jeugd 10-12 jaar

Rebecca Stevens

altValentine Joe
Rebecca Stevens


Valentine Joseph "Joe" Strudwick werd geboren op 14 februari 1900, op Valentijnsdag dus.
Over zijn leven is weinig bekend, maar zijn dood heeft des te meer aandacht getrokken.
Hij stierf toen hij net 15 jaar en 11 maanden oud was en behoort tot een van de jongste gevallen soldaten in de Eerste Wereldoorlog.


Rebecca Stevens brengt hem tot leven in een verhaal waarin Rose met haar grootvader naar Ieper gaan. Voor haar opa is het een belofte die ingelost moet worden. Zijn oom is er gestorven en niemand van de familie heeft het graf nog bezocht. Hij neemt Rose mee omdat zij erg tobt met het overlijden van haar vader. Hij was ook nog zo jong, vijfendertig jaar, en Rose mist hem vreselijk. Ze sms’t hem nog steeds.
Onderweg vertelt opa het een en ander, zodat Rose de stad met heel andere ogen bekijkt. Ze is zo aandachtig dat ze tegen een fietser aanbotst. Zo leert ze de Duitser Friedrich kennen. En dat die hond die bij het station haar aandacht trekt haar nog in de problemen zal brengen kon ze niet weten.
Op het kerkhof Essex Farm ligt de oom begraven en Rose stuit er op een graf waar getuige de vele bloemen en gedenktekens veel belangstelling voor is:


V J Strudwick
Karabinierspeloton
14 januari 1916, 15 jaar


Die avond gebeuren er vreemde dingen. Ze bevindt zich in het Ieper van bijna honderd jaar geleden, en ontmoet er een jonge soldaat. Het is Valentine Joe. Rose doet haar best hem te redden. Als hij gewond raakt probeert ze hem er van te overtuigen dat hij niet terug moet komen naar Ieper.


Rebecca Stevens is actrice en stand-upcomedian. Ze schreef teksten voor onder andere Mr Bean. In een nawoord vertelt ze hoe ze als het ware opgegroeid is met de Eerste Wereldoorlog, door de verhalen die haar ouders en grootouders vertelden. Haar opa was ook een ‘kindsoldaat’. Hij was zestien toen hij zich aanmeldde. Hierdoor werd haar interesse gewekt, zodat ze dit verhaal vertelt over de soldaat die de jongste soldaat is die een graf heeft. Ze brengt hem tot leven, een jongen nog, die om wat voor duistere reden dan ook gemeend heeft dat de oorlog aan de andere kant van het Kanaal hem nodig had.
Het boek heeft een prachtige omslag gekregen, helemaal in stijl.


ISBN 9789044345223 | Hardcover |184 pagina's | uitgeverij House of Books jeugd | augustus 2014
Vertaald uit het Engels door Karin Pijl | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 25 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER