jeugd 10-12 jaar

Mohana van den Kroonenberg

Dodo
Mohana van den Kroonenberg


Na een luie. lome, fantastische, dromerige vakantie breekt de realiteit weer aan. Voor Dorian betekent dit de eerste schooldag op de middelbare school en daarin komt natuurlijk ook het voorstelrondje voor. Helaas hij komt niet verder dan de i van ik en Do-do van Dorian.
Hij schaamt zich helemaal kapot, wil het liefst wegschuilen, wil er het liefst helemaal niet meer zijn. Dorian besluit ter plekke niets meer te zeggen, tegen niemand niet. De schaamte is compleet.


Helaas het wordt nog erger. De volgende dag als ze met school naar het historisch museum zijn, wordt Dorian door twee jongens beetgepakt en ergens heen gebracht, dan mag hij pas zijn  ogen open doen.


"Mijn nieuwe klasgenoten vinden het heel grappig. Ze wachten niet eens op hoe ik reageer, ze lachen zich nu al slap. [...]
Het duurt even voordat ik zie wat ik zie, voordat ik begrijp wat ze zo grappig vinden, dat het de moeite waard maakte me te komen halen, me vast te grijpen en me hier neer te zetten.
Het lijkt of alles draait, of heel deze zaal, heel dit museum, zeg maar gerust de hele wereld, draait om wat daar staat, om wie daar staat.
Op de sokkel voor me schittert een fabelachtig dier, zo sprookjesachtig, zo fantasievol, dat ik bijna de indruk krijg dat ik het zelf verzin. Dodo, staat op het kaartje aan zijn voeten, Raphus cucullatus. Afkomstig uit Mauritius."


De gebeurtenis met de jongens en de ontmoeting met de dodo zorgt voor een klik in Dorians hoofd. Het is een keerpunt. Dorian kruipt in een innerlijke cocon en verdwijnt in een fantasiewereld. Niemand kan hem meer bereiken. Zelfs zijn beste vriend Ramses niet. Ramses die zich never nooit schaamt, ook niet voor Dorian. Maar Dorian is vertrokken, de dodo heeft een verpletterende indruk gemaakt en vormt een uitweg voor Dorians ontreddering en radeloosheid.
Vanaf die tijd weet Dorian dat de vogel en hij een verbinding hebben die niet meer stuk kan en die verbinding voert heel ver. Toch brengt het ook veel.


Dorian maakt namelijk zijn eigen verhaal, inclusief dodo en het eiland Mauritius. Maar ook laat hij daarin af en toe Ramses, zijn moeder en de twee vriendinnen van de vakantie toe. Hij schrijft zijn belevenissen met de dodo op. Daarnaast bestaat er niets meer. Het verhaal heeft hij nodig om weer tot zichzelf te komen. Hij bezweert er zijn innerlijke crisis mee, en hoe!
Zijn strijd levert een prachtig, fantasievol en ontroerend verhaal op, waarin vooral vriendschap en begrip de hoofdrol spelen.


Indrukwekkend debuut dat iedereen - ook volwassenen - zou moeten lezen!


ISBN 9789051168877 | Hardcover | 179 pagina's | De Vier Windstreken | mei 2022
Leeftijd 11+

© Dettie, 6 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER