jeugd 10-12 jaar

Cat Calcoen

Mollie en Seb - Het geld onder de vloer
Cat Calcoen


De twaalfjarige Seb wist al wel dat zijn leven niet over rozen liep - zijn vader heeft hem en zijn moeder verlaten voor een jongere vrouw - en omdat hij er anders uit ziet is hij vaak het mikpunt van pesterijen, maar het kan nog erger. Elvis, zijn lieve kat is dood! En omdat zijn moeder de touwtjes niet meer aan elkaar kan knopen moeten ze verhuizen naar een woning waar geen huisdieren toegestaan zijn! Geen nieuwe kat? Vreselijk!


Dan ontmoet hij de poes die Mollie heet en zijn leven verandert totaal. Want hoe vreemd het ook klinkt: Mollie en Seb verstaan elkaar! En ze zijn zo’n beetje lotgenoten, want Mollie zwerft op straat ‘omdat haar mens gestorven is’, en de mensen die het huis geërfd hebben, hebben haar op straat geschopt. Letterlijk!
Mollie weet wel hoe de toekomst er uit moet komen te zien: zij vertelt dat er in het huis van haar vorige baasje een pak geld verborgen is, en dat is de oplossing van hun probleem. Sebs moeder hoeft het huis niet te verkopen en Mollie kan bij Seb gaan wonen.Maar ja, hoe moeten ze bij dat geld komen?


‘Vertrouw mij maar. Zwerfkatten hebben hopen mensenkennis.’


Moeten ze inbreken!? Tjee… Maar het is wel wat Seb met de hulp van zijn kameraadje Bindu gaat doen. Dat kan niet goed aflopen! Zeker niet als ze ontdekken dat de grootste pestkop – ook Bindu wordt gepest – in het betreffende huis woont!


Natuurlijk is een verhaal over een pratende kat die ook nog zo slim is als Mollie blijkt te zijn, niet realistisch. Maar door de elementen die in het verhaal verwerkt zijn valt er toch voor jonge lezers veel te herkennen: Seb houdt er van om zijn haren lang te dragen, en hij kan niet zo goed rekenen. Gevolg: pesterijen. Bindu is Indisch, mollig maar superslim, en zij wordt ook gepest. De pestkop, Messi genoemd, blijkt niet zo’n fijn thuis te hebben, zijn moeder is een feeks.
Ook de problemen die eenoudergezinnen kunnen hebben zijn realistisch, en wat poes Mollie betreft: buiten geschopt worden en op straat moeten leven, dat gebeurt helaas ook vaak. 


De manier waarop dit verhaal verteld wordt spreekt erg aan, de bladspiegel is ruim, de hoofdstukken zijn niet lang, en de dialogen – vooral die met de kat – zijn pittig en humorrijk. En natuurlijk is het ook nog spannend, want: zal het plan van Seb en Mollie lukken?


De schrijver is Vlaams en daarom kom je wel wat vreemde woorden tegen, maar niet zodanig dat het niet te begrijpen valt.Het is een leuk boek, en misschien komen er wel meer verhalen over Seb en Mollie! Dat zou nog eens leuk zijn!Cat Calcoen (1976) studeerde Germaanse talen aan de Gentse universiteit. Ze werkt als copywriter. Mollie en Seb – het geld onder de vloer is haar geslaagde debuut.


ISBN 9789044833355 | Hardcover | 365 pagina's | Clavis | juni 2018| Vanaf 10 jaar. 
Tekeningen van Michael Vincent

© Marjo, 14 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER