrouw, die het klussen af en toe onderbreken, omdat ze 'ondertussen even kussen' eindigt heel schattig...


's avonds zijn we moe
van dat geklus
van dat gekus
dat heb je dan


trusten klusjesvrouw
trusten kusjesman.


De versjes lezen ook, dankzij het ritme, heerlijk voor en de afbeeldingen zijn vol humor gemaakt.
Mies van Hout heeft op haar site nog allemaal tips bij dit boek geplaatst.


Kortom, een prima boek om te gebruiken voor het thema 'Worden wat je wilt' van de kinderboekenweek 2021. Het boek is dan ook verkozen tot thematitel van de kinderboekenweek 2021 wat inhoudt dat scholen een lespakket kunnen bestellen,waarin onder andere voor alle thematitels een lesbrief zit met suggesties voor het behandelen van het boek in de klas.


ISBN 9789025775339 | Hardcover | 72 pagina's | Gottmer | juni 2021
Afmeting 32,4 x 20,1 cm | Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 17 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waar is Grote Broer?
Linde Faas


Boeken waaraan Linde Faas meegewerkt heeft, hebben altijd al iets extra's, maar een boek waarvan zowel de tekst als de illustraties door haar verzorgd zijn, kun je bijna kopen zonder ze gezien te hebben. De tekst, de afbeeldingen, alles klopt namelijk, de wisselwerking is als vanzelfsprekend


In dit boek stelt ze ons Grote en Kleine Broer voor. Dat zijn twee blauwe kikkers die in een bloem in de jungle wonen.
Grote Broer is ondernemend maar Kleine Broer vindt de buitenwereld maar niets, hij vindt alles eng dus hij blijft lekker veilig in zijn bloem. Maar Grote Broer besluit verder te kijken en gaat 'even' weg.
Kleine Broer wacht en wacht op de terugkeer van zijn broer. Het wordt nacht en weer dag... maar geen Grote Broer.


En dan begint het te kriebelen bij Kleine Broer, hij wil weten waar Grote Broer is, en stapt zijn bloem uit! 
Met bibberpoten begint hij aan zijn avontuur, maar hoe meer hij ziet, hoe hoger hij klimt, hoe leuker het wordt. Soms ziet hij wel dingen die griezelig lijken, maar als hij ziet wat het écht is, blijkt het helemaal niet eng te zijn. Alles is eigenlijk heel erg mooi!
Eenmaal boven ziet hij Grote Broer, die hem al die tijd goed in de gaten heeft gehouden!


De parallel met het dagelijkse leven is snel getrokken, als je niets onderneemt dan is je wereld een stuk kleiner en mis je een heleboel mooie dingen. Die mooie dingen zijn prachtige uitgebeeld door Linde Faas. Ze heeft de jungle in al zijn diverse kleurschakeringen weergegeven, de 'enge' dieren zoals de vogels, zijn bijna paradijselijk en de slak met zijn ogen op steeltjes laat je glimlachen.


Kortom, een heerlijk, dromerig boek met een mooie, lieve boodschap.


Linde Faas studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en als kunstenares, en internationaal als illustrator. Ze is de vaste illustrator van de boeken van Pieter Koolwijk en maakte eerder haar eigen prentenboeken Ik neem je mee en het veelgeprezen De jongen en de walvis. Linde woont in Noorwegen en haalt haar inspiratie uit de ongerepte wilde natuur van het hoge noorden. www.lindefaas.nl


ISBN 9789047712176 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | 13 juli 2021
Afmeting 24,9 x 33,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 16 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wie komt er op mijn feestje?
Illustraties: Marc Woldering
Tekst: Ru de Groen


De schrijver Ru Groen had Marc Woldering nog nooit ontmoet maar bewonderde wel zijn werk.
Het was ook Marc die met het idee voor dit boek kwam en Ru Groen schreef de tekst erbij. Toch zagen beide mannen elkaar nog steeds niet. Dat gebeurde dankzij Corona pas in augustus 2021, rond de boekuitreiking. In een ode aan de illustrator, zegt Ru Groen daarover:


Hij maakte de plaatjes, ik de woorden
Maar toen het virus tot ons kwam,
bleef hij veilig in het hoge noorden
En ik, ik bleef in Amsterdam


Maar met o.a. veel mailen en bellen is het evengoed helemaal goed gekomen met dit boek.


Het is een heerlijk, humoristisch verhaaltje geworden, over een eend die jarig is. En omdat een verjaardag vieren in je eentje niet leuk is, geeft Eend een feestje, maar wel een eendenfeestje.  Bovendien moet iedereen verkleed komen als een dier zoals een schaap, zebra, poema, olifant etc.


Eend gaat op stap om de andere eenden uit te nodigen. Onderweg ontmoet Eend Giraf verkleed als schaap. Giraf wil graag op het feestje komen maar Eend zegt nee, want Giraf is geen eend. 'Wat denkt ie wel.' moppert Eend en loopt verder.
Ook de prachtige slakken in zebrapakken zijn niet welkom. 'Ik wil alleen maar eenden', roept Eend.
De lieve vis, ook een waterdier, mag die wel komen?


'Nou vergeet het maar. Een vis in een olifantenpak. Belachelijk. Ik wil alleen maar eenden.
Nou, dag maar weer.'


En zo zegt Eend tegen iedereen nee, maar wat blijkt? Er zijn helemaal geen andere eenden te bekennen! 'En dat op mijn verjaardag.' snikt Eend.


Eend heeft natuurlijk een lesje te leren. Omdat Eend zo gefocust is op een verjaardag met alleen maar eenden, wordt alles wat anders is afgewezen, ondanks dat alle dieren zo vreselijk hun best hebben gedaan om Eend een plezier te doen, ze zien er allemaal prachtig uit.
Eend heeft nu vreselijk spijt dat hij zo onaardig was tegen al die lieve dieren, dat was gewoon heel dom.
Maar dan komt vlinder aangevlogen, ze missen nog een krokodil...
- Het bijzondere van dit verhaal is overigens dat nergens wordt gemeld of Eend een meisjes- of jongetjeseend is. Het boek voldoet dus ook in dat opzicht helemaal aan deze tijd. -


En dan die paginagrote afbeeldingen van Marc Woldering... Het is te begrijpen dat Ru Groen zijn werk bewondert, want ze zijn enorm leuk. Die zebraslakken! Hoe verzin je het! Een vis als olifant mèt slurfje! Pinguïns als koeien! Kinderen zullen dit helemaal prachtig vinden.
Je kunt ook veel ondernemen na dit verhaal te hebben (voor)gelezen. Je kunt bijvoorbeeld zelf tekeningen maken van verklede dieren, of kinderen kunnen zichzelf als dier verkleden. En zo valt er nog veel meer te bedenken.


Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je leert dat je niet per se je zin moet doordrijven, als iets anders gaat dan je in gedachte had, kan dat ook héél leuk zijn, misschien nog wel leuker!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789493228023 | Hardcover | 32 pagina's | Samsara | augustus 2021
Afmeting 25 x 25 cm | Leeftijd vanaf ca. 4 jaar

Dettie, 16 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De verhaaltjes-
boom

Illustraties door Eefje Kuijl
Marianne Busser en Ron Schröder


Een boom vol met verhaaltjes staat in het voorleesbos
er hangen er wel honderd aan de takken
als iemand op een avond graag iets grappigs lezen wil
dan kan hij altijd een verhaaltje pakken

Het zijn eigenlijk korte verhaaltjes, deze versjes van het bekende echtpaar: avonturen op zich met soms een subtiele verwijzing naar een boodschap die je al of niet ter harte neemt. Het verhaaltje over het ijdele varkentje dat een krul in zijn staart wil bijvoorbeeld zit een vingerwijzing naar jezelf accepteren zoals je bent.
Het eerste verhaaltje na de inleiding is evenwel gewoon een lekker avontuur dat heel spannend is voor twee muisjes. Het regent en het regent maar, en twee muisjes die willen brainstormen over een leuke vakantie, zijn op zoek naar een droge warme plek:


Een van de muisjes zei:
ik weet iets – kijk eens wat ik durf
hij rende naar een olifant
en kroop snel in zijn slurf


Oei, oei, hoe loopt dat af! Want die olifant krijgt natuurlijk de kriebels…
Er zijn een paar verhaaltjes over het (niet) eten van vlees. Wie zou hier aan het woord zijn?


hoe zou u het vinden als ik ham
in plakjes van uw billen nam
of u zou verwerken tot
een serie worstjes in een pot
en vaak zegt iemand dan: helaas
dan neem ik wel een broodje kaas!


Het verhaal van de giraf die door de grachten van Amsterdam vaart met zijn vrienden is ook erg leuk. Waarom zouden ze toch steeds roepen: bukken!
En dan de clou, als ze dat een keertje niet roepen!


Het is echt genieten van al deze verhaaltjes in versvorm, en dan zorgt Eefje Kuijl nog voor hele lieve illustraties waar je graag naar kijkt. De niesende olifant uit wiens slurf de twee vrolijke muisjes tevoorschijn komen, zo leuk is dat!
En de octopus met zijn acht armen is een schatje om te zien.


Op hun site vertellen de schrijvers over zichzelf en hun boeken:
Wij zijn Ron en Marianne. Allebei in 1958 geboren, en al ruim dertig jaar bij elkaar. In het verleden hebben we echt van alles geschreven. Van cabaretteksten (Ron) tot artikelen voor tijdschriften (Marianne). En samen schreven we reclameteksten, scenes, liedjes en verhaaltjes.


ISBN 9789048860760 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold| augustus 2021
Afmeting: 28,8 x 22,2 x 1 cm | Leeftijd vanaf 4  jaar

© Marjo, 7 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Slaap lekker
Mojca Dolinar

Erg mooi boekje in zwart-wit met glitterelementen.
Maar voor welke leeftijd is dit boekje geschikt? Een baby ziet de eerste maanden nauwelijks iets, de oogjes dwalen rond.
Na ongeveer een week of zes kan een baby zijn ogen op iets richten en begint hij langzaam wat kleuren te onderscheiden. Nog niet meer dan de primaire kleuren: geel, rood, oranje en groen.
Na een maand of drie, vier kan een kind de ogen richten op één punt en dan kan hij een bewegend voorwerp ook volgen.


Dit boekje biedt met de zwart-wittekeningen een goed contrast om de eerste ontwikkeling van het zien te stimuleren.  De glittervakjes zullen na een tijdje ook gezien worden. Het verhaaltje is meer voor de oudere die het boekje aanbiedt. Dat gaat over konijntjes die buiten lekker bezig zijn, waardoor ze honger krijgen. Daarna volgt een bad en dan wordt een verhaaltje voorgelezen.
Het eindigt zoals de titel al aangeeft: ze gaan lekker slapen.


Voorlezen is erg belangrijk, en dit is een prima klein boekje voor de eerste stappen op dat gebied.
Waarschijnlijk is er geen ouder die een baby die alleen nog maar ligt en niet focust een boekje aanbiedt. Tegen de tijd dat je dat gaat doen is een kindje al meer gericht op kleur. Maar  de contrasten – en de glitterstukjes – zijn van dien aard dat ook dan een baby geboeid zal zijn. En je leest de tekst er bij voor natuurlijk!


Heel mooi uitgevoerd!


ISBN 9789002273742 | hardcover | 10 pagina's | Uitgeverij Oogappel| augustus 2021
Afmeting: 17,3 x 17,2 x 1,9 cm | Leeftijd vanaf een half jaar


Spetter spat
Mojca Dolinar


Na de eerste periode waarin een baby niet meer ziet dan vormen, beweging en licht, en alles op een afstand van meer dan 20-25 cm wazig is, ontwikkelt zich het kleuren zien. Na een week of zes zul je merken dat je kind reageert op de kleuren geel, groen, rood en oranje en ook bewegende voorwerpen begint te volgen.
Dit boekje is uitgevoerd in scherpe contrasten: zwart-wit, maar ook kleur: rood en blauw. Je ziet allerlei dieren die in het water leven.
Er is ook tekst ten behoeve van de oudere die voorleest.


Wat dit boekje onderscheidt van het vorige is dat er enigszins reliëf is aangebracht. Je kan het kind laten voelen. Dat zal een baby van een maand of twee nog niet echt bewust voelen, maar gaandeweg lukt dat natuurlijk steeds beter. Er wordt in dit boekje zelfs al gewerkt met gezichtsuitdrukkingen - blij, droef - en kenmerken als drijvend, vliegend.
Het boekje is zo mooi uitgevoerd dat het vast lange tijd gebruikt zal worden! Het kan dan ook tegen een stootje, het is van stevig dik karton.
Erg fijn boekje om het eerste voorlezen mee te starten.


https://mojcadolinar.com


ISBN 9789002273759 | hardcover | 10 pagina's | Uitgeverij Oogappel| augustus 2021
Afmeting: 17,3 x 17,2 x 1,9 cm | Leeftijd vanaf een maand of drie, vier

© Marjo, 5 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Souwtje en de potvis
Monica Maas


Souwtje woont op een eilandje, midden in de zee. Ze heeft een knus scheefgewaaid huis en een zeehond als huisdier. Bij zo'n tante mogen logeren is natuurlijk heel aantrekkelijk voor neefje Tom, hij wil al zo lang naar het eilandje van Souwtje.
Eindelijk is het zover. Souwtje haalt hem met haar bootje op van het vasteland en de logeerpartij kan beginnen! Tom vindt het heel gaaf dat hij vanuit zijn kamertje zo de zee en het strand ziet.


Na het eten scharrelt Tom rond in het schuurtje van Souwtje waar alle spullen staan die ze op het strand gevonden heeft. Daar staat zelfs een gitaar tussen! Die neemt Tom mee, er komt zelfs nog geluid uit!


Als Tom de volgende dag lekker zit te zingen en te spelen op zijn gitaar komen er steeds meer zeehonden luisteren, ze vinden de muziek prachtig! Maar dan begint het water te golven en horen Souwtje en Tom een raar geluid, het is een soort geborrel en gesnuif. Wat is dat nou?


De potvis blaast water omhoog en zegt: 'Ik hoorde muziek en daar wilde ik naar luisteren, maar toen ben ik de kluts kwijtgeraakt. De zee is hier ondiep. Nu kan ik niet meer voor- of achteruit'.

De potvis zit vast! Hoe moet hij nu weer terug naar zee?
Gelukkig kunnen de zeehonden heel goed klutsen...


Net als het eerste boek over Souwtje is dit opnieuw een heerlijk prentenboek vol zeezonnige details. Je hebt echt het gevoel dat je een dagje naar zee bent geweest als je het boek uit hebt. Je hoort de meeuwen als het ware schreeuwen. Het is grappig dat de dieren kunnen praten, gelukkig verstoort het niet het fijne 'dagje zee' gevoel.

Van mij mogen er veel meer boeken over Souwtje verschijnen en hopelijk hoeven we dan geen negen jaar op een nieuw deel te wachten.


ISBN 9789051168341 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | maart 2021
Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De lessen van Beer
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
Illustraties: ivan en ilia


Beertje zat soms stil te huilen
dan voelde hij zich bang en klein
hij wilde zo graag nét iets sterker
wat slimmer en wat groter zijn


Het is vast niet meer nodig om te zeggen dat dit boek van het echtpaar Busser en Schröder weer een mooi uitgevoerd boek is, maar toch is er iets bijzonders aan de hand.
Natuurlijk bevatten de eerdere boeken met de bekende rijmvorm wel wijze lessen, maar die zijn speels  verpakt in leuke verhaaltjes met veel humor. Er was niet zo expliciet sprake van ‘lessen’.
Is er nu een opgeheven vingertje? Toch niet, het wordt heel integer verteld.
Ieder kind kan zich herkennen in het kleine beertje:


Geloof me, lief klein beertje
fouten maken is niet slecht
en ’t komt wel goed wanneer je daarna
eerlijk even sorry zegt


Het is grote beer, die het kleine beertje stap voor stap meeneemt en hem leert wat er in het leven belangrijk is. Het gaat over houden van jezelf, jezelf accepteren zoals je bent. Omgaan met fijne, maar ook minder fijne dingen: over verliezen en geplaagd worden, over teleurstellingen en fouten maken.


Dat beertje is voor jou ’t belangrijkst
wat men ook zegt – en wat men ook doet
als jij dat zelf ook kunt geloven
dan weet ik zeker- dan komt het goed


In dit boek zijn er dus geen humoristische avonturen, maar wijze lessen. Deze ‘lessen’ lees je voor aan je kind in bepaalde situaties: als een kind gepest wordt. Als het een spel verliest. Maar er zijn ook andersoortige wijze lessen: over persoonlijke verzorging, over gezond leven, over op een juiste manier omgaan met de natuur.  En bovenal: tevreden zijn met wat je hebt.


Het lijkt zo heel saai om een wijze les voor te lezen, maar dan zijn er de prachtige illustraties van ivan en ilia, die op de pagina’s met de tekst van een wijze les een leuk verhaaltje vertellen dat bij die les hoort, maar voor een vrolijke noot zorgt. Het is tenslotte voor kinderen.


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels bijna vierhonderd boeken gemaakt, waaronder de series De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789048861507  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | juli 2021
Afmeting: 25,3 x 25,2 x 1,2 cm Illustraties door ivan en ilia | Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 12 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER