jeugd 10-12 jaar

Sandra J. Paul

Het verlaten huis
Sandra J. Paul


In een eerder boek over Quinten is verteld over de Duistere School in Kraaidorp, waar de heksen Bertus en Colette Zwart op zoek zijn naar het eeuwige leven waarvoor ze kinderen gebruiken. Hij, Quinten, heeft het verhinderd en nu waarschuwt hij het dorp.


‘Het is echt waar!’ riep hij tegen iedereen die het wilde horen. ‘Alle kinderen zijn veranderd door die school en het dorp ligt nu onder een dikke laag sluimerende zwarte magie. Het is een kwestie van tijd voor er weer iets zal gebeuren. We kunnen dit alleen maar stoppen als jullie geloven!’


Maar niemand gelooft een kind. En ook als na een jaar hij en zijn vader in een stormachtige nacht verdwijnen en hun huis verlaten achterblijft, denkt niemand aan zijn woorden.
Het is na opnieuw een stormachtige nacht als er een verhuiswagen verschijnt voor het verlaten huis. Niemand wist er van: het huis is verkocht, en er trekt een gezin met vier kinderen in. 


Meike, misschien wel de enige in het dorp die Quinten mist, woont aan de overkant. Zij slaat de nieuwe buren gade, en gaat al snel vragen of zij misschien weten waar Quinten en zijn vader gebleven zijn. Haar moeder Ellen bakt een taart en gaat mee. Zij heeft de laatste tijd vreemde dromen, en wil ook wel weten waar die twee gebleven zijn, want zij komen in die dromen voor. En ze heeft een vermoeden dat het niet zomaar dromen zijn. Helaas kunnen de nieuwe bewoners hen niet wijzer maken, maar er is wel een basis gelegd voor vriendschap tussen Meike, haar zus Elisabeth en de vier nieuwkomers, kinderen van ongeveer hun leeftijd, terwijl ook de ouders het goed kunnen vinden met elkaar.


Zo komt het dat de ouders met zijn vieren naar een feest gaan en de zes kinderen achterblijven in het huis. De oppas komt niet opdagen, het stormt, en dan valt het licht uit. Heel vreemd, bij de andere huizen in de straat is er gewoon licht. Dat kunnen ze zien door het raam. maar het huis verlaten, dat lukt niet. Ze krijgen de deuren niet open.
Het huis begint te trillen...
Het is het begin van een angstig avontuur, waarin een oude kist, klokken en kraaien een rol spelen.


Er wordt wel gesteld dat je het eerste boek, De Duistere School, niet gelezen hoeft te hebben, maar dat is toch wel aan te raden voor een beter begrip. Zonder voorkennis raad ik aan om de proloog goed te lezen.
Er komt nog een derde deel dat De Vergeten Tuin gaat heten. En dan heb je een lekker spannende griezeltrilogie. De stijl is prettig, er is veel witruimte en de hoofdstukken zijn kort, waardoor de spanningsboog goed strak wordt getrokken.
Ieder hoofdstuk begint met grijze pagina’s waar een tekeningen van een huis doorheen schemeren Op een gegeven moment verschijnen er ook zwarte kraaien…


Leuk weetje: de schrijfster heeft deze verhalen samen met haar drie zonen bedacht. Daardoor zullen ze waarschijnlijk goed aansluiten bij de beleving van jonge lezers. De personages zijn dan ook herkenbare karakters en het verhaal is griezelig binnen bepaalde grenzen. Over het geheel genomen is het een avontuur, een griezelig avontuur, maar duidelijk fictie.
De fraaie omslag past uitstekend bij de inhoud.


Sandra J. Paul is een veelzijdig auteur. Ze schrijft in meerdere genres, bijvoorbeeld jeugdboeken, young adult en psychologische thrillers. Ze schrijft en publiceert ook Engelstalige boeken onder het pseudoniem Joanne Carlton.


ISBN 9789463967099 | hardcover | 230 pagina's | Uitgeverij Hamley Books | februari 2020
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 26 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER