jeugd 10-12 jaar

Abdelkader Benali

Mijn broer en ik
Abdelkader Benali


In een interview over dit boek vertelt Benali dat bijna alle kinderen zeggen het gevoel te hebben dat ze door hun ouders niet serieus worden genomen, dat zij achter hun rug om praten en informatie voor hen verborgen houden. Dit was het aanknopingspunt voor het schrijven van dit boek, maar ook de toenemende technologie speelt een rol in het verhaal.


Amira en haar broer Adam hebben zomervakantie. Helaas zijn ze niet op vakantie naar Turkije gegaan, zoals ze afgesproken hadden, want hun vader ging weer veel te veel in zijn werk op en vergat de reis te boeken. Papa probeert namelijk met zijn team robots te maken die op een mens lijken en is in zijn hoofd daar altijd mee bezig.
Door papa's vergeetachtigheid zijn Amira en Adam dus gedwongen thuis te blijven. Gelukkig verveelden ze zich niet echt. Adam is een computerspellenfanaat en Amira is veel in het zwembad te vinden.


Maar nu is het de laatste dag van de vakantie en Amira vindt dat haar broer nu écht eens met haar mee moet naar het zwembad. Volgens mama kan dat niet want Adam kan niet tegen chloor maar Amira is daar niet zeker van. Toch moet Adam wel elke maand naar de dokter voor zijn allergieën, maar veel krijgt Amira daar niet over te horen en dat vindt ze heel akelig. Het is toch haar broer?


Amira weet Adam eindelijk toch over te halen en daar gaan ze, op naar het zwembad, stiekem, zonder dat papa en mama het weten.
Het gaat gelukkig helemaal goed, ze hebben enorm plezier en er is niets aan de hand, totdat... Adam ineens verdwenen is.
Amira schrikt enorm en zoekt hem overal. Ze vindt hem terug met vier ijsjes en hij praat wartaal! Wat is er aan de hand? Is hij toch ziek geworden van het chloorwater? Maar waarom zegt hij dan van die rare dingen?


Mijn broer en ik
is het eerste filosofische kinderboek van de Maand van de Filosofie en het verhaal heeft dan ook veel punten die je zou kunnen bespreken. Niet alleen het voor vol aangezien worden als kind is een onderwerp maar ook gamen, de invloed van vakantiedoelen, het maken van keuzes enz.
Dit eerste filosofische kinderboek is daarbij ook nog een spannend en boeiend verhaal geworden. Jongeren zullen het met veel plezier lezen en misschien gaan nadenken over het een en ander wat in het boek besproken wordt.


ISBN 9789045122922 | Paperback met illustraties van Charles Michels | 80 pagina's | Querido | 11 maart 2019
Leeftijd 11+

© Dettie, 25 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER