jeugd 10-12 jaar

Karen van Ede & May-Britt Mobach

De Xpert
60 experts geven hun geheimen prijs!
Karen van Ede & May-Britt Mobach


Zo'n zestig deskundigen geven antwoord op vragen die kinderen bezighouden. Zij weten het inderdaad leuk te vertellen, maar of veertienjarigen daar altijd veel aan hebben, is de vraag. Het blijft wel leuk om te lezen, en de indeling is handig: je kan met behulp van de inhoudsopgave heel makkelijk terugvinden wat je weten wil. Of je klapt het boek zo nu en dan ergens open, dat is ook heel leuk. Dan lees je:


Hoe weet ik of ik echt verliefd ben?
Hoe kies ik een goede BH?
Hoe word ik presentatrice?
Ik doe het niet zonder condoom, maar hoe breng ik dat ter sprake?


En nog veel meer. Zeer divers, van onnuttig tot zeer nuttig, alhoewel dat natuurlijk van persoon tot persoon verschilt!
Het stukje van Peggy Weijergang over hoe het eigenlijk hoort, of dat van José Rozenbroek, die vertelt hoe je een schoolkrant maakt zijn nuttig, en tips over uiterlijke verzorging spreekt de jeugd op deze leeftijd ook zeker
aan, maar er zijn ook zeer specifieke vragen over hoe je je ouders moet vertellen dat je homo bent, of hoe je je gedragen moet als je naast een beroemdheid komt te zitten.
Meisjes hebben meer aan de tips van Marie-Hélène, apotheker van beroep, als zij vertelt hoe je pukkels kunt voorkomen of weg krijgen, dan aan het verhaal van Nicolette van Dam, die  over de rode loper loopt of als haar gevraagd wordt om even te poseren.
Hoe je zelfverzekerd langs een vol terras loopt, dat is ook goed om te weten, maar hoe kom je nu op het idee dat die tip verscholen zit in het stukje over hoe je over een catwalk lopen moet? En dat je het best alle verzorgingsproducten uit een zelfde geurlijn kunt kopen, dat is ook heel leuk, maar een meisje is al de koning te rijk als ze die ene felbegeerde en hartstikke dure eau de toilette kan kopen! Die heeft niet ook nog eens geld voor de andere producten uit die lijn, ook niet als ze eerst bij Theo Hagethorn leest hoe ze met haar zakgeld om moet gaan. Maar niettemin is dit een boek waar je veel van op steekt, tenslotte wordt er geen praktijkexamen over afgenomen.

ISBN 978 90 499 2390 7 Paperback 192 pagina's | Pimento | november 2009
Illustrator: Tamar Rubinstein Vanaf 12 jaar


© Marjo, januari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER