jeugd 10-12 jaar

Lauren St. John

http://laurenstjohn.com

Zie ook de Recensies op Leestafel over boeken van Lauren St. John voor jongeren vanaf 9 jaar

 

Storm
Deel 2 Snel als de wind
Lauren St John


Nadat Casey Blue in deel 1 met haar paard Storm de belangrijke Badminton Horse Trials heeft gewonnen, wordt ze in deel 2 uitgenodigd voor het prestigieuze Kentucky Three-Day Event, de internationale eventingwedstrijd in Amerika. Natuurlijk wil ze daar graag aan meedoen!


Maar alles loopt heel anders dan Casey gedroomd had. Nagenieten van haar overwinning van de Badminton overwinning is er nauwelijks bij. Haar lieve, bezorgde vader, Roland Blue, wordt gearresteerd en verdacht van moord! Voor ze het weet is hij in de boeien geslagen en meegevoerd naar de gevangenis. Haar vader heeft daarbij ook nog de pech dat hij al eens eerder gearresteerd en veroordeeld is voor een roofoverval waarbij een gewonde viel. Maar na de achttien maanden in de cel leidde hij een voorbeeldig leven als kleermaker, dat werk was zijn grote passie geworden. Hij heeft niets te maken met die moord!


Natuurlijk gelooft Casey ook niet dat haar vader iemand vermoord heeft, dat is onmogelijk. Maar als ze Peter, sinds kort Casey's vriend, verdenkt van een lichte twijfel in zijn stem rond de schuldvraag, is Casey razend. Hoe durft hij zelfs maar te denken dat haar vader iemand vermoord zou kunnen hebben? Hun liefde is nog zo pril dat ze beiden hun gevoelens nog niet goed durven te uiten. Peter vertrekt en Casey is er kapot van. Haar vader weg en nu ook nog haar grote liefde weg. Uit frustratie maakt ze een wilde rit met Storm, dommer kon niet, want daarmee verpest ze maanden werk.


Natuurlijk wil ze niet meer naar Amerika, ze wil in Engeland blijven om haar vader te steunen ondanks zijn aandringen om wél te gaan. Maar dan komt de brief... daarin wordt Casey gewaarschuwd. Als zij niet wint in Kentucky dan zal haar vader als dader van de moord veroordeeld worden. Degene die de brief stuurde, heeft het bewijsmateriaal van haar vaders onschuld in handen en zal dat bewijs als Casey niet wint, vernietigen. Pure chantage dus....
Casey is wanhopig, hoe kan er nu zeker van zijn dat ze als eerste zal eindigen? Eén klein foutje en de overwinning is verkeken. Ze neemt gelukkig haar coach, mevrouw Smith, in vertrouwen en samen besluiten ze toch de uitnodiging voor de wedstrijd in Amerika te aanvaarden. Ze gaan hard aan de slag en knokken samen met Storm om de beste resultaten van de wedstrijd te behalen. Ondertussen zijn Peter en inspecteur Lenny McLeod ook bezig met de zaak Blue...


Als dit verhaal een film was geweest dan had je vast nagelbijtend de gebeurtenissen gevolgd tot de grote finale. Je hoort als het ware de muziek er al bij. Elke keer gebeurt er wel iets wat de voortgang rond het onderzoek of de wedstrijd doet stagneren. Bij een film zit je dan op het puntje van je stoel. Lukt alles wel? Komen ze wel op tijd voor dit of voor dat?  In een film werkt die soort spanning uitstekend, in een boek een stuk minder want wat in een film in één enkel beeld getoond wordt, moet in een boek toegelicht en verklaard worden. Nu houden die zogenaamd zenuwslopende stagnaties alleen maar het verhaal op en voegen ze verder niets toe.
Ook komen er personages in het verhaal voor die belangrijk lijken maar uiteindelijk in het niets verdwijnen. Maar misschien is dat een aanloop naar deel 3 van deze trilogie. Toch... Het verhaal rammelt her en der.


Verder maakt de coach vreemde opmerkingen tijdens de trainingen, alsof ze met een beginneling werkt in plaats van de wedstrijdwinnende Casey. Sommige acties en gebeurtenissen rond Storm zijn zelfs tegenstrijdig met wat de coach verteld heeft. Die kloppen gewoon niet. Helemaal bizar is dat de coach Casey adviseert een paar milkshakes en een bord pannenkoeken met stroop te eten de dag voor de wedstrijd. Terwijl ze die zaken absoluut niet mocht gebruiken omdat zoetigheid en dergelijke Casey's lichaam onmiddellijk zouden ondermijnen...


Deel 1 heb ik niet gelezen maar ondanks dat is deel 2 goed als zelfstandig boek te lezen. Het verhaal is ook zeker niet vervelend, het leest lekker weg en jongeren zullen vast helemaal in het verhaal opgaan. Mij stoorden de open eindjes en de wel erg toevallige gebeurtenissen echter té veel om het een goed geschreven boek te noemen. Jammer maar helaas.


ISBN 9789025760625 | Paperback | blauw (blue) op snee | 211 pagina's | Uitgeverij Gottmer | oktober 2015
Vertaald door Hanneke Majoor | Leeftijd 10+

© Dettie, 9 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER