http://www.jacquesbrooijmans.nl
Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Jacques Brooijmans voor jongeren van 13-15 jaar
En toen kwam Timothy
Jacques Brooijmans
Op de website van Jacques Brooijmans staat te lezen: "Het tweede boek over Jordi, En toen kwam Timothy, is begin september 2019 uitgekomen. Het maakt deel uit van een trilogie over Jordi en is los van de andere boeken te lezen." Dit laatste is wel zo prettig, want het eerste deel kwam al zes jaar geleden uit, dat is best wel een flinke tijd terug, dan moet je wel een héél goed geheugen hebben...
Jordi is overigens nog net zo'n denker als in deel een, de dingen die hem raken blijven in zijn hoofd letterlijk en figuurlijk rondzingen en ze komen er vaak in de vorm van muziek weer uit. En nu heeft hij een prachtig liedje geschreven waarmee hij zijn bijdrage zal leveren op de talentenavond voor diverse scholen.
Zijn optreden wordt een ongekend succes. De prijs is een vijf daagse reis naar Londen. Ook daar heeft Jordi succes met zijn liedje en heeft hij een leuke ontmoeting met een jongen die zelf ook muziek maakt. Maar eenmaal thuis blijkt de reis een erg vervelend staartje te hebben...
Maar dit is niet het enige wat er speelt. In Jordi's privéleven gebeurt ook het een en ander. De weg naar volwassenheid is voor een veertienjarige jongen nog niet zo eenvoudig. En zeker niet voor een jongen die zo filosofisch ingesteld is als Jordi. Hij weet bijvoorbeeld niet hoe hij moet handelen als leeftijdsgenoot Timothy tijdelijk in hun huis komt wonen. Het klikt gelijk tussen de twee jongens maar Brent, de beste vriend van Jordi, is er ook nog. Hoe moet hij die twee met elkaar in contact brengen? En de vraag is, wil hij dat wel? Het gaat veel te leuk zo nu hij ze steeds apart spreekt. Maar ook in de vakantie in Tsjechië gebeurt er iets bijzonders en moois, waardoor Jordi nog meer naar binnen keert om te kijken wat en wie hij nu eigenlijk is. Al met al wordt het dus een veelbewogen jaar voor Jordi, zijn ontwikkeling en de druk van zijn omgeving worden hem soms zelfs behoorlijk teveel.
Op zich is het een apart verhaal, waarin seksueel ontwaken, vertrouwen, op zoek naar eigen identiteit en vriendschap de hoofdonderwerpen zijn.
Toch kriebelt er bij mij wel iets van onbehagen. Jordi is zo érg begripvol, aardig en filosofisch. Hij onderzoekt echt àlles; wat hij denkt, voelt en doet, gewoon elk ding wat in zijn hoofd opkomt of in zijn omgeving gebeurt pluist hij helemaal uit. Ook erkent hij onmiddellijk de dingen die hij beter had kunnen doen. Daardoor wordt het bijna een jongen die te goed is om echt te zijn. Al zijn denken maakt hem bijna minder menselijk. Je krijgt een beetje jeuk van hem. Hij is té lief, té bedachtzaam, te weinig kind, teveel volwassen.
Maar toch is het onderdeel rond zijn seksuele zoektocht wél weer iets wat aanspreekt. Jordi ondergaat allerlei gevoelens die voor hem verwarrend zijn, al die gemoedsbewegingen zijn begrijpelijk en goed beschreven waardoor Jordi wèl weer een beetje meer mens wordt. Het geheel is echter net niet overtuigend genoeg. Mogelijk worden er zelfs teveel thema's gebruikt zodat het uiteindelijke verhaal wat rommelig en onaf voelt.
Dat laatste kan natuurlijk ook zijn omdat het een trilogie is en het laatste deel nog moet verschijnen. Maar toch laat dit verhaal in zijn geheel, een onbevredigend gevoel achter. Hopelijk dat deel drie wat sneller verschijnt en er niet weer zes jaar voorbij gaan voordat we verder kunnen lezen, want ondanks de aanmerkingen wil je toch weten hoe het Jordi verder vergaat.
ISBN 9789044835304 | Hardcover | 307 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2019
Leeftijd 12+
© Dettie, 22 mei 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Jordi
Jacques Brooijmans
Jordi schrijft liedjes, songteksten. Hij kijkt goed en luistert en onthoudt verhalen waarvan hij achterover
slaat. Dat kunnen dingen zijn die in de krant staan of een verhaal dat
hij hoort of iets wat hij zelf ziet of meemaakt. Tot zijn verwondering slaat hij
verhalen waar hij niet vrolijk van wordt beter op dan de vrolijke
verhalen. Over die verhalen schrijft hij zijn liedjes. Bram, zijn oom, aan wie hij uiteindelijk de teksten heeft laten lezen is diep onder de indruk. Hij heeft de teksten laten vertalen in het Engels. Jordi is een natuurtalent, vindt hij. Bram is de enige die weet dat Jordi songteksten schrijft.
En nu is Jordi muziek aan het componeren bij de Engelse teksten. Bram werpt zich op als coach en vindt dat het lustrumfeest op Jordi's school een goede gelegenheid is om voor de eerste keer op te treden.
Ondertussen heeft Jordi's vader een gitaarleraar geregeld. Damian is een jongen die op het conservatorium zit. Aanvankelijk wil Jordi helemaal geen les en is hij boos op zijn vader, maar wonder boven wonder klikt het gelijk tussen hem en Damian. Ook Damian is enthousiast over de teksten al weet hij aanvankelijk niet dat ze van Jordi zijn. Ze schaven samen aan de muziek tot alles perfect klopt. Inmiddels heeft Damian wel door dat Jordi alles zelf geschreven en gecomponeerd heeft. Uiteindelijk geeft Bram hem onder een schuilnaam op voor het lustrumfeest. Niemand weet dus dat Jordi gaat optreden.
Op school stijgt de spanning, een heleboel leerlingen zijn constant aan het oefenen, niemand wil voor schut staan. Iedereen doet geheimzinnig over de act die ze gaan doen en nog steeds weet niemand dat Jordi meedoet. Maar die avond loopt helemaal in het honderd dankzij de ontspannen laconieke Brent, een jongen waar Jordi steeds vaker mee optrekt. Hij wordt verdacht van iets wat iedereen met verbijstering aanhoort.
Jordi gelooft er niets van, net als Anthony en Youssef. Samen gaan ze aan de slag om de verdenking uit de wereld te helpen maar is Brent wel onschuldig? Het lijkt er op dat iedereen zijn best doet om hem als schuldige aan te wijzen.
Een heel apart boek. Nu eens geen boek over leuke meisjes en sms-jes en avondjes stappen maar een mooi verhaal over een vrij rustige maar wel bijzondere, soms eigenwijze jongen van dertien met een filosofische inslag. Jordi denkt graag over alles na en gaat lekker zijn eigen gang. Hij vindt dat hij het getroffen heeft met Brent, Demian en Bram. Op school mogen ze hem wel hoewel hij nergens in uitblinkt, het gaat gewoon goed, hij wordt niet gepest en eveneens is hij geen doetje die met zich laat sollen. Met zijn vader heeft hij een haat-liefde verhouding. Hij mag zijn vader graag maar soms... en dat gevoel is wederzijds. Soms is het wel grappig hoe ze hun vriendelijke gevoelens voor elkaar proberen te verbergen onder semi stoer gedrag.
Het is mooi om te lezen hoe hij en de stoere Anthony en Youssef knokken voor het bewijzen van de onschuld van Brent. De muziek is de ventilatieklep van Jordi. Daarin kan hij al zijn verontwaardiging, boosheid én vrolijkheid in kwijt.
Het verhaal draait om afgunst, (on)zekerheid, wel of geen zelfvertrouwen, eigenwaarde, liefde en vriendschap.
Het einde is wel een beetje afgeraffeld en eigenlijk jammer dat er ineens zo'n draai aan het verhaal wordt gegeven. Maar het blijft evengoed een mooi boek dat ik met veel plezier gelezen heb. Het zou mooi zijn als er een vervolg op dit verhaal komt want je wilt weten hoe het verder gaat met Jordi, Brent en de andere personages uit het boek.
ISBN 9789044819366 Hardcover 224 pagina's Uitgeverij Clavis mei 2013
Leeftijd 12+
© Dettie, 16 juni 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER