De blauwe schuit
Lieve Hoet
Het verhaal speelt tegen de historische achtergrond van Brugge in de 15e eeuw.
Tijdens de onlusten van1436 (ieder hoofdstuk wordt aangeduid met een jaartal) trekt de vader van Pieter Scaephooft mee ten strijde tegen de Engelsen. Die worden verdreven, maar Brugge moet zich onderwerpen aan hertog Philips, die met zijn soldaten de stad binnentrekt. Daarbij wordt Pieters vader doodgeschoten. Een moeder was er al niet meer, het jongere broertje Willem en hun zus worden ondergebracht bij een tante, en Pieter moet bij oom Jan gaan wonen.
Hij is 15 op dat moment, en leerling-wever. Hij is liever op straat dan thuis en trekt veel met zijn vriend Cornelis op. Later ontmoet hij Anselm, de zoon van een edelman. Ze komen elkaar tegen bij de schilder Jan van Eyck, en zien daar onafhankelijk van elkaar een meisje waar ze verliefd op worden. Terwijl hun vriendschap groter wordt groeit ook de verliefdheid, en nog steeds weten ze niet van elkaar dat Lisa en Elizabeth een en dezelfde zijn. Een dramatische ontknoping volgt.
Tot op driekwart van het boek is de historische achtergrond erg aanwezig: we lezen over de Heilige Bloedprocessie, over vastenavond, over de feesten van de Witte Beer, over het verschil van standen.
Daardoor wordt het een wat taai boek, en is de tragiek van het einde nogal onverwacht.
Mijn kritiek is een beetje dat veel dingen zo summier worden aangestipt. De pest komt even langs: dat zou meer indruk maken als er een uitdieping was, als je de personages die sterven beter zou kennen. Nu is zo'n enkele pagina nietszeggend. Jammer is dat. De Heilige Bloedprocessie wordt wat uitgebreider beschreven maar wat het nu precies is blijft vrij onduidelijk. Beter lijkt mij een of twee thema's te nemen en die uit te diepen. Het blijft te vaag.
ISBN 9020948911 | Paperback | 216 pagina's | Uitgeverij Lannoo | mei 2005
Leeftijd 12+
© Marjo, december 2005
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER