jeugd 10-12 jaar

Phebe Rasch

http://www.phebe-rasch.nl

 

Het land van Morion
Phebe Rasch

Een jong meisje gaat ondanks het verbod van haar vader ‘s avonds alleen het bos in. Ze houdt nu eenmaal van de avond waarin alles verandert. Ze moet gaan, het is net alsof ze geroepen wordt.

Het eerste hoofdstuk is realistisch, al kom je niet meer te weten dan dat Tessa even boos was op haar zus, en na de afwas stiekem het huis uit sluipt naar het bos waar ze in een hol stapt.
Als ze zich geroepen voelt, was het dan ook de bedoeling dat ze haar enkel zou verzwikken? Er komt hulp, een man op een paard, die zich netjes voorstelt, maar natuurlijk net zo goed een vreemde is. Toch laat ze zich meenemen door deze dokter Morion (is deze naam een verwijzing naar de dood?) en belandt op een plek die ze niet kent, het begin van een duister avontuur.


Dan wordt het een fantasyverhaal, zonder vreemde wezens, maar met een zieke jongen die om beter te worden het zeldzame blauwkruid nodig heeft, die alleen hij kon halen op het eiland in zee. En er is een geheimzinnige steen.
De zee is gevaarlijk en ziekmakend, Tessa kent de omgeving niet, en toch besluit ze om te gaan.

Het land van Morion. De titel intrigeert, de omslag van het boek - het lijkt een blauwe klaverbloem - ook. Maar of de verwachtingen uitkomen? Het is zeker een verhaal dat anders is.

Een meisje dat in een andere, voor haar vreemde wereld terechtkomt en daar haar weg moet zoeken, waarbij ze meer aan haar lot wordt overgelaten dan dat ze hulp krijgt. Het gaat over doorzettingsvermogen en inventiviteit, die gelukkig beloond worden, maar daar moet je wel wat voor over hebben. Het leven verloopt niet altijd zoals je dat wilt, het komt, en het vraagt beslissingen. Soms heb je hulp, soms moet
je het alleen doen.


Is het een droom? Is het een fantasie? Zeker is het een filosofisch verhaal. Over het leven en over de dood, over wie je eigenlijk bent en wat je kunt, maar dan zo dat kinderen dat kunnen begrijpen. In verhaalvorm. Misschien triest, misschien vertroostend.
Een verhaal dat het ene kind van zich af zal gooien en dat door een ander omarmd zal worden. Het is een zoektocht, maar niet naar een schat of de oplossing van een geheim.

Het boek is een debuut.

ISBN 9789044823295| Hardcover | 200 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2015
Leeftijd vanaf 11 jaar

© Marjo, 8 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER