jeugd 10-12 jaar

Miki Monticelli

altDe zeven scharnieren
Miki Monticelli

Het boek begint met een ‘waarschuwing’. Dat is een inleiding waarin staat dat als je het verhaal van Cornelia al kent je door mag naar hoofdstuk een.
Wie dat niet kent, moet eerst de inleiding lezen. De conclusie is dan dat er dus meerdere boeken zijn, en dat die hieraan vooraf gaan. Maar daar zijn nergens gegevens van te vinden! Niet in het boek, niet bij de uitgever, en ook verder googlelend nergens. Tot ik besloot op Italiaanse sites te gaan kijken. En ja hoor: er zijn dus twee eerdere delen. Dit derde en laatste deel heet ‘De zeven scharnieren’. ‘Il libro prigioniero’ en ‘La Pietra nera’ – ‘Het gevangen boek’ en ‘de zwarte steen’-  gaan er aan vooraf. Maar er lijkt geen aparte naam voor de serie te zijn. Of is dat ‘De zeven wachters’?
Zelfs nadat je eerst kennis genomen hebt van de inleiding zijn er vaak dingen in het verhaal die je niet helemaal kunt volgen zonder kennis van het voorafgaande. Er is bijvoorbeeld sprake van ene Malachia, maar zijn rol wordt nooit duidelijk. Zoals ook niet duidelijk is wat de Zwarte Steen precies is. Cornelia heeft de steen vernietigd, en is daardoor haar eigen toverkracht kwijt. En wie is die Corrado eigenlijk?


Het gaat dus over Cornelia, die ooit half fee was. Ze woont in een stad op de grens met De Verborgen Vallei, een plek waar alle magische wezens zich hebben teruggetrokken, toen de samenwerking met de mens niet zo goed verliep. Ze gaat door het leven as een gewone tiener, gaat naar school met haar vrienden Maan en Pijl. Zij zijn ook de Bewakers van de Grens, en ontmoeten elkaar in Corrado’s huis dat kijkt uit op de Vallei. Ook Ander, half sperwer, half mens komt daar. Samen maken ze plannen om de Vallei weer te openen, er zijn daar oorlogen aan de gang en die willen ze stoppen. Om de poort te openen hebben ze zeven scharnieren nodig. Corrado weet ze te lokaliseren maar het is aan de jongeren om ze te vinden, en ze te draaien.
Maar er zijn diverse kinken in de kabel: aan de andere kant van de grens bewegen een heks en haar helper zich naar de Poort, in de veronderstelling dat Cornelia de oorzaak van alle ellende is, en zijn vast van plan om haar te doden. Er zijn magische wezens die niet allemaal even vriendelijk zijn: aardmannetjes, ontschorsers, een Grim en een Licodont.
Maar dan ontdekt Cornelia dat ze nog wel magie heeft, alleen omgekeerd, oftewel averechts. Voor ze daar mee om kan gaan, gaat er heel wat kostbare tijd voorbij. En in hun eigen kringetje komt verdeeldheid: Maan en Pijl zijn het niet eens met de rolverdeling. Onderlinge ruzie is natuurlijk ook niet bevorderlijk. De vraag is dus of het zal lukken om de Poort te openen. Of het zal lukken de vrede te herstellen.


Naast de genoemde onduidelijkheden, is het ook jammer dat de gesproken tekst niet altijd  duidelijk is. Er zijn liggende streepjes, geen aanhalingstekens. Beetje onduidelijk.
Het is - ook zonder de eerste twee delen, die dus nog niet vertaald zijn -  duidelijk dat Miki Monticelli een goed verhaal kan vertellen, en ze heeft ook goede ideeën over wat fantasy moet zijn. Maar ja, als je alleen dit derde boek hebt, is het toch lastig alles te begrijpen.
In Italië geven ze het boek vrij voor kinderen vanaf negen jaar, in Nederland zijn ze voorzichtiger: tussen 10 en 12. Ik vind het taalgebruik niet echt makkelijk, vanaf 11 zou ik zeggen. Een enkele keer staan er begrippen uitgelegd onder aan de pagina.

Rectificatie:

De uitgever geeft door dat de eerste twee delen wèl vertaald en uitgegeven zijn: De serie heet 'De verborgen vallei', het eerste deel 'Het magische boek' en het tweede deel 'De zwarte steen'.


ISBN 9789054616849| hardcover |346 pagina's | Baeckens Books | juli 2011
Vertaald uit het Italiaans door Versis Illustraties door Silvia Fusetti en Silvia Bigolin
Leeftijd vanaf een jaar of tien, ook een beetje onduidelijk.

© Marjo, 30 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER