jeugd 10-12 jaar

Gill Lewis

Kulanjango
Mijn vogelvriend
Gill Lewis


Callum is een boerenzoon, die aan de rand van de onherbergzame natuur van Schotland woont. Hij is een gewone jongen, houdt van voetballen, en stoeit met zijn vrienden, maar hij heeft ook liefde voor de natuur. Niet zo stoer, dus op de dag dat hij een meisje ontmoet dat dezelfde ideeën heeft als hijzelf, is hij blij een medestander gevonden te hebben. Het meisje is Iona, nieuw in het dorp. Ze woont bij haar grootvader, een zonderling, die niet zo heel goed voor haar zorgt.
Maar na de vakantie blijkt het meisje bij hem en zijn vrienden in de klas te zitten, en dat is lastig voor Callum. Moet hij stoer blijven en net doen of hij haar niet kent? Of moet hij zich daar niets van aantrekken met het risico dat hij  - en zij misschien ook - gepest zal worden?
Het zal Iris zijn die de doorslag geeft: een visarend, die Callum en Iona gespot hebben vanuit hun boomhut. Maar een visarend wordt bedreigd door mensen die uit zijn op hun eieren, of vissers die hun eigen vangst minder zien worden. De twee kinderen moeten hun geheim dus bewaren. En dan raakt Iris in de problemen… ze moeten er wel iemand bij halen.


Het is een prachtig en ontroerend verhaal over twee kinderen die hun liefde voor de natuur samen delen, maar ook over algemene vriendschap.
Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van de jongen:  duidelijk is hoe hij worstelt met die verschillende vriendschappen, hoe veel hij er voor over heeft om de vogel te redden.
Kulanjango is het Keniaanse woord voor visarend; er wordt ook nog informatie gegeven over hoe een arend leeft, over de vogeltrek, en het broeden. Dat gaat ongemerkt in het verhaal op.
Dan zijn er ook nog de stukjes tekst waarin de arend zelf vertelt. Apart en verhelderend.
Het is ook nog spannend, zodat je dit verhaal in één ruk wil uitlezen. Mooi!


'Ik keek naar het papier. Iona had twee visarenden getekend. De ene zat op het nest en de andere kwam aanvliegen, met gespreide vleugels en een vis in zijn klauwen. Onderaan stond:
voor Callum, Iona, xxx.
'Ze zit altijd naar je te kijken,' zei Rob. 'Volgens mij valt ze op je.'
'Welnee,' zei ik.
'Moet je al die kusjes zien,' zei Rob weer.
Ik wou dat hij zijn mond hield. Iona keek nu naar ons.
Euan zei: 'Die opa van haar kwam vorige week in zijn nachthemd naar de winkel. Z'n nachthemd en pantoffels, meer had-ie niet aan.'
Rob keek over zijn schouder naar Iona.
'Gekken zijn het,' zei hij.  'Ze moesten ze opsluiten.'


ISBN 9789047703464  | hardcover |176 pagina's | Lemniscaat  |mei 2011
Vertaald uit het Engels door  Annelies Verhulst
Leeftijd 11 plus

© Marjo, 7 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kulanjango
mijn vogelvriend
Gill Lewis


'Ik zag haar als eerste, een bleek, mager meisje dat op een platte steen lag voorbij de stroomversnelling. Ze hing over de rand en stak haar arm in de rivier. Het water was daar diep en er stond bijna geen stroming. Vlokken schuim kleefden aan haar opgerolde mouwen en aan de punten van haar lange rode haar die het water raakten. Ze keek naar iets in de donkere diepte van de rivier.


Aan het woord is de Schotse Callum en die dag ziet hij Iona McNair. Ze vangt even later, met haar blote handen, een enorme forel. Die eerste ontmoeting verdient niet de schoonheidsprijs. Callum en zijn vrienden Rob en Euan plagen het meisje zo dat ze wegrent en haar jas en schoenen laat liggen. Het is ijskoud buiten. Als Rob en Euan weg zijn pakt Callum Iona's spullen en fietst haar achterna. Dit wordt het begin van een heel bijzondere vriendschap.
Uit dank deelt Iona een groot geheim met Collum. Iona heeft een schuilhut gemaakt, onzichtbaar vanaf de grond, maar dat is het geheim niet. Ze wijst vanuit de hut naar iets...


'Wat is er nou zo bijzonder?' vroeg ik.
'Kijk nou eens uit je doppen, Callum,' zei Iona. 'Kijk dan!'
Ik zag nog steeds niet waar ze naar wees. Er lag een berg losse takken boven in een boom, als drijfhout dat zich bij hoog water had opgestapeld.
Maar daarbinnen bewoog iets. De takken werden goedgelegd. Het was niet zomaar een berg takken en twijgen. Er werd aan gewerkt.
En toen zag ik het.
Ik zag het geheim dat in ons dal verborgen was. Niemand anders wist ervan. Pa en ma niet, Graham niet en Rob en Euan niet.
Alleen Iona en ik.
'Ongelofelijk, hè?' fluisterde Iona.
Ik knikte alleen maar.
Ik was sprakeloos.


Het blijkt een nest van een zeldzame visarend. Callum is helemaal opgetogen. Een visarend op het land van zijn vader! Callum en Iona zien samen het vrouwtje arriveren en genieten.
Maar Callum vindt het ook moeilijk om met Iona om te gaan, ze woont bij haar 'gekke' opa en meisjes... daar ga je toch niet mee om! Hij voelt zich heen en weer getrokken tussen zijn vrienden en Iona, die zoveel van dieren weet en prachtig kan tekenen. Hij zet Iona voor gek met zijn vrienden erbij, maar als hij alleen is zou hij niets liever willen dan samen met Iona de visarend bekijken. Maar zij ontwijkt hem na zijn rare gedrag.
Maar dan zit de visarend verstrikt in een kluwen visdraad. Hun geheim moet nu wel gemeld worden want de visarend heeft hulp nodig. Gelukkig pakt het allemaal goed uit. Hamish van het natuurreservaat is ook niet zo op pottenkijkers gebrand. Hij vangt de vogel, verzorgt de wond en... plaatst een zendertje zodat de visarend vanaf die tijd te volgen is.
En dan begint het allemaal eigenlijk pas goed...

Wat volgt is een erg mooi verhaal over de twee kinderen die zich zeer met de natuur verbonden voelen. Het mooie Schotse landschap is bijna een extra personage in het boek. Het bijzondere is dat ook de visarend 'aan het woord' is. Iris, zoals de kinderen de vogel genoemd hebben, vertelt wat zij ervaart en hoe de kinderen bij haar overkomen.
Via gps is Iris, als ze op weg is naar Afrika, te volgen. Maar op een dag blijft het signaal steeds vanaf dezelfde plek komen. Zou er iets mis zijn met Iris? En hoe kom je dat aan de weet als je niemand kent in Afrika? Opnieuw blijkt dat als je iets écht wilt, dan krijg je het voor elkaar, maar de weg er naartoe is moeilijk en lang. Er volgt nóg een heel bijzonder avontuur.
Een boek zoals een kinderboek moet zijn. Prachtig!


ISBN 9789047703464  | Hardcover |176 pagina's | Lemniscaat  |mei 2011
Vertaald door Annelies Verhulst Leeftijd 11 +

© Dettie, 19 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER