jeugd 10-12 jaar

Sandra J. Paul

De vergeten tuin
Kraaidorp-reeks 3
Sandra J. Paul


‘Kaaidorp is maar een gewoon dorp. Er is hier absoluut niets raars te vinden. Geen magie, geen heksen, geen duistere krachten en al zeker geen mensen die eeuwig kunnen leven.’


Ja, nou, toch is dat precies wat er in Kraaidorp allemaal wèl is, dat snap je al wel. Al vierhonderd jaar is er in het dorp een heksenkring. En daar wordt geen kring paddenstoelen mee bedoeld: het is een groep heksen, geleid door de machtigste heks ooit: Colette Zwart.
Maar niemand die dat weet, ze verbergen zich in de Schaduw, een wereld naast de onze.
Tot Quinten in het dorp kwam wonen. Samen met enkele vrienden wist hij de heksen te ontmaskeren. Helaas weten we nog niet zo zeker of het echt definitief afgelopen is.
In dit derde deel komen we daar niet achter, want we duiken terug in de tijd. 


Het is 1621, de tijd dat vrouwen die ‘anders’ waren op de brandstapel gezet werden: dat waren heksen. Wat men niet begreep, ziektes of ongelukken, dat kwam door toedoen van heksen. Het was zwarte magie.
De moeder van Colette Zwart was kruidengenezeres. Ook dat mocht niet, het werd niet begrepen en er was immers een dokter die alles wist?
Als haar moeder op de brandstapel is gezet duikt er ineens een vreemde man op, die zich voorstelt als Maximiliaan, en die Colette en haar broer Bertus meeneemt.


‘We gaan ergens naartoe waar alles is wat jullie nodig hebben, en de belangrijkste herinneringen aan jullie moeder zitten in jullie hart. Kom, we hebben niet veel tijd voor ze hier beseffen dat er iets niet klopt.’


Colette en haar broer waren niet veilig in het dorp, ze zaten opgesloten in de kerkers. Ze zijn Maximiliaan dankbaar, voor hun bevrijding, maar ook voor wat hij hen te bieden heeft. Hij is een rijk man en bezit een enorm kasteel. De kinderen blijken twee zusjes te hebben, samen met Colette zijn ze een drieling!
Er zijn nog meer verrassingen waar Colette mee te maken krijgt, maar het belangrijkste is wel dat zij in staat zal zijn haar moeder terug te brengen.
Maar eerst duiken we nog verder in het verleden: er is een brief van Davina, Colettes moeder waarin zij haar verhaal vertelt. In haar leven gebeurde iets wat zij met al haar eigen magie niet kon herstellen. Maar ze wist dat haar kinderen dat wel zouden kunnen.


‘Ik voel het in mijn botten. Als mijn kinderen ter wereld komen, zullen ze alles veranderen.’


Davina schrijft dat het geheim in de waterput in de vergeten tuin ligt. Haar dochters zullen daar vinden wat ze zoeken…
Het is best wel vreemd om eerst twee boeken te lezen over Quinten en zijn vrienden, en dan in het derde boek eeuwen terug in de tijd te gaan. Maar natuurlijk is het niet voor niets. Voor we in het vierde deel zullen lezen hoe het afloopt in Kraaidorp, moeten we wel weten met wie we te maken hebben. En dat is nu helemaal duidelijk. Colette Zwart is een geducht tegenstander!
En mocht je de andere boeken niet gelezen hebben - dat ga je nu vast wel gaat doen -  dan lees je een fantastisch verhaal over een machtige heks. Een magische avontuur.


Het boek is op dezelfde manier vorm gegeven als de eerdere boeken. De omslag is in stijl, de hoofdstukken beginnen weer met twee pagina's in grijstinten en ook dit boek leest als een trein.


ISBN 9789463967716 | Hardcover | 280 pagina's | Uitgeverij HamleyBooks | februari 2021
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 14 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het verlaten huis
Sandra J. Paul


In een eerder boek over Quinten is verteld over de Duistere School in Kraaidorp, waar de heksen Bertus en Colette Zwart op zoek zijn naar het eeuwige leven waarvoor ze kinderen gebruiken. Hij, Quinten, heeft het verhinderd en nu waarschuwt hij het dorp.


‘Het is echt waar!’ riep hij tegen iedereen die het wilde horen. ‘Alle kinderen zijn veranderd door die school en het dorp ligt nu onder een dikke laag sluimerende zwarte magie. Het is een kwestie van tijd voor er weer iets zal gebeuren. We kunnen dit alleen maar stoppen als jullie geloven!’


Maar niemand gelooft een kind. En ook als na een jaar hij en zijn vader in een stormachtige nacht verdwijnen en hun huis verlaten achterblijft, denkt niemand aan zijn woorden.
Het is na opnieuw een stormachtige nacht als er een verhuiswagen verschijnt voor het verlaten huis. Niemand wist er van: het huis is verkocht, en er trekt een gezin met vier kinderen in. 


Meike, misschien wel de enige in het dorp die Quinten mist, woont aan de overkant. Zij slaat de nieuwe buren gade, en gaat al snel vragen of zij misschien weten waar Quinten en zijn vader gebleven zijn. Haar moeder Ellen bakt een taart en gaat mee. Zij heeft de laatste tijd vreemde dromen, en wil ook wel weten waar die twee gebleven zijn, want zij komen in die dromen voor. En ze heeft een vermoeden dat het niet zomaar dromen zijn. Helaas kunnen de nieuwe bewoners hen niet wijzer maken, maar er is wel een basis gelegd voor vriendschap tussen Meike, haar zus Elisabeth en de vier nieuwkomers, kinderen van ongeveer hun leeftijd, terwijl ook de ouders het goed kunnen vinden met elkaar.


Zo komt het dat de ouders met zijn vieren naar een feest gaan en de zes kinderen achterblijven in het huis. De oppas komt niet opdagen, het stormt, en dan valt het licht uit. Heel vreemd, bij de andere huizen in de straat is er gewoon licht. Dat kunnen ze zien door het raam. maar het huis verlaten, dat lukt niet. Ze krijgen de deuren niet open.
Het huis begint te trillen...
Het is het begin van een angstig avontuur, waarin een oude kist, klokken en kraaien een rol spelen.


Er wordt wel gesteld dat je het eerste boek, De Duistere School, niet gelezen hoeft te hebben, maar dat is toch wel aan te raden voor een beter begrip. Zonder voorkennis raad ik aan om de proloog goed te lezen.
Er komt nog een derde deel dat De Vergeten Tuin gaat heten. En dan heb je een lekker spannende griezeltrilogie. De stijl is prettig, er is veel witruimte en de hoofdstukken zijn kort, waardoor de spanningsboog goed strak wordt getrokken.
Ieder hoofdstuk begint met grijze pagina’s waar een tekeningen van een huis doorheen schemeren Op een gegeven moment verschijnen er ook zwarte kraaien…


Leuk weetje: de schrijfster heeft deze verhalen samen met haar drie zonen bedacht. Daardoor zullen ze waarschijnlijk goed aansluiten bij de beleving van jonge lezers. De personages zijn dan ook herkenbare karakters en het verhaal is griezelig binnen bepaalde grenzen. Over het geheel genomen is het een avontuur, een griezelig avontuur, maar duidelijk fictie.
De fraaie omslag past uitstekend bij de inhoud.


Sandra J. Paul is een veelzijdig auteur. Ze schrijft in meerdere genres, bijvoorbeeld jeugdboeken, young adult en psychologische thrillers. Ze schrijft en publiceert ook Engelstalige boeken onder het pseudoniem Joanne Carlton.


ISBN 9789463967099 | hardcover | 230 pagina's | Uitgeverij Hamley Books | februari 2020
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 26 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER