jeugd 10-12 jaar

Linda Dielemans

http://www.lindadielemans.com

 

height="167"Geestenkrijger
Linda Dielemans

Zo af en toe stuit ik op een jeugdboek dat met kop een schouders boven de rest uitsteekt. Een boek dat een beetje jaloers maakt, omdat ik het dolgraag had gelezen toen ik zelf nog tot de doelgroep behoorde. Wat moet het een heerlijke ervaring zijn om over zulke stoere en avontuurlijke leeftijdsgenootjes te lezen. Geestenkrijger is zo’n boek. En… het is stiekem nog leerzaam ook!

Het verhaal speelt zich zo’n 3500 jaar geleden af. In de midden-bronstijd. In een huis met lemen muren woont Arn. Hij is de zoon van een dodenverzorger. Later zal hij de taken van zijn vader overnemen en ervoor zorgen dat er op de juiste manier afscheid van de doden wordt genomen. Belangrijke rituelen zorgen ervoor dat de goden gunstig gestemd blijven. Wanneer de krijger Raban overlijdt, mag Arn voor het eerst een ritueel uitvoeren. Het zwaard waarmee Raban mensen heeft gedood, moet op een speciale manier gereinigd worden. Hoewel Arn erg zenuwachtig is, voert hij het eerste deel van het ritueel vlekkeloos uit. Het tweede deel zal later plaatsvinden. Tot die tijd wordt het zwaard door Arns vader bewaard.

Die arme Arn. Het zwaard lijkt hem te roepen. Het zag er tijdens het ritueel zo prachtig uit. Het brons glansde onweerstaanbaar mooi. Arn kan het verlangen naar het zwaard niet bedwingen en opent in het holst van de nacht de kist waarin het wapen opgeborgen is. En dan maakt Arn een grote fout. Een onherstelbare fout. Hij raakt het zwaard aan en… snijdt zijn vinger. Er belandt bloed op het gereinigde zwaard. Het is niet langer puur. De goden zullen Raban niet vredig laten rusten.

Arn probeert de vreselijke fout te herstellen en het zwaard opnieuw te reinigen. Helaas wordt hij door zijn vader betrapt. Nog nooit heeft Arn zijn vader zo kwaad gezien. De dodenverzorger weet niet hoe hij de fout van zijn zoon ongedaan kan maken. De enige die mogelijk een oplossing weet, is de beroemde bronssmid Melor. Hij heeft het zwaard gesmeed. Arn wordt door zijn vader weggestuurd. Hij moet het zwaard van Raban naar Melor brengen en de smid om advies vragen. Waar Melor precies woont, zal Arn zelf moeten achterhalen. Het zal een lange en gevaarlijke reis worden.

Er is nóg een jongen op weg naar Melor. Pero is iets ouder dan Arn. Hij reist in opdracht van zijn meester Gaeto. Gaeto is bang dat hij niet lang meer te leven heeft. Hij voelt dat zijn lichaam zwakker wordt. Pero moet Melor overhalen een bronzen zwaard voor Gaeto te smeden. Een zwaard dat aan de goden geofferd kan worden. Gaeto hoopt met heel zijn hart dat de goden hem na ontvangst van het prachtige offer een langer leven zullen gunnen.

Pero en Arn ontdekken allebei dat het maken van een reis niet zonder gevaren is. Arn heeft tot zijn schaamte zelfs het zwaard van Raban moeten gebruiken. Ook heeft hij een onverwachte reisgenoot gevonden. Het meisje Lya is haar ouderlijk huis met een smoes ontvlucht. Haar ouders denken dat Arn haar bij haar toekomstige, en veel oudere, echtgenoot zal afleveren maar Lya is niet van plan te trouwen. Ze is op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Voorlopig blijft ze echter bij Arn. Ze hebben elkaar hard nodig. Melor blijkt op een eiland te wonen. Tussen de drie kinderen en hun einddoel ligt een uitstrekte zee.

Op de kaft van dit fantastische boek staan wereldberoemde en gigantische stenen. Het is Stonehenge. In het nawoord vertelt auteur Linda Dielemans dat het al zo’n 4500 jaar bestaat. Wat Stonehenge met het verhaal van Pero, Arn en Lya te maken heeft, verklap ik niet. Daar kom je vanzelf achter als je het boek leest.

Geestenkrijger is het tweede boek van Linda Dielemans. Haar eerste boek Zomerwoud speelt zich zo’n 7000 jaar geleden af. In de midden-steentijd. Het gaat over een bijzondere vriendschap tussen twee kinderen uit verschillende stammen. Als het net zo goed is als Geestenkrijger, heb ik iets heel bijzonders gemist. Ook Geestenkrijger gaat over vriendschap. Linda Dielemans maakt duidelijk dat vriendschap misschien nog wel belangrijker dan familie is.

Als kind wilde ik schrijver of archeologe worden. Twee uiteenlopende beroepen waartussen lastig te kiezen is. Uiteindelijk koos ik een heel andere studierichting maar Linda Dielemans heeft het anders aangepakt. Ze is zowel schrijver als archeologe geworden. Haar archeologische kennis verwerkt ze in haar boeken die daardoor bijzonder leerzaam zijn. De geschiedenisleraar kan zijn boeltje wel pakken! Linda Dielemans begrijpt heel goed wat kinderen willen lezen. Koop dit boek voor jouw kinderen, buurkinderen, neefjes of nichtjes en lees het zelf ook. Je zult genieten.

ISBN 9789048828135  | hardcover | 319 pagina's| Moon | januari 2016
Vanaf 11 jaar

© Annemarie, datum

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER