jeugd 10-12 jaar

Gerard Delft

http://www.gerarddelft.nl/

 

altDe heler van Samaar
Gerard DelftSamaar is een land van en voor vrouwen. Zij zijn degenen die de broek aanhebben, zeg maar. Natuurlijk zijn er ook mannen, in een onderdanige positie dus.
De vrouwen hebben magische krachten, die ze krijgen van de eeuwenoude boom, de Flisteraar. Mannen horen die krachten niet te hebben. Als er een jongen ontdekt wordt die wél speciale gaven heeft, wordt hij verbannen uit Samaar. Hier komt tot uiting dat vrouwen socialer en aardiger zijn: voor de jongens weggestuurd worden krijgen ze vijf jaar lang een degelijke opleiding tot heelmeester, en ze leren zich te redden onder alle omstandigheden.
Als ze vijftien worden is het echter zonder pardon: daar is de grens. Wegwezen.


Arran, de hoofdpersoon van dit boek, is zo’n jongen. Bepakt en bezakt vertrekt hij met Sterre, zijn paard, de wereld in.
Wat zal de toekomst voor hem in petto hebben? Een van de dingen die hij wil doen is zijn vader terugvinden, die verdwenen is – niet verbannen- toen Arran nog jong was.
Natuurlijk zal hij vele avonturen beleven. Hij ontmoet mensen die het niet goed met hem voor hebben, maar gelukkig maakt hij ook veel vrienden.
Er is een reden waarom deze verbannen jongen speciaal is en dat ligt aan zijn vader. Arran ontdekt dat ze een geduchte vijand hebben: een man met grote magische gaven, die geholpen wordt door gruwelwezens, zoals vlergils.
Of Arran in Samaar al bekend was met vreemde wezens is niet duidelijk, maar nu komen ze volop op zijn pad. Als zijn magische krachten zich openbaren, is hij verrast.
Vreemd: hij is immers verbannen omdat hij die krachten heeft! Je zou verwachten dat hij, eenmaal weg uit Samaar, wel zou proberen om ze te ontwikkelen, maar daar is geen sprake van. Hij heeft er zijn vrienden voor nodig, onder andere de magiër Fainir. Dit gebeurt pas als het verhaal al een stuk op gang is.


Eigenlijk is het een gewoon avonturenverhaal: een jongen trekt de wijde wereld in, en leert om te gaan met de goede en kwade dingen die op zijn pad komen.
Maar als het verhaal zich ontwikkelt, komen er steeds meer magische elementen bij, onder andere een pratende kat. En er is veel actie: hij mag zijn  zwaardvechterskunst laten zien in diverse gevechten!
Voor de romantische noot is ook een beetje ruimte, en zo is het een boek geworden dat voor geoefende lezers, jongens zowel als meisjes, heel leuk is om te lezen.
Zal hij zijn vader vinden? Kan hij zijn vijand ontwijken, of zelfs overwinnen?
Het einde laat volop ruimte voor vervolgdelen, te meer omdat er ook losse draadjes zijn.


ISBN  9789051163216 | paperback |300 pagina’s |De Vier Windstreken| september 2013
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 20 oktober  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER