jeugd 10-12 jaar

Dennis Kind & Wendel Kind-Wagenaar

http://www.secretscouts.com

 

altSecret Scouts en de vermiste president
Dennis en Wendel Kind

Als de vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack weer thuis zijn, na hun avontuur met Leonardo da Vinci hebben ze nog één raadsel dat ze toch wel erg graag willen oplossen. Sophie heeft in haar rugzak een floppydisk gevonden. Maar ja, wat moet ze daar nu mee? Ze heeft geen apparatuur om die te bekijken!
In de bibliotheek, weten de vrienden, kan dat wel, als je oude foto’s wilt bekijken in verband met een onderzoek of zo. Maar ze hebben geen oude foto. Wel hebben ze natuurlijk nog het reisplanetarium, en wie deel een heeft gelezen weet dat de vier vrienden daar tijdreizen mee kunnen maken.


Aanvankelijk gaan ze alleen maar even terug in de tijd om in hun eigen dorp een foto te maken, die dan in hun eigen tijd ‘oud’ is. En dan kunnen ze het archief in. Mooi gepland, maar zo simpel gaat het natuurlijk allemaal niet. Toch lukt het hen om de floppy te lezen, en tot hun verbazing zien ze Leonardo, de man uit de vijftiende eeuw in gezelschap van Steve Jobs, de oprichter van Apple. Steve wil hen, de Secret Scouts graag ontmoeten!  Nou, laten zij er nu helemaal geen problemen mee hebben om naar Los Altos te reizen. Tijdreizen dus, naar de jaren zeventig.


Wat zij niet weten is dat er nog een paar mensen zijn die kunnen tijdreizen. En bij een van die reizen is er iets vreselijk fout gegaan: iemand is vermist geraakt, namelijk de man die nu president van Amerika is. Als hij in het verleden blijft steken, verandert de hele geschiedenis. Dat kan natuurlijk niet. Onze vrienden moeten hun best doen en proberen de fout te herstellen. En dat valt niet mee…


In het boek zijn we pas drie maanden verder. Een lezer kan al drie jaar verder zijn, want zo lang is het geleden dat het eerste deel van de Secret Scouts verschenen is. Dat blijkt – al of niet met hulp van de inleiding met de korte samenvatting van deel 1 – geen enkel probleem: wat je nodig hebt om het verhaal te kunnen volgen is aanwezig. En de herinnering aan het eerste deel, dat ook spannend en intrigerend was, komt snel weer boven. Dus kan ik vertellen dat je ook met het verhaal over de vermiste president weer genieten gaat. Misschien nog wel meer, omdat het meer aanspreekt. Obama is immers bij iederéén bekend, Leonardo da Vinci misschien niet.


In dit verhaal leren de kinderen Mondriaan kennen waarbij ze natuurlijk ook een kleine invloed kunnen doen gelden, net zoals ze dat bij de Mona Lisa hebben gedaan in deel een. Later, als ze op zoek naar de zwarte man van het schilderijtje, komen ze in Aken bij de kroning van Keizer Karel de Vijfde. Zou het leven toen echt geweest zijn zoals hier beschreven wordt? Het is heel geloofwaardig.


Voordat het verhaal begint lees je rond welke feiten de schrijvers dit heerlijke verhaal geschreven hebben. Het concept van tijdreizen is fantastisch, je kan er zoveel mee! Dus laten we hopen dat er nog meer verhalen zullen volgen rond het viertal: de slimme Lisa, die wel van een uitdaging houdt en zich niet laat kisten, naast haar voorzichtige oudere zus, en hun twee vrienden, de broertjes Tom en Jack. Moge er nog vele avonturen volgen!


Dennis en Wendel Kind zijn een schrijversechtpaar met een fascinatie voor kunst en geschiedenis, en dat merk je absoluut. Als je dan ook nog oog hebt voor de geheimzinnige dingetjes die in de wereld gebeuren – zoals het bericht dat een Apple-topman in een 350 jaar oud Nederlands schilderij een ‘iPhone’ ontdekt – en talent hebt voor schrijven, dan kan het niet anders dan dat het resulteert in een lekker spannend jeugdboek, waar je van geniet en nog wat opsteekt ook.


ISBN 9789402601459 | Paperback| 352 pagina's | Uitgeverij Aerial Media Company | november 2016
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 30 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSecret Scouts en de verloren Leonardo
Dennis Kind en Wendel Kind-Wagenaar


Leonardo da Vinci, die leefde in de 15e eeuw, was behalve een groot schilder een geniaal wetenschapper. Maar misschien speelde hij wel vals?
En waarom schilderde hij de engel op het schilderij ‘de aankondiging’,  waar hij zo beroemd mee is geworden, met loodvrije verf, die hij verder niet gebruikte?
En dan is er nog  ‘de verloren Leonardo’, een schilderij dat - zo zegt de naam al - verloren was. In maart 2012 heeft men sporen teruggevonden, achter een dubbele muur in het Palazzo Vecchio.
Over het grootste geheim van de schilder heb ik het nog maar even niet.
Leonardo heeft niet de hoofdrol in dit verhaal, al zou je dat verwachten. Die is weggelegd voor vier kinderen, de zusjes Lisa en Sophie, die bevriend zijn met hun overburen, de broertjes Jack en Tom.
De meisjes wonen in een oude woonboerderij, die flink verbouwd werd voor ze er kwamen wonen. Wat  zij niet wisten is dat hun buurvrouw in de oude bakkerij ooit van de eerdere bewoner een schets kreeg met de mededeling dat die in de woonboerderij hoorde, en de vraag of ze die te zijner tijd wilde teruggeven.
Lisa en Sophie weten hier niets van en laten zich de schets zonder verdere uitleg in handen duwen. Het zijn echter wel nieuwsgierige kinderen, en ze gaan op onderzoek uit. Jack ziet de eurotekens al voor zijn ogen: iets dat zo oud is? Vast veel geld waard!
Maar het avontuur dat uit hun onderzoek voortvloeit heeft niets met geld te maken. Wel met geschiedenis en gevaar.


Er zitten een paar kleine foutjes in: de kinderen zitten in de hoogste klassen van de basisschool, als ik goed lees. Basisscholen hebben geen conrector, maar een directeur.
En nogal onwaarschijnlijk, maar er is een poging gedaan het te onderbouwen:  de ontdekking in de werkkamer van hun vader: de boerderij is grondig verbouwd voor ze er in trokken. Of heeft oom Hans hier iets mee te maken? Die man speelt een onduidelijke rol, daar moet meer aan de hand zijn. Misschien komen we dat in volgende delen aan de weet. Dat de meisjes naar hun oom in Parijs gaan waar ze al vaker zijn geweest, en toch de weg in huis niet kennen?
De ouders van de kinderen hebben ook echt hun ogen in hun zak, maar dat mag in een jeugdboek natuurijk.


Conclusie: het is een erg spannend en meeslepend verhaal, en je wilt zeker meer avonturen lezen met deze vier ‘Scouts’. Er zit gelukkig een verwijzing naar meer in de titel, en de laatste pagina verwijst er ook naar, dat zal vast in orde komen.
En dan ben ik benieuwd welke kennis er aan de orde zal komen: hier is het dus de 15e eeuw en Leonardo’s kunsten.
Aanrader!

ISBN 9789082035308   | hardcover |317 pagina's| House Of Sprouts | maart 2013
Leeftijd vanaf 10 jaar

 © Marjo, 3 mei  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER