jeugd 10-12 jaar

Anna van Praag

http://www.annavanpraag.nl

 

Vossenjacht
Anna van Praag


Wat als griezelverhalen in de werkelijkheid gebeuren? Lisa is goed in het verzinnen van griezelverhalen, maar als er echt iets griezeligs gebeurt, weet ze niet wat ze moet doen.
Op de eerste schooldag komt ze naast Esra te zitten. Dat is een tegenvaller, ze had liever naast Marlous gezeten, dat is duidelijk een populair meisje. Esra blijkt wel een interessant type te zijn, absoluut niet onder de indruk van de geschiedenisleraar/mentor, en niet van plan de hielen te likken van de groep populaire klasgenoten. Maar ze is ook afstandelijk, het lukt Lisa maar niet om echt vriendschap te sluiten. In het populaire groepje zitten - behalve Marlous - Floris, een zittenblijver; Peter-Paul, een nerd; en Vince en Remmert,  stoere binken.


‘Wij zijn de succesgeneratie’, zegt Vince, ‘Voor ons zitten de hippies, de niksers en de zielige babyboomers waar er veel te veel van zijn – onze ouders zeg maar. De mensen die nu van de universiteit komen, noemen ze de Generatie Z. Die weten het allemaal niet meer zo goed. Maar dit millennium is van ons. Alpha is de eerste letter van het Griekse alfabet. Met ons begint er een nieuw tijdperk. Het internet en de wereld daarbuiten is in onze macht. Tenminste, voor diegenen met het geld, de hersens, de ideeën. De succesgeneratie.’


Maar dat is niet zozeer wat Lisa trekt: hun ideeën interesseren haar niet, zij wil schrijven! En die jongeren vormen ook de redactie van de schoolkrant,  daar wil ze bij horen! Ze heeft altijd al verhalen geschreven, en ze weet dat ze er goed in is. Dat erkennen de anderen: ze mag een verhaal schrijven over de generatie Alpha.
Zo raakt ze betrokken bij de groep, ze is er erg blij mee. Tot ze merkt dat er dingen spelen waar zij buiten gehouden wordt. Dat sms’je dat Esra kreeg, waardoor ze zo van streek was, wat stond daar in? Wat voor geheimzinnigs zijn de jongens van plan op het schoolkamp?


De proloog maakt de lezer erg nieuwsgierig. Het is een commentaar achteraf door Lisa, zonder dat ze natuurlijk meteen vertelt wat er gebeuren gaat. Door af en toe als een hoofdstuk klaar is nog een keer terug te komen, verhoogt ze de spanning. Er moet iets ergs gebeurd zijn, Lisa heeft er spijt van, maar waarvan dan? Wat is er gebeurd?
Een spannend verhaal, dat doet denken aan ‘de verborgen geschiedenis’ van Donna Tart. Maar tegelijk anders: de kinderen zijn jonger, en ook het klassieke element ontbreekt. Het zou anders ook te moeilijk worden voor jongere lezers. Nu is het een duidelijk herkenbaar verhaal, heel eigentijds ook.


ISBN 9789025857844| hardcover | 135 pagina's | J.H. Leopold | april 2011
Leeftijd: van 10 - 12 jaar

© Marjo, 28 april 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER